Google Nexus One of HTC Desire, moeilijke keuze?

htc desireDe Google Nexus One is een Android-toestel dat behoorlijk wat media-aandacht kreeg. Het was het eerste toestel van Google zelf, gemaakt door HTC en met fatsoenlijke specificaties. Maar HTC is nu onder de eigen merknaam terug met de Desire als tegenhanger van de Nexus One. Ben je op dit moment in de markt voor een nieuw Android-toptoestel dan dringt zich al snel de vraag op welke je nu beter kunt kiezen: Nexus One of Desire. Beide toestellen hebben immers nagenoeg dezelfde specificaties. Moeilijke keuze? Of een uitgemaakte zaak?

HTC Sense

De HTC Desire is voorzien van de befaamde Sense-interface die het gebruik van het toestel eenvoudig maakt door het grote aantal ingebouwde widgets. Deze widgets kunnen een keur aan informatie weergeven, van weerbericht tot contactpersonen en beurskoersen. De Sense-interface draait als extra laag op Android, zonder dat dit ten koste gaat van de snelheid.

Flash

Troefkaart van de Desire is dat ondersteuning voor Flash 10.1 standaard aanwezig is, waardoor verschillende websites ook in de mobiele browser correct worden weergegeven. Hier heeft de Nexus One het nakijken; ondersteuning voor Flash zit er voorlopig niet in.

Hardware

Wat hardware betreft is er een wezenlijk verschil tussen de beide tegenstrevers. Daar waar de Nexus One een fysieke trackball heeft, is er op de Desire voor de navigatie een optische sensor te vinden. Nu hoeft een trackball niet direct beter of slechter te zijn, maar feit is wel dat het een mechanisch onderdeel is wat door vuil en stof sneller problemen kan gaan geven dan de optische sensor van de Desire.

Beschikbaarheid

Als laatste is er het punt van de beschikbaarheid. Daar waar de Desire vanaf begin april gewoon in de winkel ligt, is de Nexus One alleen via Google’s eigen webwinkel te koop. Wanneer Nederlandse Nexus-liefhebbers bij deze webshop terecht kunnen is helaas nog niet bekend. Vooral dit laatste punt kan wel eens veel klanten over de streep trekken, want het is de vraag of de hype rond de Nexus One stand houdt wanneer de Desire al in de schappen ligt.

Heb jij je keuze al gemaakt? Laat ons dan weten op basis van welke criteria je dat gedaan hebt.

Categorie(ën): Fabrikanten
Tag(s): , , , ,
 • hdv

  Bij mij gaat het lekker de desire worden! FLASH!!!
  HTC Sence is echt prima, en ga mijn toestel niet in een webshop kopen!

 • dkruythoff

  Is het trouwens bekend of de Desire stemherkenning zal hebben, zoals de Nexus?
  Kan me voorstellen van niet (US/English only), maar lijkt me wel heerlijk om te hebben!

 • wouwout

  @dkruythoff: Ik heb een Hero met Vanillain 1.1, wat gewoon standaard 2.1 is zonder Sense. Stemherkenning is in het Engels, werkt erg goed, maar is omdat het engels is voor mij niet zo praktisch. Ik kan mijn vrienden natuurlijk in het engels sms-en ;)

 • http://www.pwnagedeluxe.nl Paul

  Dit artikel lijkt op een lichte voorkeur voor de HTC Desire aan te sturen. Ikzelf bezit een HTC Hero en wil hier even aan kanttekening bij maken. Zoals de oplettende android-fan ongetwijfeld meegekregen heeft, is de Hero’s ROM update naar Android 2.1 voor de zoveelste keer uitgesteld naar eind april. We zitten dus de komende anderhalve maand nog steeds vast aan de intussen redelijk verouderde 1.5 ROM. HTC zelf wijdt dit aan de Sense interface die schijnbaar erg ingewikkeld is om te ‘porten’ naar een nieuwe Android versie. Misschien dat men dit ook even in het achterhoofd wil houden wanneer het gaat om nieuwe toestellen met de Sense interface.

