Download de Android Planet app

Android Planet

Gratis - Google Play
Download

App van de Week

In dit overzicht lichten we wekelijks een app van de week uit die niet mag ontbreken op jouw Android-smartphone of -tablet. Het zijn veelal gratis apps die je in Google Play vindt en die je helpen om de functionaliteit van je Android-toestel optimaal te benutten.

De beste Android-apps van de afgelopen weken

Week 51: RollerCoaster Tycoon Classic (gratis)

In het verleden bracht Atari al meerdere RollerCoaster Tycoon-games naar Android, maar deze kregen de nodige kritiek van spelers. Om een fatsoenlijk pretpark te bouwen, moest je namelijk flink wat geld uitgeven aan in-app aankopen. Dit lesje lijkt de ontwikkelaar geleerd te hebben, want na de aanschafprijs van 6,99 euro hoef je alleen nog maar je portemonnee te trekken als je de Toolbox en uitbreidingen voor RollerCoaster Tycoon wil kopen.

RollerCoaster Tycoon Classic

Atari heeft de eerste twee RC-games gebundeld en alles zoveel mogelijk hetzelfde gelaten. Dat betekent dat je dus getrakteerd wordt op dezelfde grafische stijl, geluidseffecten en gameplay uit 1999 en 2002. Vooral de beelden zullen bij veel gamers een nostalgische reactie veroorzaken. Ook wij hebben namelijk heel wat uurtjes versleten met het bouwen van ons ultieme digitale pretpark.

In RollerCoaster Tycoon Classic staan 95 uitdagingen op je te wachten. Hierin is het aan jou om een zo mooi mogelijk pretpark te bouwen, terwijl je de behoeften van alle bezoekers ook in acht neemt. Tijdens het bouwen leg je niet alleen het cement voor een pad, maar bouw je hele achtbanen met loopings en indrukwekkende kurkentrekkers. Ondertussen zet je ook hamburgertentjes en een draaimolen weg voor bezoekers die het liever wat rustiger aan doen.

Download RollerCoaster Tycoon Classic in Google Play (6,99 euro)

Week 50: Gboard (gratis)

Het officiële toetsenbord voor Android heet nu Gboard. Het is de vervanger van Google-toetsenbord, voorzien van verschillende slimme functies. Gboard beschikt over een ingebouwde zoekfunctie, maar die moet je wel even activeren via de instellingen. Vervolgens kun je op elk moment op de G-knop boven de toetsen drukken om een zoekopdracht in te voeren. Activeer je de zoekfunctie niet, dan wordt er boven het toetsenbord een handige toolbar getoond.

Gboard Android-release

Steeds meer mensen typen in meerdere talen op hun smartphone. Het Nederlands wordt vaak afgewisseld met Engels en soms zelfs nog een derde taal. Op de meeste toetsenborden moet je handmatig van taal wisselen om autocorrect goed te laten werken. Gboard volgt nu het voorbeeld van SwiftKey en enkele andere toetsenborden en biedt ondersteuning voor maximaal drie actieve talen tegelijk. Gboard wordt geleidelijk uitgerold via Google Play, maar is via APK Mirror al te installeren.

Download Gboard via APK Mirror (gratis)

Week 49: Vertrouwde Contacten (gratis)

trusted1Vertrouwde Contacten is een nieuwe Google-app waarmee je op de hoogte blijft van de locatie van vrienden en familie. Niet alleen handig voor in een noodsituatie, maar ook als je elkaar kwijt raakt tijdens een feestje. Met de app kun je vrijwillig óf automatisch je locatie sturen naar de door jou gekozen contacten. Na het installeren van Vertrouwde Contacten kun je het mailadres van familieleden, vrienden of andere contacten toevoegen. Nadat zij zelf de app installeren, wordt er een overzicht getoond van al je vertrouwde contacten.

Selecteer één van die contacten, en de ander krijgt automatisch een berichtje dat je adres wordt opgevraagd. Vervolgens kun je daarvoor je toestemming geven, inclusief eventueel wat andere informatie. Geef je echter niet binnen vijf minuten je toestemming, dan wordt je locatie alsnog automatisch gedeeld. Dat gebeurt ook als je niet met internet verbonden bent of je toestel uit staat. Je laatst bekende locatie wordt dan doorgestuurd; wel zo handig in een noodgeval.

Desgewenst kun je ook continu automatisch je locatie delen. Zit je bijvoorbeeld in een onveilig gebied, dan kun je ervoor kiezen om die locatie op elk moment voor anderen beschikbaar te maken. Zo kan er actie ondernomen worden als je toestel plotseling uit gaat of van de radar verdwijnt.

Download Vertrouwde Contacten in Google Play (gratis)

Week 48: Hill Climb Racing 2 (gratis)

De eerste Hill Climb Racing-game verscheen in 2012 en is één van de populairste Android-games ooit, met meer dan honderd miljoen downloads in de Play Store. Ruim vier jaar na de release daarvan komt Fingersoft, de ontwikkelaar van de game, met een opvolger.

Net als in de eerste game bestuur je een auto met gas- en rempedalen onderaan in beeld. Het spel beschikt over meer dan dertig levels die je zo snel mogelijk moet voltooien. Hoe beter je scoort, hoe meer je verdient. Dat geld kun je vervolgens gebruiken om nieuwe auto’s te kopen en deze te upgraden. De ontwikkelaars zeggen de komende tijd regelmatig nieuwe levels toe te voegen.

Mocht je geen fan zijn van de losstaande levels, dan is er ook nog altijd een eindeloze modus. Daarin is het de bedoeling om jouw auto zo ver mogelijk te laten rijden, zonder dat je crasht of dat de benzine opraakt. Nieuw is de toevoeging van een online multiplayermodus. Je vrienden kunnen hun recordtijden in een level opslaan en vervolgens naar je doorsturen.

Download Hill Climb Racing 2 in Google Play (gratis)

Week 47: Microsoft Solitaire Collection (gratis)

Praktisch iedereen die ooit achter een Windows-computer heeft gezeten, heeft wel eens een potje Patience gespeeld. Dat spelletje waarin je kaarten in oplopende stapeltjes moet leggen. Hiervoor moet je goed naar de kleuren en cijfers kijken om meer kaarten om te kunnen draaien. Win je? Dan springen de kaarten naar je toe. Dit spelletje wordt nu voor het eerst speelbaar buiten Windows om, want de Microsoft Solitaire Collection is beschikbaar voor Android in de Play Store.

Microsoft Solitaire Collection

Je kunt vijf verschillende versies van Solitaire spelen in de app. Klondike is de meest standaard versie met de regels die de meeste mensen wel zullen kennen. Daarnaast heb je ook nog Spider, FreeCell, Pyramid en TriPeaks. Elke modus heeft zijn eigen regels waar je rekening mee moet houden. Deze regels zijn zo anders, dat het eigenlijk vijf verschillende games zijn die je kunt spelen.

Het is een opvallende zet, omdat er al een hoop Solitaire-apps in de Play Store te vinden zijn. Microsoft Solitaire Collection heeft echter een enorm pluspunt: nostalgie. Hoewel het een simpel spelletje is, zullen veel mensen er met warme gevoelens aan terugdenken. De game heeft wel een extra laag gekregen door gameplatform Xbox Live, waardoor je uitdagingen kunt krijgen en punten kunt verdienen. Zo is het oude Patience toch weer een beetje modern.

Download Microsoft Solitaire Collection in Google Play (gratis)

Week 46: Google Fotoscan (gratis)

Google heeft een app uitgebracht die als aanvulling op het bestaande Google Foto’s dient. Fotoscan laat je bestaande, fysieke foto’s omzetten naar een digitaal formaat met behulp van de camera van je smartphone. Zo kun je backups maken van al je oude kiekjes zonder dat je een scanner nodig hebt.

Fotoscan doet meer dan alleen een foto nemen van een bestaande foto. Om er voor te zorgen dat je het beste resultaat krijgt laat Fotoscan je verschillende punten op de afbeelding vastleggen. Hiermee wordt glans van invallend licht automatisch weggefilterd en het beste kleurenfilter voor iedere foto ingesteld. Fotoscan kan daarnaast je ingescande plaatjes direct opslaan in Google Foto’s.

Om je gescande foto’s nog beter uit de bus te laten komen, heeft Google ook een aantal nieuwe functies uitgerold in Google Foto’s. Met de app kun je nu op meerdere manieren je plaatjes bewerken. Met de nieuwe filters kun je met één tik vooraf ingestelde instellingen op je foto’s toepassen, afhankelijk van de situatie. Zo zijn er speciale filters voor foto’s aan zee of foto’s die juist in een stad zijn genomen.

Download Google Fotoscan in Google Play (gratis)

Week 45: Android Auto (gratis)

android auto 2.0Android Auto 2.0 is nu beschikbaar in de Play Store en voert significante wijzigingen door. De app werkte voorheen alleen op dashboards van specifieke auto’s. Slechts een beperkt aantal fabrikanten deed mee aan het initiatief; bovendien was de functie vaak alleen in de allernieuwste, duurste modellen te vinden.

Door een update is Android Auto voortaan voor iedereen beschikbaar. De app werkt nu ook op je smartphone. Google heeft Android Auto 2.0 uitgerold in zo’n dertig landen. Nederland valt vooralsnog buiten de boot, maar kan via een omweggetje alsnog met de app aan de slag. Het enige wat je nodig hebt is een toestel met Android 5.0 of nieuwer.

