Wat is Googles rol in Android?

Zoekresultaten Google tonen apps op fraaie manier

Google is de eigenaar van Android. De internetgigant nam in 2005 de start-up Android Inc. van Andy Rubin over en bijna een decennium later is het uitgegroeid tot het grootste mobiele besturingssysteem. Maar wat is Googles rol eigenlijk in Android?

Hoewel Android geheel opensource is, probeert Google steeds meer grip te krijgen op het enorm populaire systeem. Android Planet duikt in het opensource-verhaal van Android en legt uit waarom Google Android het liefst zo veel mogelijk closedsource wil maken.

Laatste nieuws over Google

Het Android Open Source Project

Android bestaat grotendeels uit het Android Open Source Project, de opensource-versie van Android. Deze versie kunnen fabrikanten gebruiken om bijvoorbeeld hun eigen Android-skin of zelfs -versie te maken. De broncode van Android wordt door Google uitgebracht onder de Apache-licentie, waardoor iedereen Android naar eigen wens mag gebruiken, aanpassen en opnieuw mag uitbrengen. Zo zou elke fabrikant zijn eigen Android-versie op de markt kunnen brengen, die met alle bestaande Android-apps werkt. Onder andere Amazon maakt al gebruik van het Android Open Source Project voor zijn Kindle-tablets.

GOogle Android

Er zit wel echter een addertje onder het gras als je Android Open Source Project wilt gebruiken. Wil je graag de Google-apps, en daarmee ook de app-winkel Google Play aan jouw Android-versie toevoegen? Dan ben je verplicht om aan alle regels van Google te voldoen. Daarom voegt Amazon zijn eigen app-winkel aan Kindle-tablets toe en zorgt het ervoor dat er geen Google-apps op staan geïnstalleerd. Nokia doet hetzelfde met zijn Nokia X-toestellen: deze smartphones zijn niet voorzien van Google-apps, waardoor de Finse mobieltjesmaker vrij spel heeft om Android naar eigen wens aan te passen.

Google en Android: de rolverdeling

Google is eigenaar van Android en ontwikkelt zowel Android als eigen Android-apps. Zijn eigen Android-apps, zoals Google Play, Google Maps, Google Zoeken, YouTube en Gmail, zijn allemaal gesloten. Maar Google ontwikkelt steeds verder door voor Android. Wat te denken van Google Calendar, Google Contacts en zelfs de Google Dialer, respectievelijk de kalender-, contacten- en telefoon-app van Android. Deze apps, die voor velen broodnodig zijn, worden door Google ontwikkeld en kunnen door fabrikanten worden gebruikt en aangepast, mits ze aan de richtlijnen van Google voldoen.

Om als fabrikant van Google-apps gebruik te maken, moet je jezelf bij de Open Handset Alliance (OHA) aansluiten. Deze groep, die onder andere bestaat uit Samsung, HTC, Sony, LG en Huawei, maakt gebruik van Googles Android-versie. Als je onderdeel uitmaakt van de OHA, mag je geen ‘eigen’ Android-versie uitbrengen. Dit betekent dat het voor bijvoorbeeld Samsung verboden is om een soortgelijke Android-versie uit te brengen die Amazon en Nokia gebruiken. Of nog erger: al deze fabrikanten mogen geen Kindle Fire-tablet produceren. Immers draaien de Amazon-tablets op een ‘foute’ versie van Android.

Android-versions1

Een ander belangrijk onderdeel van de OHA is dat Google bepaalt wat de fabrikanten installeren en hoe hun smartphones werken. Zo zal Google het extreem aanpassen van Android tot op een zekere hoogte verbieden: Android moet namelijk wel Android blijven. Ook checkt Google elke software-versie van fabrikanten goed voordat deze naar toestellen wordt uitgerold. De internetgigant keurt de software en kijkt of alle Google-apps geïnstalleerd zijn en goed draaien. Hierdoor mag Google bepalen welke Google-apps met Android-toestellen worden geleverd. Denk bijvoorbeeld aan Google+, dat lang niet iedereen gebruikt maar wel op elk Android-toestel verschijnt.

Hoe Google Android meer in zijn grip krijgt

Toen Android nog niet zo groot was, hield Google zich juist actief bezig met het Android Open Source Project. Iedereen moest weten dat Google grootse plannen had met Android en dat het, in tegenstelling tot iOS, geheel opensource was. Dit benadrukte Google door bijvoorbeeld nieuwe features en apps te ontwikkelen. Omdat Android écht groot is geworden, is Googles missie geslaagd en begint de volgende: zo veel mogelijk controle over Android krijgen. De dienst levert Google immers enorm veel geld op en heeft de potentie om nog meer dollars te genereren.

