Android 9.0 (P) - Augustus 2018

android popsicle hints

Android P is de opvolger van Android 8.0 (Oreo). Deze versie biedt onder andere verbeteringen op het gebied van notificaties, privacy en schermen met een notch (een uitsnede aan de bovenkant). De eerste versie van Android P verscheen op 7 maart 2018. De verwachting is dat Google in augustus 2018 de definitieve versie uitrolt naar de verschillende Pixel-toestellen.

Nieuwe functies in Android P

Google heeft Android P voorzien van een groot aantal nieuwe functies. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste vernieuwingen.

  • Verbeterde notificaties zijn rijker
  • Meer privacy door apps op de achtergrond te beperken
  • Ondersteuning voor meerdere camerasensoren
  • Geschikt voor schermen met een notch, een uitsnede aan de bovenkant van een display
  • Instellingen-scherm is kleurrijker
  • Snelle instellingen-paneel is versimpeld en werkt sneller
  • Indoor navigeren is aanzienlijk verbeterd
  • Android P is energiezuiniger en biedt betere accuduur

Ondersteuning voor de notch

Met Android P maakt Google het voor ontwikkelaars makkelijker om interfaces te laten werken met de notch. Dit is een kleine uitsnede aan de bovenkant van het scherm, die we in steeds meer Android-telefoons gaan zien. Door api’s te ontwikkelen voor de toepassingen van de notch, wordt het voor fabrikanten simpeler om hun Android-skin hier op aan te passen. Het zorgt er bovendien voor dat er geen belangrijke informatie op het scherm verloren gaat, omdat deze ‘achter’ de uitsnede verborgen zit.

android p toekomst

Op het moment van schrijven is het aantal Android-smartphones met een notch nog beperkt. De Asus ZenFone 5 heeft er bijvoorbeeld eentje, en ook op de aanstaande LG G7 zien we een uitsnede. In 2018 zien we steeds meer toestellen met een notch, en daarmee handelt Google dus alvast voor de toekomst.

Meer privacy

Google zette met Marshmallow en Nougat al stappen om de privacy en beveiliging van Android te verbeteren, en met P wordt opnieuw vooruitgang geboekt. Android P zorgt ervoor dat apps op de achtergrond niet zomaar toegang hebben tot de camera, microfoon en andere sensoren. En dat is belangrijk, want je wil natuurlijk niet dat applicaties op deze manier blijven werken, zonder dat je de app actief gebruikt.

Notificaties nog beter

Eén van de belangrijkste voordelen van Android ten opzichte van iOS zijn de notificaties. Die zijn niet alleen overzichtelijker, maar geven je ook meer opties om een melding direct weg te werken, of op een bericht te reageren. Nieuw in Android P zijn de ‘smart reply’s’. Krijg je een bericht, dan geeft Android je een aantal automatische antwoorden, die je dan direct kunt sturen.

android p verbeteringen

Bovendien zie je in notificaties van berichten-apps meer van het gesprek zelf. Handig, want zo kun je ontvangen foto’s bijvoorbeeld direct bekijken, en hoef je niet de app te openen om te zien wat voor afbeelding je gesprekspartner stuurt.

Android wordt iets kleurrijker

Googles stockversie van Android 8.0 (Oreo) ziet er strak uit, mede doordat er maar een beperkt aantal kleuren in de interface worden gebruikt. Wit en blauw hebben duidelijk de onderhand, maar in Android P is er meer ruimte voor kleur. Dit zie je vooral in de instellingen-app, waar de diverse categorieën allemaal een eigen kleurtje hebben gekregen. Google heeft hier een beetje voor afgekeken bij Samsungs Experience-skin, maar het geheel oogt wel wat aantrekkelijker om naar te kijken.

Veel kleine verbeteringen

Daarnaast zijn er een heleboel kleinere features toegevoegd, die Android weer een stukje beter maken. Een voorbeeld hiervan is de Markup-functie, dat je na het maken van een screenshot direct een aantal opties geeft om de schermafbeelding bij te werken. Ook tof is dat je meer controle hebt over de batterijbesparing-functie, je meer bluetooth-apparaten aan één Android-toestel kunt koppelen, en je apps geforceerd kunt stoppen. Dat laatste is handig wanneer applicaties vastlopen of voor andere problemen zorgen.

Release van Android P

Het duurt nog even voordat Android P officieel voor het grote publiek verschijnt. Google brengt de definitieve versie waarschijnlijk in augustus of september uit voor de diverse Pixel-toestellen. Daarna is het aan andere fabrikanten om P uit te brengen voor hun smartphones. De snelheid waarmee dit gebeurt, verschilt nogal per fabrikant. Bedrijven als HMD Global (Nokia), Sony en OnePlus zijn er bijvoorbeeld vrij vlot mee, terwijl anderen veel langer de tijd nemen.

Google Pixel launcher

In mei verschijnt een betaprogramma van Android P. Hiermee kunnen gebruikers met een Pixel-smartphone de nieuwste Android-versie alvast installeren en testen. De Nexus 6P en Nexus 5X vallen echter buiten de boot en hebben met Android 8.0 (Oreo) hun laatste grote update gehad. Deze toestellen worden tot november 2018 gelukkig nog wel voorzien van maandelijkse beveiligingsupdates.