Vervolgens kun je aan de slag met een speciale interface voor onderweg. Met Android Auto krijg je grote, duidelijke knoppen te zien en kun je een groot deel van de besturing van je toestel met je stem doen. Hoewel het nog altijd af te raden is om je smartphone tijdens het rijden te gebruiken (sterker nog: het is verboden in Nederland), is Android Auto een stuk veiliger en gemakkelijker.

Download Android Auto via APK Mirror (gratis)

Week 44: The Trail (gratis)

The Trail is een aparte game. Je kruipt in de huid van een ontdekker en legt een lange voetreis af om op je nieuwe bestemming te komen, daar waar je een nieuw leven gaat proberen op te zetten. Dat doe je voor een deel alleen, al kom je onderweg ook andere spelers tegen met wie je onder meer kunt handelen. Echt multiplayer is het echter niet, want de (ver)koopmomenten zijn er op vaste plekken en meer dan vaste begroetingen kun je niet doen.

De game begint met het kiezen van een naam en een personage. Aanvankelijk heb je niet veel. Je begint aan de tocht terwijl je nauwelijks schoenen hebt, onderweg verzamel je schelpen, hout en stenen om daar bij de kampvuren die je tegenkomt iets van te kunnen maken. Denk aan een bijl, betere schoenen, een grotere tas of warm vest.

De reis zelf verloopt verder redelijk vanzelf. De wandelroute is vooropgezet en lopen gaat automatisch, al kun je kiezen om stil te staan of om sneller of langzamer te gaan. Tijdens het lopen verzamel je dingen die je tegenkomt door ze naar beneden te slepen, je tas in. Daarbij moet je zorgen dat hij niet te vol komt te zitten, anders verlies je spullen. Ook kun je bepaalde opdrachten aannemen om speciale goederen vrij te spelen.

Download The Trail in Google Play (gratis)

Week 43: Realfeed (gratis)

readfeedReadfeed is de eerste app die uit het Android-bètaprogramma is gekomen en nu in de Play Store is gezet. De app is bedoeld voor boekenlezers en biedt een prettig alternatief voor Goodreads. Readfeed lost namelijk een hoop problemen op die gebruikers met Goodreads hebben. Zo kan de app veel beter een voorstel doen over wat je volgende boek wordt, omdat de app ziet wat je leuk vindt en wat je vrienden ook lezen.

Goodreads geeft nog steeds alleen voorstellen gebaseerd op een enkel boek die je hebt gelezen. Daarnaast kun je in de app makkelijker mensen vinden die dezelfde smaak als jou hebben. Gesprekken over de boeken zijn ook belangrijker in deze boekenclub.

Onder elk boek kun je naast reviews namelijk ook gesprekken en vragen terugvinden. Hier wordt de inhoud van het boek besproken. Je kunt er voor kiezen notificaties te krijgen als anderen over jouw boek praten. Nadeel is wel dat Realfeed nog weinig gebruikers heeft, maar dit kan de komende maanden veranderen.

Download Readfeed in Google Play (gratis)

Week 42: Google Achtergronden (gratis)

achtergrondenBen je op zoek naar een nieuwe wallpaper voor je toestel? Google schiet je te hulp met een nieuwe Achtergronden-app. De wallpapers zijn eigenlijk onderdeel van de Pixel Launcher. De Achtergronden-app werkt echter ook op andere Android-toestellen, zodat iedereen kan genieten van een mooie wallpaper.

In de app kun je kiezen uit afbeeldingen van je eigen foto’s, de wallpapers die je al op je telefoon hebt staan en achtergronden onderverdeeld in thema. Je krijgt de thema’s aarde, landschappen, stadsgezichten, leven en texturen voorgeschoteld. Kies een plaatje uit en je kunt door op ‘achtergrond instellen’ bovenin het scherm te drukken, de wallpaper vastzetten.

Je krijg de keuze om dit enkel op je startscherm, vergrendelingsscherm of beide schermen te doen. Deze keuze heb je echter alleen als je Android 7.0 (Nougat) of hoger draait. Je kunt ook per categorie er voor kiezen om een dagelijkse achtergrond in te stellen. Dit betekent dat je elke dag bijvoorbeeld een andere achtergrond met een stadsgezicht krijgt.

Download Achtergronden in Google Play (gratis)

Week 41: Facebook Workplace (gratis)

Op Facebook zitten tijdens je werk? Met het nieuwe Facebook Workplace is het juist de bedoeling. Facebook Workplace stond eerst bekend als Facebook at Work. Bedrijven kunnen zich per direct aanmelden, waarna ze een uitnodiging voor de dienst ontvangen. Ook in Nederland is de dienst al beschikbaar, ook staat de bijbehorende Android-app inmiddels in de Play Store.

facebook-workplace03

Hoewel je Workplace niet gratis kunt uitproberen (in tegenstelling tot Slack) is het standaardabbonement wel een stuk aantrekkelijker geprijsd. Alleen nonprofit-organisaties en educatieve instituties kunnen Workplace gratis gebruiken. Voor maar 1 dollar per gebruiker per maand schaf je echter al het standaardabonnement aan, tegenover de 6,67 dollar die je per gebruiker kwijt bent voor een Slack-lidmaatschap.

Zolang twee verschillende bedrijven Facebook Workplace gebruiken, kunnen ze heel gemakkelijk met elkaar in contact komen via het netwerk. Door een besloten groep aan te maken kunnen alle betrokkenen gemakkelijk overleggen, samenwerken en zaken bespreken.

Download Facebook Workplace in Google Play (gratis)

Week 40: Giphy Cam (gratis)

Giphy kennen we voornamelijk als plek om leuke gifs te vinden. Apps als Telegram en Tinder maken gebruik van deze database om gebruikers bewegende plaatjes naar elkaar te laten sturen. Nu heeft Giphy een nieuwe app waarmee je zelf gifs kunt maken door de camera in je smartphone te gebruiken. Met een hoop filters en stickers fleur de de beelden op.

giphy cam

Bij het maken van een gif kun je kiezen uit twee soorten. Je kunt de opnameknop vasthouden om een lange gif te maken en de opnameknop kort indrukken zodat er snel achter elkaar vijf foto’s worden gemaakt die in een gif worden verwerkt. Je kunt stickers en filters al toevoegen voordat je de beelden opneemt, of je kiest ervoor om eerst op te nemen en de gif daarna op te leuken. De opties van filters verschillen van andere kleurtjes tot uitgebreide effecten.

Ook zijn er een hoop stickers die je op de beelden zet en vervolgens kunt verplaatsten, draaien en groter of kleiner maken. Giphy belooft elke week nieuwe filters toe te voegen, zodat je gifjes on point blijven.

Download Giphy Cam in Google Play (gratis)

Week 39: FIFA 17 Companion (gratis)

Virtuele voetballers hebben er met de FIFA 17 Companion weer een nieuwe manier bij om hun Ultimate Team te verbeteren. De app is nu beschikbaar en eigenlijk alleen interessant voor spelers van FIFA 17 op consoles of de pc.

Om de app te kunnen gebruiken, heb je namelijk verplicht een EA-account nodig die is gekoppeld met de pc- of consolegame van FIFA 2017. Niet zo gek natuurlijk, omdat deze app is bedoeld als aanvulling op de volledige game. Met de FIFA 17 Companion sta je namelijk altijd in verbinding met het spel. Ook als je even niet in de buurt bent van een spelcomputer.

FIFA 17 Companion

De FIFA 17 Companion voor Android richt zich voornamelijk op de Ultimate Team-spelmodus. Zo heb je via je smartphone of tablet toegang tot de FIFA Store, wat ongetwijfeld van pas komt als je met iedere tijdelijke aanbieding je voordeel wil doen. Bovendien is het natuurlijk een stuk simpeler om deze deals snel op je smartphone te bekijken.

Download FIFA 17 Companion in Google Play (gratis)

Week 38: Google Allo (gratis)

Google heeft zijn nieuwe chat-app Allo uitgebracht in Nederland. Met Allo introduceert Google zijn eigen virtuele assistent, niet geheel verrassend de Google Assistant genoemd. Deze heeft zijn eigen chatvenster in de app waar je al je vragen, opdrachten en meer kwijt kunt. Dat gaat precies zoals in een normaal gesprek: je hoeft niet specifieke commando’s volgen, maar stelt normale, menselijke vragen.

Google Allo beschikbaar

Zo kun je de Google Assistant bijvoorbeeld vragen om grappen, het laatste nieuws of het weerbericht. Met “Can you wake me up at 8am?” stel je een wekker in voor de volgende ochtend, terwijl je met “Remind me to throw out the trash tomorrow” direct een reminder instelt. Maar Assistant gaat verder: stuur foto’s en de app probeert automatisch te herkennen wat erop staat, of vraag naar leuke restaurants in de buurt voor suggesties.

Helaas kan de Google Assistant vooralsnog alleen Engels. Hoewel de app zelf beschikbaar is in het Nederlands, kun je de Assistant alleen opdrachten geven in het Engels. Bovendien gaat het om een ‘Preview Edition’: nog niet alle functies werken naar behoren en er wordt de komende tijd veel aan de Assistant toegevoegd, zo belooft Google.

Download Google Allo in Google Play (gratis)

Week 37: MX Player (gratis)

Door een update is het mogelijk om MX Player te gebruiken met de splitscreenmodus van Android 7.0. Dit betekent dat je de app kunt openen om een video te kijken, en ‘m dan naast een andere applicatie kunt zetten. Handig, want zo kun je meerdere dingen tegelijk doen op je Android. De splitscreenmodus werkt overigens vooral goed op het grotere scherm van bijvoorbeeld de Nexus 6P, omdat video’s anders (te) klein worden weergegeven.

mx player

In de changelog valt ook te lezen dat MX Player is voorzien van een zogeheten HW+ decoder. Door deze decoder kan de app met meer videoformaten overweg en worden ze bovendien beter afgespeeld. De HW+ decoder staat standaard ingeschakeld op HTC-toestellen en apparaten met Android Nougat of CyanogenMod. Ook kun je de functie handmatig via de instellingen inschakelen.

