Samsung Galaxy Tab: de ideale e-reader?

eboeken2In verband met de lancering van de Samsung Galaxy Tab belicht Android Planet iedere dag een functie van deze tabletcomputer. Gisteren onderzocht ik hoe het is om een krant te lezen op een tablet met een schermgrootte van zeven inch en vandaag is de ingebouwde e-reader aan de beurt. Met de applicatie eBook kun je duizenden e-boeken lezen. Richt je eigen digitale boekenkast, zonder dat je een paar vierkante meter van je woonkamer verliest. Lezen op de Galaxy Tab is een prettige ervaring!

Het zijn de kleine dingen die het doen. Zo is het nu eenmaal in het leven. Ook in de applicatie eBook zijn het de kleine dingen die de leeservaring een stuk prettiger maken. Wanneer je de boekenkast bekijkt, dan kun je aan de positie van de bladwijzers in de boeken zien hoe ver je bent met lezen. En wanneer je een bladzijde omslaat, voelt het alsof je door een echt boek bladert. Deze ervaring is een stuk realistischer dan met een e-reader.

Geen digitale inkt, veel instelbare opties

eboeken4Natuurlijk is het scherm van de Galaxy Tab een LCD-scherm, en wordt er geen gebruik gemaakt van digitale inkt. Het lezen is dus iets vermoeiender dan met een échte e-reader. Toch is alles instelbaar, waardoor het leesgemak toeneemt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een zwarte achtergrond met witte letters of voor één van de vijf andere kleurenopties. Daarnaast kun jij je eigen lettertype kiezen, de helderheid van het scherm en de grootte van de tekens. Jammer dat het scherm van de Galaxy Tab geen AMOLED-scherm is, want met de zwarte achtergrond en witte letters zou de tablet minder stroom verbruiken dan nu. Zelfs al is het beeld zwart, dan nog maakt een LCD-scherm gebruik van backlight. Dit terwijl AMOLED zwarte pixels daadwerkelijk uitschakelt, waardoor er minder energie nodig is.

Integratie met Bol.com

Samsung heeft een deal gesloten met Bol.com, waardoor je digitale boeken direct op je Galaxy Tab kunt downloaden. Ik kon deze functie helaas nog niet testen. Op mijn Galaxy Tab waren al diverse boeken voorgeinstalleerd, zoals Koch’s Het Diner en alle Harry Potter-boeken. Ik ga er niet van uit dat deze boeken standaard op iedere Tab staan, maar het is mogelijk.

Persoonlijke ervaring

Ik lees zelf weinig literaire boeken, maar dankzij de Samsung Galaxy Tab ben ik nu in een paar boeken tegelijkertijd bezig. Ik merk dat ik voor het slapen gaan even de Tab pak om tien minuten te lezen. Of als ik op de bank zit, terwijl mijn vriendin naar Grey’s Anatomy aan het kijken is. Persoonlijk vind ik de e-reader-functie één van de beste mogelijkheden van de Samsung Galaxy Tab, terwijl ik op voorhand niet had gedacht dat het me zo zou interesseren. Kortom, ik ben aangenaam verrast!

Conclusie

Mensen die wachten op een goede e-reader en een mooie Android-tablet kunnen er zeker van zijn dat de Samsung Galaxy Tab alles biedt. Kranten lezen gaat nog niet perfect, maar het lezen van een e-boek gaat prima.

Morgen onderzoek ik de apps die speciaal zijn aangepast voor het gebruik op de Samsung Galaxy Tab, zoals de e-mail-inbox, de sms-berichten en de kalender. De review van de Samsung Galaxy Tab volgt komende week.

Categorie(ën): tablet
Tag(s): , ,
 • http://www.paginanul.nl Rob

  Een apparaat met een backlit display is géén e-reader. Een e-reader heeft e-ink wat wel prettig leest. Dit is gewoon lezen van een klein computer scherm.

