Samsung Galaxy S5

nu verkrijgbaar
  • Laatste OS Android 5.0 (Lollipop)
  • Display 5.1 inch
  • Camera 16 Megapixels
  • Intern geheugen 16 GB
Met abonnement: Gratis vanaf € 20,- per maand
Vergelijk prijzen

Alles over de Galaxy S5: Samsungs topmodel voor 2014

Galaxy S5De Galaxy S5 is het vlaggenschip van Samsung voor 2014. Het toptoestel volgt de mateloos populaire Galaxy S4 op die Samsung in april 2013 uitbracht. De Galaxy S5 heeft een 5,1 inch super-amoled full-hd-scherm met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels, een 2,5GHz quadcore-processor, 2GB aan werkgeheugen, 16GB of 32GB aan opslagruimte en een 16 megapixel-camera waarmee video’s in 4K kunnen worden geschoten. Daarnaast is hij stof- en waterbestendig, voorzien van een veilige vingerafdrukscanner om het toestel te ontgrendelen en een hartslagmeter, waarmee je je fysieke gesteldheid in kaart brengt. Er is ook een kleinere versie, genaamd de Galaxy S5 Mini. Lees voor diverse handigheidjes ons overzicht met de 11 beste Galaxy S5 tips.

Design

galaxys5-2040-8_verge_super_wideDe telefoon is 8,1 millimeter dik, 142 millimeter hoog en 72,5 millimeter breed. Dat is net iets dikker, hoger en breder dan zijn voorganger. Ook het gewicht van de Galaxy S5 is toegenomen, van 130 gram van de Galaxy S4 naar 145 gram voor het vlaggenschip van 2014.

De Galaxy S5 behoudt het kenmerkende design van de Galaxy S4, alleen de achterzijde is geheel anders. De achterkant is voortaan voorzien van een soft-touch materiaal dat Samsung “modern glam” noemt. De achterkant lijkt daarbij op het materiaal dat Google en Asus voor de Nexus 7 uit 2012 gebruikten. Verder is het ontwerp net wat rechthoekiger en voor het eerst stof- en waterbestendig.

De Galaxy S5 is beschikbaar in het zwart, wit, blauw en goud. De nieuwe meer stroeve achterkant moet de kritieken over een glimmende plastic achterkant sussen. De achterkant kan, net als vorige Samsung-smartphones, nog steeds worden verwijderd.

Software

De Galaxy S5 beschikt uiteraard over de laatste versie van Android met daaroverheen Samsungs vernieuwde TouchWiz-skin. Veel Samsung-apps hebben een fijne make-over gekregen, waaronder de S Health-app waarmee je jouw (sport)activiteiten – in combinatie met de hartslagmeter – bijhoudt. Ook het instellingen-menu heeft een flinke make-over gekregen, met ronde icoontjes die je naar specifieke onderdelen van de instellingen wijzen.

De menu’s zijn onder andere minder druk en ook het noficatiecentrum is overzichtelijker geworden. Hoewel het aantal Samsung-apps niet is uitgebreid,  neemt de Galaxy S5 software maar liefst 8GB van de opslagruimte in. Dat blijkt uit verschillende hands-on-sessies, waaronder ook onze review. Dit betekent dat bij de 16GB-versie van de Galaxy S5  meer dan de helft van de opslagruimte door TouchWiz en zijn bijbehorende apps wordt ingenomen. De 32GB-variant van het toestel of een flinke micro-sd-kaart bevelen we dan ook aan.

Meer over de Galaxy S5 vingerafdrukscanner

galaxy s5 1In navolging van de iPhone en andere concurrenten heeft ook de Galaxy S5 een vingerafdrukscanner. Door in het begin acht keer met je vinger over de thuisknop te vegen herkent de scanner voortaan jouw afdruk. De scanner kan in totaal drie afdrukken herkennen. Je kunt met jouw afdruk ook betalingen doen via PayPal en een speciale privéomgeving op de smartphone bereiken. Of er nog andere betaalsystemen of apps worden toegevoegd, wil Samsung nog niet zeggen, maar lijkt wel aannemelijk.