Een andere handige vernieuwing is dat MX Player nu video’s kan afspelen terwijl je het scherm van je Android-toestel hebt uitgeschakeld. Handig voor als je een muziekvideo op je smartphone hebt staan, en alleen naar het geluid wil luisteren.

Download MX Player in Google Play (gratis)

Week 36: Pathé Thuis (gratis)

Pathé ThuisDe Pathé Thuis-app voor Android is van een grote update voorzien. De app is volledig op de schop gegaan en beschikt over een handige nieuwe feature: Chromecast-ondersteuning. Hierdoor is het mogelijk om films met de app naar je televisie te streamen. De iPhone-versie had al een tijdje Chromecast-ondersteuning, maar gek genoeg is dit pas later toegevoegd aan de Android-versie. Wanneer je een film afspeelt, vind je in het afspeelscherm het bekende Cast-knopje waar je op tikt om te beginnen met streamen.

Het design van de -app lijkt sterk op dat van Netflix. Je veegt verticaal door de app en krijgt met fraaie posters te zien welke films je allemaal kunt kijken. Open je het hamburgermenu aan de linkerkant, dan kun je voor een specifiek genre kiezen.

Om Pathé Thuis te kunnen gebruiken, dien je je eerst aan te melden voor de dienst. Je maakt een account aan stort hier tegoed op, waar je vervolgens films mee kunt afrekenen. Via PayPal of iDEAL zet je geld op het account, al kun je ook eerst zonder aanmelding door het aanbod bladeren.

Download Pathé Thuis in Google Play (gratis)

Week 35: Google Crowdsource (gratis)

google crowdsourceGoogle kan wel wat hulp gebruiken om zijn verschillende diensten te verbeteren en schakelt daar ons voor in. Als je de Google Crowdsource-app start, krijg je de mogelijkheid om aan te geven welke talen je vloeiend spreekt. Vervolgens kun je kiezen met welke taken je aan de slag wil. Deze taken zijn afhankelijk van de talen die je geselecteerd hebt. Heb je bijvoorbeeld Nederlands en Engels ingevuld, dan krijg je vijf verschillende taken voorgeschoteld: afbeeldingstransscriptie, handschriftherkenning, vertaling, beoordeling van vertalingen en beoordeling van Maps-vertalingen.

Bij afbeeldingstranscriptie krijg je voornamelijk verkeersborden voorgeschoteld, wat bijvoorbeeld Google kan helpen om Google Maps te verbeteren. Bij handschriftherkenning krijg je geschreven woorden als “één” en “wij” te zien. Door deze woorden te typen, leert Google beter handschriften herkennen. Bij de beoordeling van vertalingen hoef je enkel aan te geven of de vertaling juist of onjuist is en dan kun je door naar de volgende.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Opinion Rewards krijg je bij Crowdsource geen geld in je Google-account voor je gedane werk. Je doet het enkel om de Google-diensten te verbeteren, waarbij je dus indirect ook jezelf helpt.

Download Crowdsource in Google Play (gratis)

Week 34: Opera VPN (gratis)

opera vpn1Opera heeft zijn onbeperkte VPN-dienst uitgebracht voor Android. Met de app kun je gemakkelijk een VPN-dienst opzetten, wat betekent dat je een soort muur bouwt rondom je internetverbinding. Hierdoor kunnen andere partijen, zoals je interprovider en de beheerder van een wifi-netwerk, niet meekijken en surf je dus anoniem op het internet.

Net zo belangrijk is dat je met een VPN je kunt voordoen als een internetgebruiker uit bijvoorbeeld Amerika. Dit is handig, want zo kun je content – zoals films en tv-series op Netflix – die wel in de Verenigde Staten beschikbaar is, maar niet in Nederland, gewoon bekijken. Via een VPN lijkt het dus net alsof je vanuit een ander land verbinding maakt met het internet. In Opera VPN vind je vijf locaties (Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Nederland en Singapore) om vanuit te ‘surfen’.

Naast een VPN-dienst werkt Opera VPN ook als een adblocker, waarmee je kunt voorkomen dat adverteerders je op het internet kunnen volgen met reclame. Gek genoeg zijn er in de app zelf wel advertenties te zien. Daarnaast kun je met de applicatie veiliger inloggen op publieke wifi-netwerken, als je je bijvoorbeeld op het station of in een restaurant bevindt.

Download Opera VPN in Google Play (gratis)

Week 33: Duo (gratis)

Duo previewDuo is nu te downloaden in de Nederlandse Play Store, waar je eerder een apk-bestand moest downloaden om de videobel-app te kunnen gebruiken. Het is duidelijk dat Google met Duo heeft geprobeerd het zo simpel mogelijk heeft gehouden. Je hebt geen Google-account nodig om de app te gebruiken en je hoeft slechts een contactpersoon aan te tikken om verbinding te maken. Een unieke feature van Duo is ‘Aankloppen’ (of Knock Knock), die ervoor zorgt dat je de persoon al te zien krijgt terwijl hij of zij belt. Je ziet je gesprekspartner dus al voordat je opneemt.

Verder is Duo voorzien van end-to-end-encryptie, waardoor gesprekken goed zijn beveiligd. Zoals je in onze Duo review kunt lezen, zijn we positief over de nieuwe videobel-app. “Onze eerste indruk van Googles Duo is erg positief. De app doet precies wat je ervan verwacht, en is dankzij het simpele design ook aan te raden aan mensen die wat minder met apps en hun smartphones bezig zijn. Erg belangrijk natuurlijk, want dat zal er uiteindelijk voor zorgen dat je Duo gaat verkiezen boven concurrenten als Skype.”

Via onderstaande link kun je Duo in de Play Store downloaden. De app is als gezegd helemaal gratis en werkt op alle apparaten met Android 4.1 of hoger.

Download Duo in Google Play (gratis)

Week 32: Netflix FAST (gratis)

Netflix introduceerde in mei 2016 met Fast.com een simpeler alternatief voor Speedtest.net, waarmee je dus je internetsnelheid kunt checken. De dienst van Netflix werkte al prima op mobiele apparaten, maar nu is er ook een officiële Android-app uitgebracht.

Je internetsnelheid wordt direct gemeten zodra je de app opstart, en verder zijn er maar twee knopjes aanwezig. Hiermee kun je de internetsnelheidsheid nog een keer uitvoeren of de resultaten vergelijken op Speedtest.net.

netflix fast

Overigens wordt alleen de downloadsnelheid getest, omdat dat volgens Netflix de manier is waarop de meeste gebruikers het internet gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn het streamen van video’s, films en tv-series en het laden van webpagina’s.

De Netflix FAST-app is via onderstaande link gratis te downloaden. De app werkt op alle apparaten met Android 4.0 of hoger.

Download de Netflix FAST-app in Google Play (gratis)

Week 31: WordKik (gratis)

wordkikKinderen groeien tegenwoordig op met een smartphone of tablet en krijgen al vroeg een eigen toestel. Om ouders meer controle te geven over wat een kind met zijn of haar smartphone doet, is de Nederlandse app WordKik verschenen. Deze Android-app koppelt je smartphone met die van je kind en laat je bepalen hoe lang zij apps als WhatsApp, Instagram of Snapchat mogen gebruiken.

Dat is handig, want hierdoor zorg je als ouder ervoor dat er genoeg tijd voor het kind overblijft om andere zaken te doen, zoals buitenspelen of het maken van huiswerk. Het is mogelijk om per app in te stellen hoe lang deze door het kind gebruikt mag worden. Is de tijd bijna voorbij, dan wordt een notificatie verstuurd.

WordKik heeft ook een aantal andere opties die de app de moeite waard maken. Zo is er een functie om de locatie van je kind te checken, wat ook handig is als hij of zij zijn of haar smartphone kwijt is.

Download WordKik in Google Play (gratis)

Week 30: Prisma (gratis)

Prisma is een uitstekende foto-app waarmee je jouw foto’s verandert in ware kunstwerken. Apps die je foto’s van filters voorzien zijn er al genoeg, maar toch is Prisma een app die je niet moet laten liggen. Met deze beeldbewerker kun je zelfs de saaiste foto er nog fraai uit laten zien.

Prisma
De app maakt het makkelijk om je foto’s snel om te toveren tot een kunstwerk. Prisma heeft verschillende filters en effecten om je foto’s mee aan te passen. Mocht je niet tevreden zijn met één van de filters, dan kun je handmatig allerlei aanpassingen doorvoeren om het beter op je wensen te laten aansluiten.

Prisma maakt gebruik van conventional neural networks, wat betekent dat alle aanpassingen via de servers van Prism uitgevoerd worden. Daardoor kun je veel gedetailleerde, uitgebreidere aanpassingen maken. Dat zorgde vorige week korte tijd voor problemen met de voorlopige versie van de app. Door de grote interesse in de beta waren de servers van Prisma korte tijd overbelast.

De app is voorzien van verschillende manieren om je foto’s direct te delen via andere apps. Zo kun je je foto’s doorplaatsen op Instagram of Facebook, of opslaan op je telefoon voor later gebruik.

