Android Tablet Kopen: tips en advies


Android tablet kopenGa je een Android tablet kopen, dan zijn er behoorlijk wat zaken om rekening mee te houden. Behalve de prijs en mogelijkheden speelt ook de keuze voor het formaat, de uitbreidingsopties en al dan niet ondersteuning voor 3G/4G en wifi mee. Net als smartphones zijn tablets prijzige apparaten, dus de juiste keuze maken is belangrijk. Je wilt immers niet honderden euro’s spenderen en er vervolgens achter komen dat de tablet die je gekocht hebt niet aan je wensen voldoet.

Om je te helpen met een tablet kopen en het maken van de juiste keuze hebben we hieronder een aantal handige tips op een rijtje gezet. Daarnaast kun je ons actuele overzicht met Android tablets checken. Daar vind je per prijsklasse de beste tablets van dit moment. Het overzicht wordt regelmatig bijgewerkt en is voorzien van de beste prijzen, zodat je zeker weet dat je niet te veel betaalt.

Tablet kopen: 8 tips voor de juiste keuze

Hieronder vind je ons uitgebreide stappenplan voor het kiezen van de juiste tablet. In je keuze zijn de volgende zaken erg belangrijk.

  1. Prijs: je hebt ze vast al eens gezien, de budgettablets met exotische merknamen bij supermarkten of drogisterijen die voor een paar tientjes over de toonbank gaan. Houd er echter rekening mee dat dit soort apparaten vaak draait op goedkope hardware en een oude versie van Android, waardoor je niet de laatste apps en games kunt spelen. Vaak worden ze ook slecht ondersteunt door de fabrikant; op updates hoef je niet te wachten. Besteed liever een paar tientjes meer voor een budgettablet van Samsung, LG of Google (Nexus). Deze worden vaak goed ondersteund middels updates, draaien op recente versies van Android en bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding. In ons overzicht met Android tablets vind je per prijsklasse (budget, midrange en high-end) de beste tablets die je kunt kiezen.
  2. Formaat: tegenwoordig kun je een tablet kopen in alle soorten en maten. Van een handzame 7 inch-tablet als de Nexus 7 tot een gigantische 12,2 inch-tablet als de Samsung Galaxy Tab Pro 12.2. Of een tablet te groot of juist te klein is hangt af van je eigen voorkeuren. Gebruik je hem tijdens je werk of onderweg, om zaken op te zoeken en e-books te lezen, dan is een compacte tablet (7 of 8 inch) aan te raden. Hoef je de tablet niet mee te slepen, maar gebruik je hem vooral thuis op de bank of in bed, dan is een groter display van 10,1 of 12,2 inch prettig. Teksten, foto’s en video’s komen dan immers beter tot hun recht.
  3. Scherm: er zijn behoorlijk wat tablets met grote schermen verkrijgbaar, maar ga je een tablet kiezen, dan is het ook van belang dat je checkt over welke schermresolutie deze beschikt. Een 7 inch-tablet met een relatief lage resolutie (800 bij 480 pixels) is niet zo’n probleem, omdat het aantal pixels per inch dan nog relatief hoog is. Daardoor oogt het display scherp. Een lage resolutie op een groter scherm valt meer op en kan ervoor zorgen dat het beeld onscherp oogt, bijvoorbeeld als je teksten op een uitgezoomde website bekijkt. Bij een tablet met een scherm van 10 inch of groter is full-hd (1080p) dan ook wenselijk. De meeste high-end tablets van Samsung en Asus bieden deze resolutie en hebben contrastrijke displays met goede kijkhoeken. Houd bij deze fabrikanten echter wel rekening met een hoger prijskaartje. Ons advies: heb je de mogelijkheid, test de tablets dan eerst in de winkel om te bepalen of de desbetreffende schermresolutie voor jou hoog genoeg is.
  4. Hardware: het scherm van een tablet speelt natuurlijk mee in je keuze, maar ook de interne hardware moet je niet vergeten. Hoewel de ‘systeemeisen’ voor latere Android-versies relatief bescheiden zijn, moet je er rekening mee houden dat de processor en het werkgeheugen krachtig genoeg moeten zijn om de laatste games en apps te draaien. Een tablet met minimaal een dualcore- of quadcore-processor is gewenst en ook 1GB aan werkgeheugen is minimaal vereist om goed te kunnen werken met je tablet. Voor wie veel apps wilt draaien en games wilt spelen, is 2GB aanbevolen. Ook de keuze voor opslag is belangrijk: wij raden tenminste 8GB opslag aan en 16GB als je ook foto’s, video’s en muziek wilt downloaden. Veeleisende gebruikers kunnen het beste gaan voor 32GB aan opslagruimte. Een muziekalbum is al gauw 200MB groot en hd-video’s nemen doorgaans meerdere GB’s in beslag.tablet kopen tablet kiezen
  5. Uitbreidingsmogelijkheden: in tegenstelling tot de iPad hebben Android tablets vaak wél uitbreidingsmogelijkheden, wat betekent dat je een micro-sd-kaartje kunt invoeren om de opslagruimte uit te breiden. Dat is handig als je niet meer zoveel vrije ruimte hebt, maar ook niet de mogelijkheid om data te verwijderen. Een geheugenkaartje is daarnaast handig voor het maken van een back-up van belangrijke bestanden. Verder kunnen de meeste tablets overweg met wifi, maar vaak moet je voor 3G/4G-ondersteuning een meerprijs betalen. Heb je echter niet de behoefte aan mobiel internet op je tablet, dan voldoen de goedkopere wifi-versies vaak prima.
  6. Besturingssysteem: in dit overzicht zullen we ons beperken tot Android. Ga je een tablet kopen, dan is het echt van belang om te checken op welke Android-versie deze draait en of hij nog updates van de fabrikant ontvangt. Nieuwe Android-versies hebben vaak meer mogelijkheden, werken sneller en zijn beter beveiligd. Andersom zijn tablets met Android-versie 4.0 of lager vaak een stuk trager en minder compatibel met de laatste apps en games. In de regel ontvangen tablets die twee of meer jaar geleden zijn verschenen geen updates meer. Als gevolg daarvan kunnen ze beveiligingslekken bevatten en niet meer goed werken met de nieuwste apps. Houd daar dus rekening mee.
  7. Gewicht: het gewicht van een tablet hangt natuurlijk samen met het formaat ervan en de grootte van het scherm. Compacte tablets van rond de 7 of 8 inch zijn beter hanteerbaar en wegen minder (circa 300 gram), waardoor ze gemakkelijker in je tas of rugzak passen. Grote tablets zijn doorgaans zwaarder (500-600 gram), waardoor sommige gebruikers tijdens gebruik kramp in hun armen krijgen. Dit soort apparaten zijn geschikter voor thuisgebruik op de bank. Toch zijn er tegenwoordig steeds vaker grote tablets van bijvoorbeeld Samsung die niet alleen groot zijn, maar ook licht. Bij het kiezen van een tablet is het daarom van belang om in een winkel te voelen of hij niet te zwaar en groot is.
  8. Accuduur: de accu’s van tablets gaan doorgaans een aantal dagen langer mee dan die van smartphones. Dat komt omdat de meeste tablets geen mobiele verbindingen hebben ingeschakeld en minder vaak worden gebruikt dan een telefoon. De accucapaciteit bij tablets wordt aangegeven met mAh, waarbij meer niet altijd beter hoeft te betekenen. Een groter scherm met een hogere resolutie vergt immers meer stroom en dus een grotere accu. Om meer te weten te komen over de accuduur van een specifieke tablet kun je de reviews op AndroidPlanet lezen of het web afspeuren naar een accutest voor het desbetreffende apparaat. Op die manier krijg je een indruk van wat je mag verwachten van een tablet (en na hoeveel dagen hij weer aan de lader moet).
Raad ons ook aan op Google
moveexpand

