De 50 beste games voor Android

Hieronder vind je een overzicht van de beste gratis en betaalde Android games. Het is natuurlijk een kwestie van smaak wat de beste Android spelletjes zijn: wie niet van retrogames houdt zal bijvoorbeeld nooit John NES installeren. Vandaar dat we een zo gevarieerd mogelijke keuze hebben gemaakt, die goed laat zien hoe breed het aanbod van games in Google Play is.

1. Monument Valley

monumentvalleyIn Monument Valley gebruik je verschillende perspectieven om een level uit te spelen. De game is op een specifieke manier vormgegeven waardoor je constant van perspectief kunt veranderen, om op deze manier nieuwe objecten te ontdekken en achter nieuwe game-elementen te komen. En dat zorgt voor een zeer eigenzinnige game-ervaring. Spelers van de populaire puzzelgame Fez zullen bekend zijn met spelen vanuit verschillende perspectieven.

De game is gebaseerd op het werk van Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher, die veel speelde met wiskundige principes. Zijn werken lijken oneindig te zijn, maar door zijn kunst op verschillende manieren te bekijken wordt het perspectief en daarmee ook de kunst compleet anders. Door het gebruik van meerdere dimensies en optische illusies is Monument Valley onvoorspelbaar en enorm leuk.

Download Monument Valley in Google Play (betaald)

2. Ridiculous Fishing

ridiculousfishingIn Ridiculous Fishing, die door Nederlandse gamedesigners is gemaakt, bestuur je een oude visser die zijn hengel in het water werpt. De lijn en het haakje moet je zo ver mogelijk naar beneden proberen te halen, door alle vissen, kwallen en andere zeedieren te ontwijken. Als je op een gegeven moment toch iets raakt, gaan het lijntje en haakje weer omhoog en moet je zo veel mogelijk vissen proberen mee te nemen.

Eenmaal boven het water worden deze vissen de lucht in gegooid en kun je ze via verschillende wapens afknallen. Ja, echt. Verder zijn er een reeks aan handige upgrades voor je hengel te koop, kun je de oude visser van een nieuw outfitje voorzien en heb je de mogelijkheid om nieuwe wapens te kopen.

Download Ridiculous Fishing in Google Play (betaald)


  kooptip  

3. Bounden

boundenBounden is dansgame die de Utrechtse gamestudio Game Oven in samenwerking met het Nationale Ballet heeft gemaakt. De game wil je laten dansen met een partner door beiden een smartphone (of ietwat onhandiger: een tablet) vast te houden. Het toestel begeleidt de dans, waardoor twee spelers langs elkaar bewegen. Hoe beter je er in wordt, des te professioneler de dans eruitziet.

Bounden maakt gebruik van de interne gyroscoop van mobiele apparaten. Hierdoor kan Bounden aangeven welke bewegingen je moet maken. De dansen zijn echt ‘ballet-achtig’, waarbij je ronddraait en langs elkaar heen beweegt.

Download Bounden in Google Play (betaald)

4. You Must Build A Boat

youmustbuildboat-iconIn You Must Build A Boat bouw je, logischerwijs, een boot. Zo’n boot bouw je met behulp van goudstukken, die je verdient door monsters af te slachten. Het vechten gaat echter op een speciale manier: met puzzels. Via een soort drie-op-een-rij, dat we kennen van populaire games als Candy Crush Saga, val je vijanden aan en probeer je ze te verslaan. Het goud dat je verdient door vijanden te doden, gebruik je om een krachtigere boot te maken en nog betere wapens te kopen.

De boot gebruik je om andere werelden te ontdekken en hier verschillende missies aan te nemen. Uiteraard worden die, naarmate je in het spel vordert, steeds lastiger om te voltooien. Op deze manier dwingt de game je om steeds verder te spelen en je personage uit te bouwen, wat enorm verslavend werkt en je uren bezighoudt zonder je een moment te vervelen.

Download You Must Build A Boat in Google Play (betaald)

5. Rayman Jungle Run

raymanjunglerunIn de platformgame Rayman Jungle Run moet je obstakels mijden door op het juiste moment op het scherm te tikken waardoor je Rayman laat springen. Tijdens deze rit moet je zoveel mogelijk ‘lums’ in het level verzamelen. Als je een belangrijke lum mist en deze per se wilt hebben, moet je helemaal opnieuw beginnen.

Rayman Jungle Run behoudt de basis van Rayman-games: een kleurrijke wereld, mooie graphics, leuke gameplay en het is weer uitermate verslavend. Ook zijn er verschillende delen verschenen van de game, wat garant staat voor meer speelplezier.

Download Rayman Jungle Run in Google Play (betaald)

6. Minecraft

Minecraft updateMinecraft is een zogenaamd sandboxspel waarbij het de bedoeling is om objecten te bouwen met grote pixelblokken. Je kunt zelf kiezen wat je wilt bouwen in Minecraft. Zo kun je gebouwen, computers of andere constructies gaan maken. Ook kun je, zoals de naam van het spel al zegt, de mijnen ingaan om zo waardevolle mineralen op te delven.

Er zijn 36 verschillende soorten blokken waarmee je kan bouwen. Het is ook mogelijk om te spelen tegen je vrienden over wifi.

