Het grote Android versie overzicht

In september 2008 werd de eerste officiële Android-versie uitgebracht (Android 1.0). In de jaren erna zijn er veel verschillende versies uitgebracht met diverse ‘zoete’ namen. Je kunt zelf controleren welke Android-versie je hebt. Wij hebben de belangrijkste verschillen en highlights van de Android versies voor je in een handig overzicht gezet. Bekijk hierover een chronologisch overzicht van de wondere transformatie die Android heeft ondergaan en nog elke dag ondergaat om beter en beter te worden.

Lees verder na de advertentie.

Android 10 (10) - Augustus 2019

Android 10

Android 10 is de opvolger van Android 9.0 (Pie) en de allernieuwste versie van Googles mobiele besturingssysteem. De update richt zich voornamelijk op het verbeteren van je privacy, maar introduceert ook andere toffe verbeteringen. De eerste versie werd op 13 maart 2019 uitgebracht. In september 2019 werd de definitieve versie van Android 10 uitgebracht. Op deze pagina vertellen we je alles over de verbeteringen.

→ Lees meer over Android 10

Android 7.0 (Nougat) - Najaar 2016

Android 7.0

Android Nougat is de opvolger van Android 6.0 (Marshmallow). Deze nieuwe Android-versie biedt weer enkele handige functies voor je Android-toestel. Google heeft diverse testversies van Android Nougat beschikbaar gemaakt, die makkelijker dan ooit te installeren is. Google maakte bekend in juni bekend dat Android 7.0 Nougat de volledige naam is van het besturingssysteem.  

→ Lees meer over Android 7.0

Android 6.0 (Marshmallow) - Oktober 2015

Android 6.0

Android Marshmallow (voorheen M) is de naam van de opvolger van Android Lollipop.  Op 28 mei 2015, tijdens Google I/O 2015, werd  de nieuwe Android-versie  officieel door Google onthuld. Daar werd bekend dat de update  vooral gericht is op kleine verbeteringen en de kwaliteit van het besturingssysteem. Dat betekent echter  niet dat Marshmallow geen nieuwe functies introduceert. Hierna laten we je zien op welke fronten  het nieuwe Android is verbeterd.

→ Lees meer over Android 6.0

Android 5.1 (Lollipop) - maart 2015

Android 5.1

Android 5.1 is de opvolger van Android 5.0 en draagt nog steeds de naam Lollipop. Deze Android-versie is niet zo'n ingrijpende update als zijn voorganger, die een volledig nieuw design met zich meebracht met onder meer een ander kleurgebruik, nieuwe animaties en 3D-effecten, snelle instellingen en slimmere notificaties. Android 5.1 richt zich met name op het repareren van bugs die 5.0 introduceerde en moet vooral worden gezien als een verbeterde versie van Lollipop, zonder veel spannende toevoegingen. Toch zorgt deze update voor een besturingssysteem dat soepeler en stabieler werkt. En dat is alleen maar prettig!

→ Lees meer over Android 5.1

Android 5.0 (Lollipop) - 15 oktober 2014

Android 5.0

Android 5.0 Lollipop is de eerste grote update van Googles mobiele besturingssysteem sinds Android 4.0 Ice Cream Sandwich, de Android-versie die op 19 oktober 2011 is geïntroduceerd. De nieuwe versie is simpeler, intuïtiever en universeel, ongeacht van wat voor apparaat je gebruikmaakt. Android Lollipop heeft meer 3D-effecten en schaduwen, een nieuw toetsenbord, nieuwe snelle instellingen en een `niet storen`-functie.

→ Lees meer over Android 5.0

Android 4.4 (KitKat) - 31 oktober 2013

Android 4.4

Na Android 4.3 Jelly Bean komt Android 4.4 KitKat. Android 4.4 (KitKat) is qua design geen grote vernieuwing van het besturingssysteem, maar de voornaamste en belangrijke veranderingen bevinden zich onder de motorkap. Naast een aantal vernieuwde interface-elementen gaat Android 4.4 namelijk efficiënter om met het werkgeheugen en de accu. Ook fijn is de `immersive`-modus die afleidende zaken verbergt en de mogelijkheid om sneller bestanden, contacten, multimedia en andere zaken terug te vinden dankzij de diepere integratie van Google-services en Google Now.

→ Lees meer over Android 4.4

Android 4.3 (Jelly Bean) - 24 juli 2013

Android 4.3

Android 4.3 (Jelly Bean) is op 24 juli 2013 verschenen voor de Galaxy Nexus, Nexus 4, Nexus 10 en Nexus 7. Dit is de basisversie waar alle andere smartphones binnenkort ook naar geüpdatet worden. Normaliter moeten fabrikanten als Samsung, HTC en Sony eerst hun eigen softwarelaag voor de nieuwe Android-versie aanpassen, maar blijven de functies in vrijwel alle gevallen hetzelfde. Daarom zet AndroidPlanet alle Android 4.3-features en -vernieuwingen op een rijtje, zodat jij weer wat er voor jouw toestel aan gaat komen. Omdat Android 4.3 niet de grote update is waar iedereen stiekem op had gehoopt, voert Google voornamelijk enkele bugfixes en handige nieuwe functies toe.