AndroidPlanet NieuwsUpdate


We geven een Motorola Moto G weg!

Schrijf je nu in voor de AndroidPlanet nieuwsupdate en maak kans op deze Moto G.


Bij aanmelding ga ik akkoord met de algemene voorwaarden.
moveexpand

De Populairste Android smartphones


Hier vind je de populairste Android smartphones van dit moment. Bekijk onze video review, lees onze tips en ontdek de beste Android smartphone aanbiedingen!

Top 4: Android smartphones

Galaxy S5 + Gratis Cover
Toestel: nu €0,- | 300 Min | Onbep. SMS | 1GB | €10,- korting p/m!
Meer info
LG G3 + Gratis G Watch!
Toestel: €0,- | 300 Min | Onbep. SMS | 1GB | €10,- korting p/m!
Meer info
Samsung Galaxy S5 Mini
Toestel: €0,- | 200 Min | Onbep. SMS | 700MB | €7,- korting p/m!
Meer info
Huawei Ascend P7 Black
Toestel: €0,- | 150 Min | Onbep. SMS | 500MB | €6,- korting p/m!
Meer info

Bekijk de Galaxy S5 Video Review

Video Samsung Galaxy S5 Review

Meer info populairste smartphones

- Galaxy S5 review - Galaxy S5 nieuws
- LG G3 review - LG G3 nieuws
- Ascend P7 review - Ascend P7 nieuws
- Xperia Z2 review - Xperia Z2 nieuws
Adverteren op Android Planet via AdFactor