Download Minecraft in Google Play (betaald)

7. Threes

threesIn Threes verdubbel je cijfers in een kek digitaal bordspel. Dat klinkt heel makkelijk, en dat is het eigenlijk ook wel, maar Threes is enorm moeilijk om écht goed onder de knie te krijgen en hoge highscores te behalen.
De game vormt zich rondom steentjes die je bij elkaar moet optellen of vermenigvuldigen. Het speelbord raakt echter één keer vol met allerlei steentjes, en dan is het afgelopen.

De speler begint met een speelveld van 12 vakjes met enkele gekleurde steentjes. Steentjes waar een 1 op staat zijn blauw, steentjes waar een 2 op staat kleuren rood. Die twee steentjes moet je combineren om een 3 te krijgen. Die steentjes, en de verdere vermenigvuldigingen, zijn allemaal wit. Zo worden twee steentjes met 3 één steentje met 6, twee steentjes van 6 één steentje van 12 enzovoorts. Hierdoor bouw je een highscore, en hoe hoger het cijfer op alle steentjes hoe hoger jouw highscore.

Download Threes in Google Play (betaald)

8. The Walking Dead

walking dead 1The Walking Dead: Season One volgt niet direct het verhaal van het stripboek of de serie van The Walking Dead, maar vertelt zijn eigen verhaal. In The Walking Dead: Season One volg je het verhaal van Lee Everett en een klein meisje met de naam Clementine. Je bestuurt de game door alleen maar te klikken en hele belangrijke keuzes te maken die de game beïnvloeden.

De game is één grote achtbaan van emoties en velen vinden de The Walking Dead-serie van TellTale Games één van de beste gamereeksen van de afgelopen jaren. Er is ook een tweede seizoen beschikbaar.

Download The Walking Dead Season One in Google Play (gratis)

9. Ingress

Ingress Android gameIngress laat spelers letterlijk op pad gaan om de bronnen van de mysterieuze energie te ontdekken en te gebruiken voor de factie die je hebt gekozen. Het is de bedoeling voorwerpen te verzamelen, grondgebied te veroveren en bondgenootschappen te sluiten met andere spelers.

Het spel wil mensen uit de huiskamer trekken en laten spelen in de fysieke wereld, zodat je anders naar je omgeving gaat kijken. Er wordt informatie aan de ‘echte wereld’ toegevoegd, wat ook wel augmented reality wordt genoemd. Je loopt buiten rond waar het mogelijk wordt om virtuele voorwerpen op te pakken door er overheen te lopen. De verkregen energie spendeer je bij bepaalde portalen, die te vinden zijn in openbare locaties zoals bibliotheken. Daarmee game je dus echt in je achtertuin.

Download Ingress in Google Play (gratis)

10. Angry Birds

angrybirdsIn Angry Birds draait het erom dat je groene varkens vermorzelt door gekleurde vogels te schieten met een katapult. Er zijn normale vogels, vogels die in de lucht in drieën splitsen, vogels die kunnen versnellen en vogels die ontploffen als bommen. Maak gebruik van de mogelijkheden van iedere soort en zorg dat je de varkens vernietigt.

Angry Birds was een megapopulaire game die als eerste mobiele game echt een groot publiek bereikte. Inmiddels heeft ontwikkelaar Rovio verschillende versies van Angry Birds uitgebracht, van een Transformers-versie tot een Angry Birds in de ruimte. De originele game is echter de beste uit de reeks, en hetgeen waar het allemaal mee begon.

Download Angry Birds in Google Play (gratis)

11. Pocket Planes

pocketplanesPocket Planes is gemaakt door de ontwikkelaars van het eveneens hele leuke en populaire Tiny Tower en draait om het organiseren van je eigen vliegtuigmaatschappij, met eigen vliegtuigen en luchthavens. In Pocket Planes kun je naar 250 verschillende steden vliegen en krijg je betaald naarmate je meer mensen of cargo vervoert. Het gave aan Pocket Planes is dat je constant aan het afwegen bent wat de meest gunstige uitkomst van een vlucht is. Sommige vluchten kunnen meer mensen meenemen (en leveren dus meer geld op), maar duren ook langer waardoor de prijs weer gerelativeerd kan worden.

Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om onderdelen aan te schaffen voor je vliegentuigen, luchthavens uit te breiden en reclame voor je eigen vluchten te maken. De game mag dan soms ietwat gemakkelijk en kinderlijk ogen, de diepte van Pocket Planes zit hem in de spelervaring.

Download Pocket Planes in Google Play (gratis)

12. Spaceteam

spaceteamls je van knopjes houdt en schreeuwen naar je vrienden, is Spaceteam volgens de makers de Android-game voor jou. In Spaceteam moet je namelijk in teams voorkomen dat je ruimteschip ontploft, en dat gaat er hectisch aan toe. Spaceteam speel je met 2 tot 4 spelers, en dit werkt met andere Android- én iOS-apparaten. Verbinding maken tussen Android- en Apple-apparaten gaat wel alleen via wifi.

Iedere speler krijgt een willekeurig ‘control panel’, waarop allerlei knopjes, schakelaars sliders en draaiknoppen staan afgebeeld. Het is zaak om zo snel mogelijk de instructies van de game op te volgen, zodat je ruimteschip niet ontploft. De twist is dat jouw instructies bij je vriend op zijn beeldscherm verschijnen. Lekker samenwerken is dus een must.