→ Lees meer over Android 4.3

Android 4.2 (Jelly Bean) - 29 oktober 2012

Android 4.2

Android 4.2 is een kleine doch fijne update van Android 4.1 Jelly Bean. Android Planet zet alle veranderingen, vernieuwingen en verbeteringen voor je op een rijtje, waaronder de nieuwe Notification Power Controls, lockscreen widgets en het hele gave PhotoSphere. Met laatstgenoemde kun je foto's in 360 graden maken, en de foto's op eenzelfde manier bekijken als Google Maps-foto's worden getoond.

→ Lees meer over Android 4.2

Android 4.1 (Jelly Bean) - 27 juni 2012

Android 4.1

Google heeft Android 4.1 Jelly Bean op 27 juni 2012 officieel aangekondigd. Lees hier alles over de nieuwe functies, waaronder Google Now, de verbeterde Google Voice Search, vernieuwde notificatie-balk en natuurlijk Project Butter. Door dit Project draait Android soepeler en sneller dan ooit tevoren.

→ Lees meer over Android 4.1

Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) - 19 oktober 2011

Android 4.0

Google heeft op 19 oktober 2011 Ice Cream Sandwich samen met de Galaxy Nexus officieel gepresenteerd. Versie 4.0 van Google's mobiele besturingssysteem brengt onder meer een nieuwe interface met zich mee en legt meer nadruk op multitasking en notificaties. Daarnaast introduceert Google enkele nieuwe features zoals Face Lock, Android Beam (voor delen van bestanden via near field communication) en het bijhouden van je dataverbruik. Ook is er een nieuwe Personen-app waarin gegevens van diverse sociale netwerksites worden weergegeven.

→ Lees meer over Android 4.0

Android 3.0 (Honeycomb) - 22 februari 2011

Android 3.0

Honeycomb is de eerste Android-software die geschikt is voor zowel smartphones als tablets. Hoewel Android 3.0 nooit officieel op smartphones heeft gedraaid, is het wel de eerste Android-versie waar je duidelijke vergelijkingen met de huidige Android-versie ziet.

→ Lees meer over Android 3.0

Android 2.3 (Gingerbread) - 6 december 2010

Android 2.3

Gingerbread staat als eerste geïnstalleerd op de Nexus S, het tweede Nexus-toestel van Google. Android 2.3 brengt enkele belangrijke grafische veranderingen, waardoor het mobiele besturingssysteem opnieuw wat consistenter oogt. Zo is er voortaan een zwarte notificatiebalk die meer scheiding biedt tussen de notificaties en het homescreen en zijn de onderste…

→ Lees meer over Android 2.3

Android 2.2 (Froyo) - 20 mei 2010

Android 2.2

Een belangrijke verandering in Froyo is de nieuwe Just-In-Time Compiler, ofwel JIT, waardoor de processorkracht van de telefoon significant toeneemt. Ook biedt Android 2.2 aan gebruikers flash-ondersteuning (één van de eerste grote punten binnen de concurrentiestrijd met Apples iPhone) en de mogelijkheid om via tethering je mobiele dataconnectie via een…

→ Lees meer over Android 2.2

Android 2.0 (Eclair) - 26 oktober 2009

Android 2.0

Door Eclair, die tevens het begin is van het zeer belangrijke versienummer 2, wordt Android een stuk sneller en gebruiksvriendelijker. Zo kunnen gebruikers sneller op het virtuele toetsenbord typen, wordt de Android-software voor de hardware geoptimaliseerd en krijgt de interface een kleine make-over. App-iconen zijn mooier, menu`s overzichtelijker en heel…

→ Lees meer over Android 2.0

Android 1.6 (Donut) - 27 april 2009

Android 1.6

De vierde versie van Android, genaamd Donut, brengt enkele verbeteringen ten opzichte van Cupcake. De grootste verandering is de universele zoekbalk waardoor gebruikers door heel Android kunnen zoeken. Daarnaast zorgt Donut voor ondersteuning van schermen met een hoger resolutie, een verbeterde camera- en galerij-app en een nieuw framework voor de…

→ Lees meer over Android 1.6

Android 1.5 (Cupcake) - 27 april 2009

Android 1.5

Android 1.5 is de eerste Android-versie die een naam krijgt: Cupcake. Android ondergaat met Cupcake de eerste grote visuele verandering. Zo krijgt de software de beschikking over widgets en folders op het homescreen, twee onderdelen die binnen Android nog steeds erg belangrijk zijn. Cupcake brengt ook enkele nieuwe features naar…

→ Lees meer over Android 1.5

Android 1.0 (Android) - 26 oktober 2009

Android 1.0

Met Android 1.0 begon het allemaal. Het is de eerste versie van Android die gebruikmaakte van de Android Market (dat later zijn naam in Google Play veranderde), met Gmail kan synchroniseren en enkele andere apps van Google gebruikt, waaronder Google Maps, Google Search en Google Talk. Ook is er ondersteuning voor een webbrowser (met zoomen), YouTube en wifi aanwezig. Enkele andere belangrijke apps zijn de klok, telefoon, launcher, instellingen en fotogalerij. Android 1.0 draait voor het eerst op de T-Mobile G1, de eerste `officiële` Google-telefoon voordat deze door de Nexus-lijn werd vervangen. Door de update naar Android 1.1 op 9 februari 2009 worden een reeks aan bugfixes doorgevoerd, maar wordt het voortaan ook mogelijk om bijlages in berichten op het toestel op te slaan. Ook gaat Google Maps meer relevante informatie tonen.

→ Lees meer over Android 1.0

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's