Wat is Android?


Wat is Android?

Wat is Android nu eigenlijk precies? Android is een mobiel besturingssysteem dat gebruikt kan worden op mobiele telefoons, smartphones en andere apparaten zoals e-readers, autoradio’s en mediaspelers. Het besturingssysteem maakt gebruik van Linux en Java en is oorspronkelijk ontwikkeld door het bedrijf Android Inc. Andy Rubin, mede-oprichter van Android Inc, wilde een besturingssysteem maken dat door een groot aantal telefoons gebruikt kon worden en dit systeem gratis weggeven. Destijds was het gebruikelijk dat telefoonfabrikanten licentiekosten betaalden voor het gebruik van de software van bedrijven als Microsoft. Rubin wilde geld verdienen met de verkoop van extra services zoals opslag en beveiliging. Het gratis besturingssysteem werd Android genoemd omdat Rubin zelf helemaal gek is van robots.

Google raakte al snel geïnteresseerd in het bedrijf en besloot Android Inc in 2005 over te nemen. De zoekgigant zag aan haar gegevens dat steeds meer mensen via hun mobiele telefoon gingen internetten en wilde ervoor zorgen dat deze gebruikers ook mobiel gebruik maken van de diensten van Google. Met een eigen besturingssysteem voor telefoons zouden ze beter diensten als Google Zoeken en Gmail kunnen promoten. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk fabrikanten Android zouden gaan gebruiken, besloot Google om de software gratis weg te geven.

Op 5 november 2007 kondigde de zoekgigant de Open Hardware Alliance (OHA) aan, een samenwerkingsverband met de belangrijkste spelers in de telecomindustrie zoals HTC, Samsung, LG, Sony, Motorola, Qualcomm en Texas Instruments. De OHA kondigde ook meteen het open besturingssysteem Android aan dat door alle leden gratis kon worden gebruikt. Nog geen jaar later zou de eerste telefoon met Android op de markt komen. Op 22 oktober 2008 lag de eerste Android-telefoon in de winkels. De HTC Dream, ook bekend als de T-Mobile G1, is gemaakt door het Taiwanese HTC en kwam eerst uit in de Verenigde Staten. Begin 2009 was het toestel ook te koop in Nederland.

Wat stock Android inhoudt

Stock Android is op zijn simpelst gezegd gewoon de pure versie van Android, zoals Google het uitbrengt en zonder aanpassingen en toevoegingen van fabrikanten als HTC en Samsung. Veel Android-liefhebbers prefereren stock Android boven een skin over Android, omdat ze niet altijd gecharmeerd zijn van de soms inconsequente aanpassingen aan het uiterlijk en overbodige functies van sommige Android-skins.
nexus4-android43

Momenteel is stock Android vormgegeven volgens de Holo-designregels van Google. Deze zie je bijvoorbeeld goed terug in apps als Gmail. Google heeft het liefst dat andere app-ontwikkelaars zich aan deze conventies houden, zodat je gehele Android-ervaring er gestroomlijnd uitziet, met dezelfde kleurverhoudingen, lettertypen en -grootten en interface-elementen.

Als je zelf een toestel met stock Android wilt, kun je het beste voor een Google Nexus-smartphone gaan. Deze worden in samenwerking met Google uitgebracht en zijn altijd de eerste smartphones die een update naar de nieuwste versie van Android ontvangen. Dit komt omdat ze niet hoeven te wachten op aanpassingen van andere fabrikanten en (eventueel) providers.

Er zijn ook enkele andere fabrikanten die toestellen met stock Android uitbrengen, maar met deze telefoons ontvang je je Android-updates eveneens niet direct van Google.

Fabrikanten met Android smartphones en tablets

Populaire Android devices

Android-versies

Android-versieVersienummerReleasedatum
Key Lime Pie?Android 5.0Onbekend
Jelly BeanAndroid 4.213 november 2012
Jelly BeanAndroid 4.19 juli 2012
Ice Cream SandwichAndroid 4.019 oktober 2011
HoneycombAndroid 3.215 juli 2011
HoneycombAndroid 3.110 mei 2011
GingerbreadAndroid 2.3.39 februari 2011
HoneycombAndroid 3.0 [8]2 februari 2011
GingerbreadAndroid 2.36 december 2010
FroyoAndroid 2.220 mei 2010
EclairAndroid 2.0 / 2.126 oktober 2009 / 12 januari 2010
DonutAndroid 1.615 september 2009
CupcakeAndroid 1.530 april 2009
Tweede uitgaveAndroid 1.110 februari 2009
Eerste uitgaveAndroid 1.023 september 2008
BetaAndroid Beta12 november 2007

Wetenswaardigheden Android

  • Android is gebaseerd op Linux, maar daar zie je aan de oppervlakte niets van.
  • De eerste Android-telefoon kwam op 22 oktober 2008 uit in de Verenigde Staten. Het was de HTC Dream, beter bekend als T-Mobile G1.
  • De eerste Android-telefoon is gemaakt door HTC, een Taiwanese toestelmaker die eerder al diverse toestellen met Windows Mobile maakte.
  • De T-Mobile G1 was vanaf 30 januari 2009 ook in Nederland te koop
  • De broncode van Android kwam in het najaar van 2008 beschikbaar. Iedereen kan kijken hoe Android ‘onder de motorkap’ werkt.
  • Android bevat standaard al allerlei Google-applicaties zoals Google Maps en Google Search. Je kunt ook persoonlijke informatie uit Google Contacten, Gmail en dergelijke synchroniseren tussen de telefoon en de online diensten van Google.
  • Via de Google Play Store kun je extra software voor je Android-toestel downloaden. Er zijn imddels meer dan 500.000 applicaties dus de keuze is enorm.
Adverteren op Android Planet via AdFactor