Download Prisma in Google Play (gratis)

Week 29: Google Arts & Culture (gratis)

Google heeft een app waarin allerlei kunstwerken en geschiedenisstukken uit musea te bezichtigen zijn. Google Arts & Culture bestaat ook als website, maar de app is natuurlijk het meest interessant. Het idee is van de app is dat je objecten en schilderijen van meer dan duizend verschillende musea kunt bekijken. Je mag zover inzoomen als je zelf wil, dus je kunt echt alle details goed bekijken zonder dat er iemand naast je in het museum raar kijkt of de suppoost zenuwachtig wordt.
google arts & culture
Zo kun je nu op allerlei manieren zoeken. Je kunt allereerst de zoekfunctie rechtsboven gebruiken om via zoekwoorden op jacht te gaan, maar je kunt ook het menu openen en gerichter zoeken op kunstenaars, materialen, kunststromingen, historische gebeurtenissen, historische figuren en plaatsen.

Kijk je bijvoorbeeld bij de kunststromingen, dan kun je na de keuze voor een specifieke stroming ook nog het jaartal of het kleurgebruik invoeren. Op deze manier kun je echt struinen door het diverse aanbod.

Soms kun je objecten ook bekijken alsof je in het museum staat via een soort Google Streetview. Zet vervolgens een Google Cardboard op je neus en je staat bijna echt voor het schilderij of object. Wil je een specifiek kunstwerk of object graag met eigen ogen zien, dan druk je op het museumicoontje voor de informatie van dat specifieke museum.

Download Google Arts & Culture in Google Play (gratis)

Week 28: Lens Launcher (gratis)

Anno 2016 worden er eigenlijk geen kleine smartphones meer uitgebracht. Vrijwel elke telefoon heeft een 5 inch-scherm of groter, wat zowel voor- als nadelen met zich meebrengt. Een mooi, groot display is fijn voor multimediadoeleinden en browsen, maar zorgt er ook voor dat je smartphone minder handzaam is.

Omdat app-icoontjes in Android standaard vrij groot zijn, kun je niet optimaal gebruikmaken van het grote schermoppervlak. Hoewel je iets meer apps op het homescreen kwijt kunt, wordt het overgrote gedeelte in een app-drawer geplaatst. Met de app Lens Launcher, die onderdeel uitmaakt van Android Experiments, is er echter een alternatief.

lens launcher

Lens Launcher is een launcher die app-icoontjes verkleint en ze allemaal op het homescreen plaatst. Je vinger fungeert als een soort vergrootglas, waarbij je over het scherm veegt om in te zoomen op een bepaalde app. Applicaties worden automatisch volgorde getoond en selecteer je door er met je vinger op te blijven staan.

Download Lens Launcher in Google Play (gratis)

Week 27: Pokémon GO (gratis)

pokemon goDe definitieve versie van Pokémon Go is uitgebracht in verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland. In Nederland moeten we nog iets langer wachten voor we met het spel aan de slag kunnen. Android-gebruikers kunnen echter nu al Pokémon Go downloaden. Daarvoor moet je wel  het losse apk-bestand binnenhalen en installeren.

In Pokémon Go moet je naar buiten om Pikachu, Garbodor of één van de ruim zevenhonderd andere Pokémon te vangen. Open je het spel, dan krijg je een kaart van de echte wereld die gevuld is met Pokémon, andere spelers en items. Om beesten te vangen of om tegen de andere spelers te vechten, moet je naar de fysieke locaties op de kaart toe.

Het spel is niet ontwikkeld door Nintendo, maar door Niantic. Dat bedrijf bracht een paar jaar geleden al Ingress uit, een soortgelijke game waar je in de echte wereld moest rondreizen om je smartphone tegen medespelers te strijden.

Download Pokémon GO via APK Mirror (gratis)

Week 26: Her Story (3,29 euro)

Her Story is een wat aparte game. Je volgt het verhaal van Hannah Smith, die in juni 1994 zich op het politiebureau meldt om te vertellen daar haar man Simon vermist is. Zij wordt vervolgens zeven keer geïnterviewd en jaren later moet jij die gesprekken terugkijken, om zo achter het echte verhaal te komen.

her story

Uniek aan Her Story is dat de game zich achter een oude computer afspeelt. Op het scherm van je Android zie je een beeldscherm met daarop twee read me-bestanden, die je wat algemene informatie geven. Daarna is het jouw taak om nieuwe stukjes uit Hannah`s ondervragingen te vinden, door in de databank trefwoorden in te voeren.

Naarmate je meer fragmenten bekijkt, krijg je een steeds beter beeld van het daadwerkelijke verhaal. De stukjes vallen soms op hun plek, maar vaak ook niet, waardoor je gedwongen wordt om na te denken en alles goed te onthouden om achter het volledig verhaal te komen.

Download Her Story in Google Play (3,29 euro)

Week 25: Tikkie (gratis)

tikkieMet Tikkie volgt ABN-AMRO de Rabobank en ING, die met GRPPY en Twyp al soortgelijke apps uitbrachten. Het idee is simpel: je stuurt een linkje naar een vriend(in) met een betaalverzoek, waarmee hij of zij het bedrag snel naar jou kan overmaken. Tikkie is handig wanneer je bijvoorbeeld met vrienden ergens bent gaan drinken, of het geld voor kaartjes van een feest hebt voorgeschoten.

Wanneer je je in de app hebt aangemeld, vul je het IBAN-nummer in waar je vrienden het geld naartoe kunnen storten. Omdat het betaalverzoek via een link wordt verstuurd, hoef je geen IBAN-nummer uit te wisselen. Daarnaast hoeven anderen Tikkie ook niet te gebruiken: de app is simpelweg een tool om betaalverzoeken aan te maken en te delen.

Dat delen gaat bijvoorbeeld via WhatsApp, wat een fijne manier is om snel het betaalverzoek te versturen. De app werkt verder met alle Nederlandse banken en kan dus door iedereen gebruikt worden. Betalingen worden direct op je bankrekening gestort, waarbij geen transactiekosten gelden.

Download Tikkie in Google Play (gratis)

Week 24: Yellowbag (gratis)

yellowbag updateDe Nederlandse app Yellowbag houdt gebruikers op de hoogte van prijsdalingen van hun favoriete producten. De app stuurt een notificatie zodra de prijs daalt. Het toevoegen van een product aan Yellowbag is simpel. In je browser open je een webshop en zoek je naar een product. Vervolgens tik je (in Chrome) op de drie puntjes rechtsboven, kies voor je `Delen` en druk je op het Yellowbag-icoontje. Dit werkt op dezelfde manier als dat je bijvoorbeeld artikelen toevoegt aan later-lezen-app Pocket.

Vervolgens zie je wat de beste en meeste actuele prijzen van het betreffende product is. Dit product wordt overigens ook direct aan Yellowbag toegevoegd, waardoor je een overzicht krijgt van alle producten die je hebt toegevoegd en door de app worden gevolgd. Vanuit het overzicht is het ook mogelijk om productlinks te kopiëren (handig bij het delen), of je weer van je digitale verlanglijst af te halen.

In het overzicht kun je altijd de meest actuele prijzen checken, maar misschien nog wel handiger is dat je een notificatie ontvangt als een product (tijdelijk) goedkoper is geworden. Wel is het slim om te checken of de notificaties zijn ingeschakeld, door de instellingen van Yellowbag even in in te duiken.

Download Yellowbag in Google Play (gratis)

Week 23: Flamingo (gratis)

flamingoFlamingo is ontwikkeld door Sam Ruston, die ook de populaire weer-app Weather Timeline maakte. Net als deze app maakt Flamingo uitstekend gebruik van Material Design, wat zich kenmerkt door de blauwe balk bovenin, vloeiende animaties en de ronde actieknop rechtsonder. Tof is dat je het uiterlijk van Flamingo helemaal kunt aanpassen. Er zijn 12 thema`s en meer dan 30 verschillende kleuren om uit te kiezen, waarmee je de app gemakkelijk een persoonlijk tintje geeft.

Ook diverse interface-elementen zijn aan te passen. Zo kun je de tabbladen aan de bovenkant, waar je de tijdlijn, mentions en berichten vindt, naar de onderkant verplaatsen en de volgorde aanpassen. Heb je liever geen tabbladen, dan kun je ook gewoon door de verschillende onderdelen swipen.

Ook wat functionaliteit betreft zit het wel goed met Flamingo. Naast de standaard mogelijkheden is er een nachtmodus, die bij een zelf te bepalen tijdstip wordt geactiveerd. Daarnaast is er een 3D Touch-achtige functie aanwezig. Wanneer je op een profiel tikt en je vinger even op het scherm houdt, krijg je een kleine voorvertoning van het account met een korte omschrijving en het aantal volgers.

Download Flamingo in Google Play (gratis)

Week 22: Stitch & Share (gratis)

stitch & shareSwitch & Share laat je meerdere screenshots samenvoegen tot een afbeelding, wat bijvoorbeeld handig is als je iemand een WhatsApp-gesprek wilt laten lezen, maar geen zin hebt om veel screenshots achter elkaar te versturen. Daarnaast is het niet altijd duidelijk waar het gesprek weer verdergaat.

Stitch & Share staat al een tijdje in de Play Store en werkt enorm goed. Wanneer je de app opent, dien je een aantal schermafbeeldingen  te kiezen om samen te voegen. Met het plus-icoontje kun je achteraf nog een aantal screenshots toevoegen. Het resultaat is een grotere afbeelding, waarmee je een heel WhatsApp-gesprek in één keer kunt doorsturen.

Tof aan Stitch & Share is dat je een aantal bewerkingsopties hebt. Zo kun je bepaalde gedeeltes markeren met een kleurtje, als je bijvoorbeeld een bepaalde zin wilt uitlichten. Ook is het mogelijk om afbeeldingen iets bij te snijden of de volgorde aan te passen. Ben je klaar, dan kun je het resultaat opslaan of delen.