Download Spaceteam in Google Play (gratis)

13. Plants vs. Zombies

plantsvszombiesPlants vs Zombies is een tower defense-game waarbij je ervoor moet zorgen dat je zombies je tuin niet overnemen. Door planten te plaatsen zorg je ervoor dat de zombies wegblijven. Je verzamelt gedurende de game steeds meer planten die je steeds op een andere manier moet inzetten om de zombies te bestrijden.

De zombies hebben verschillende aanvallen en gedragen zich iedere keer weer anders. Gebruik daarom diverse wapens om je huis te beschermen en vernietig alle engerds. Van Plants vs. Zombies, dat al enkele jaren uit is, zijn inmiddels al nieuwe edities te downloaden.

Download Plants vs. Zombies in Google Play (betaald)

14. Grand Theft Auto: Vice City

vicecityGrand Theft Auto is de enorm populaire gamereeks van Rockstar, waarbij je in de huid kruipt van veelal een beginnende crimineel. Humor, een open wereld en heel veel actie is kenmerkend voor Grand Theft Auto, waarvan enkele delen voor Android beschikbaar zijn. Ze zijn eigenlijk allemaal de moeite waard om te spelen, maar Vicy City springt er door zijn verhaalvertelling toch echt uit.

In Grand Theft Auto: Vice City speel je Tommy Vercetti: een beginnende mafia-gangster in Vice City (soort van Miami) die in de jaren tachtig langzaam naar de top van het criminele circuit probeert te klimmen. En als je klaar bent met Vice City, probeer dan vooral San Andreas eens!

Download Grand Theft Auto: Vice City in Google Play (betaald)

15. Smash Hit

smashhitandroidGlas kapot gooien is heerlijk en dat heeft de ontwikkelaar van Smash Hit absoluut begrepen. De Android-game is een echte rail shooter: een spel waarin de computer jou beweegt, en jij de schoten moet vuren. In de Smash Hit-game doe je dit door ijzeren balletjes naar glazen objecten te schieten. Sommige objecten leveren meer balletjes op, andere objecten moet je gewoonweg kapot maken om door het leven heen te komen. Zo simpel, en zo slim.

Allerlei glazen platen komen op je af, schuiven langs je heen en door al die heisa moet je nog steeds de blauwe driehoekige piramide-achtige glazen objecten raken. Hoe meer ijzeren ballen je verzamelt, hoe meer ballen je tegelijkertijd kunt gooien. En meer tegelijkertijd gooien betekent: meer glas dat kapot gaat.

Download Smash Hit in Google Play (gratis)

16. Botanicula

botaniculaIn de fraaie point-and-click ontdekkingsgame Botanicula speel je met een vijftal tuinfiguurtjes (Mr Lantern, Mrs Mushroom, Mr Poppyhead, Mr Twig en Mr Feather) die op pad gaan om hun leefgebied te verdedigen. De game valt op door de aparte visuele stijl die het best tot zijn recht komt op het grote scherm van een tablet. Je kunt alles met je vingers aantikken en ziet dan alle fraaie effecten en pracht en praal. Je krijgt in de game nauwelijks aanwijzingen, maar moet door te tikken en swipen zelf de omgeving verkennen. Achter elk blad zit een grapje verstopt, dus je wordt beloond om op ontdekkingstocht te gaan.

Naast de grapjes volg je uiteraard de verhaallijn. Dit doe je door objecten te verzamelen en in puzzels te gebruiken. Je moet alles op eigen houtje uitvinden: er is geen tekst of gesproken taal om iets duidelijk te maken, hooguit een pijltje. Vaak tik je dus alles in het scherm aan om te kijken wat en óf er iets in werking wordt gezet.

Download Botanicula in Google Play (betaald)

17. Temple Run 2

templerun2De verslavende game Temple Run 2 laat je rennen. Heel lang rennen. Zo lang mogelijk rennen, totdat je uiteindelijk een keer in een sprong mist en zo naast de baan belandt of lang naar beneden valt. Door te swipen kun je het personage in de game een specifieke kant op laten rennen, ‘m laten springen of juist laten glijden. Probeer alle obstakels te mijden en zo veel mogelijk goudstukken te verzamelen. Hiervan kun je power-ups kopen die hard nodig zijn om hogere highscores te behalen.

Het toffe aan Temple Run 2 is dat je daadwerkelijk beter wordt naarmate je vaker speelt. Je krijgt steeds meer gevoel voor de sprongen die je moet maken en hoe je obstakels het beste kunt mijden. Inmiddels hebben vele games het concept van Temple Run overgenomen, maar de originele game blijft toch de koning onder de ‘ren-games’.

Download Temple Run 2 in Google Play (gratis)

18. Grim Fandango

grimfandangoDe cultklassieker Grim Fandango, die wordt gezien als één van de belangrijkste avontuurgames ooit gemaakt, is er ook voor Android-smartphones en -tablets. Grim Fandango is een film noir-achtige game waarin je bizarre puzzels oplost in een wereld boordevol Mexicaanse folklore. En dat is veel leuker, spannender en hilarischer dan het klinkt.

n Grim Fandango speel je met het skelet Manny Calavera, die in het land van de doden leeft. Hij is een zogeheten Grim Reaper, wat betekent dat hij overledenen aanbiedt om hen naar de hemel mee te nemen. Hoe meer geld je hebt, hoe sneller en luxer de reis is. Maar Calavera verkoopt helaas niet meer zo vaak dure tickets, waardoor hij op zoek gaat naar de reden waarom hij zo weinig dure tickets meer verkoopt.

