Android Q (Q) - Augustus 2019

Eerste Android Q-features

Android Q is de opvolger van Android 9.0 (Pie) en de allernieuwste versie van Googles mobiele besturingssysteem. De update richt zich voornamelijk op het verbeteren van je privacy, maar introduceert ook andere toffe verbeteringen. De eerste versie werd op 13 maart 2019 uitgebracht. De verwachting is dat Google in augustus 2019 de definitieve versie van Android Q uitbrengt. Op deze pagina vertellen we je alles over de verbeteringen.

De vernieuwingen van Android Q

Google heeft Android Q voorzien van een groot aantal nieuwe functies. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste vernieuwingen.

 • Verschillende opties voor meer privacy
 • Systeembrede donkere modus
 • Ondersteuning voor opvouwbare smartphones
 • Nieuw Privacy-onderdeel in de Instellingen-app
 • Beter en sneller deelmenu
 • Instellingenpaneel binnen apps
 • Material Theme krijgt nog grotere focus
 • En nog veel meer verbeteringen

Focus op privacy

Android Q richt zich vooral op privacy. Google heeft daarvoor verschillende opties ingebouwd, en die vind je in het nieuwe Privacy-onderdeel in de Instellingen-app. Daar kun je bijvoorbeeld makkelijker bepalen welke machtigingen je apps mogen gebruiken, waardoor je veel meer controle krijgt over je privacy.

android q privacy

Een belangrijke verbetering is dat je bij apps kunt instellen dat je alleen toegang tot je locatie mogen hebben als je de app ook daadwerkelijk gebruikt. Voorheen was het zo dat Android-apps volledige locatietoegang hadden, of helemaal niet.

De verwachting is dat Google met komende ontwikkelaarsversies nog meer privacygerichte opties toevoegt aan Android Q. Wanneer er meer verbeteringen zijn toegevoegd of gevonden, lees je dat natuurlijk op deze pagina.

Dark Mode

android q donkere modus

Een andere grote vernieuwing van Android Q is de donkere modus (of Dark Mode). Google heeft een ‘systeembrede’ Dark Mode aan de nieuwste Android-versie toegevoegd, en dat zie je bijvoorbeeld bij de Instellingen-app. Alles heeft een donkere achtergrond en dat is fijn wanneer je je smartphone in het donker gebruikt. Je hebt dan immers geen last meer van het felle (witte) licht dat van het scherm af komt.

De donkere modus zie je ook bij notificaties. In de notificatiebalk hebben meldingen een zwarte achtergrond en is de tekst wit. Ook in de Google-feed, die je opent door vanaf je homescreen naar rechts te vegen, is de nieuwe feature duidelijk zichtbaar. De verwachting is dat Google al zijn apps gaat bijwerken met ondersteuning voor de Dark Mode. Dat zou betekenen dat apps als Gmail, Google Foto’s en Chrome ook straks een donker kleurtje krijgen.

Makkelijker delen, ondersteuning voor nieuwe schermen

Ook fijn: het deelmenu is aangepakt. Het belangrijkste is dat het deelmenu, dat verschijnt als je bijvoorbeeld een bestand of link wil doorsturen via een andere app, veel sneller is geworden.

De deelopties in het menu verschijnen veel sneller in beeld, wat een hele verbetering is ten opzichte van het deelmenu in Android Pie en eerdere versies. Ook zie je in het deelmenu voortaan de url als je bijvoorbeeld een artikel deelt, zodat je die ook gemakkelijk kunt kopiëren.

android q

Tijdens Mobile World Congress 2019 toonden diverse grote fabrikanten hun eerste opvouwbare smartphones, en met Android Q wordt het mobiele besturingssysteem helemaal klaar voor deze telefoons. De update introduceert officiële ondersteuning voor opvouwbare toestellen, nadat Android Pie ervoor zorgde dat het mobiele besturingssysteem optimaal werkt met notches. Android Q is dus weer helemaal klaar voor de toekomst.

Zo kun je alvast Android Q downloaden

Google brengt de komende maanden maar liefst zes bèta’s uit van Android Q, voordat de update officieel beschikbaar komt. Nieuw dit jaar is dat gebruikers direct vanaf het begin kunnen meedoen aan het testprogramma.

Heb je dus een Google Pixel-telefoon, dan kun je de bèta van Android Q meteen installeren en gebruiken. Alle Pixels worden ondersteund: van de originele Google Pixel tot de Pixel 3 XL. Binnenkort wordt het testprogramma uitgebreid naar smartphones van andere fabrikanten, waarbij Google belooft dat er meer telefoons dan ooit kunnen meedoen aan het bètaprogramma van Android Q.

 1. Ga naar de officiële Android-bètawebsite en log in met je Google-account;
 2. Selecteer op welke smartphone je de Android Q-bèta wil installeren;
 3. Wacht totdat je aanmelding om deel te nemen aan het Android-bètaprogramma is goedgekeurd;
 4. Zodra je Pixel er klaar voor is ontvang je automatisch een notificatie om de software te downloaden;
 5. Volg de aanwijzingen op het scherm om de update te voltooien.