 • dkruythoff

  @wouwout:
  Dus door rooten zou je eigenlijk spraakherkenning op elk willekeurig toestel moeten kunnen krijgen? Begrijp ik dat goed zo?

  Dat het enkel Engels is is niet zo’n ramp, tis een begin. Lijkt me al fijn als ik op sommige momenten niet hoef te typen.

 • commodoor

  Origineel geplaatst door dkruythoff
  @wouwout:
  Dus door rooten zou je eigenlijk spraakherkenning op elk willekeurig toestel moeten kunnen krijgen? Begrijp ik dat goed zo?Dat het enkel Engels is is niet zo’n ramp, tis een begin. Lijkt me al fijn als ik op sommige momenten niet hoef te typen.

  Je kunt er spraakherkeing op krijgen ja, maar dan moet wel de desire geroot kunnen worden.

  Ik zelf heb gekozen voor de Nexus One (was een Hero gebruiker). ik moet wel toegeven dat de sensui erg eyecandy is en goed werkt. maar ik gebruik liever de standaard android interface die veel beter is sinds 2.0.1. Desire Rom is al geport naar Nexus One dus je kunt ook geruik maken van de Sensui op Nexus met flash. er zitten nog een paar bugs in maar dit is meer omdat het een gelekte rom is en niet de officiele.

  Wat ook een voordeel van Nexus is dat je aosp (android open source project) op kunt draaien waar HTC telefoons er moeite mee hebben. als er nieuwe updates komen voor android is dan de vraag weer of de SensUI zal werken of weer meoten wachten op updates van HTC.

  Conlclusie:
  Ik denk dat de Nexus one meer vrijheid biedt dan de Desire.

 • dkruythoff

  @commodoor:
  Kijk, da’s nuttige info! Dank!
  Zal dit goed overwegen, maar denk dat ik toch voor de Desire ga.
  Op dit moment vind ik de Nexus te duur, en heb geen zin om lang te wachten op een Android toestel. (heb nu nog geen)
  Met deze afweging is het wel interessant om later te kijken wat de opvolger wordt van de Nexus. (als het van Apple mag, allemaal :P)

 • georgios

  Ik ben blij met mijn nieuwe htc legend. Mooi afgewerkt en snel genoeg!

 • oetkaa

  Bij mij wordt het zeker de HTC Desire, deze heeft namelijk veel meer voordelen:
  – touchgevoelige knoppen werken niet goed op de Nexus One en deze zijn vervangen met hardwarebuttons op de Desire.
  – HTC Sense geeft toch wel een meerwaarde wanneer je het toestel niet wil rooten.
  – Een stuk goedkoper, HTC Desire al voor €420 (Nexus One nu /- 750 euro, adviesprijs €469)

  Het heeft echter wel twee nadelen ten opzichte van de Nexus One, namelijk:
  – geen tweede microfoon voor noisereduction
  – minder mooi design als de Nexus One

 • Michie

  Ik hoor dat van de N1 de speaker erg tegenvalt, klopt dit? Ik zit nog in dubio want de Dell Streak komt er ook aan, een all in one apparaaat van formaat ;)
  De Xperia X10 trekt ook maar ik wacht tot die uit is zodat ik m kan testen.

 • Kokkie

  Blijf wel bij mn One hoewel ik altijd wel een fan ben van HTC’s sense.

 • wesley budding

  ondersteund de sony ericsson x10 ook flash ?

 • Carel

  Origineel geplaatst door Michie
  Ik hoor dat van de N1 de speaker erg tegenvalt, klopt dit?.

  De “externe” speaker valt inderdaad behoorlijk tegen. Het geluid is erg iel en te zacht naar mijn smaak.