Calavera verkoopt die tickets om zijn eigen schuld uit zijn vorige leven af te betalen. Als hij die schuld uiteindelijk heeft afbetaald, mag hij voor altijd rusten. Als Calavera op onderzoek uitgaat, komt hij terecht in een wereld vol corruptie en wantrouwen, waarbij het oplossen van (hele lastige) puzzels het belangrijkste is.

Download Grim Fandango in Google Play (betaald)

19. Crossy Road

crossyroadIn het spel Crossy Road moet je een dier, personage of figuur naar keuze naar de overkant van het level brengen. Alleen bestaat die overkant helemaal niet en is het je doel de auto’s, treinen, rivieren en andere obstakels zo lang als mogelijk te vermijden. Je ontwijkt eveneens auto’s en gebruikt boomstammen om rivieren om over te steken. Ben je aan de overkant, dan heb je het level uitgespeeld.

Vooral van dat uitspelen lijkt geen sprake in Crossy Road, omdat het spel eindeloos door blijft gaan. Daarmee haakt het spel in op de endless runner: een game waarin spelers te maken krijgen met eindeloze levels, waar je onderweg objecten ontwijkt, spullen verzamelt en (hopelijk) de hoogste score neerzet.

Download Crossy Road in Google Play (gratis)

20. The Wolf Among Us

wolfamongusNaast The Walking Dead heeft gameontwikkelaar Telltale Games ook The Wolf Among Us op zijn naam staan. The Wolf Among Us is een verhalende point-and-click-game, gebaseerd op de Amerikaanse stripboekenreeks Fables. De game combineert de uitstekende verhaalvertelling, emotionele keuzes en hartverscheurende dilemma’s met een duistere film noir-achtige setting.

In The Wolf Among Us bestuur je protagonist Bigby Wolf door op mensen of objecten te klikken. Deze besturing is uitstekend geschikt voor Android-smartphones en -tablets, want de besturing is enorm gemakkelijk en vergt niet veel variatie. In The Wolf Among Us draait het, zoals bij vele point-and-click-games, om het verhaal en de keuzes die je maakt.

Download The Wolf Among Us in Google Play (gratis)

21. Candy Crush Saga

candycrushCandy Crush Saga werkt volgens een simpel principe: verschuif snoepgoed op een raster om het te sorteren. Vervolgens verdwijnt het snoep, en komt er nieuw lekkers voor in de plaats. Doe je dit snel en creëer je lange kettingen met hetzelfde snoep, dan scoor je meer punten en ontgrendel je power-ups.

Er worden je bepaalde doelen gesteld, en door het spel heel veel te spelen en meer power-ups te verzamelen kom je sneller bij je doel en krijg je meer mogelijkheden. De populariteit van Candy Crush Saga is zo groot dat de ontwikkelaars op een goede dag zo’n 500.000 euro met de game binnen harken. Inmiddels zijn er veel verschillende versies en variaties van Candy Crush uitgebracht.

Download Candy Crush Saga in Google Play (gratis)

22. Wordfeud

wordfeudWordfeud is een digitaal bordspel, dat bestaat uit 15 bij 15 vakjes. Je krijgt zeven letters, waarmee je een woord kunt maken. Dit woord leg je op het speelbord neer, waarna de tegenstander aan de beurt is. De bedoeling is dat je zoveel mogelijk punten scoort. Je kunt punten scoren door ‘dure’ letters te gebruiken, zoals de letters Q, V en X. Of leg een woord op een bepaalde manier neer op het speelbord, zodat je het dubbele aantal punten krijgt voor een letter of woord. Een digitale Scrabble, zeg maar.

Download Wordfeud in Google Play (gratis)

23. Dots

dotsIn Dots krijg je zestig seconden om zo veel mogelijk verbindingen tussen bolletjes te maken. Het onderscheid tussen die verbindingen wordt gemaakt met kleurtjes. Blauwe dots zijn aan elkaar te verbinden, groene met groen. Streep je er een paar weg, dan verschijnen er weer nieuwe op die kortstondig lege punten. Het is aan jou om zoveel mogelijk punten te scoren in die ene minuut.

Iedere dot die je verdient, is overigens uit te geven aan speciale power-ups. Met de Time Stop kun je de tijd even stoppen, de Shrinker zorgt ervoor dat er flink wat dots verschijnen die je mogelijk dwarszitten en met de Expander kun je alle dots van een bepaalde kleur in een klap laten verdwijnen.

Download Dots in Google Play (gratis)

24. Canabalt

canabaltIn Canabalt ren je zover je kunt van links naar rechts over donkere daken. Ondertussen ontwijk je obstakels. Het enige wat je hoeft te doen is springen, terwijl het spel het tempo steeds sneller opvoert. Dat klinkt misschien makkelijk, maar dat is het niet bepaald.

Daarnaast kun je met z’n tweeën gamen, waarbij je beiden op het scherm drukt om te springen. Het recept voor een zeer hectisch potje spelen! Daarnaast heeft de game zeer veel prijzen gewonnen, waarbij Canabalt werd geprezen om zijn minimalistische vormgeving en uitdagende gameplay.