Download Stitch & Share Google Play (gratis)

Week 21: Notifly (gratis)

notiflyEr staan enorm veel apps in Google Play waarmee je het notificatiesysteem van Android kunt aanpassen. Notifly is er eentje die bijzonder fijn werkt en bovendien veel populaire apps ondersteunt. Denk hierbij aan WhatsApp, Telegram, Facebook Messenger, Hangouts en Twitter.

Ontvangen berichten verschijnen als bubbels aan de zijkant van het scherm. Tik hierop en je krijgt het bericht te zien, met daaronder een regel om direct een reactie te typen en versturen.  Handig is dat je de bubbel zelf een plek kunt geven, om te voorkomen dat ze verkeerd in beeld staan. Vooral fijn is dat je kunt reageren zonder de app te hoeven openen.

Notifly is verder voorzien van het fraaie Material Design, waardoor de app modern en vloeiend oogt. Verder kun je in de instellingen per app aangeven of en hoe Notifly berichten moet weergeven. Zo kun je elke applicatie een ander kleurtje geven, of `m volledig uitschakelen.

Download Notifly in Google Play (gratis)

Week 20: Google Spaces (gratis)

Spaces is een dienst waar gebruikers samen kunnen komen om met elkaar over bepaalde onderwerpen te praten. Volgens Google werkt Spaces beter dan groepsgesprekken in chat-apps, omdat daar het onderwerp vaak alle kanten op gaat.

Google Spaces downloaden

De app integreert met verschillende Google-diensten, waaronder YouTube, Chrome en de algemene zoekmachine. Hierdoor is het makkelijker om artikelen, afbeeldingen en video`s over een bepaalde onderwerp te vinden, die je vervolgens met anderen kunt delen. Fijn is dat je Spaces hiervoor niet te verlaten, omdat de diensten binnen de app werken.

Wanneer iemand iets bijdraagt aan een groepsgesprek (of Space), dan kun je in een apart scherm zien waar anderen het over hebben. Ook is het mogelijk om eerdere artikelen, video`s, afbeeldingen of opmerkingen terug te vinden door de ingebouwde zoekfunctie te gebruiken.

Download Google Spaces in Google Play (gratis)

Week 19: WhatsApp Magic Cleaner (gratis)

whatsapp magic cleanerAls je WhatsApp lange tijd gebruikt, is de kans groot dat je smartphone vol staat met afbeeldingen die je via de chat-app hebt ontvangen. Nu is het handig om bepaalde foto`s te bewaren, maar het overgrote gedeelte van alle kiekjes heb je eigenlijk niet meer nodig, terwijl ze toch op je toestel blijven staan. Omdat het verwijderen van de afbeeldingen nogal wat werk is, kun je de nieuwe app WhatsApp Magic Cleaner gebruiken.

WhatsApp Magic Cleaner gebruikt het zogeheten deep learning om overbodige plaatjes automatisch te herkennen en verwijderen. In de app tik je op de professor om alle WhatsApp-foto`s te analyseren, wat een aantal seconden duurt. Vervolgens worden alle plaatjes in mapjes verzameld, zoals `Scans`, `Greetings & Memes` en `Screenshots`. Zo vind je afzonderlijke foto`s makkelijker terug en kun je sneller bepalen of ze verwijderd moeten worden. Met de groene actieknop rechtsonder wis je ze vervolgens.

Het is handig om de mappen goed te checken, omdat het kan voorkomen dat belangrijke foto`s ook als overbodig worden gemarkeerd. WhatsApp Magic Cleaner werkte bij ondergetekende in de meeste gevallen echter prima.

Download WhatsApp Magic Cleaner in Google Play (gratis)

Week 18: Horizon GO (gratis)

Horizon GODe Horizon Go-app is een handige manier om televisieprogramma`s live te bekijken of afleveringen te checken die je gemist hebt. De app werkte alleen op je Android-smartphone of -tablet, maar door de Chromecast-ondersteuning kun je beelden voortaan naar je televisie sturen. In het afspeelscherm vind je het bekende icoontje, waar je op tikt om met een Chromecast te verbinden.

Vervolgens worden beelden direct naar je televisie gestuurd, zodat je ook op het grote scherm van je favoriete televisieprogramma`s kunt genieten. De update voegt ook de optie toe om herinneringen voor een programma in te stellen.

Naast live televisie kunnen Ziggo-klanten met Horizon Go ook programma`s tot zeven dagen terug kijken, wat handig is als je iets gemist hebt. Vrijwel alle zenders zijn live te bekijken via Horizon Go, waarbij het niet uitmaakt of je via een wifi- of mobiele internetverbinding streamt. Houd er wel rekening mee dat streamen via 3G of 4G veel MB`s verbruikt, dus zorg in dat geval voor een flinke databundel.

Download Horizon Go in Google Play (gratis)

Week 17: Radon (gratis)

radonWe hebben al een hele hoop manieren om links naar elkaar te sturen. Het kan bijvoorbeeld via een tekstberichtje, nfc of het scannen van een qr-code. Is er nog behoefte aan een nieuwe manier? Wel als we net kunnen doen alsof we Batman zijn en we links sturen met ultrasoon geluid. Hiervoor hoef je de toestellen niet te koppelen en je hoeft zelfs geen gegevens uit te wisselen. Het enige wat nodig is, is in dezelfde ruimte zitten en de app draaien.

Een link delen gaat via het normale deelscherm van Android. Je hoeft de Radon-app er dus niet voor te openen. Door Radon te kiezen in het deelscherm, wordt de link uitgezonden. Hiervoor maakt de app gebruik van een combinatie van wifi, bluetooth en dus ultrasoon geluid.

Om de link te ontvangen moeten anderen wel eerst de app openen, maar vervolgens komt de link direct binnen en wordt de browser automatisch geopend. In principe kan iedereen de app dus laten draaien en onopgemerkt rondgestuurde linkjes ontvangen, maar omdat het ultrasone geluid maar een beperkt bereik heeft, blijven de linkjes wel in de ruimte waarin je het verzendt.

Download Radon in Google Play (gratis)

Week 16: Giphy (gratis)

giphy1Giphy was er al een tijdje op Android in de vorm van Giphy for Messenger, een app die – zoals de naam al doet vermoeden – speciaal bedoeld was om gifs via Facebook Messenger te versturen. Nu Giphy er als algemene app is, kun je het  gebruiken voor al je berichten-apps en sociale netwerken op je Android-toestel.

De functie van Giphy is heel simpel: tik een zoekterm in de zoekbalk in en je scherm vult zich direct met talloze gifs die automatisch beginnen te bewegen. Zodra je er eentje tegenkomt die je bevalt, kun je hem met een druk op de knop delen met zo`n beetje alle populaire sociale netwerken, e-mail-apps en chatdiensten.

Als je voorheen Giphy for Messenger al gebruikte, dan is de app automatisch vervangen met deze Giphy-app. Giphy wordt naast deze applicatie steeds vaker geïntegreerd in populaire apps. Zo kun je vanuit apps als Slack, Telegram en Twitter al gifjes opzoeken in Giphy, zonder dat je daar een losse app voor nodig hebt.

Download Giphy in Google Play (gratis)

Week 15: Velociraptor (gratis)

VelociraptorGoogle Maps is een handige app om mee te navigeren maar mist nog enkele belangrijke features waaronder het tonen van de snelheidslimiet op de weg. De extensie-app Velociraptor speelt hier handig op in en maakt Google Maps een stuk gebruiksvriendelijker.

Om Velociraptor te gebruiken, dien je de app toegang te geven tot je locatie en de permissie om zich in andere apps te tonen. We raden aan om de snelheidseenheid ‘Style’ op ‘International’ te zetten, zodat de app je snelheid in kilometers per uur toont. Vervolgens verschijnen er twee verschuifbare cirkeltjes in beeld die de snelheidslimiet aangeven en laten zien hoe hard je zelf rijdt.

Hoewel Velociraptor nauw samenwerkt met Google Maps, worden alle gegevens door HERE Maps verzameld. Dit zorgt ervoor dat het soms even kan duren voordat de correcte snelheidslimiet geladen is. Hierdoor kan het ook wel eens gebeuren dat er geen informatie beschikbaar is. Op dat moment zie je twee kleine streepjes in het cirkeltje staan. We raden dan ook aan om Velociraptor te zien als een handig hulpje, en niet als vervanger voor je professionele navigatiesysteem.

Download Velociraptor in Google Play  (gratis)

Week 14: YouTube Gaming (gratis)

youtube gaming app van de weekYouTube Gaming is beschikbaar in Nederland. De toffe app laat  je gemakkelijk video`s en livestreams van je favoriete games bekijken. Omdat de populairste games allemaal een eigen pagina hebben, is het een stuk gemakkelijker om snel een video of livestream te vinden van het spel waar jij naar op zoek bent. Net zoals op YouTube kun je afzonderlijke kanalen volgen, zodat je op de hoogte kunt blijven van nieuwe video`s en livestreams.

De zoekfunctie in YouTube Gaming is (uiteraard) ook toegespitst op videogames. Dit zorgt er volgens Google voor dat je bij de zoekterm `call` eerder Call of Duty tegenkomt dan de muziekvideo van Call Me Maybe. Gelukkig maar.

Met de YouTube Gaming-app is  het bovendien mogelijk om games rechtstreeks vanaf je Android-toestel te streamen. Met de Mobile Capture-functie neem je het scherm van je smartphone op, zodat anderen mee kunnen kijken terwijl jij een mobiele game als Clash Royale of Hearthstone speelt. Via de selfiecamera van je telefoon kun je het spel vervolgens van commentaar voorzien.