 • http://www.scientias.nl Tim Kraaijvanger

  Mwah, ben ik niet helemaal met je eens. Een e-reader is een apparaat waarmee je digitale tekst kunt lezen. Daarentegen ben ik het wel met je eens dat de Galaxy Tab geen échte e-reader is, aangezien het scherm geen gebruik maakt van digitale inkt (zie derde alinea).

 • Bloesum

  Ik kan de app eBook nergens vinden. Of is het een Samsung app voor de Tab?

 • http://www.scientias.nl Tim Kraaijvanger

  Alleen voor de Galaxy Tab. Staat daar standaard op voorgeïnstalleerd.

 • http://www.ademaweb.nl jeroen

  ik ben benieuwd wat de leeskwaliteit is ten opzichte van de ipad. Dit is ook geen digitale inkt-reader en dus een gelijkwaardige ‘geen-e-reader’. Dat je ogen sneller moe worden is logisch, maar zitten daar grote verschillen in tussen de iPad en de galaxy tab? Het zou mijn keuze voor 1 van de twee nogal beinvloeden, gezien ik regelmatige grote papers en artikelen moet lezen.

 • Nick

  Damn wat een slechte foto’s elke keer… Doet niet veel goed voor de verkoopbaarheid. Morgen maar eens in een winkel gaan kijken dan.

 • Jo…

  Ik vind iBooks er dan toch beter uitzien…

 • http://www.paginanul.nl Rob

  @Tim Kraaijvanger:

  Het stoort me dat mensen vaak de iPad of de Galaxy Tab vergelijken en zelfs beter beoordelen dan een BeBook Neo of Kindle omdat het bijvoorbeeld een kleuren display heeft en mooiere effecten.

  Je kunt inderdaad een boek lezen op een Galaxy Tab of iPad maar het is geen waardige boek vervanger en dat is een kindle of bebook wel. Een galaxy tab heeft vele voordelen die een ereader niet heeft maar een ereader is het niet (maar dat stipte je zelf idd al aan, ik had niet goed gelezen).

 • http://androidpro.nl VLDR

  Wat een ontzettende onzinverhaal. Met dit soort apparaten kan je gewoon niet serieus boeken lezen. Of de reflectie verpest de boel als je buiten zit (vast niet getest), of je wordt vermoeid van het lezen. Dat laatste is minder een issue omdat het ding na een paar uur toch opgeladen moet worden (terwijl een echte e-reader het dagen volhoudt)

  Ik vraag me serieus af hoeveel samsung jullie betaalt voor dit soort suffe promo-verhaaltjes; het komt jullie geloofwaardigheid in ieder geval niet ten goede.

 • Jo…

  @VLDR:

  Ik vind de iPad anders toch wel vrij prettig lezen. Vermoeiend vind ik het absoluut niet. Zeker niet met sepia achtergrond en een vrij groot lettertype.

 • Nick

  Zojuist bij de Mediamarkt geweest om het ding te testen.

  Algemene impressie is niet al te best. Vooral de browser is erg slecht. Echt te irritant als je een iPhone of iPad gewend bent. Het scrollen is gewoon om te janken. Zoomen werkt ook stukken minder. Nu weet ik dat dit te maken heeft met android en niet samsung zelf.

  Verder is de ebook reader wel nice. Goed te lezen, verwacht alleen buiten inderdaad wel problemen met het scherm.

  Ook kun je op een uitgezoomde website de tekst slecht lezen, wat je op een iPad eenvoudig kunt. Daarbij het slechte inzoomen/scrollen maakt het voor mij erg moeilijk er 700 euro voor neer te gooien.

  Resolutie is verder goed in de rest van de applicaties.

  Wat me ook heel erg tegenviel is als je naar een website gaat zoals rtlgemist.nl. De video kwaliteit is echt bagger t.o.v. de iPad. Het lijkt erop dat dit niks te maken heeft met de tab, maar iets is wat RTL doorstuurt. Misschien is dit laatste te verhelpen met wat kutsel werk..