Download Canabalt in Google Play (betaald)

25. Dead Trigger 2

deadtrigger2In Dead Trigger 2 is het de bedoeling om alle zombies te vermoorden met een scala aan verschillende wapens en missies. Hierdoor speelt Dead Trigger 2 dus echt als een game en niet als een hersenloze zombie-knaller. Het is veelal de bedoeling om enkele missies te voltooien en tijdens die missies hordes zombies af te knallen.

Daarnaast is er een verhaal aanwezig dat je volgt en kun je online deelnemen aan grotere missies waarbij je de mensheid probeert te helpen door, jawel, heel veel zombies te doden. Oh, en er zijn ook nog granaatkippen, raketkippen en machinegeweerkippen aanwezig. Dat alles is verpakt in een spetterende actiegame die er zeer fraai uitziet!

Download Dead Trigger 2 in Google Play (gratis)

26. Badland

BadlandBadland is een uniek spel dat je bestuurt door lang of kort op het scherm te tikken. Daarmee laat je kleine zwarte figuurtjes met afrohaar vliegen om zo boobytraps, cirkelzagen en andere dodelijke obstakels te ontwijken. Met powerups kun je de figuurtjes vermenigvuldigen of verkleinen om je zo een weg langs alle puzzels te banen.

In totaal zijn er 60 levels te ontdekken, die naast verslavend ook erg pittig zijn. Hierdoor ben je met gemak uren kwijt aan de ingenieuze puzzelgame.

Download Badland in Google Play (gratis)

27. Limbo

LIMBO-iconIn LIMBO speel je als een jongetje dat op zoek is naar zijn zusje. Waarom zij is verdwenen en wat het verhaal hierachter is, blijft lange tijd onduidelijk. Wel kom je er al snel achter dat de reis naar het meisje geen gemakkelijke zal zijn, want onderweg kom je allerlei obstakels tegen. Aan jou de taak om het jongetje succesvol door de verschillende werelden te loodsen en de puzzels op te lossen.

enmerkend aan LIMBO zijn de duistere werelden en het minimale gebruik van kleur. De game is namelijk volledig in zwart-wit en dat ziet er schitterend uit. Het spel is daarnaast voorzien van subtiele geluidseffecten, een toffe soundtrack en een korrelig grafisch effect. Dit alles zorgt voor een griezelige sfeer, waardoor je je tijdens het spelen op een fijne manier behoorlijk ongemakkelijk voelt.

Download Limbo in Google Play (betaald)

28. Hay Day

haydayIn Hay Day is het de bedoeling om een boerderij op en uit te bouwen door het land te bewerken en te zorgen voor je kippen, varkens, koeien en schapen. Je kunt gewassen verbouwen en bakkerijen, suikerfabrieken en zuivelfabrieken opzetten. Vervolgens handel je met vrienden om zo je reputatie als boer te vestigen.

Hay Day is door zijn simulatiekarakter een enorm verslavende game die tevens zeer in trek is bij kinderen. Let er daarom goed op dat zij geen in-app-aankopen kunnen doen, anders kun je opeens een zeer hoge rekening ontvangen.

Download Hay Day in Google Play (gratis)

29. QuizUp

quizup.pngBij QuizUp is het mogelijk om vrienden of vreemden uit te dagen voor een quiz, waarbij meer dan 400 categorieën beschikbaar zijn. Er zijn honderdduizenden vragen beschikbaar. De vragen gaan van tv-shows tot boeken, sport en muziek, en worden in het Engels gesteld.

Met QuizUp kun je vrienden of onbekenden uitdagen voor een quiz, waarvan jij de categorie selecteert. Je kunt vervolgens direct beginnen met de quiz, of wachten tot je medespeler ook live meespeelt. Als je alvast begint, kan jouw tegenstander de quiz op een later moment maken. Elke quiz bestaat uit zeven vragen en duurt ongeveer een kleine minuut.

Download QuizUp in Google Play (gratis)

30. Baldur’s Gate

baldursgateBaldur’s Gate: Enhanced Edition is een opgepoetste versie van de legendarische RPG, die veel gamers in hun hart hebben gesloten. De graphics zijn nog steeds erg pixelachtig en dat is misschien een domper voor jongere games, maar de mobiele versie biedt wel voor iedereen de mogelijk om de magie van Baldur’s Gate te ervaren of opnieuw te voelen.

De game, die inmiddels meer dan tien jaar oud is, boeit nog steeds enorm met zijn pakkende en meeslepende verhaal en zeer complete spelwereld. Je bent zo honderd uur bezig om alle geheimen van het spel te ontdekken.

Download Baldur’s Gate in Google Play (betaald)

31. Thomas Was Alone

thomaswasaloneDe game wordt omschreven als ‘een minimalistische game over vriendschap en springen’. Klinkt misschien gek, maar dat klopt precies. In het spel spring je en gebruik je andere personages als obstakels. Zo probeer je steeds het level uit te spelen. Ook kun je speciale krachten inzetten. De puzzels en platformelementen zijn uitdagend genoeg om het zo’n honderd levels lang uitdagend te houden.