Download YouTube Gaming  in Google Play (gratis)

Week 13: Miitomo (gratis)

miitomo1Miitomo, de eerste smartphone-app van Nintendo, is eindelijk te downloaden voor Android. Bij het opstarten van de app dien je eerst een Nintendo-account aan te maken of te koppelen, waarna je een selfie kunt maken voor je Mii. De Mii stel je helemaal zelf samen, waarbij je bijvoorbeeld je gezicht, kapsel en andere uiterlijke eigenschappen kiest. Heb je een poppetje gemaakt, dan geef je het een naam en bevestig je de keuzes.

Hierna begint het `spel`, waarin je vervolgens al snel vragen over jezelf moet beantwoorden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan `Wat is je favoriete eten?` of `Hoe zou je je kledingstijl omschrijven?. De antwoorden die je geeft worden gedeeld met andere spelers. Hierdoor leer je elkaar beter kennen, wat vooral geinig is als je samen met vrienden speelt.

Bij elke vraag die je beantwoordt krijg je ook een beloning, in de vorm van Miitomo-munten. Die gebruik je in de winkel om minigame te spelen en bijvoorbeeld nieuwe kledingstukken voor je personage te verdienen. Bij de minigame moet je je personage boven een speelveld laten vallen, waarna hij vanzelf uitkomt bij een prijs.

Download Miitomo in Google Play (gratis)

Week 12: Basket (gratis)

basket1Pocket is verreweg de populairste app om artikelen voor later op te slaan. Basket doet in de basis weinig nieuws, maar onderscheidt zich door de opties om artikelen te organiseren en doorzoeken. Artikelen worden op type (artikelen, video`s of documenten) gesorteerd, maar je kunt ze ook een label geven. Met de labels worden korte teksten van uitgebreide artikelen gescheiden, waarbij je ook kunt aangeven dat ze gedeeld moeten worden. In het hamburgermenu worden alle categorieën netjes onder elkaar gezet.

De labels en categorieën maken het ook makkelijker om naar artikelen te zoeken. Zoek je liever op de traditionele manier, dan kun je in de balk bovenin een aantal steekwoorden invoeren. Het opslaan van artikelen doe je door in Chrome op het instellingenknopje te tikken, te kiezen voor `Delen…` en vervolgens op `Add to Basket` te drukken. Je hebt ook de optie om in Basket een url in te voeren. Dit werkt vaak net ietsjes sneller dan via Chrome.

Basket heeft een ingebouwde leesmodus en maakt gebruik van een prettig lettertype, dat je desgewenst kunt aanpassen. Ook kun je instellen om artikelen alleen met een wifi-verbinding te synchroniseren, wat handig is voor gebruikers met een kleine databundel.

Download Basket in Google Play (gratis)

Week 11: ProtonMail (gratis)

ProtonMail AndroidProtonMail heeft eindelijk een officiële app voor Android. De dienst wordt omgeschreven als een Google Apps-alternatief met meer veiligheid en privacy. De app versleutelt al je e-mails, waardoor de inhoud niet achterhaald kan worden als een kwaadwillende partij deze onderschept.

Vanuit de Android-app maak je een account aan, waarna je twee wachtwoorden moet kiezen. Eén om in te loggen met je account, de ander wordt gebruikt om berichten te versleutelen. Het is zaak om het wachtwoord goed te onthouden, aangezien het later niet te achterhalen is, ook door ProtonMail zelf niet. Al je data wordt versleuteld op de servers van ProtonMail en is alleen voor jou toegankelijk. Hierdoor kan ook ProtonMail nooit je berichten inzien.

De app maakt gebruik van Material Design en oogt overzichtelijk. Linksboven vind je een hamburgermenu om te schakelen tussen je inbox, verzonden e-mails en berichten die je hebt gemarkeerd. Bij het opstellen van een nieuwe e-mail zie je een aantal knopjes. Met het slotje beveilig je berichten en het klokje gebruik je om berichten na een bepaalde tijd te verwijderen.

Download ProtonMail  in Google Play (gratis)

Week 10: Docady (gratis)

DocadyDocady is een nieuwe Android-app die is bedoeld om belangrijke documenten te beheren. Die kunnen lokaal opgeslagen zijn, maar ook uit een clouddienst worden gehaald. Wanneer je de applicatie opstart en een account aanmaakt, kom je terecht in het hoofdmenu om diensten te koppelen. Op het moment van schrijven worden Dropbox, Gmail en Google Drive ondersteund, al moeten Evernote, Outlook en Yahoo hier later nog bij komen.

Zodra je een dienst aan Docady hebt gekoppeld, zoekt de app automatisch naar belangrijke bestanden om te verzamelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een digitale versie van je identiteitskaart, rijbewijs of een toegangsbewijs voor  een evenement. De app  scant de documenten en geeft je een reminder als je binnenkort vervallen.

Handig is dat documenten omgezet kunnen worden naar een jpeg- of pdf-bestand, zodat ze gemakkelijker te delen zijn. Ook geeft Docady je de optie om bestanden die je via e-mail ontvangt direct in de app te openen. Dit werkt sneller en scheelt de applicatie zoekwerk. Tot slot willen we de DocIt-functie noemen, waarmee je met een swipe naar links of rechts kunt aangeven of de applicatie een document mag opslaan of niet.

Download Docady in Google Play (gratis)

Week 9: Aangifte 2015 (gratis)

Schermafbeelding 2016-03-02 om 09.11.30Aangifte 2015 is in de basis hetzelfde als de app die vorig jaar voor het eerst verscheen. Zo is er nagenoeg niets veranderd aan de werking en het design. Na het openen van de app tik je op `Aangifte starten` en kies je een vijfcijferige pincode om je aangifte te beveiligen. Wanneer je dit hebt gedaan, haal je met DigiD je gegevens op. Vervolgens doorloop je enkele stappen, waarna je aan het einde de aangifte ondertekent.

Voordat je Aangifte 2015 gebruikt om je aangifte te doen, is het wel belangrijk om een aantal zaken na te gaan. De Belastingdienst vult zelf al de nodige gegevens in die je zorgvuldig dient te controleren. Hoefde je vorig jaar niets te wijzigen en is er dit jaar weinig veranderd, dan kun  je de app waarschijnlijk probleemloos gebruiken voor je belastingaangifte.

Anders is dit als je niet het hele jaar dezelfde fiscale partner had, een woning hebt gekocht (of verkocht) of een eigen onderneming had. Ook mensen die in het buitenland wonen, een  een restschuld van een vorige woning hebben of resultaten uit overige werkzaamheden, kunnen niet gebruikmaken van de Android-app. Alle voorwaarden zijn terug te lezen  op de site van de Belastingdienst.

Download Aangifte 2015 in Google Play (gratis)

Week 8: VHS Camcorder (gratis)

Met VHS Camcorder ga je terug in de tijd naar de jaren 80, toen we onze filmpjes nog schoten met zware camcorders en op dikke  cassettes. De app laat je ouderwetse filters  toevoegen aan je video’s, wat  een nostalgisch effect geeft.  Wanneer je de app opstart, lijkt het net alsof je Android verandert in een camcorder. Zo staan er vierkante knopjes aan de zijkanten en is er een grote rode Rec-knop aanwezig.

VHS Camcorder bevat verschillende effecten om je video`s ouder te laten  lijken. Denk aan lelijke grijseffecten, de witte horizontale streepjes en schokkerige beelden.  Zoals je in de video hierboven kunt zien, staat in witte letters `Play` in beeld en wordt onderin de tijd en datum aangegeven. Dat laatste kun je overigens handmatig aanpassen, zodat het lijkt alsof de filmpjes nog ouder zijn.

vhs recorder

Dit alles gaat overigens niet ten koste van de videokwaliteit, aangezien er alleen filters over het beeld worden gelegd. Ook heb je de optie om geluidjes aan video`s toe te voegen en de effecten te versterken door even met je smartphone te bewegen. Zo lijkt het net alsof de camera moeite heeft om het beeld te stabiliseren.

Download VHS Camcorder in Google Play (3,22 euro)

Week 7: VPRO Koos (gratis)

Schermafbeelding 2016-02-19 om 14.18.16Bij het ontwaken staan ze voor je klaar. De vijf pareltjes uit het Nederlandse medialandschap die de redactie van de VPRO iedere dag voor je selecteert. Dit kunnen documentaires zijn, maar  ook bijvoorbeeld podcasts. De content is echter niet beperkt tot het VPRO-aanbod, want ook daarbuiten wordt gezocht.

Je hoeft de app slechts te openen om onmiddellijk de vijf geselecteerde items voor die dag te zien. Selecteer het item om verder te gaan en het bestand te lezen, de video te bekijken of te luisteren naar een interview of andere audiobestanden.  Fijn is dat er ook bij staat hoelang het duurt om het bestand af te spelen of te luisteren. Zo duurt het interview over ‘Nooit meer slapen’ van tekenaar Erik Kriek 25 minuten, terwijl ‘de scheten van Hitler’ een leestijd van elf minuten heeft.

Eigenlijk is dat het wel wat betreft VPRO Koos. De publieke omroep  heeft nog wel een tv- en radiogids toegevoegd, dus mocht je uitgekeken zijn dan kun je altijd nog overschakelen naar de televisie. Ook de gids is niet beperkt tot programma’s van de VPRO en bevat het gehele Nederlandse aanbod, inclusief extra informatie en bij films links naar IMDb.