  Van mij krijgt het ding een 6- als punt. Erg jammer, had hoge verwachtingen :(

  Overigens ben ik wel te spreken over het formaat, gewicht en de feel in de handen. Dat laatste vind ik niet zo fijn aan de iPad.

 • Ryan

  @VLDR:

  Het ligt er maar net aan met welke insteek je dit apparaat koopt, mensen die gewoon een tablet willen voor meerdere doeleinde waaronder lezen van boeken, bezoeken van websites, mail enz.. is dit apparaat ideaal.

  Voor de mensen die alleen willen lezen, is een echte e-reader beter.

  Dat je roept dat Samsung AP betaald om hun producten te promoten lijkt me zeer waarschijnlijk.

 • Sjengie

  werkt de Android Kindle app op de Tab?

 • http://www.scientias.nl Tim Kraaijvanger

  @VLDR @Ryan Wat een onzin weer. Nee, wij worden niet betaald door fabrikanten om stukjes te schrijven. Get real. Als ik ergens een hekel aan heb, dan zijn het wel artikelen die geschreven zijn alsof een product halleluja is. En zoals jullie lazen in het vorige artikel ben ik niet positief over de kranten-applicatie op de Galaxy Tab. En ik heb nog wel wat meer minpuntjes, die de komende week aan bod komen.

  En als jullie het beter weten, dan komen jullie toch ook voor Android Planet schrijven? Wees blij dat we de tijd nemen om jullie voor te lichten over nieuwe producten.

 • Ruud

  Heee we hebben samsung bashers ? Iets goeds roepen over Samsung mag niet, dus zal de recensie wel betaald zijn door Samsung ?

  Tim en anderen van Android Planet: ga door met de recensies en weergeven van jullie ervaringen. Dat, samen met de reacties op jullie recensies helpt me om goede keuze te maken.

 • Ryan

  @Tim Kraaijvanger:

  Ehh.. lees mijn post eens goed..

  Ik zeg juist dat het mij lijkt dat Samsung jullie NIET betaald om berichten neer te zetten over hun producten.
  Misschien heb ik mezelf daarin niet goed geformuleerd en dan daarvoor mijn excuses. Was namelijk druk bezig met andere dingen terwijl ik dit typte dit kan zijn dat mijn zinsopbouw niet helemaal lekker was. Ik had moeten zeggen ‘onwaarschijnlijk’

  Alleen wel jammer dat je een aanvallende reactie terug geeft van “als je het zo goed denkt te weten dan schrijf je zelf toch voor Android Planet?”. Naar mijn mening behoort een redacteur zich wel meer professioneel te gedragen dan dit.

  En natuurlijk ben ik blij met alle artikelen, ik kijk bijna elke dag naar de website voor nieuws. Ga vooral zo door! ;)

 • iFajar

  @Ryan:
  Ik moet je mijn gelijk geven ;)

 • http://www.scientias.nl Tim Kraaijvanger

  @Ryan: Oké, ik snap je punt. Je moet alleen begrijpen dat journalisten niet blij zijn als mensen beweren dat ze geld krijgen voor artikelen. Daarom raakt dat mij als mensen zoiets schrijven over mijn artikelen. Maar goed, je bedoelde het niet zo, dus waar hebben we het dan nog over. :-)

  Nu weer on-topic.

 • Sake

  Leuk verslag over de reader functionaliteit van de Galaxy Tab. Ben zelf zeer geïnteresseerd in de Tab na een iPad te hebben gehad.
  Het formaat lijkt me ook erg leuk als navigatie in de auto. Ik zag dat Samsung hier zelfs al een accessoire voor heeft.
  Ga zo door met je real life ervaringen. Dat zijn toch altijd de beste om te lezen.