Het verhaal is behoorlijk vaag. Thomas is een stukje kunstmatige intelligentie in de vorm van een rechthoek, die in een centrale computer leeft. Hij gaat op zoek naar de zin van het leven en het mysterie van zijn bestaan. Daarvoor gaat hij op reis. Onderweg komt hij andere personages tegen – allemaal vierkanten en rechthoeken – die je eveneens kunt besturen. Het verhaal wordt met een vertelling van de Britse humorist Danny Wallace uit de doeken gedaan. Dankzij hem én de simpele krijgt Thomas Was Alone enorm veel sfeer.

Download Thomas Was Alone (betaald)

32. Clash of Clans

Clash of Clans updateIn Clash of Clans is het de bedoeling om een stadje op te bouwen en uit te breiden, bondgenootschappen te sluiten met andere spelers en je mannetje te staan op het slagveld. De game vereist geduld, maar biedt voldoende gameplay om je geamuseerd te houden.

Clash of Clans draait om het verzamelen van goud en elixer, waarmee je jouw stad opbouwt en beter bestand maakt tegen aanvallen van buitenaf. Daarnaast bouw je een kampement voor het uitbreiden van je leger, waarmee je weer andere steden kunt plunderen voor hun goud en elixer.

Download Clash of Clans in Google Play (gratis)

33. FarmVille 2

Farmville 2FarmVille 2: Het boerenleven heeft vrijwel dezelfde opzet als zijn voorganger. Het is de bedoeling om een boerderij op te zetten en uit te bouwen, gewassen te verbouwen en dieren te houden. Daarnaast kun je met je gewassen gerechten produceren en handelen met vrienden en andere spelers, om zo de meest succesvolle boer(in) te worden.

De game kent weer een fijne kleurrijke stijl en een aantal nieuwe omgevingen. Zo kun je een boerderij aan de kust bouwen en naar hartenlust vissen, zowel alleen als met andere boeren. FarmVille blijft iets magisch hebben dat ook in het tweede deel weer volop aanwezig is.

Download FarmVille 2 in Google Play (gratis)

34. Cut the Rope 2

cuttherope2Het dottige, groene monstertje Om Nom heeft weer honger. Cut the Rope 2 is de langverwachte opvolger van de succesvolel game, met nog meer schattige monstertjes, hersenkrakende puzzels en opnieuw een kleurrijke stijl waar je spontaan vrolijk van wordt.

Om Nom blijkt opnieuw een groot liefhebber van snoepjes. Jij moet hem hier wederom van voorzien. Via korte veegbewegingen moet je touwen doorknippen en platformen verplaatsen zodat het rondje snoepje uiteindelijk in de bek van het monstertje beland. Cut the Rope 2 is rijk aan tientallen levels die natuurlijk allemaal een andere aanpak vereisen.

Download Cut The Rope 2 in Google Play (gratis)

35. Sonic Dash

Sonic DashDe snelste egel ter wereld heeft een nieuw avontuur op Android dankzij Sonic Dash. Deze ‘endless runner’ heeft nog het meeste weg van Temple Run, maar speelt zich af in de kleurrijke spelwereld van Sonic. Je kunt spelen als de blauwe egel of zijn vriendjes Tails, Knuckles, Blaze, Amy en Shadow.

De besturing in Sonic Dash verloopt door links en rechts over het scherm te vegen. Je kunt dus niet het scherm kantelen om te bewegen. Door naar beneden te vegen, laat je de egel rollen om zo obstakels te ontwijken of vijanden aan te vallen. Door naar boven te vegen springt Sonic, waarna hij met een tik op het scherm van platform (of vijanden) naar platform vliegt.

Download Sonic Dash in Google Play (gratis)

36. Broken Age

brokenage-iconBroken Age is ontwikkeld door gamelegende Tim Schäfer, die legendarische titels als Grim Fandango, Full Throttle en The Secret of Monkey Island op zijn naam heeft staan. Broken Age werd op Kickstarter gelanceerd en haalde door meer dan 87.000 backers 3,45 miljoen dollar op. Daarmee is het spel één van de populaire gameprojecten op Kickstarter ooit.

In de point-and-click-avonturengame Broken Age speel je met twee personages: een jongen die alleen in een ruimteschip woont en heel benieuwd is naar de buitenwereld, en een meisje uit een dorp dat moet worden geofferd aan een groot beest om het dorp te redden. De jongen komt uit de toekomst, het meisje uit het verleden, waarbij de verhalen zo enorm op elkaar lijken terwijl beiden uit een compleet andere wereld komen.

In het spel onderzoek je objecten, ondervraag je andere personages en luister je aandachtig, om de meest lastige puzzels op te lossen. Tijdens het spelen is het mogelijk om tussen beide personages te wisselen, waardoor je met een ander personage verder kunt als je met de ander even vastzit.

Download Broken Age in Google Play (betaald)

37. Bad Piggies

badpiggiesBad Piggies, van de makers van Angry Birds, draait om het bouwen van een constructie waarmee je het einde van het level kunt behalen. Hierdoor moet je van kleine wieltjes, motors, flessen, hout en andere objecten een eigen constructie maken. Het is belangrijk dat je constructie niet uit elkaar valt of tijdens de rit kapot gaat.

Door het maken van verschillende constructies kun je kijken wat het meeste effect heeft en waar je het verst mee komt. Het is enorm leuk om te experimenten met verschillende bouwfuncties en tactieken, om op deze manier een zo hoog mogelijke score te halen.