 • René

  @Michie
  De speaker van de N1 is inderdaad een tikkie matig ja, schel om precies te zijn. Verder is de N1 een fijn toestel, lekker snel, goed scherm en noisereduction werkt voor de nadere kant van de lijn super. Dat laatste is natuurlijk betrekkelijk, als je zelf in de herrie staat dan is het wel prettig dat de andere kant je goed kan horen, maar zelf hoor je dan ook niet veel meer.
  Ik vind alleen de lichtsensor wat traag werken in het dagelijks gebruik. Dimmen gaat snel, maar bij feller omgevingslicht weer meer licht geven werkt wat traag.

 • Imre

  Ik ben erg blij met de N1, maar het is wel lastig om hem hier te krijgen voor een redelijke prijs. Rooten is bij de N1 extreem makkelijk, wat het makkelijk maakt om Sense te krijgen en zodra Google een nieuwe versie uitbrengt weer terug te stappen op stock Android.

 • orpheo

  Ik wil eerst nog wat tests zien van de desire, en weten welke sensor er gebruikt word voor het ‘touch’ gedeelte van het scherm zeg maar. De N1 heeft teveel problemen: 3g wat niet goed pakt, het scherm dat niet goed reageert, etc etc. Ik denk de desire, maar waarschijnlijk de milestone OF gewoon wachten op de shadow :P

 • Michie

  @wesley budding:

  Zit ‘m in de 2.1 update

 • nomad

  Ook hier een N1 gebruiker en ben razendenthousiast over het toestel. Tuurlijk kan het altijd beter, maar in vergelijking met de Hero is dit een enorme stap vooruit. Daarnaast hecht ik meer waarde aan een open toestel dan aan 1 die door HTC dichtgezet is. Ik denk dat allebei de toestellen hun voor- en nadelen hebben en dat het gewoon een persoonlijke keuze is.
  De prijs kan inderdaad de doorslag geven. Hoewel de prijs van de N1 en de Desire exact gelijk zijn, moet je wel de mogelijkheid hebben om de N1 uit de States mee te nemen. Opsturen maakt het een stuk duurder.

 • Truttebol

  Ben al jaren een tevreden HTC gebruiker en wil nu overstappen van Windows Mobile naar Android. De keuze was dus niet heel moeilijk, het wordt weer HTC, de Desire. Heb de Nexus zeker overwogen maar als hardware zo dicht bij elkaar ligt (en allebei HTC eigenlijk) bepaald het oog en mijn oog ziet liever de Desire. Nog even wachten dus…

 • ivo

  Ik mis wel dat de nieuwe toestellen geen fysiek toetsenbord hebben, zoals de G1. Ik type liever op die manier dan via het scherm, want dan gebruik ik de backspace toch wel erg vaak. Zijn er eigenlijk nog nieuwe toestellen mét zo’n toetsenbord?

 • Rickstur

  Wat ik nog niet heb gelezen is de niet volledige exchange mogelijkheden van de Nexus. Op de Nexus heb je geen calendar sync, dit heb je weer wel op de Desire.

 • dirk

  Zou zoo graag android willen hebben maar mis toch de standaard geheugen wat te laag is. heb nu de iphone maar wil ook 32GB op me android…. komt dit uberhaupt nog?

 • dkruythoff

  @dirk: Steek je er toch gewoon een 32G MicroSD in? Of bedoel je dat niet?

 • dirk

  @dkruythoff:
  Ja die zijn nog knetter duur en heb geen zin om per playlist een andere sdkaart er in te doen :S
  Maar gaat dit nog wel komen denk je???

 • dkruythoff

  @dirk: Ik denk dat Doubletwist iets voor jou is. iTunes voor Android: http://www.doubletwist.com Heb het zelf niet getest (zit op Linux), maar klinkt veelbelovend!

 • Kai

  Nieuwtje voor de aspirant-Nexa :)

  Vandaag heb ik tijdens een algemene ronde bij de Mediamarkt in onze buurt voor de gein gevraagd of de Nexus One daar in het vooruitzicht staat. Tot mijn stomme verbazing antwoordde de verkoopmedewerker bevestigend, sterker nog ze zullen de telefoons deze maand al ontvangen (?!?!).