Download VPRO Koos in Google Play (gratis)

Week 6: Alto’s Adventure (gratis)

Alto`s Adventure is vergelijkbaar met endless runners als Temple Run, maar valt op door de fraaie stijl, prettige sfeer en vloeiende animaties. In de game zoef je als snowboarder vanaf het topje van een berg omlaag, waarbij je muntjes en lama`s verzamelt en op het juiste moment op het beeld moet tikken om je personage te laten springen over diepe dalen en van hoge schansen.

alto's adventure

Gaandeweg neemt je snelheid toe en kom je steeds meer obstakels op je pad tegen. Die kunnen het einde van je rit (en dus ook je topscore) betekenen. Naarmate je vordert, verandert de omgeving en het weer mee. Je score wordt vastgesteld aan de hand van de afgelegde afstand, het aantal verzamelde muntjes (en lama`s) en het aantal kloven dat je hebt weten te vermijden.

Daarnaast kun je sprongen, salto`s en andere trucs uitvoeren om je puntenaantal flink op te krikken. Het uiteindelijke doel van de game is om zo ver mogelijk te komen en zo`n hoog mogelijke score te behalen. Zoals het een goede endless runner betaamt, wordt dat steeds lastiger. In de App Store is Alto`s Adventure voor 2,99 euro te downloaden, maar Android-gebruikers kunnen gratis met de game aan de slag.

Download Alto`s Adventure in Google Play (gratis)

Week 5: Guides by Lonely Planet (gratis)

Guides by Lonely PlanetWellicht ben je al bekend met Lonely Planet, dat eerder een tweetal reis-apps voor Android uitbracht. Sinds enkele dagen is Guides beschikbaar en zoals de naam al doet vermoeden, is het een app met handige gidsen voor allerlei steden. Lonely Planet heeft de belangrijkste plaatsen  in de app verwerkt. Denk aan New York, Londen, Rome of Madrid, maar ook Amsterdam, Berlijn en Tokio zijn aanwezig.

Bij elke stad vind je een uitgebreid overzicht met bezienswaardigheden, restaurants, winkels en plekken om te overnachten. Tof is dat elke stad anders in de app is onderverdeeld en zijn eigen informatie bevat. Daarnaast kun je vlug bezienswaardigheden checken die je volgens de app niet mag missen.

Wanneer je bijvoorbeeld voor Amsterdam kiest, krijg je een overzicht met gezellige markten en een lijst met cafés waar je een biertje kunt drinken. Je kunt op elke bezienswaardigheid tikken om meer informatie te krijgen, het adres op te vragen of openingstijden te checken. Door de combinatie van de handige teksten en fraaie vormgeving voelt Guides by Lonely Planet heel compleet aan.

Een belangrijke feature van de app is dat je kaarten van steden offline kunt opslaan. Hierdoor heb je geen internetverbinding nodig, wat in het buitenland wel zo handig is gezien de hoge roamingkosten. Kaarten worden automatisch gedownload wanneer je een stad aantikt en met rode icoontjes wordt getoond waar de bezienswaardigheden zich precies bevinden. Een andere handige feature is dat je vanuit de app valuta kunt omrekenen.

Download Guides by Lonely Planet in Google Play (gratis)

Week 4: Movesum (gratis)

movesumMovesum is een wezen een stappenteller, maar wel eentje die op fraaie wijze toont wat je nu precies op een dag verbrandt met wandelen. Het is een geinig alternatief voor de stappentellerfunctie van Google Fit, door visueel te maken hoeveel biertjes, hamburgers of pizzapunten je verbrandt met wandelen. In het hoofdscherm kun je van links naar rechts vegen om verschillende soorten voedsel te zien. Er zitten ook gezondere opties tussen, zoals selderij, sinaasappels en bananen. Door erop te tikken, kom je meer te weten over de voedingswaarde en de hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vet.

Door even naar beneden te vegen, kun je een stappendoel instellen en notificaties in- of uitschakelen. Verder geeft de app voor maximaal een week je progressie weer; voor meer informatie zul je dus Google Fit in moeten duiken. Verder heeft Movesum niet gek veel om het lijf, al is de app relatief klein en energiezuinig. Ook hoef je niet met geen gekke permissies akkoord te gaan om ervan gebruik te maken.

Download Movesum in Google Play (gratis)

Week 3: Echt of Vals (gratis)

Echt of Vals is een app waarmee je controleert of eurobiljetten echt zijn of niet. Hoewel er maar een kleine kans is dat je valse eurobiljetten ontvangt en er maar weinig in Nederland in omloop zijn, fungeert de app vooral als hulpmiddel. De applicatie is afkomstig van De Nederlandsche Bank en gebruikt de camera van je Android-toestel om briefjes te checken. Ook het nieuwe twintig euro biljet wordt herkend.

app van de week

Echt of Vals verscheen eerder voor iOS en de Android-versie werkt in principe hetzelfde. Je legt een eurobiljet op tafel en richt er daarna de camera van je toestel op. Hierna maakt de app automatisch een foto en vergelijkt die met andere biljetten. Echt of Vals ondersteunt alle eurobiljetten (van 5 tot 500 euro) en gebruikt veegbewegingen om tussen de verschillende briefjes te schakelen.

Download Echt of Vals in Google Play (gratis)

Week 2: HelloFresh (gratis)

HelloFreshWe hebben het niet zo vaak over recepten-apps op Android Planet, maar voor deze nieuwe app van HelloFresh maken we graag een uitzondering. We hebben namelijk niet eerder een recepten-app gezien die zo duidelijk stap voor stap uitlegt hoe we een gerecht op tafel krijgen. Elk recept start eerst met een overzicht over de tijd, het moeilijkheidsniveau, allergenen en de dieet-informatie zoals calorieën en suikers, maar dan komt de rest.

Voordat je start met koken krijg je nog een overzicht van alle ingrediënten om te zien of je alles in huis hebt. Vervolgens wordt elke stap los uitgelegd. Op elk pagina is een aparte stap, met soms een foto dat uitbeeldt hoe de stap er uit ziet. Ook staan er altijd losse afbeeldingen bij van de ingrediënten die je in de stap zult gebruiken. Zodra je iets voor een specifieke tijd moet koken, kun je binnen de app direct een kookwekker starten die al ingesteld staat. Ben je klaar met het gerecht, dan kun je een foto van het resultaat maken en het recept beoordelen.

Een nadeel van HelloFresh is wel dat het zich puur richt op gezonde gerechten en daar zit misschien niet iedereen op te wachten. Als we bijvoorbeeld zoeken op pannenkoeken, dan krijgen we bananenpannenkoekjes, amandelpannenkoeken en kwark-havermoutpannenkoeken voorgeschoteld. Zoeken op friet geeft groente- en ovenfrietjes. Een extreem simpele maaltijd zit ook niet in het assortiment.

Download HelloFresh in Google Play (gratis)

Week 1: Human (gratis)

human3Het heeft even geduurd, maar de Nederlandse app Human is nu ook beschikbaar voor Android. In 2013 werd de iOS-versie al uitgebracht in de App Store, waar hij is uitgegroeid tot een van de populairdere fitness-app. De app houdt op een passieve manier je dagelijkse  activiteiten bij. Dat wil zeggen dat hij op de achtergrond werkt en gedurende de dag je beweging registreert. Je hoeft dus niet actief met de app bezig te zijn om de features te kunnen gebruiken. Human dient met je Google Fit-account verbonden te worden om gegevens bij te houden en op te slaan.

Onderscheidend is het sociale tintje van de app. Met de Pulse-functie kun je je prestaties vergelijken met mensen bij jou in de buurt. De app toont andere gebruikers op een kaart, waarbij het de bedoeling is om zo hoog mogelijk in de ranglijsten te komen. Je kunt gemakkelijk de activiteiten van anderen checken of je eigen progressie (zie hieronder) delen.

Ook probeert Human je actiever te maken door elke dag een doel op te stellen. Zo moet je dagelijks proberen om minimaal 30 minuten te bewegen. Slechts een half uurtje lopen is hiervoor niet voldoende; je moet je echt actief inspannen. Middels notificaties houdt Human je regelmatig op de hoogte van je progressie, al kun je natuurlijk ook  de app opstarten om meer informatie te krijgen. Handig is dat de statistieken worden bijgehouden op een soort tijdlijn.

Download Human in Google Play (gratis)

Week 52/53: Chromer (gratis)

ChromerWanneer je op een linkje tikt in een Android-app, wordt doorgaans System WebView gebruikt om die te openen. De meeste Android-apps beschikken immers niet over een eigen browser. WebView is echter een vrij beperkte  browser, mede omdat  je wachtwoorden en bookmarks niet worden gesynchroniseerd. Om de browse-ervaring binnen Android-apps te verbeteren, werd dit jaar op Google I/O Chrome Custom Tabs aangekondigd.

Met Chrome Custom Tabs wordt de Chrome-browser beschikbaar binnen elke app. Hierdoor beschik je over een veel betere browser en meer features. Het probleem is echter dat Chrome Custom Tabs maar door weinig app-ontwikkelaars wordt toegepast.

De nieuwe app Chromer zorgt ervoor dat iedere app gebruik kan maken van Custom Tabs, zonder dat de ontwikkelaar dit hoeft te implementeren. In plaats van dat linkjes in een brakke in-app-brower worden geopend, zorgt Chromer ervoor dat dit met Chrome gebeurt.  Door de app  laden pagina`s aanzienlijk sneller en hoef je je niet telkens in te loggen bij websites. Chrome Customs Tabs zijn tevens een stuk veiliger en laten je ook de databesparende modus van Chrome gebruiken.