Hartslagmeter en Download Booster

galaxy s5 5De S Health-app maakt een terugkeer, maar kent naast een stappenteller en calorieënteller ook een hartslagmeter. Daarvoor hoef je alleen maar je vinger op de achterkant van het toestel te houden en de applicatie toont binnen enkele seconden je hartslag. Dit moet in combinatie met de smartwatches van Samsung, waaronder de Gear 2, een nuttige functie worden.

De Galaxy S5 introduceert ook Download Booster. Wanneer je deze functie activeert, kun je bestanden downloaden via wifi én via een dataverbinding. Hiermee haal je veel sneller downloads binnen, al vergt dat wel aanzienlijk meer van je accu. De Galaxy S5 ondersteunt ook alle 4g-netwerken over de hele wereld. Tot slot kan de accuduur van de S5 dankzij de energiebespaarmodus flink worden opgerekt; het scherm schakelt in deze modus over naar zwart-wit en alleen belangrijke apps, de telefoon en de browser zijn nog te gebruiken.

Camera

De 16 megapixel-camera beschikt over een nieuwe chip voor de verwerking van beelden, waardoor deze binnen 0,3 seconden worden scherpgesteld. Daarmee stelt Samsung de snelste autofocus ooit te hebben. De camera-app van de Galaxy S5 is tevens onder handen genomen waardoor het bewerken van foto’s een stuk gemakkelijker is geworden. Aan de voorzijde bevindt zich een 2,1 megapixel-camera voor het voeren van videogesprekken.

Ook is er een nieuwe hdr-feature, die we al kennen van de fotocamera, voor de videocamera beschikbaar. Hierdoor worden zowel de lichte als donkere gedeeltes van een video extra gedetailleerd in beeld gebracht. Volgens Samsung is het de eerste hdr-functie voor een videocamera. Een andere fijne toevoeging is de mogelijkheid om video’s in 4K te schieten. Deze scherpe filmpjes speel je vervolgens probleemloos af op een televisie die 4K ondersteunt.

Stof- en waterbestendig

galaxy s5 3Verder is de smartphone geheel stof- en waterbestendig. Aan de onderkant bevindt zich een klepje waarmee de micro-usb-poort wordt beschermd tegen vuil en water. De Active-versie van de Galaxy S4 is ook geheel stof- en waterbestendig, en beschikt over hetzelfde beschermingsklepje aan de onderzijde. Een plons in de wc zal dus niet meer een kapotte telefoon betekenen.

Ook is een nieuwe versie van Samsung Knox aanwezig, de beveiligingssoftware van Samsung. Samsung zet hoog in met Knox, dat volgens het bedrijf één van de belangrijkste features van de Galaxy S5 is en ervoor zorgt dat je veilig over het web kunt surfen en apps kunt downloaden. Een speciale kindvriendelijke modus (Kid Mode) beperkt de toegang tot specifieke secties van de smartphone.

Gratis Galaxy S5 goodies

Degenen die de Galaxy S5 kopen, krijgen een reeks aan gratis Galaxy S5 goodies ter waarde van 400 euro aan apps en abonnementen. Het zijn met name apps en abonnementen op specfieke apps, en het valt daarbij op dat veel apps voor sporters of professionals zijn. Ook krijg je voor een half jaar 50GB aan cloudopslag bij Box, drie maanden Evernote Premium en 3 maanden 1TB aan cloudopslag bij Bitcasa.

Lees verder

Plusplunten Samsung Galaxy S5

  • Mooi 5,1 inch display met uitstekende kijkhoeken
  • Goede 16 megapixel camera waarmee je ultra-hd kan filmen
  • Uitstekende accuduur met handige en goede energiebesparende stand
  • Stof- en waterbestendig

Minpunten Samsung Galaxy S5

  • Niet echt een premium design door de plastic achterkant
  • De vingerafdrukscanner werkt nog wat lastig

Samsung Galaxy S5 prijzen en aanbiedingen

Bekijk hieronder de meest scherpe Samsung Galaxy S5 aanbiedingen van dit moment.

Vergelijk alle Samsung Galaxy S5 aanbiedingen

Samsung Galaxy S5 video

Laatste berichten