Google Chromecast: Alles wat je moet weten

Lees hier alles over de Google Chromecast, de slimme hdmi-stick van Google, en de beste Chromecast Android-apps em tips. Kom alles te weten over het apparaat in de Chromecast review en bekijk de prijzen, specificaties en video’s.

Google Chromecast: de hdmi-stick die je tv slim maakt

chromecastDe Google Chromecast is een hdmi-stick die je in je tv plugt en met wifi verbindt. Hierna kun je content van verschillende bronnen afspelen, ook via je smartphone of tablet. Het apparaat kost 35 euro en is sinds maart 2014 in Nederland en België beschikbaar.

In februari 2014 maakte Google de Google Cast sdk publiek beschikbaar en sinds dat moment is het voor ontwikkelaars gemakkelijk om hun apps te laten werken met de Chromecast. Steeds meer populaire Android-apps werken met het accessoire, zodat je je foto’s, video’s en muziek kunt afspelen op het grote scherm van de televisie.

Chromecast kopen bij Mediamarkt, Coolbue en Bol.com

Wil je de hdmi-stick van Google aanschaffen? Check dan de Chromecast kopen-pagina en de aanbiedingen hieronder:

Meer over de Chromecast

Wat ons betreft is de Chromecast één van de tofste gadgets van dit moment. Hij maakt elke tv slim door een wifi-verbinding aan de tv toe te voegen. Vervolgens kun je met verschillende apps content naar de Chromecast streamen. Android Planet heeft de beste Chromecast Android apps voor je op een rijtje gezet. Daarnaast hebben we 7 handige Chromecast tips uitgelicht, waarmee je alles uit de slimme hdmi-stick haalt. Check ze snel!

De Google Chromecast specificaties op een rijtje

 • Hdmi-stick met wifi
 • Chrome OS
 • Krijgt stroom via micro-usb-poort
 • Te gebruiken met je smartphone, tablet of laptop
 • Gewicht: 34 gram
 • Releasedatum: maart 2014


   advertentie   

Lees onze Google Chromecast review

De Google Chromecast is een dongel die in de hdmi-poort van een tv wordt gestoken. Het apparaat streamt rechtstreeks via wifi van het internet, bijvoorbeeld via Chromecast Android-apps als YouTube, Netflix, Plex en Google Play Movies & Tv. Lees de volledige Chromecast Review.

Cast Store: zie meteen welke apps de Chromecast ondersteunen

Cast Store ChromecastNiet langer hoef je via zoekmachines te zoeken welke Chromecast Android-apps nu precies beschikbaar zijn. Met Cast Store krijg je alle applicaties in de Google Play Store te zien die samenwerken met de Google-dongel. Wie weet kom je nog leuke programma’s tegen waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. De lijsten in Cast Store kun je sorteren op actualiteit, naam en beoordeling door andere Android-gebruikers.

In de app kun je ook gebruikmaken van de zoekfunctie, om zo binnen enkele seconden te weten of jouw favoriete app de slimme hdmi-stick reeds ondersteunt. Werkt een bekende app wel met de Chromecast, maar staat hij nog niet in de Cast Store? Dan kun je de makers tippen. Zij voorzien de app regelmatig van updates, zodat deze prima blijft werken.

Het laatste Chromecast Android-nieuws

Chromecast Review

Door: Daniël Verlaan
Cijfer: 9

chromecastNa de gigantische flop met de mediaspeler Nexus Q wil Google opnieuw proberen om de wereld van mediaspelers te veroveren. Deze keer met een dongel van 35 euro die je in de hdmi-ingang van je televisie stopt. Het apparaatje draait op een aangepaste versie van Googles Chrome OS en laat je content van verschillende diensten naar je televisie streamen.

Chromecast aansluiten

fl_ChromeCast_320x240De Google Chromecast-dongel is eigenlijk een soort van usb-stick met een hdmi-uitgang. Aan de achterzijde bevindt zich in een ingang voor een micro-usb-aansluiting, daaronder is een reset-knop en op de bovenkant staat het Chrome-logo met een indicatie-led of de dongel aan het werk is. In de doos wordt een verlengstuk voor de hdmi-ingang meegeleverd om tijdens het aansluiten wat meer flexibiliteit te bieden en verder zijn er een micro-usb-kabel en een oplader aanwezig.

De Chromecast krijgt zijn energie via een usb-aansluiting. Deze kan lopen via de televisie (mocht deze in het bezit zijn van een usb-poort) of de bijgeleverde oplader. De dongel krijgt dus geen energie via de hdmi-poort van de televisie. Als de Chromecast van de oplader zijn energie krijgt, staat deze altijd aan. Bij het verbinden via de usb-poort van de televisie, wordt de Chromecast samen met de televisie uitgeschakeld. Het voordeel van het verbinden met een oplader is dat de Chromecast niet samen met de televisie opgestart moet worden. Zo kun je direct toegang krijgen tot de mediaspeler.