 • Eddy

  Vind het allemaal net niet :/ vooral die boekenapp lijkt echt zoveel op iBook. Voordeel vind ik dan wel die samenwerking met bol.com. iBookstore heeft gewoon weinig spul voor Nederlanders.

 • Sjengie

  werkt Android Kindle ?

 • Jerry

  In zal in de kern aangeven wat het grootste probleem is en wordt van de Galaxy tab: de android versie. Vandaag is het Android 2.2 en morgen al weer Android 3.0 met als gevolg dat weer een deel van nieuwe applicaties niet draaien op de Galaxy. En dat beste mensen is het zwakste punt van de Galaxy waar vreemd genoeg de zgn kenners/experts niks over zeggen. De toegevoegde waarde wordt bepaald door de apps en niet zo zeer door de hardware. En we weten allemaal wat een drama het is geworden met apps die op versie x wel draait en versie y weer niet. En dan praat ik zelf ook niet over apps die weer niet draaien door de hardware (lees merk mobiel). Dit probleem heb je gewoon niet op de I-Pad cq het apple platform. Volgens mij zal het nog lang duren voordat er ook goede apps beschikbaar komen die volledig gebruik maken van de functionaliteit van de Galaxy tab. En ald dat het geval is, is de Galaxy tab weer verouderd omdat we weer op ee nieuwe versie van Andriod zitten.

 • Nick

  Het probleem met de tab is inderdaad android en applicaties op dit moment. Dit zie ik hopelijk in de toekomst nog verbeteren. Ik hou nog steeds de moed er in dat versie 2.3 de GPU ondersteuning gaat bieden voor in ieder geval de browser.

  Dan kom je meteen op het punt van het bedrijf. Samsung. Bij de galaxy s heeft het ook tijden geduurd voordat 2.2 uit kwam. Dat soort dingen zijn zwaar irritant. Hopelijk gaat Samsung daar in de toekomst wat beter mee om.

 • Jerry

  @Nick: @Nick:

  Maar daar heb je weer een punt te pakken van de bomen niet meer door het bos zien: elke fabrikant heeft weer zijn eigen upgrade beleid. Geen peil/beleid op te trekken. Zoals gezegd is dus zwakste punt van de Galaxy Tab de “waardevastheid” naar de toekomst toe dat bepaald wordt door de software. Dit apparaat kost €750 maar je weet niet hoe lang dit apparaat zijn technische waarde houdt.

Raad ons ook aan op Google
moveexpand

AndroidPlanet NieuwsUpdate


We geven een Motorola Moto G weg!

Schrijf je nu in voor de AndroidPlanet nieuwsupdate en maak kans op deze Moto G.


Bij aanmelding ga ik akkoord met de algemene voorwaarden.
moveexpand

De Populairste Android smartphones


Hier vind je de populairste Android smartphones van dit moment. Bekijk onze video review, lees onze tips en ontdek de beste Android smartphone aanbiedingen!

Top 4: Android smartphones

Galaxy S5 + Gratis Cover
Toestel: nu €0,- | 300 Min | Onbep. SMS | 1GB | €10,- korting p/m!
Meer info
LG G3 + Gratis G Watch!
Toestel: €0,- | 300 Min | Onbep. SMS | 1GB | €10,- korting p/m!
Meer info
Samsung Galaxy S5 Mini
Toestel: €0,- | 200 Min | Onbep. SMS | 700MB | €7,- korting p/m!
Meer info
Huawei Ascend P7 Black
Toestel: €0,- | 150 Min | Onbep. SMS | 500MB | €6,- korting p/m!
Meer info

Bekijk de Galaxy S5 Video Review

Video Samsung Galaxy S5 Review

Meer info populairste smartphones

- Galaxy S5 review - Galaxy S5 nieuws
- LG G3 review - LG G3 nieuws
- Ascend P7 review - Ascend P7 nieuws
- Xperia Z2 review - Xperia Z2 nieuws
Adverteren op Android Planet via AdFactor