APK-bestanden op je Android-toestel installeren


android-apkDe meeste mensen installeren apps via de Play Store. Soms kom je ook apps tegen die nog niet in de Google Play Store staan, maar die je rechtstreeks als Android APK bestand kunt downloaden vanaf de website van de ontwikkelaar. Hoe werkt dat?

Android APK bestanden installeren, wat is het en hoe werkt dat?

Een .apk-bestand is vergelijkbaar met een .exe-bestand op een PC of een .dmg- of .app-bestand op een Mac. Als je het .apk-bestand hebt gedownload van de website van de ontwikkelaar kopieer je het naar het geheugenkaartje via de bijgeleverde usb-kabel.

Het maakt niet uit waar je het bestand neerzet: de root (hoogste niveau) of een speciale map als Downloads of Temp is prima, als je het bestand straks maar gemakkelijk terug kunt vinden. De locatie van het Android apk bestand is namelijk erg belangrijk voor het installeren van de app. Ook is het een vereiste dat je de functie ‘installeren van onbekende bronnen toestaan’ inschakelt. Deze is veelal te vinden via Instellingen > Beveiliging > Onbekende bronnen.

Het installeren van een .apk-bestand wordt veelal door bestandsbeheerders, ofwel een filemanager, gedaan. Deze worden echter niet altijd met Android-toestellen meegeleverd. Daarom biedt de Play Store uitkomst.

APK installer

android-apkZo kun je bijvoorbeeld ASTRO via de Play Store installeren, een filemanager waarmee je alle gebruikelijke handelingen kunt uitvoeren die je in de Verkenner/Finder op de desktop gewend bent: mappen maken en verplaatsen, bestanden kopiëren en hernoemen, bestanden wissen, wat je maar wilt.

Je kunt met ASTRO ook naar het zojuist gedownloade Android APK bestanden bladeren en erop tikken. De installatie gaat dan vanzelf van start, op een manier die je gewend bent met apps die je uit de Google Play Store hebt gehaald.

Er zijn ook gespecialiseerde apps, zoals de app APK installer (eveneens gratis te vinden in de Google Play Store). Bij deze app kunnen gebruikers iets gemakkelijker APK-bestanden op een Android-toestel installeren door simpelweg naar de map te browser en op het bestand te drukken. APK Installer heeft verder geen andere opties.

Adverteren op Android Planet via AdFactor