Als je Chromecast in de televisie is gestopt en van stroom wordt voorzien, krijg je het beginscherm te zien. Dit beginscherm meldt dat je de betreffende Chromecast-app op je Android-toestel, iPhone of laptop moet downloaden en vervolgens de gegevens van je wifi-verbinding moet invoeren. Vooralsnog worden alleen 2.4GHz-netwerken ondersteund. Hierna geeft je de Chromecast een naam en is deze verbonden en klaar voor gebruik. Het gehele proces verloopt zonder enige problemen en duurt in totaal zo’n twee minuten.

Software

De Chromecast werkt samen met de cloud. Zo wordt alle content die je naar de Chromecast streamt eigenlijk eerst via de servers van Google ingeladen. Zo stream je dus niet direct content vanaf bijvoorbeeld YouTube, maar geef je Google een seintje dat YouTube de video naar jouw Chromecast moet verzenden. Het seintje geven doe je via de apps van de mediadongel. Er is een officiële Android-, iOS- en web-app die gebruikers de mogelijkheid geeft om content naar de Chromecast te streamen.

Bij ondersteunde apps wordt voortaan een icoon van Chromecast getoond waarmee je snel de betreffende content naar de mediaspeler kan sturen. Nadat het verzoek is verzonden, duurt het enkele seconden voordat de televisie de betreffende content afspeelt. Bij YouTube-video’s in 720p of 1080p is de scherpte en beeldkwaliteit bijzonder goed en valt het op hoe snel Chromecast reageert. Nadat de Chromecast de opdracht heeft gekregen om content te streamen, wordt het apparaat waarmee de opdracht wordt uitgevoerd – veelal een smartphone of tablet – een soort van afstandsbediening.

Chromecast Android-apps

Enkele apps die al door Chromecast worden ondersteund, zijn YouTube, Google Play Music en de Chrome-browser van de desktop. YouTube werkt vlekkeloos en een gave eigenschap van de Chomecast is dat andere verbonden apparaten ook opdrachten aan de mediaspeler kunnen geven. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat je met meerderen een YouTube-afspeellijst maakt. Als jij één video hebt gekozen om op de televisie te streamen, heeft een ander de mogelijkheid om de volgende in de afspeellijst toe te voegen. De video die op dat moment speelt, wordt dan niet vervangen, maar er wordt een wachtrij van video’s geactiveerd. Heel handig.

Ook Google Play Music, de muziek-app van Google, werkt zonder problemen. Je kiest een nummer, drukt op de Chromecast-knop en de mediadongel begint met spelen. Het valt daarbij op dat de interface van Google Play Music op de Chromecast enorm mooi en erg visueel is ingesteld. Hiermee kun je de Chromecast ook als een volwaardig mediacenter voor muziek gebruiken, bijvoorbeeld tijdens een feest.

google-chromecast-main2

Een andere belangrijke feature van Chromecast is het streamen van Chrome-tabs naar de mediaspeler. Zo wordt het mogelijk dat je via de laptop een geopend tabblad, waar bijvoorbeeld Uitzending Gemist wordt afgespeeld, naar de Chromecast streamt. Met een seconde vertraging wordt het tabblad op de televisie getoond en videospelers van onder andere RTL XL, Uitzending Gemist en een reeks andere videospelers worden alvast ondersteund. Quicktime-video’s worden echter niet ondersteund.

De kwaliteit bij het streamen van video’s via Chrome-tabbladen is lang niet altijd even goed, maar dit ligt niet aan de Chromecast. Zo bieden RTL XL en Uitzending Gemist geen hd-streams aan en zien dergelijke streams op een full-hd-televisie er soms rondweg lelijk uit. Het is echter een kwestie van tijd voordat dergelijke bedrijven de Chromecast gaan ondersteunen en daarmee hd-streams beschikbaar maken.

Conclusie

De Google Chromecast werkt simpel en gemakkelijk: eigenschappen waar maar weinig mediaspelers over beschikken. Het valt daarbij op dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Hoe meer ontwikkelaars Chromecast gaan ondersteunen, hoe beter het apparaat wordt. Het streamen van tabbladen via Chrome is op dit moment nog een beetje omslachtig, maar als snel grote partijen als XBMC, Plex, Uitzending Gemist, RTL XL, HBO en anderen Chromecast volledig binnen hun apps gaan ondersteunen, is de Chromecast met een prijskaartje van 35 euro echt een killer apparaat dat de wereld gaat veroveren.

Het grote nadeel voor Nederlandse Chromecast-gebruikers is het beperkte legale aanbod. Er zijn manieren om dit te omzeilen, maar de normale gebruiker die zonder moeite zijn of haar content naar de televisie wil kunnen streamen kan beter nog even wachten met het aanschaffen van een Chromecast.

Chromecast Video

Chromecast Specificaties

 • Releasedatum: maart 2014
 • Besturingssysteem: Chrome OS voor Chromecast
 • Afmetingen: 72x35x12 millimeter, 34 gram
 • Processor: Marvell DE3005-A1
 • Netwerk: Wi-Fi (802.11 b/g/n @ 2.4 GHz)
 • Overig: mediaspeler, micro-usb-aansluiting