Download Bad Piggies in Google Play (gratis)

38. Evoland

evoland-iconEvoland is als game verfrissend, leerzaam en uniek, omdat het een interactieve geschiedenisles in de wereld van games en gaming is. Je begint in Evoland met een spelwereld die eruitziet als de eerste generatie games: zwart-wit met nog maar weinig mogelijkheden. In deze wereld zoek je naar voorwerpen die je laten vorderen in de game.

Langzaam verandert de wereld in een nieuwere kleurenversie, zoals de Game Boy-game Pokémon Yellow. Hoe verder je in de game komt, hoe ‘nieuwer’ de game wordt. Zo verandert de game op een gegeven moment van 2d naar 3d, waardoor de game-ervaring compleet verandert. Niet alleen de graphics veranderen, ook de gameplay, gamemuziek en mogelijkheden die je als speler hebt veranderen naarmate je meer speelt. Daarmee is Evoland is een prachtige interactieve geschiedenisles in games.

Download Evoland in Google Play (betaald)

39. Timberman

timbermanIn Timberman speel je een houthakker die maar door kan blijven hakken. Aan jou de taak om aan de goede kant van de boom te hakken. Hoe je dit doet? Door één van de twee knoppen aan de onderkant van het scherm in te drukken. Met de linker knop laat je de houthakker links hakken, met de rechter knop aan de rechterkant.

En dat is moeilijker dan het klinkt, want aan beide kanten van de boom zijn takken te vinden. En als je die op je kop krijgt, ben je af. Dat wordt dus hectisch wisselen van de ene naar de andere kant om zo veel mogelijk hout te hakken. Je mag echter niet stoppen met hakken, want de game heeft een timer die kan leegraken. En dan ben je ook af.

Download Timberman in Google Play (gratis)

40. Does Not Commute

Does-Not-CommuteDoes Not Commute is een nieuwe racegame die de moeite waard is door zijn strategische opzet en fraaie uiterlijk. Het unieke is echter dat je het tegen jezelf opneemt. Het racen gaat echter op een andere manier dan je zou verwachten, want Does Not Commute is geen traditioneel autospelletje. In de game is het de bedoeling om allerlei autootjes van punt A naar B te loodsen. Je legt kleine afstanden af, maar toch moet je je hoofd erbij houden.

Nadat je een auto naar een bestemming hebt gereden, zul je ‘m namelijk in de volgende ‘ronde’ weer tegenkomen. Dit herhaalt zich meerdere keren en resulteert al snel in een chaotische verkeerssituatie, waarin je moet voorkomen dat je tegen de door jouw bestuurde auto’s botst. Je speelt dus als het ware tegen jezelf.

n principe heb je één minuut om alle auto’s succesvol naar hun bestemming te loodsen, al zijn er onderweg ook speciale tokens op te pikken die je wat extra tijd geven. De ‘Rewind’-knop linksboven kun je gebruiken om mislukte pogingen ongedaan te maken, al worden er dan ook enkele seconden van de teller getrokken.

Download Does Not Commute in Google Play (gratis)

41. Bit Dungeon

bitdungeonBit Dungeon is mogelijk de meest interessante game uit de lijst. De action roleplayinggame is geweldig uitgewerkt en combineert het beste van The Legend of Zelda met Diablo, en dat allemaal met gave retro 16 bit-graphics. Het verhaal is simpel: jij en je vrouw zijn ontvoerd door demonen en je wordt wakker in een cel, grijpt je zwaard en start de zoektocht naar je vrouw.

Als je dood gaat, verlies je al je items en moet je opnieuw beginnen. Daarmee is Bit Dungeon niet alleen vrij pittig, maar ook onvergeeflijk. Eén fout en je bent de klos. Durf jij het aan?

Download Bit Dungeon in Google Play (betaald)

42. Towers N Trolls

towersntrollsDe tower defense-game Towers N’ Trolls combineert simpele gameplay met humor en uitdagende spelmodi. In Towers N’ Trolls moet je een kasteel verdedigen tegen alle verschillende trollen die op de burcht afstormen. Dit doe je door torens neer te zetten, die elk hun eigen aanvallende of verdedigende functie hebben.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om torens te bouwen die pijlen of grote vuurballen schieten, vijanden met ijspegels verlangzamen of met elektriciteit hordes trollen elektrocuteren. De game bevat veel levels en zo’n tien verschillende werelden, waaronder een oerwoud, woestijn en een soort Antarctica-achtige omgeving. Door de combinatie van snelle en strategische actie is Towers N’ Trolls enorm verslavend en vooral heel erg leuk om te spelen.

Download Towers ‘N Trolls in Google Play (gratis)

43. Swing Copters

Swing Copters downloadenDe nieuwe game van Flappy Bird-maker Dong Nguyen is weer net zo moeilijk als zijn eerste game. In Swing Copters – in principe een verticale versie van het vogelspelletje – is het de bedoeling om ritmisch op het scherm te tikken om een mannetje met een propellerhoed door poorten te manoeuvreren. Daarbij zorgen grote hamers die heen en weer slingeren voor een extra moeilijkheidsgraad. Bovendien vliegt je mannetje niet in één rechte lijn omhoog.

Bij elk poortje dat je in Swing Copters passeert, krijg je één punt. Daarbij geldt dat hoe verder je komt, des te hoger je score wordt.

