KPN ontkent aftappen mobiel internetverkeer van klanten

kpn_logoKPN heeft vandaag een officiële verklaring uitgebracht, waarin ze aangegeven dat ze het mobiele internetverkeer van hun klanten niet analyseren. De operator zegt alleen het internetverkeer van de klanten te hebben bekeken om de groeiende populariteit van WhatsApp te achterhalen. Eerder vandaag ontstond ophef, omdat bleek dat KPN als eerste telecomoperator ter wereld gebruik maakt van Deep Packet Inspection (DPI). Dit is waarschijnlijk in strijd met de wet, zegt Ot van Daalen van de Digitale Burgerrechterbeweging Bits of Freedom, in een reactie aan Webwereld. “KPN overtreedt de de Wet bescherming persoonsgegevens en de strafrechtbepaling die het afluisteren en aftappen van communicatie verbiedt“, laat Van Daalen weten.

KPN bracht eerder deze week naar buiten dat ze mobiel internetverkeer anders willen belasten. Voor gebruik van VoIP moet extra betaald worden. KPN onderbouwde dit met cijfers, door aan te geven dat 85% van de huidige Hi-klanten gebruikmaakt van WhatsApp. Hoe ze die gegevens hadden vastgesteld, werd niet verteld. Maar op een bijeenkomst voor investeerders liet directeur Mobiel Internet Marco Visser van KPN weten dat het gebruik geanalyseerd kan worden. Dat is te zien in een videostream (na 3:33 minuten) of te beluisteren in deze (Flash-gebaseerde) audiostream:

KPN introduceert deze zomer nieuwe abonnementsvormen, waarbij extra kosten gelden voor diensten zoals VoIP. Met Deep Packet Inspection zou KPN kunnen zien wanneer je zo’n dienst gebruikt. DPI is echter omstreden, omdat niet alleen het soort data wordt achterhaald, maar de inhoud van de pakketjes wordt ook geanalyseerd. Van Daalen van Bits of Freedom wil actie vanuit de overheid:

“De politiek moet dit hard aanpakken. Binnenkort worden wijzigingen in de telecomwet besproken, dat lijkt me een aangewezen moment. En het CBP (College bescherming persoonsgegevens moet aangeven op welke punten KPN de Wbp overtreedt.”

Bits of Freedom heeft klanten inmiddels opgeroepen om aangifte te doen tegen KPN.

KPN ontkent echter dat het mobiele internetverkeer van klanten is geanalyseerd. Ze stellen

KPN heeft het soort dataverkeer geanalyseerd om de opkomst van de applicatie WhatsApp in kaart te brengen, waarbij DPI is gebruikt. KPN kijkt niet naar de inhoud van berichten. KPN onderzoekt op dit moment of alle regels met betrekking tot het bewaren van analyse gegevens zijn nageleefd.

Marktonderzoeksbureau GfK beweerde onlangs echter, dat alle operators al gegevens van hun klanten analyseren en dat al behoorlijk goed op orde hebben.

Categorie(ën): opmerkelijk
Tag(s): ,
 • Rudycarell

  Ook al doen ze het niet meer, ze hebben het gedaan. is dat een reden tot cancellation van het contract misschien? Of een rechtzaak?

 • Gerke

  @Rudycarell:

  Je kunt in je contractvoorwaarden controleren of ze dit bij jou konden doen. Indien dit niet in je voorwaarden wordt vermeld kun je zeker van je contract af, moet je wel aangifte gaan doen.

 • Henkj

  KPN zoekt naar mogelijkheden om het gebruik van Whatsapp te bekostigen. Opzich begrijpelijk, gezien het feit dat hierdoor minder gesmst wordt, hierdoor lopen ze inkomsten mis.
  Anderzijds is het ook belachelijk. Je betaalt voor het gebruik van mobiele data, dan moet het toch geen donder uitmaken wat je met die data doet? Whatsapp gebruikt bijna geen data, toch willen ze het gaan bekostigen omdat zij hierdoor inkomsten mislopen.
  Mobiel internet is een technologische ontwikkeling die de telefoon netwerken zelf hebben bedacht, nu blijkt dat het misschien toch niet zo interessant voor ze is en ze kunnen de ontwikkelingen niet meer bijhouden en willen ze ons (de consument) voor hun misgelopen inkomsten op laten draaien.

  Ik ben er vrijwel zeker van dat over een aantal jaar overal in nederland Wifi beschikbaar is. We kunnen onze smartphone dus overal op wifi aansluiten. Dit betekend dat we kunnen bellen, emailen, internetten, whatsappen etc, via deze Wifi. Hier verdient de profider ook niets aan en dat kunnen ze in zo’n situatie onmogelijk claimen. Het einde der mobiele telefoon-aanbieders is in zicht.

