Google Maps Navigatie in Nederland: de makkelijke manier

google maps navigatieGoogle Maps Navigatie was voor Amerikanen al te gebruiken op toestellen met Android 1.6. Ook waren er al genoeg hacks te vinden, onder andere bij XDA Developers, om navigatie ook hier werkend te krijgen. Alleen waren deze methodes nogal moeilijk en meestal alleen voor de echte techneuten weggelegd.

Gelukkig is er nu een simpele methode om Google Maps Navigatie werkend te krijgen. Het werkt ook op non-rooted telefoons die op Android 1.6 draaien.
Hieronder vind je een simpele handleiding die punt voor punt uitlegt hoe je Google Maps Navigatie werkend kan krijgen.

Let op dat de onderstaande instructies op eigen risico zijn.

Google Maps Navigatie start schermNeem de volgende stappen:

 • Ga naar de Android Market, zoek daar naar ‘Nav Launcher’ en installeer deze applicatie.
 • Volg de eventuele instructies op die op het scherm verschijnen; meestal is dit dat je de Google Maps-applicatie moet updaten (je moet namelijk de laatste update van Google Maps hebben, versie 3.2.1).
 • Hierna moet je SpeechSynthesis Data installeren. Ga naar de Android Market en zoek naar SpeechSynthesis Data Installer. Dit is de spraak voor de navigatiesoftware.
 • Zorg ervoor dat je aangeeft dat je andere bronnen mag gebruiken om applicaties te installeren. Deze  optie staat onder ‘Instellingen & Applicaties’.
 • Download de aangepaste Google Maps-applicatie via mapsnavi (rechtstreeks op de telefoon of via de SD-kaart) en installeer deze (tip: de downloadlink staat rechts onderin).

Nu zou je, als je een route maakt in Google Maps ook de navigatie-optie moeten zien. Ook kun je via de Nav Launcher de navigatie starten.

Heb je de optie niet of crasht de navigatie steeds, dan kun je alle applicaties die met Google Maps te maken hebben deïnstaleren en alle bovengenoemde punten nogmaals uitvoeren. Helpt dit nog niet, dan kun je een totale reset naar fabrieksinstellingen doen of een wipe uitvoeren. Het werkend krijgen van navigatie moet het dan wel voor je waard zijn, want je bent alle data kwijt.

Ik heb de bovenstaande instructies getest op een HTC G1 en HTC Dream. Laat weten wat jouw bevinden zijn.

Google Maps met navigeren  Google Maps Navigatie EULA
 • http://www.androidplanet.nl Gonny van der Zwaag

  Wouter is vandaag begonnen als nieuwe auteur, welkom!

  Ik ga kijken of dit ook op een HTC Hero werkt. Edit: laat maar, ik heb geen Android 1.6 daarop.

 • Peter

  Bij mij werkt hij perfect op m standaard HTC Magic met Android 1.6, in het begin veel craches. Om dit te voorkomen zet de taal van je telefoon op engels (uk), doe dit ook voor de taal van je SpeechSynthesis.

 • Dennis

  Werkt super op mijn G1, en idd zet je phone op engels!

 • http://www.saimen.nl Simon

  Werkt hier ook prima op HTC Magic met Android 1.6. In het begin crashte hij wel vaak, maar nadat ik mijn telefoon op engels had gezet ging het prima.

  EDIT: Wat bij mij ook lijkt te werken is dat ik het geluid op mute zet. De taal heb ik gewoon weer teruggezet naar nederlands en het blijft werken.

 • http://www.postbus31.com Jeroen Oosterhof

  Wouter,

  Welkom als auteur, mooie aftrap.

  Helaas, ook mijn Hero draait 1.5, dus NoGo :-(

 • Franklin

  Ik heb nu Android 2.0 draaien op mijn Hero maar krijg de location services maar niet werkend … weet niet waar het aan ligt. De navigatie zit dan ook steeds te wachten op de GPS. :(

  Als ik het via de Maps-applicatie zelf probeer krijg ik trouwens een force close. :(

 • Reinvl

  Als je de volgende stappen volgt heb je NAV Launcher niet nodig en werken de gesproken aanwijzingen (ook op standaard toestel zonder root access met v1.6).

  1. Stel de taal van je toestel in op Engels.
  2. Installeer Speech Synthesis (staat onderin bij Settings).
  3. Zet http://ul.to/18fckr/Maps3.2.1-patched-no-root.apk op je SD kaart.
  4. Download Linda File Manager uit de Market en zoek het bestand Maps3.2.1-patched-no-root.apk op je SD kaart en installeer deze met de standaard android installer.
  5. Google Maps Navigation is klaar voor gebruik! Open het nieuwe Maps programma en je kunt aan de slag om te navigeren met gesproken aanwijzingen.