Download Swing Copters in Google Play (gratis)

44. Ruzzle

ruzzleRuzzle is simpel gezegd een woordzoeker. Je speelt tegen anderen en moet binnen twee minuten zo veel mogelijk Nederlandse woorden in een letter-overzicht swipen. In totaal speel je drie rondes en het totaal van die drie rondes telt als je uiteindelijke score. Je mag zelf bepalen tegen wie je speelt, maar je kunt Rumble ook automatisch een tegenstander laten selecteren. De drie rondes hoeven niet per se achter elkaar gespeeld te worden, waardoor je tegen verschillende tegenstandsters bezig kunt zijn.

Rumble draait niet om de meeste woorden vinden, maar om de meeste punten scoren. En dat blijft belangrijk om te onthouden. Het is daarmee een uitermate verslavend spelletje dat je door de hoge speelintensiteit opnieuw blijft spelen.

Download Ruzzle in Google Play (gratis)

45. Pix’n Love Rush

pixnloverushPix’n Love Rush is snel een groot succes in de Google Play Store geworden. De game wordt geprezen om zijn verslavende speelstijl en het retro-uiterlijk doet denken aan de hoogtijdagen van de Game Boy. Het doel is simpel: verzamel zo snel mogelijk alle plusjes, vermijd vijanden en minnetjes en haal een zo hoog mogelijke score.

Als je score hoog genoeg is, krijgt de game een nieuw retro-uiterlijk. Mocht je tegen een vijand aanlopen of minnetjes pakken, worden je punten verminderd en kun je terugvallen naar een vorig retro-uiterlijk. Naast rennen en springen kan het monstertje dat je bestuurt ook pixels naar boven afvuren. Als deze pixels geen vijand raken, komen ze weer terug naar beneden en kunnen ze op je vallen. Een leuke manier om de uitdaging nog iets te vergroten.

Pix’n Love Rush in Google Play (betaald)

46. John NES Lite – NES Emulator

johnnesliteWil je retrogames op je Android-toestel spelen, dan is John NES Lite de oplossing. Dit is een emulator voor Nintendo-games, geschikt voor vrijwel alle populaire games: Donkey Kong, Zelda, Double Dragon en Final Fantasy. In de gratis Lite-versie zie je reclame, in de betaalde versie niet.

Om de app te kunnen gebruiken moet je de originele NES ROMs in bezit hebben. Je kunt de games opslaan op je geheugenkaartje, waardoor je verschillende games bij je kunt dragen. Altijd handig!

Download John NES Lite in Google Play (gratis)

47. Fruit Ninja

fruitninjaFruit Ninja is een game waarbij je zo veel mogelijk stukken fruit met je vinger doormidden moet hakken. De sinaasappels, meloenen en aardbeien worden vanaf de onderkant van het scherm omhoog gegooid en je moet als speler daarbij snel reageren door een veegbeweging over het stuk fruit te maken.

Mis je een vrucht of raak je één van de bommen, dan is het spel afgelopen.

Download Fruit Ninja in Google Play (gratis)

48. Nimble Quest

nimblequestNimble Quest, van de mensen achter Tiny Tower en Pocket Planes, hebben een online roleplayinggame die je in je ééntje of met meerderen kunt spelen. Het idee achter Nimble Quest lijkt veel op de oude game Snake: je begint met een fantasypersonage – ridder, magiër of boogschutter – en je beweegt je door levels, valt vijanden automatisch aan wanneer ze dichterbij komen en komt andere fantasyhelden tegen. Die kunnen bij jouw groep aansluiten, waarna de moeilijkheidsgraad van de game toeneemt en de uitdaging in Nimble Quest verhoogt.

Hoe verder je komt, hoe beter je groep is. Daarnaast kun je power-ups en verschillende helden verzamelen en aan een groep – ook wel een guild genoemd – deelnemen om je overlevingskansen te verhogen.

Download Nimble Quest in Google Play (gratis)

49. Amazing Alex

amazingalexDe puzzelgame Amazing Alex bevat 100 levels en 35 interactieve objecten en baseert de gameplay op ‘puzzelfysica’: het ontketenen van kettingreacties tussen objecten. Deze kettingreacties moeten uiteindelijk de puzzels oplossen.

Daarnaast biedt ontwikkelaar Rovio, die met name bekend is door de Angry Birds-games, aan gamers de mogelijkheid om eigen levels te ontwerpen, waardoor de impact van de game en de uiteindelijke mogelijkheden veel groter kunnen zijn.

Download Amazing Alex in Google Play (betaald)

50. Goat Simulator

Goat SimulatorIn Goat Simulator moet je als geit zoveel mogelijk schade aanrichten in je omgeving. Het is natuurlijk geen echte simulator, maar een game vol humor en bugs die een loopje met de zwaartekracht neemt. De makers zijn in hun beschrijving wel eerlijk: “Goat Simulator is een compleet belachelijk spel en eerlijk gezegd kun je beter je geld aan iets anders besteden, zoals een hoepel, stapel stenen of een echte geit.”

In ieder geval heb je wel voor een korte tijd heel, heel veel plezier met Goat Simulator.

Download Goat Simulator in Google Play (betaald)

Tip ons!

Ook een leuke games gezien die nog niet in dit lijstje staat? Tip ons via het contactformulier!

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.