  Zojuist een mailtje verstuurd via de algemene Mediamarkt website of dit klopt. Als ik hier antwoord op ontvang dan laat ik het z.s.m. weten. Als dit allemaal gebakken lucht is dan denk ik dat het toch importeren wordt binnenkort.

 • Herman

  HTC Desire: mooier ontwerp, gavere software.

  Maar wel eerst reviews afwachten.

 • MarkV

  Wat voor de N1 spreek is dat Cyanogen er een heeft (en er dus een prachtige mod voor is). Mijn voorkeur gaat echter ook naar de Desire.

  Prijs, hij is niet van Google en ik heb het idee dat het ook voor HTC een opvolger is van de N1 (gekeken vanuit het design), waarmee “verbeterpunten” van de N1 al zijn meegenomen.

 • gunmeat

  Voor mij de Desire. Ik wil best een keuze maken tussen de N1 en de Desire, alleen is die er simpelweg niet aangezien de N1 voorlopig alleen via de grijze import te verkrijgen is. Via de officiele kanalen is er niet eens iets bekend.
  Daarnaast is voor mij Sense juist een + punt, en ook de fysieke knoppen op de desire tegen de touch knoppen op de N1. Die reageren slecht volgens mij als ik de youtube filmpjes van de N1 bekijk. Het trackballetje van de N1 is ook een beetje verleden tijd naar mijn mening. Optisch is net wat onderhoudsvrijer. En Flash is toch wel errug handig online..
  Niet dat ik er ooit voor zal kiezen maar ben ook wel benieuwd wat Appel met de Eiphone in Juni tegenover deze twee Android-krachtpatsers zal zetten.

 • gunmeat

  @Kai: Tsja… een Mediamarkt medewerker… Die staan nu niet echt bekend om hun productkennis.. Zeker een puisterig jongetje van 17? ;-) We horen je reactie wel op de mail van Media markt! Ben benieuwd!

 • gunmeat

  @ivo: Motorola toestellen?

 • barwin

  Desire! Sense, fysieke knoppen, optisch trackpad, verkrijgbaarheid, prijs… Allemaal al aan de orde geweest. Zou het ook nog eens een keer niet zo kunnen zijn dat N1 überhaupt niet naar NL gaat komen?

 • Aron

  Ik laat het lekker afhangen van wat Vodoafone als eerste aan gaat bieden. Neem aan dat dat de Desire wordt. Mocht V deze toestellen allebei niet gaan aanbieden (binnen een week of 3-4) dan koop ik er een los en ga ik weg bij V. Importeren is mij te omslachtig, dus dan wordt het de Desire.

  Waar ik altijd nog op hoop is dat HTC eens duidelijk gaat maken, wat in de toekomst hun update beleid gaat worden.

 • Rudy

  Origineel geplaatst door Aron
  . Waar ik altijd nog op hoop is dat HTC eens duidelijk gaat maken, wat in de toekomst hun update beleid gaat worden.

  Hoe meeeer toestellen van HTC op de markt hoe traaager de updates (gokje)?

 • Rene

  Ik kan me indenken dat de voice control bij de N1 met behulp van de noise reduction daar een voorsprong heeft.

 • http://blog.twinfield.nl Mark Appel

  Ik heb de Nexus One nu ruim een week en ben er zeer enthousiast over. Had eerst een Magic, heb hem naast de iPhone gelegd en iets over geschreven op http://www.vooruitstrevenddenken.nl

  Ik heb cammetje besteld om er volgende week wat filmpjes van te maken…

 • Aron

  @Mark Appel
  Goed stukje, Mark! Eindelijk iemand die eens goed de ‘waarheid’ vertelt ;)

 • barwin

  @Mark Appel: Prima stukje inderdaad!

  Nog ff over N1 – Desire dillema: Desire heeft (iets) groter RAM en SenseUI kan je naar believen uitschakelen (voor de hardcore Android freaks)

 • JP

  ‘k Las ook ergens dat de Desire iets zuiniger zou omspringen met de accu?