Het is voor Google belangrijk dat je hun producten gebruikt. Hoe meer mensen Google Maps gebruiken, hoe meer bedrijven willen betalen om te adverteren in de kaarten-app. Dit geldt ook voor minder voor de hand liggende diensten van Android, zoals de locatiedienst die met Google Play Services wordt geleverd. Jouw locatiedata is namelijk heel interessant voor Google, want het bedrijf kan advertenties afstemmen op de plaatsen waar jij vaak komt. En hoe persoonlijker een advertentie is, hoe meer deze oplevert voor Google.

Google Android

Door standaard-functies van Android te vervangen door closedsource-Google-apps, probeert Google steeds meer grip op Android te krijgen. Alles wat vroeger direct van het Android Open Source Project kwam – denk bijvoorbeeld aan de galerij-, toetsenbord- of telefoon-app – zijn reeds vervangen door nieuwe Google-apps. De ontwikkeling van deze Android Open Source Project-apps blijft vervolgens achter: Google gaat immers niet meer werken aan een onderdeel dat zij niet meer gebruiken.

En zo raken belangrijke onderdelen van het Android Open Source Project verouderd, terwijl Google zijn eigen Android-onderdelen blijft ontwikkelen en ze daarmee onmisbaar maakt voor fabrikanten. En voor fabrikanten die een eigen Android-versie willen uitbrengen, is het enorm veel werk om al deze apps weer opnieuw te ontwikkelen en ze als volwaardige concurrenten voor Google-apps neer te zetten.

Wat betekent het voor jou?

De manier waarop Google Android steeds meer in zijn grip krijgt, heeft geen directe invloed op de consument. Het is met name voor fabrikanten een verschuiving waar zij rekening mee moeten houden. Sommigen doen dat al wel, zoals Samsung, die met een aanbod van allerlei app-alternatieven probeert zijn eigen Android-versie te ontwikkelen. Onderstaande afbeelding laat zien welke apps Samsung heeft ontwikkeld als alternatief voor de officiële Google-apps. Mocht er iets gebeuren waardoor Samsung geen Google-apps meer wil of mag gebruiken, heeft het altijd nog eigen apps om op terug te vallen. Deze zijn in feite aangepaste versies van Android Open Source Project-apps, de apps waar Google al een geruime tijd niet meer aan werkt.

lolsamsung

Toch zullen Samsung en andere bedrijven niet zo snel de Google Android-versie laten vallen voor hun eigen Android-versie. Naast de apps zorgt Google dat ook hun api’s closedsource zijn. Dit betekent dat fabrikanten bij hun eigen Android-versie geen gebruik kunnen maken van Googles api’s voor onder andere Google Maps, locatiebeheer, berichten en andere belangrijke eigenschappen van de werking van Android en zijn apps. Deze api’s worden door veel app-ontwikkelaars gebruikt, bijvoorbeeld om een locatie op te halen of een push-bericht te versturen. Dergelijke apps zouden hierdoor niet mogen en kunnen draaien op een Android-versie die niet door Google is goedgekeurd.

En daarmee wordt de ontwikkeling van alternatieve Android-versies heel slim door Google geblokkeerd. Want hoe minder mensen Googles Android-versie en de bijbehorende diensten gebruiken, hoe minder Google verdient. Daarmee is de basis van Android wel open, maar begint Google Android beetje bij beetje te sluiten voor het grote publiek. Het vervangt Android Open Source Project met eigen apps en zorgt ervoor dat eigen diensten en api’s nodig zijn om Android goed te laten draaien. Daardoor dragen fabrikanten die Android willen gebruiken direct bij aan het (financiële) succes van Google. Het is een tactiek die Google enorm goed heeft uitgedacht: eerst omhels je alles en iedereen, dan vergroot je het marktaandeel en de invloed van Android en uiteindelijk zorg je ervoor dat gevaar van buitenaf wordt geëlimineerd door jezelf onmisbaar te maken.

Geschreven door Daniël Verlaan | Auteur bij AndroidPlanet.nl

Techjournalist. 26 jaar. Niet-hippe nerd & espressoliefhebber. Houdt van de middeleeuwen en terabytes. Fietst heel snel korte afstanden. En is in het echt (en op Twitter) véél knapper.

Nieuws

Google nieuws

Apps

Google apps

Tips

Google tips

Reviews

Google reviews

Video's

Google video's