Android voor beginners


android beginnersBij Android denken mensen wel eens dat alles heel technisch is. Vandaar dat we een uitleg hebben gemaakt voor nieuwe gebruikers, waarin alle technische termen achterweg zijn gelaten.

Heb je de smaak na het lezen van deze pagina te pakken? Dan kun je ook eens kijken naar de pagina’s Wat is Android?, de Android-handleiding en onze Android tips, waar je ook veel uitleg voor beginnende gebruikers vindt.

Je bent net overgestapt naar een Android-toestel. Misschien heb je al ervaring met een smartphone, misschien is het compleet nieuw voor je. Geeft niets: we gaan je er geduldig doorheen loodsen.

Wat is Android?

Android is een besturingssysteem voor mobiele telefoons. Het is ontwikkeld door Google, wordt geleverd met allerlei applicaties maar tegelijk erg gebruiksvriendelijk. Android is een open platform, waardoor iedereen de mogelijkheid heeft om Android aan te passen en op toestellen te installeren. Android is geschikt om op smartphones te installeren, maar kan ook op laptops, tablets, digitale fotolijstjes en allerlei andere apparaten worden gebruikt.

HTC Sense en andere toevoegingen aan Android

Fabrikanten zoals HTC en Sony Ericsson passen Android dan ook naar hartenlust aan. HTC heeft bijvoorbeeld HTC Sense ontwikkeld: een schil rondom Android dat ervoor zorgt dat alles er veel mooier uitziet. Ook Samsung, Sony en LG maken hun eigen ‘skin’ voor Android. Toestelmakers leveren ook extra applicaties mee, bijvoorbeeld QuickOffice als tekstverwerker en spreadsheet of HTC Peep om op je toestel te kunnen twitteren.

In gebruik nemen van je Android-toestel

Om je Android-toestel te gebruiken heb je eigenlijk maar één ding nodig: een Google- of Gmail-account. Na het plaatsen van de batterij krijg je op de meeste toestellen een tutorial te zien, waarin je een aantal basisvaardigheden krijgt uitgelegd. Eén van de stappen is altijd het invoeren van je Google-gebruikersnaam en -wachtwoord. Je e-mail, contacten en afspraken worden nu automatisch opgehaald. Je kunt nu beginnen met het ontdekken van je telefoon of het aanpassen van het achtergrondplaatje of het installeren van nieuwe apps.

Het homescreen van Android

Bij het opstarten van je Android-toestel zie je meteen het eerste homescreen. Je kunt met een vinger links en rechts over het scherm bewegen om door de verschillende homescreens te bladeren. Op de homescreens kun je widgets en snelkoppelingen naar applicaties zetten, zodat je snel toegang krijgt tot bepaalde informatie. Afhankelijk van de fabrikant zijn er nog extra widgets en apps meegeleverd.

Druk met je vinger op het homescreen om een nieuwe snelkoppeling toe te voegen. Je kunt ook op de menuknop drukken en de optie ‘Toevoegen aan bureaublad’ kiezen. In dit menu vind je ook opties om naar Instellingen en Achtergrond te gaan.

Bovenin het homescreen vind je altijd een statusbalk met het tijdstip, batterijstatus en allerlei andere icoontjes. Als je een omlaagvegende beweging maakt over deze statusbalk verschijnen de waarschuwingen. Je vindt hier bijvoorbeeld meldingen wanneer de installatie van applicaties is geslaagd of wanneer er nieuwe e-mail is binnengehaald.

Via de menuknop krijg je ook toegang tot de lijst met programma’s. Dit is te vergelijken met de Start-knop van Windows: als je erop tikt verschijnt een scherm met icoontjes van de standaard aanwezige applicaties.

Google Play Store

De Google Play Store bevat inmiddels vele honderdduizenden applicaties. Niet alle applicaties zijn even interessant: er staat veel rommel tussen. Vandaar dat we op Android Planet altijd de interessante applicaties bespreken. Via het menu Beginners vind je ook overzichten van interessante applicaties per categorie. Kijk bijvoorbeeld eens naar de lijst met Nederlandse Android-applicaties. We proberen op de website altijd de nieuwste en beste applicaties onder de aandacht te brengen.

Veel applicaties in de Google Play Store zijn gratis, voor andere moet je betalen. Je hebt een creditcard nodig om met Google Checkout te kunnen afrekenen. Mocht een applicatie niet bevallen, dan heb je 15 minuten de tijd om de aankoop terug te draaien. Het aankoopbedrag wordt pas 15 minuten na aankoop in rekening gebracht.

Een ander punt is dat niet alle applicaties op alle toestellen te gebruiken zijn. Zeker nu de updates van Android elkaar snel opvolgen kan het gebeuren dat een applicatie nog niet is aangepast voor jouw gloednieuwe toestel met de nieuwste versie van Android. De gekochte applicaties zijn altijd gekoppeld aan je Google-account. Je hoeft dus maar éénmaal te kopen: stap je later over op een ander Android-toestel en log je in met dezelfde Google-accountgegevens, dan staan de reeds gekochte applicaties automatisch voor je klaar in de Google Play Store.

Raad ons ook aan op Google
moveexpand

AndroidPlanet NieuwsUpdate


We geven een Motorola Moto G weg!

Schrijf je nu in voor de AndroidPlanet nieuwsupdate en maak kans op deze Moto G.


Bij aanmelding ga ik akkoord met de algemene voorwaarden.
moveexpand

De Populairste Android smartphones


Hier vind je de populairste Android smartphones van dit moment. Bekijk onze video review, lees onze tips en ontdek de beste Android smartphone aanbiedingen!

Top 4: Android smartphones

Galaxy S5 + Gratis Cover
Toestel: nu €0,- | 300 Min | Onbep. SMS | 1GB | €10,- korting p/m!
Meer info
LG G3 + Gratis G Watch!
Toestel: €0,- | 300 Min | Onbep. SMS | 1GB | €10,- korting p/m!
Meer info
Samsung Galaxy S5 Mini
Toestel: €0,- | 200 Min | Onbep. SMS | 700MB | €7,- korting p/m!
Meer info
Huawei Ascend P7 Black
Toestel: €0,- | 150 Min | Onbep. SMS | 500MB | €6,- korting p/m!
Meer info

Bekijk de Galaxy S5 Video Review

Video Samsung Galaxy S5 Review

Meer info populairste smartphones

- Galaxy S5 review - Galaxy S5 nieuws
- LG G3 review - LG G3 nieuws
- Ascend P7 review - Ascend P7 nieuws
- Xperia Z2 review - Xperia Z2 nieuws
Adverteren op Android Planet via AdFactor