 • Eric

  Zojuist even geprobeerd. Omdat mijn G1 al in het Engels staat en ik ook de Speech Synthesis software al had was het enkel nog op mijn Android telefoon de link aanklikken van Reinvl (http://ul.to/18fckr/Maps3.2.1-patched-no-root.apk) en installeren maar!

  Het lijkt meteen helemaal te werken. Echt top. De navigatie ziet er strak uit en verloopt erg soepel. Omdat ik in de bus zat (en over straten ging waar je als automobilist niet kan komen) ging hij wel ‘Can’t find route’ meldingen geven. En die bleven maar komen… een schoonheidsfoutje.

  De software integreerd ook heel mooi in de Maps applicatie. Uiteraard, zou je zeggen, maar dit is echt een voordeel t.o.v. andere navigatiesoftware (ik had al CoPilot Live). Bovendien is de zoekfunctie van Google Maps superieur.

  Jammer is dat je (vrijwel) geen instellingen kunt doen. Dus niet zien in je scherm zien hoe laat je aan komt, bijvoorbeeld, geen alternatieve (nacht)kleuren, etc. Tja, het is wel gratis!

  Ik heb hem nog niet echt in de auto gebruikt om een onbekende bestemming te bereiken, maar het ziet er tot zover echt op uit.

 • Arjen

  Ik heb heel even het genoegen mogen proeven van Navigation, al kreeg ik toen de melding ‘Geen route bekend’. Bij alle volgende pogingen verschijnt de ‘Navigate’ niet meer???

 • Michel

  Kreeg gisteren OTA automatisch een update melding van Google Maps op de HTC Magic (vodafone). Via de Market geinstalleerd, werkt perfect. Is al bekend wanneer de verkeersinfo (nu als laag op Maps) daadwerkelijk voor NL beschikbaar komt?

 • Ronald

  ik kan Nav Launcher niet vinden.

 • Reinvl

  @Ronald:

  Zie mijn reactie enkele berichten hierboven, als je die stappen volgt heb je de NAV Launcher niet nodig.

 • Ronald

  maar ik wil geen engels als basis in mijn telefoon

 • Reinvl

  @Ronald:

  Dan heb je ook geen gesproken aanwijzingen… Je dient het geluid dan op mute te zetten om een crash te voorkomen.

 • Kai

  Origineel geplaatst door Michel
  Kreeg gisteren OTA automatisch een update melding van Google Maps op de HTC Magic (vodafone). Via de Market geinstalleerd, werkt perfect. Is al bekend wanneer de verkeersinfo (nu als laag op Maps) daadwerkelijk voor NL beschikbaar komt?

  Dus je hebt geen workaround gebruikt? Update zie ik niet in Market.

 • MarQ

  Werkt zonder crashes op mijn magic met streetview is het heel vet! Ook met de taal gewoon op nederlands, de aanwijzingen blijven wel engels. Hoop dat google het snel officieel gaat ondersteunen.

 • Sander

  Ik wil hem downloaden op mijn g1 alleen dan zegt ie download unsucesfull maar ik heb mijn g1 geroot en draait volgens mij nog op 1.5

 • Pieter

  Of gewoon een ROM draaien waar het al in zit ;)!

 • Robbie

  ja, werkt uitstekend op een non rooted G1 volgens de aanwijzingen van Wouter, hulde!

 • http://www.webstate.nl Wouter van den Broek

  Je hebt echt 1.6 nodig, de nieuwste Google Maps vereist dat.

  Origineel geplaatst door Sander
  Ik wil hem downloaden op mijn g1 alleen dan zegt ie download unsucesfull maar ik heb mijn g1 geroot en draait volgens mij nog op 1.5

 • Sander

  @Pieter: Welke rom? ik heb nu oude cyanogen 4.1.11.1

 • ceesvg

  heb hem ook op mijn magic geïnstalleerd.
  werkt prima, tot dat je een afslag neem.
  dan loopt hij vast en moet je opnieuw beginnen.

 • http://r00n.nl r00n

  Gebruiken die kaarten van Google nu veel data? Lijkt mij dat het redelijk hard gaat, want er zal ook redelijk ingezoomt worden op het moment dat de snelheid lager ligt. Of heb ik het nu mis?

 • Steffen

  Ik heb alles gedaan wat hierboven vermeld wordt maar hij werkt nog steeds niet. Hij geeft aan; NO ROUTE FOUND – Navigation to your destination is not available.

  Hij lijkt op de achtergrond overgens wel te werken. Daar zie ik de straat waar ik in rij en het pijltje gaat gewoon mee. Maar ik krijg alleen de optie voor “Exit Navigation”.