 • Aron

  @barwin
  Kan dat uitschakelen van Sense, als standaard optie? Of moet er dan geroot etc. worden?

  Ook ben ik toch nog benieuwd of het echt zo is dat Sense het toestel niet vertraagd (zoals in het artikel wordt gezegd). Werkt dit dan heel anders dan een HomeScreen vervanger?

 • Barwin

  @Aaron: Naar wat ik begrepen heb is dat gewoon ‘ongeroot’ te doen. (je krijgt de link nog van me waar ik ‘t gelezen heb)
  Vanaf 9 april ben ik in het bezit van een ZILVEREN exemplaar en dan gaan we ‘t meemaken.
  Will let ya know.

 • Barwin
 • Aron

  @Barwin
  Dank! Kijk dat is goede info. Dan ben ik er ook gelijk uit. Er van uitgaande dat je een update voor de N1 ook op de Desire kan zetten. Eventueel met opoffering van de optie voor Sense.

 • bitkid

  SONY Xperia X10 !!

 • Dirk

  Ik twijfel eerder tussen de Desire en X10. Weet iemand al wanneer de Android 2.1 update er komt voor de X10? Erg belangrijke overweging in mijn keuze.

  Las hier al een vergelijking: http://www.htcdesireblog.nl/vergelijking/htc-desire-vs-sony-ericsson-xperia-x10/, maar zou graag nog meer info willen vergaren!

 • http://www.DeArend.nl Jos Werkhoven

  Als zeer ervaren computer gebruiker, stuntelaar met pre-paid telefoons (altijd weggevertjes van anderen) was voor mij de tijd aangebroken over te stappen op een smartphone.
  Geruimte tijd volg ik al Android en vanwege de open source had (en heb) ik daar grote verwachtingen van.
  De keus is op de Desire gevallen en heb deze nu twee weken in gebruik. Het is een ABSOLUTE AANRADER.
  Wat een lol, wat een snelheid, wat een mogelijkheden; er is nog geen moment geweest dat ik teleurgesteld was. Sterker: nog steeds verrast de telefoon me dagelijks.
  Ik gebruik slechts gratis adds (welke alle van uitstekende kwaliteit zijn!!!).
  Ik twijfel er geen moment aan: dit is de echte Iphone-killer (er circuleren al vergelijkingen op YouTube: de Desire wint in alles).

Raad ons ook aan op Google
moveexpand

AndroidPlanet NieuwsUpdate


We geven een Motorola Moto G weg!

Schrijf je nu in voor de AndroidPlanet nieuwsupdate en maak kans op deze Moto G.


Bij aanmelding ga ik akkoord met de algemene voorwaarden.
moveexpand

De Populairste Android smartphones


Hier vind je de populairste Android smartphones van dit moment. Bekijk onze video review, lees onze tips en ontdek de beste Android smartphone aanbiedingen!

Top 4: Android smartphones

Galaxy S5 + Gratis Cover
Toestel: nu €0,- | 300 Min | Onbep. SMS | 1GB | €10,- korting p/m!
Meer info
LG G3 + Gratis G Watch!
Toestel: €0,- | 300 Min | Onbep. SMS | 1GB | €10,- korting p/m!
Meer info
Samsung Galaxy S5 Mini
Toestel: €0,- | 200 Min | Onbep. SMS | 700MB | €7,- korting p/m!
Meer info
Huawei Ascend P7 Black
Toestel: €0,- | 150 Min | Onbep. SMS | 500MB | €6,- korting p/m!
Meer info

Bekijk de Galaxy S5 Video Review

Video Samsung Galaxy S5 Review

Meer info populairste smartphones

- Galaxy S5 review - Galaxy S5 nieuws
- LG G3 review - LG G3 nieuws
- Ascend P7 review - Ascend P7 nieuws
- Xperia Z2 review - Xperia Z2 nieuws
Adverteren op Android Planet via AdFactor