Google Chromecast

nu verkrijgbaar
8.5
OS
Chrome OS voor Chromecast
Videoformaten
h.264, vp8, vp9
Overig
HDMI-stick

Chromecast 2: maakt van elke ‘domme’ tv een smart tv

De nieuwe Chromecast werd in september 2015 geïntroduceerd en kan net als zijn voorganger worden gebruikt om allerhande content, zoals films, apps en ditmaal ook games te streamen naar een televisie met een hdmi-aansluiting. Het kleine apparaatje kan elke ‘domme’ televisie omtoveren tot een smart tv en werkt met Android, iOS en computers met Windows of Mac OS X.

In tegenstelling tot de eerste slimme hdmi-stick van Google heeft de Chromecast 2 een cirkelvormig design dat wat wegheeft van een dunne ijshockeypuck. Aan het apparaatje zit een buigbare hdmi-kabel die je gemakkelijk in je televisie steekt. Ook is er een micro-usb-aansluiting om de nieuwe Chromecast van stroom te voorzien. De Chromecast 2 is er in de kleuren rood, geel en zwart.

De nieuwe Chromecast in vogelvlucht

De nieuwe Chromecast heeft een radicaal ander design dan zijn voorganger, maar is ook voorzien van een aantal nieuwe functies. De belangrijkste hebben we hieronder op een rijtje gezet.

  • Cirkelvormig design in drie vrolijke kleuren (rood, geel en zwart)
  • Betere connectiviteit dankzij drie ingebouwde wifi-antennes, ondersteuning voor de 2,4GHz en 5GHz-band
  • Kan zowel films, foto’s, apps als games naar je televisie streamen
  • Apps en content laden sneller in dankzij Fast Play

→ Check ook ons overzicht met 25 Chromecast apps die je niet mag missen

Chromecast 2 kopen: hier kun je terecht

De nieuwe Chromecast is via diverse partijen verkrijgbaar in de kleuren rood, geel en zwart. Hieronder vind je de goedkoopste aanbieders op een rijtje.

Winkel Verzending Vanafprijs
Coolblue Gratis (binnen 24u) €39,- Bekijken
MediaMarkt Gratis (binnen 24u) €39,- Bekijken
Google Play Store Gratis (1-2 werkdagen) €39,- Bekijken

Dit moet je weten over de Chromecast 2

Een belangrijke functie van de Chromecast 2 is Fast Play. Dit zorgt ervoor dat apps en content, waar dat te voorspellen is, vooraf worden ingeladen op de Chromecast wanneer gebruikers de corresponderende apps op hun smartphone of tablet openen. Als je de Netflix-app op je mobiele apparaat start, wordt deze ook op de Chromecast ingeladen en is hij direct klaar voor gebruik. De corresponderende app moet Fast Play echter wel ondersteunen.

Gelijktijdig met de onthulling van de Chromecast werd ook de nieuwe app, met een zogenoemde ‘What’s On’-interface, gelanceerd. In deze app kun je precies zien welke content apps te bieden hebben die compatibel zijn met de Chromecast. Je kunt met de app ook meteen in compatibele apps zoeken naar de gewenste content.

chromecast 2

Net als de nieuwe Apple TV heeft ook de Chromecast 2 de mogelijkheid om games af te spelen, waarbij je je smartphone of tablet gebruikt voor de bediening. Bij de presentatie van het apparaat toonde Google hoe bijvoorbeeld Angry Birds Go op tv was te zien en werd bestuurd met een iPhone. Uiteraard kun je hiervoor ook een Android-smartphone of -tablet gebruiken. Voorwaarde is wel dat games ondersteuning voor Chromecast-bediening bieden.

chromecast 2

Tot slot heeft de Chromecast 2 betere wifi-ontvangst. In tegenstelling tot zijn voorganger zijn er ditmaal drie antennes om te streamen via wifi, in plaats van één. De Chromecast houdt de videoresolutie hoog en de buffering beperkt dankzij ondersteuning voor wifi-verbindingen van 2,4/5 GHz en het ingebouwde adaptieve antennesysteem. Helaas heeft de hdmi-stick vooralsnog geen ondersteuning voor 4K.

Chromecast release en prijs

De Chromecast werd op 29 september 2015 officieel aangekondigd. De Chromecast release vond op dezelfde dag plaats. Het apparaatje is in de Google Play Store verkrijgbaar voor 39 euro. Daarmee is hij net zo duur als de Chromecast Audio, die gelijktijdig door Google werd geïntroduceerd.

Chromecast 2 review: conclusie

De nieuwe Chromecast is een fraaie opfrisbeurt van een hele fijne gadget. De prijs is gestegen van 35 naar 39 euro, maar dat is nog steeds een prima prijs voor een gadget die je leven zo veel gemakkelijker maakt. Ondersteuning voor 5GHz-netwerken is anno 2015 wel een echte must-have, die er in combinatie met het nieuwe Fast Play-technologie voor zorgt dat de gadget veel sneller werkt dan zijn voorganger. Eén klein nadeeltje: we missen toch wel ondersteuning voor de 4K-resolutie. Die wordt waarschijnlijk aan de volgende Chromecast toegevoegd.

chromecast review

Moet je upgraden als je al een Chromecast hebt? Nee, dat hoeft niet. De eerste Chromecast werkt nog steeds prima. Upgraden is eigenlijk alleen nodig als je graag een 5GHz-netwerk wilt gebruiken om je verbinding sneller en stabieler te maken. Daarnaast raad ik de fanatieke Chromecast-gebruiker ook aan om de nieuwe versie te halen, want de Chromecast 2 is aanzienlijk sneller dan zijn voorganger. Als je de hdmi-gadget dagelijks gebruikt, is 39 euro een kleine investering voor een veel vloeiendere ervaring.

→ Lees het uitgebreide oordeel in de Chromecast 2 review

Pluspunten Chromecast

  • Vernieuwd design
  • Betere wifi-connectiviteit
  • Dankzij Fast Play worden apps sneller geladen

Minpunten Chromecast

  • Iets duurder dan voorganger
  • Geen ondersteuning voor 4K

Google Chromecast video

Laatste berichten

Google gaat Cast-functie inbouwen in Chrome-browser

Google gaat Cast-functie inbouwen in Chrome-browser

0
1 min
Nieuws
Het lijkt erop dat je binnenkort geen Google Cast-extensie meer nodig hebt om media en tabbladen van Chrome te streamen naar de Chromecast. Google wil de Cast-functie standaard implementeren in de browser.
Dit zijn de 5 tofste Android-gadgets van 2015

Dit zijn de 5 tofste Android-gadgets van 2015

0
4 min
Nieuws
Behalve smartphones, tablets en smartwatches verschenen er in 2015 ook een groot aantal toffe gadgets, waaronder de Samsung Gear VR en de schattige BB-8. Allemaal werken ze in meer of mindere mate met Android.
De 10 beste Chromecast-games

De 10 beste Chromecast-games

0
5 min
Apps
De Chromecast is niet alleen handig om video mee te streamen; je kunt er ook games mee spelen. Je smartphone of tablet fungeert vervolgens als controller. Vooral leuk met anderen!
Zo krijg je als Chromecast-bezitter 90 dagen gratis Spotify Premium

Zo krijg je als Chromecast-bezitter 90 dagen gratis Spotify Premium

0
1 min
Nieuws
Sinds een tijdje heeft Spotify Chromecast-ondersteuning, zodat je je favoriete nummers moeiteloos naar je tv kunt streamen. Ben je in het bezit van Googles slimme hdmi-stick, dan kun gebruikmaken van een actie voor 90 dagen gratis Spotify Premium.