  WAT NU!?!?!

 • http://www.webstate.nl Wouter van den Broek

  @Steffen: er is een update uit voor Google Maps, in dit nieuws item staat de aangepaste update van Google Maps waardoor je Google Maps Navigation weer kan gebruiken

 • Barth74

  Krijg dezelfde melding als Steffen, met nieuwste versie Google Maps.

  Als ik naar setting >> Speech Synthesis en dan op Install Voice Data wil drukken lukt dat niet (veld lijkt niet actief). Heeft het daar misschien iets mee te maken?

 • radafleu

  Hallo
  ik heb het zelfde probleem als Barth74
  Als ik naar setting >> Speech Synthesis en dan op Install Voice Data wil drukken lukt dat niet (veld lijkt niet actief).

 • Radafleu

  Hallo
  Ik heb de stappen hier boven een aantal keer herhaald en Speech Synthesis een aantal keer gedownload maar als ik dan naar setting ga dan blijft het veld lichtgrijs (in actief)

  wat doe ik fout???

 • http://www.carlojessurun.com Carlo

  geinstalleerd op de Legend en het werkt prima.
  Beetje te laat om nu nog te gaan rijden dus morgenochtend zal ik eens een stukje rijden om te kijken of het werkt.
  Installatie werkt prima en streetview ook ;)

 • kees

  Werkt goed op mijn désiré alleen nog geen geluid. Bedankt

 • lars

  @Radafleu:

  ik heb precies het zelfde probleem met mijn htc desire ..

 • lars

  als ik bij mij de navigatie aan druk zegtie wacht op locatie …gps staat aan .. iemand enig idee?

 • wimke

  Werkt helaas niet op HTC Desire android 2.1

 • Michiel

  Origineel geplaatst door Reinvl
  Als je de volgende stappen volgt heb je NAV Launcher niet nodig en werken de gesproken aanwijzingen (ook op standaard toestel zonder root access met v1.6).1. Stel de taal van je toestel in op Engels.2. Installeer Speech Synthesis (staat onderin bij Settings).3. Zet http://ul.to/18fckr/Maps3.2.1-patched-no-root.apk op je SD kaart.4. Download Linda File Manager uit de Market en zoek het bestand Maps3.2.1-patched-no-root.apk op je SD kaart en installeer deze met de standaard android installer.5. Google Maps Navigation is klaar voor gebruik! Open het nieuwe Maps programma en je kunt aan de slag om te navigeren met gesproken aanwijzingen.

  en hoe krijg ik die versie weer van me desire af? werkt niet dus wel het er af halen maar staat nergens in me downloads ertussen.. alleen mijn “gewone”google maps…

 • Jelle

  Sinds vanmorgen 9 juni ’10 is de officiele Google Navigation actief geworden op m’n Legend. Dus zonder hack.

 • Ronnie

  @lars:

  HAllo,

  Ik heb hetzelfde als u met “GPS: wacht op locatie” Ik vroeg me af of u al een oplossing heeft gevonden?

  Bij voorbaat dank

  Ronnie

Raad ons ook aan op Google
moveexpand

AndroidPlanet NieuwsUpdate


We geven een Motorola Moto G weg!

Schrijf je nu in voor de AndroidPlanet nieuwsupdate en maak kans op deze Moto G.


Bij aanmelding ga ik akkoord met de algemene voorwaarden.
moveexpand

De Populairste Android smartphones


Hier vind je de populairste Android smartphones van dit moment. Bekijk onze video review, lees onze tips en ontdek de beste Android smartphone aanbiedingen!

Top 4: Android smartphones

Galaxy S5 + Gratis Cover
Toestel: nu €0,- | 300 Min | Onbep. SMS | 1GB | €10,- korting p/m!
Meer info
LG G3 + Gratis G Watch!
Toestel: €0,- | 300 Min | Onbep. SMS | 1GB | €10,- korting p/m!
Meer info
Samsung Galaxy S5 Mini
Toestel: €0,- | 200 Min | Onbep. SMS | 700MB | €7,- korting p/m!
Meer info
Huawei Ascend P7 Black
Toestel: €0,- | 150 Min | Onbep. SMS | 500MB | €6,- korting p/m!
Meer info

Bekijk de Galaxy S5 Video Review

Video Samsung Galaxy S5 Review

Meer info populairste smartphones

- Galaxy S5 review - Galaxy S5 nieuws
- LG G3 review - LG G3 nieuws
- Ascend P7 review - Ascend P7 nieuws
- Xperia Z2 review - Xperia Z2 nieuws
Adverteren op Android Planet via AdFactor