Android 8.0 (O) - Najaar 2017

android o privacy

Android O is de opvolger van Android 7.0 Nougat. Deze versie biedt onder andere verbeteringen op het gebied van notificaties, multitasken en accuduur. Een eerste Android O Developer Preview verscheen eind maart 2017. De verwachtingen is dat de definitieve versie vanaf eind 2017 beschikbaar is. Het is nog onbekend hoe de software gaat heten, al wordt gespeculeerd over namen als Android 8.0 Oreo en Android 8.0 Oatmeal Cookie.

Nieuwe functies in Android O

Google heeft Android O voorzien van een groot aantal nieuwe functies. Hoewel toekomstige previews waarschijnlijk het aantal functies vergroten, kun je hieronder een voorlopig lijstje van de hoogtepunten vinden.

 • Gemakkelijker notificaties filteren met notificatiekanalen
 • Beperk je accuverbruik verder met background limits op stand-by
 • Picture-in-picture-modus voor video’s op de voorgrond
 • Ontwikkelaars kunnen wachtwoordmanagers beter integreren met autofill-api
 • Ondersteuning voor Neighborhood Aware Network-connectiviteit
 • Beter geluid via Bluetooth met Sony’s LDAC-codec
 • AAudio-codec laat je muziek opnemen én afspelen tegelijk en verlaagt latency aanzienkelijk voor muzikanten
 • Meer variatie in icoontjes met adaptive icons – waaronder bewegende versies!
 • Verbeteringen in WebView en Java zorgen voor apps die sneller opstarten en soepeler lopen
 • Ondersteuning voor nieuwe kleurengamma’s, wat meer kleuren biedt in apps als Photoshop
 • Ontwikkelaars kunnen eigen lettertypes meeleveren met een app

→ Lees ook: de beste Android O-verbeteringen

Filter je notificaties met notificatiekanalen

android o developer previewGoogle loopt al jaren voorop met notificaties, die overzichtelijker zijn op Android dan op iOS en Windows Phone. Met Android 7.0 Nougat ging Google binnenkomende berichten al groepen en combineren, zodat de belangrijkste notificaties van één app bij elkaar verzameld werden.

Met Android O gaat Google nog een stapje verder. Het bedrijf introduceert zogenaamde notificatiekanalen, waarmee je kan keuze krijgt in de notificaties die een app precies aan je stuurt. Zo kun je instellen dat een nieuws-app wel notificaties deelt bij technologisch of buitenlands nieuws, maar dat je niets hoort bij economisch nieuws. Bij een berichtendienst als WhatsApp kun je ervoor kiezen om wel notificaties te krijgen bijk berichten van je vrienden, maar bijvoorbeeld niet van je schoonvader.

Background limits: beperkt accuverbruik op stand-by

Zelfs als je toestel op stand-by staat, zijn veel apps nog altijd actief. Google wil het stroomverbruik van deze apps terugdringen en heeft daarom drie categorieën van activiteit geïdentificeerd. Zo zijn er ‘implicit broadcasts’, apps die met elkaar communiceren op de achtergrond en ‘background services’ zijn activiteiten die doorlopen als een app niet in beeld staat, zoals fitness-apps of een stopwatch. Tot slot zijn er apps die ook op de achtergrond je locatie bijhouden.

Met Android O kunnen ontwikkelaars een limiet instellen voor hoe vaak een app deze verzoeken indient op de achtergrond. Zo is het eigenlijk onnodig dat een app ‘s nachts terwijl je slaapt om de paar minuten om je locatie vraagt. Met ‘background limits’ verbruiken apps straks nog maar nauwelijks stroom op de achtergrond.

Android O release

Een voorlopige versie van Android O verscheen op 21 maart 2017, voor de Nexus 6PNexus 5X, Pixel C, Google Pixel en Pixel XL. In de loop van het jaar brengt Google nog verschillende andere Developer Previews uit. De definitieve versie verschijnt waarschijnlijk eind 2017.