 • Wesley

  Origineel geplaatst door Henkj
  KPN zoekt naar mogelijkheden om het gebruik van Whatsapp te bekostigen. Opzich begrijpelijk, gezien het feit dat hierdoor minder gesmst wordt, hierdoor lopen ze inkomsten mis. Anderzijds is het ook belachelijk. Je betaalt voor het gebruik van mobiele data, dan moet het toch geen donder uitmaken wat je met die data doet? Whatsapp gebruikt bijna geen data, toch willen ze het gaan bekostigen omdat zij hierdoor inkomsten mislopen. Mobiel internet is een technologische ontwikkeling die de telefoon netwerken zelf hebben bedacht, nu blijkt dat het misschien toch niet zo interessant voor ze is en ze kunnen de ontwikkelingen niet meer bijhouden en willen ze ons (de consument) voor hun misgelopen inkomsten op laten draaien.Ik ben er vrijwel zeker van dat over een aantal jaar overal in nederland Wifi beschikbaar is. We kunnen onze smartphone dus overal op wifi aansluiten. Dit betekend dat we kunnen bellen, emailen, internetten, whatsappen etc, via deze Wifi. Hier verdient de profider ook niets aan en dat kunnen ze in zo’n situatie onmogelijk claimen. Het einde der mobiele telefoon-aanbieders is in zicht.

  En jij dacht zeker dat iedere Nederlander zijn WiFi open gaat zetten, vergeet niet dat er voor commerciële hotspots toch moet betaald worden met uitzonder van 1 uur per dag op schiphol.

  Ik heb wel dekking van WiFi op werk en thuis, maar ik zit toch nog tot Oktober 2012 aan me contract en daar geld onbeperkt mobiel internet nog.

 • Jo3

  Ik zit nog anderhalf jaar vast aan een contract met Hi. Is er een manier om mijn contract op te zeggen op deze manier? En zo ja, hoe doe ik dat dan? Is een een bepaalde procedure die ik kan volgen?

 • Martijn Potman

  Ik weet niet wie er zat te zeveren over voorwaarden
  Maar hier in Nederland, staat de wet boven elke domme randvoorwaarden die deze kapitalistische ratten opleggen.
  Iedereen staat erbij en kijkt er naar maar er gebeurd niks.

 • Frankie

  jaja kpn analyseerd alleen het data verkeer en zegt niet de berichten te lezen, zullen we kpn voortaan maar de gebroeders grimm gaan noemen, die vertelden ook leuke sprookjes

 • Sejo

  Dan maar geen KPN er zijn zat andere telecom aanbieders…

 • http://icecoldwebdesign.comli.com/ Brian

  @Sejo: TIP! Kijk maar uit want er zijn er genoeg op het KPN-netwerk, dus heb je er nog last van.

 • Jaap

  Waar KPN de tap wel of niet voor zegt te gebruiken is compleet irrelevant, de tap is illegaal. Punt. Alsof de politie een permanente tap bij de complete bevolking van een gemeente plaatst en dan met het excuus komt dat ze alleen om 4 uur ‘s middags meeluisteren, dat doet er niet toe.

  Alleen al het feit dat het bij bedrijven als KPN niet in de botte hersens doordringt dat dit een grove schending van burgerrechten, diverse wetten en internationale verdragen betekent is genoeg reden om hier actie tegen te ondernemen. Als we jaarcijfers boven burgerrechten laten gaan begeven we ons op een glijdende schaal.

Raad ons ook aan op Google
moveexpand

AndroidPlanet NieuwsUpdate


We geven een Motorola Moto G weg!

Schrijf je nu in voor de AndroidPlanet nieuwsupdate en maak kans op deze Moto G.


Bij aanmelding ga ik akkoord met de algemene voorwaarden.
moveexpand

De Populairste Android smartphones


Hier vind je de populairste Android smartphones van dit moment. Bekijk onze video review, lees onze tips en ontdek de beste Android smartphone aanbiedingen!

Top 4: Android smartphones

Galaxy S5 + Gratis Cover
Toestel: nu €0,- | 300 Min | Onbep. SMS | 1GB | €10,- korting p/m!
Meer info
LG G3 + Gratis G Watch!
Toestel: €0,- | 300 Min | Onbep. SMS | 1GB | €10,- korting p/m!
Meer info
Samsung Galaxy S5 Mini
Toestel: €0,- | 200 Min | Onbep. SMS | 700MB | €7,- korting p/m!
Meer info
Huawei Ascend P7 Black
Toestel: €0,- | 150 Min | Onbep. SMS | 500MB | €6,- korting p/m!
Meer info

Bekijk de Galaxy S5 Video Review

Video Samsung Galaxy S5 Review

Meer info populairste smartphones

- Galaxy S5 review - Galaxy S5 nieuws
- LG G3 review - LG G3 nieuws
- Ascend P7 review - Ascend P7 nieuws
- Xperia Z2 review - Xperia Z2 nieuws
Adverteren op Android Planet via AdFactor