Android OS: het complete overzicht

Smart Lock werd intern bij Google YOLO genoemd: You Only Login Once

Wat is Android nu eigenlijk precies? Kort gezegd een mobiel besturingssysteem dat gebruikt kan worden op mobiele telefoons, smartphones en andere apparaten zoals e-readers, autoradio’s en mediaspelers. Het besturingssysteem maakt gebruik van Linux en Java en is oorspronkelijk ontwikkeld door het bedrijf Android Inc. Andy Rubin, mede-oprichter van Android Inc, wilde een OS maken dat door een groot aantal telefoons gebruikt kon worden en dit systeem gratis weggeven. Met een marktaandeel van ruim 80 procent is Android inmiddels niet meer weg te denken uit de mobiele markt.

Het laatste nieuws over Android

De beginjaren

V.l.n.r.: Eric Schmidt, Andy Rubin en Hugo Barra (die inmiddels niet meer bij Google werkt)

V.l.n.r.: Eric Schmidt, Andy Rubin en Hugo Barra (die inmiddels niet meer bij Google werkt)

Enkele jaren geleden was het gebruikelijk dat telefoonfabrikanten licentiekosten betaalden voor het gebruik van de software van bedrijven als Microsoft. Rubin wilde geld verdienen met de verkoop van extra services zoals opslag en beveiliging. Het gratis besturingssysteem werd Android genoemd omdat Rubin zelf helemaal gek is van robots. Een nieuw mobiel OS was geboren.

Google raakte al snel geïnteresseerd in het bedrijf en besloot Android Inc in 2005 over te nemen. De zoekgigant zag aan haar gegevens dat steeds meer mensen via hun mobiele telefoon gingen internetten en wilde ervoor zorgen dat deze gebruikers ook mobiel konden gebruikmaken van de diensten van Google. Met een eigen besturingssysteem voor telefoons zou Google beter diensten als Google Zoeken en Gmail kunnen promoten. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk fabrikanten Android zouden gaan gebruiken, besloot Google om de software gratis weg te geven.

Op 5 november 2007 kondigde de zoekgigant de Open Hardware Alliance (OHA) aan, een samenwerkingsverband met de belangrijkste spelers in de telecomindustrie zoals HTC, Samsung, LG, Sony, Motorola, Qualcomm en Texas Instruments. De OHA kondigde ook meteen het open besturingssysteem Android aan dat door alle leden gratis kon worden gebruikt. Nog geen jaar later zou de eerste telefoon met Android op de markt komen. Op 22 oktober 2008 lag de eerste Android-telefoon in de winkels. De HTC Dream, ook bekend als de T-Mobile G1, is gemaakt door het Taiwanese HTC en kwam eerst uit in de Verenigde Staten. Begin 2009 was het toestel ook te koop in Nederland.

Hoe Google steeds meer macht krijgt over Android

android_wallpaper___google_services_by_dakirby309-d53z3z5Google is de eigenaar van Android. De internetgigant nam in 2005 de start-up Android Inc. van Andy Rubin over en een decennium later is het uitgegroeid tot het grootste mobiele besturingssysteem. Android is geheel opensource, maar Google probeert steeds meer grip te krijgen op het enorm populaire systeem.

Android Planet duikt in het opensource-verhaal van Android en legt uit waarom Google Android het liefst zo veel mogelijk closedsource wil maken. In ons uitgebreid Google Android-artikel laten we je zien hoe de vork precies in de steel steekt.

Wat houdt stock Android in?

Stock Android is op zijn simpelst gezegd gewoon de pure versie van Android, zoals Google het uitbrengt en zonder aanpassingen en toevoegingen van fabrikanten als Samsung, LG en HTC. Veel Android-liefhebbers prefereren stock Android boven een skin over Android, omdat ze niet altijd gecharmeerd zijn van de soms inconsequente aanpassingen aan het uiterlijk en overbodige functies van sommige Android-skins.

stockandroid

Momenteel is stock Android vormgegeven volgens het Material Design van Google. Deze zie je bijvoorbeeld goed terug in apps als Gmail en YouTube. Google heeft het liefst dat andere app-ontwikkelaars zich aan deze conventies houden, zodat je gehele Android-ervaring er gestroomlijnd uitziet, met dezelfde kleurverhoudingen, lettertypen en -grootten en interface-elementen.

Als je zelf een toestel met stock Android wilt, kun je het beste voor een Nexus-smartphone gaan. Deze worden in samenwerking met Google uitgebracht en zijn altijd de eerste smartphones die een update naar de nieuwste versie van Android ontvangen. Dit komt omdat ze niet hoeven te wachten op aanpassingen van andere fabrikanten en (eventueel) providers.

Er zijn ook enkele andere fabrikanten die toestellen met stock Android uitbrengen, maar met deze telefoons ontvang je je Android-updates eveneens niet direct van Google.

Fabrikanten met Android smartphones en tablets

Populaire Android devices

Andere platforms met Android

Inmiddels vind je Android niet alleen op smartphones en tablets, maar ook op andere apparatuur. Hieronder vind je de belangrijkste andere platforms met Android op een rijtje.

  • Android Wear: Googles geoptimaliseerde, mobiele besturingssysteem voor smartwatches en wearables.
  • Android TV: speciale Android-versie die is geoptimaliseerd voor het grote scherm van je tv.
  • Android Auto: Googles speciale besturingssysteem voor de infotainmentsystemen in auto’s.

Android-versies

Wil je meer weten over de verschillende Android versies? Deze hebben in een overzichtelijke en chronologische lijst gezet, met alle versies en updates op een rijtje.

Wetenswaardigheden Android

  • Android is gebaseerd op Linux, maar daar zie je aan de oppervlakte niets van.
  • De eerste Android-telefoon kwam op 22 oktober 2008 uit in de Verenigde Staten. Het was de HTC Dream, beter bekend als T-Mobile G1.
  • De eerste Android-telefoon is gemaakt door HTC, een Taiwanese toestelmaker die eerder al diverse toestellen met Windows Mobile maakte.
  • De T-Mobile G1 was vanaf 30 januari 2009 ook in Nederland te koop
  • De broncode van Android kwam in het najaar van 2008 beschikbaar. Iedereen kan kijken hoe Android ‘onder de motorkap’ werkt.
  • Android bevat standaard al allerlei Google-applicaties zoals Google Maps en Google Zoeken. Je kunt ook persoonlijke informatie uit Google Contacten, Gmail en dergelijke synchroniseren tussen de telefoon en de online diensten van Google.
  • Via Google Play kun je extra software voor je Android-toestel downloaden. Er zijn inmiddels meer dan een miljoen Android-apps dus de keuze is enorm.

Geschreven door Daniël Verlaan | Auteur bij AndroidPlanet.nl

Techjournalist. 26 jaar. Niet-hippe nerd & espressoliefhebber. Houdt van de middeleeuwen en terabytes. Fietst heel snel korte afstanden. En is in het echt (en op Twitter) véél knapper.

Nieuws

Android OS nieuws

Apps

Android OS apps

Tips

Android OS tips

Reviews

Android OS reviews

Video's

Android OS video's