Android op fotolijstjes, eReaders, autoradio’s en overige apparaten

Overige Android-apparatenAndroid is niet alleen op smartphones en tablets te vinden. Je treft het ook steeds vaker aan in andere apparaten, zoals eReaders, multimedia-apparaten, fotolijstjes en complete auto-entertainmentsystemen. Het aantal apparaten waarop Android is geinstalleerd zal de komende tijd alleen nog maar gaan groeien, en om dit te stimuleren heeft Google de Android ADK uitgebracht. Met de Android Open Accessory Development Kit kunnen apparaten worden gemaakt die gemakkelijk kunnen samenwerken met andere Android-apparaten. Ook zijn er apparaten die niet officieel voor Android zijn gemaakt, maar waarop het wel mogelijk is om Android te installeren. Denk hierbij aan de afgedankte HP TouchPad tablet waar hackers Android op geïnstalleerd hebben. Ook zijn er veel netbookjes waar Android op geinstalleerd wordt en heb je zelfs Androidconsoles als de Ouya.

Android eReaders

Een van de bekendste eReaders is de Nook van de boekenwinkel Barnes & Noble. De eerste Nook kwam eind 2009 uit en had een E-Ink display met daaronder een klein kleurenscherm. Hoewel hier wel Android op draait, ben je toch beperkt omdat het scherm zo langzaam ververst. Dit is wel ideaal om eBooks mee te lezen, maar niet om Android goed te benutten. Dit werkt namelijk niet erg comfortabel op het kleine scherm. Dat werd anders met de introductie van de Nook Color een jaar later die ook een kleurenscherm heeft. Deze werd al vlug geroot zodat het ook mogelijk werd om Android-apps op te draaien. Hiermee werd het eigenlijk een goedkope Android-tablet. Ook de eDGE, Pocket Edge en de PocketBook IQ 701 eRadeaders draaien op Android.

Barnes & Noble NookBarnes & Noble Nook Color

Android multimedia-apparaten

Veel apparaten maken gebruik van de rijke mediamogelijkheden van Android. Zo brengt Samsung Android-mediaspelers op de markt genaamd Galaxy Player die vooral zijn gericht op het luisteren naar muziek en het kijken naar video. Voor de echte videoliefhebbers zijn er ook de Archos mediaspelers. Dit zijn eigenlijk veredelde tablets waar Archos in het verleden een naam voor zichzelf gevestigd heeft. Tegenwoordig brengt de Archos ook echte tablets uit. Een van de fabrikanten die ook veel gebruik maakt van Google’s mobiele besturingssysteem is Parrot. De fabrikant heeft fotolijstjes met Android, zoals de Parrot Grande Specchio maar bijvoorbeeld ook een compleet auto-entertainmentsysteem dat draait op Android.

Samsung Galaxy PlayerParrot autoradio met Android

Een project dat nog niet echt van de grond is gekomen is Google TV. Hiermee wil de zoekgigant de manier waarop naar televisie wordt gekeken veranderen. Hierbij sluit je een Google TV box aan op je televisie en dan krijg je een extra laag over je normale beeld heen als het ware. Ben je iets aan kijken, dan kun je ondertussen ook op het internet gaan surfen. Is er niets te zien op de televisie dan kun je ook op het internet op zoek gaan naar iets interessants. De Google TV boxen draaien op Android en gaan ook applicaties ondersteunen. Begin 2012 komen de boxen ook voor het eerst naar Europa toe. Lees ook onze Sony NSZ-GS7 Google TV review.

Android accessoires

Er komen ook steeds meer apparaten die niet op Android draaien, maar wel met Android kunnen communiceren. De draadloze speakers van Sonos bijvoorbeeld waarmee je het geluid van je Android-apparaat kunt afspelen. Met het uitbrengen van de Android SDK lijkt dat het aantal Android-accessoires de komende tijd snel zal toenemen. Een noemenswaardige accessoire is de Sony Ericsson LiveView. Een draagbaar scherm dat je aan je pols kunt vastmaken en wat met je Android-telefoon kan communiceren. Zo kun je de laatste notificaties zien, terwijl je telefoon in je broekzak kan blijven zitten. Ook zijn er diverse opties om bestaande apparatuur zoals een PlayStation-controller met je Android-apparaat te verbinden.

Sony Ericsson LiveViewSonos met Android

Google is zelf gestart met een nieuw project getiteld Android @Home. Met dit protocol wordt het mogelijk om met andere apparaten in je huis te communiceren, kortgezegd Google’s versie van Home Automation. Je kunt bijvoorbeeld lampen aan laten gaan met je telefoon of de thermostaat regelen. Ook kun je dit automatisch instellen. Als je thuiskomt met je telefoon in je zak kunnen de andere apparaten dit registeren en zich hier op aanpassen. Zo schieten de lampen aan in de kamers waar je komt of wordt de temperatuur naar boven bijgesteld. Nog niet veel apparaten zijn uit Android @Home gerold, maar de ontwikkeling hiervoor is in volle gang.

Koopadvies overige Android-apparaten

Bij fotolijstjes, autoradio’s en andere gadgets is het momenteel nog een leuke extra dat een dergelijk apparaat op Android draait, maar het heeft niet echt een voordeel. Dit is anders bij eReaders en media-apparaten als je ook apps kunt installeren. Check altijd of je toegang hebt tot de Android Market of een andere appwinkel als je een dergelijke apparaat ook wilt gebruiken om apps op te draaien. Koop een eReader echter niet als een vervanger van een tablet. Bijna altijd is het de moeite waard om net iets meer uit te geven voor een echte tablet in plaats van een gehackte Android-eReader als tablet te gebruiken. Bij de accessoires moet je vooral letten of deze ook voor langere tijd meegaan of bijvoorbeeld alleen met een bepaald toestel of tablet werken. Ook is het verstandig om de updategeschiedenis van de fabrikant in de gaten te houden. Als er nooit meer een update volgt voor je apparaat, kan het zijn dat je vlug achter begint te lopen en nieuwe Android-functionaliteit moet missen.

Voor een uitgebreid advies over waar op te letten bij de aanschaf van een Android-tablet kijk je in ons ‘Android tablets koopavies‘.