Download Chromer in Google Play (gratis)

Week 51: Pushbullet (gratis)

Met de app Pushbullet is het onder andere mogelijk om op chat- en sms-berichten van je smartphone te reageren vanaf een desktopcomputer. Vooralsnog was het echter nog niet mogelijk om dit ook met groepsgesprekken te doen. Door een nieuwe update van de app is deze optie wel toegevoegd. Je hebt de nieuwste versie van Pushbullet en een Android  5.0+  nodig om dit te laten werken.

Recentelijk heeft Pushbullet een verdienmodel voor de app geïntroduceerd, waardoor bepaalde functies enkel bruikbaar zijn voor gebruikers die maandelijks betalen. Voor andere functies is er een limiet ingesteld. Zo kunnen gratis gebruikers maximaal honderd berichtjes per maand sturen. Aangezien groepsgesprekken nu nieuw zijn tellen ze tot 1 januari niet mee met die honderd berichtjes.

pushbullet remote files

Tevens heeft Pushbullet recentelijk Remote Files toegevoegd, waardoor je makkelijk de bestanden van andere apparaten aan kunt vragen zonder dat ze fysiek aan elkaar verbonden zijn. Het is sinds de nieuwe update nu mogelijk om van schijf te wisselen. Dit moet het makkelijker maken om de bestanden op je desktopcomputer te bereiken.

Download Pushbullet in Google Play (gratis)

Week 50: Refugee Buddy (gratis)

Schermafbeelding 2015-12-10 om 16.43.52Het Rode Kruis heeft deze week een app uitgebracht die vluchtelingen helpt om hun weg in Nederland te vinden. Refugee Buddy geeft onder meer informatie over de locatie waar de vluchteling zich bevindt, waar hij of zij de dichtstbijzijnde apotheek of ehbo-post vindt en hoe het zit met openbaar vervoer in ons land. De app is er in het Engels, Arabisch, Frans en Tigrinya (de taal van Eritrea) en is een aanvulling op de noodhulp die vluchtelingen krijgen bij aankomst in Nederland. Met eenvoudige icoontjes kan Refugee Buddy helpen in de communicatie, bijvoorbeeld wanneer een vluchteling  aan een Nederlander de tijd wil  vragen.

Volgens het Rode Kruis, die de Android-app ontwikkelde in samenwerking met het COA, Vluchtelingenwerk Nederland en een groep vluchtelingen, heeft 90 procent van de asielzoekers de beschikking over een smartphone. Die kan nu niet alleen gebruikt worden om in contact te blijven met familieleden, maar ook voor directe informatievoorziening en bijvoorbeeld het vinden van een asielzoekerscentrum in de buurt. De app toont alle informatie op een overzichtelijke manier en werkt nagenoeg foutloos.

Download Refugee Buddy in Google Play (gratis)

Week 49: Rayman Adventures (gratis)

In tegenstelling tot eerdere Rayman-games is Adventures gratis te downloaden, al is het spel wel voorzien van in-app aankopen. Zo kun je door geld te spenderen gems aanschaffen die je nodig hebt voor nieuwe kostuums of om het spelverloop te versnellen. Gelukkig is het niet (direct) verplicht om geld uit te geven om plezier te beleven aan Raymans laatste avontuur.

rayman adventures app van de week

In Rayman Adventures is het weer de bedoeling om levels te voltooien door ongeschonden de eindstreep te halen, terwijl je ondertussen muntjes verzamelt, Teensies bevrijdt en geheimen ontdekt. Ook moet je simpele omgevingspuzzels oplossen, vijanden verslaan en goed getimed springen om een optimale score te behalen. Na elke reeks levels krijg je een eitje met een zogeheten Incrediball, die je kunt laten uitkomen en die helpt met het herstellen van het magische woud. Het groene bolletje kan daarnaast – mits je hem voldoende voert – geheime plekken in een level tonen.

De besturing van Rayman is eenvoudig. Door te tikken kan het mannetje zonder ledematen springen en met veegbewegingen laat je hem aanvallen of omdraaien. Levels duren hoogstens een paar minuten, waardoor de game ideaal is om even tussendoor te spelen. Het hoogtepunt van Rayman Adventures is de fraaie audiovisuele presentatie. De verschillende personages en werelden zijn prachtig vormgegeven en de fijne muziek en effecten geven het spel veel persoonlijkheid. Dit maakt Rayman Adventures tot één van de mooiste Android-games van dit moment.

Download Rayman Adventures in Google Play (gratis)

Week 48: RTL XL (gratis)

vernieuwde RTL XL-appWe hebben er even op moeten wachten, maar de vernieuwde RTL XL-app is nu ook beschikbaar voor Android. Begin oktober verscheen  de applicatie al voor iOS. Met RTL XL  kun je nog altijd naar je favoriete Nederlandse televisieprogramma`s kijken, maar dan in een geheel nieuwe  interface. De app is voortaan  opgedeeld in drie onderdelen: Gemist, Home en Vooruit. Gemist en Home doen wat je zou verwachten  en  in het Vooruit-scherm kun je afleveringen alvast vooruitkijken. Hier heb je echter wel een Premium-account voor nodig.

De bediening van de nieuwe RTL XL-app is simpel. Je schakelt tussen de verschillende schermen door simpelweg naar links of rechts te vegen. Televisieprogramma`s zijn tot 7 dagen lang gratis terug te kijken en te  volgen binnen de app. Ook kun je video’s op diverse manieren delen met anderen. Met een RTL XL Premium-account heb je 30 dagen toegang tot alle video`s, waarbij er geen advertenties worden getoond.

Wel is het jammer dat Chromecast-ondersteuning nog ontbreekt. Met de iOS-app is het al wel mogelijk om beelden naar een televisie  te streamen. Het is nog onbekend wanneer dit ook met de Android-app kan.

Download RTL XL in Google Play (gratis)

Week 47: Coin-Op Heroes 2 (gratis)

Schermafbeelding 2015-11-20 om 14.19.25Coin-Op Heroes 2 is een nieuw rollenspel van Belgische bodem met retrographics en simpele besturing. Dit spelletje kun je met één vinger besturen, al heeft het meer diepgang dan je aanvankelijk zou denken. De hoofdpersoon in Coin-Op Heroes 2 zit gevangen in een arcademachine en het is aan jou om hem hieruit te  bevrijden door talloze pixelige slechteriken om zeep te helpen. Daarbij verdien je muntjes om je leger op en uit te bouwen. De muntjes heb je ook nodig om naar andere gebieden te reizen in je zoektocht naar Death Stalker, de ultieme eindbaas in de game. Daarnaast kun je ze gebruiken om betere wapens en manschappen aan te schaffen, zodat je een kans maakt tegen de steeds grotere en sterkere tegenstanders.

In Coin-Op Heroes 2 ben je voornamelijk je duim aan het trainen. Door op het beeld de tappen, voer je namelijk aanvallen uit. Toch heeft het spel net wat meer om het lijf dan andere games die met één vinger zijn te besturen. Naarmate je verder komt, moet je tactisch te werk gaan om de juiste manschappen te kiezen. Bepaalde tussenbazen hebben de mogelijkheid om je leger in één klap te decimeren, waardoor je kwetsbaar wordt voor hun aanvallen.

Leg je het loodje, dan wordt je goudbundel ingenomen en kun je (bijna) van voorafgaan beginnen. Het is in dat geval slimmer om een eerder level te spelen om muntjes te verzamelen en je leger sterker te maken. Je kunt ook muntjes aanschaffen met echt geld, al is dat niet verplicht om plezier aan de game te beleven. Er zitten ook reclames in Coin-Op Heroes 2, maar die zitten de actie niet in de weg.

Download Coin-Op Heroes 2 in Google Play (gratis)

Week 46: Lost Echo (2,99 euro)

Lost Echo is een traditionele adventuregame, waarin je klikt waar je heen wil lopen en voorwerpen uit een inventaris combineert met de omgeving. Terwijl veel adventuregames, ook op bijvoorbeeld op de pc, kiezen voor platte achtergronden, heeft Lost Echo een volledige 3D-wereld. De game was eerder al verkrijgbaar voor iOS, waar het een gemiddelde score van 4,5 sterren heeft in de App Store.

Het verhaal gaat over Greg, die op een dag met zijn vriendin Chloe afspreekt. Chloe doet wat geheimzinnig, maar wil niet over haar problemen praten. Samen eten ze een ijsje totdat Chloe vlak voor Gregs ogen verdwijnt. Greg wordt wakker in een ziekenhuis en daar start een avontuur om te achterhalen wat er in vredesnaam is gebeurd.

lost echo

In tegenstelling tot vele andere snelle mobiele games, is Lost Echo een game waar je voor langere tijd induikt. Hoewel het verhaal soms wat ongemakkelijk geschreven is, blijft het interessant genoeg om door te spelen. Dat de wereld er zo mooi uitziet helpt ook om deze  te willen ontdekken.

In de game zul je namelijk alle hoekjes bekijken om te zien wat je kunt gebruiken om verder te komen in het verhaal. Je spreekt personages en je lost puzzels op. De game heeft twee verschillende modi. Eentje voor gamers die wel vaker een adventuregame spelen en een casual mode met makkelijkere puzzels en hints.

Download Lost Echo in Google Play (2,99 euro)

Week 45: Signal (gratis)

signal-2Signal is al langer beschikbaar voor iOS, maar op Android was de app gek genoeg opgedeeld in twee delen: TextSecure en RedPhone. Met Signal wil ontwikkelaar Open Whisper Systems alle beveiligde communicatie in één app onderbrengen. Signal is geheel opensource, wordt door veel beveiligingsexperts onderhouden en heeft zelfs de goedkeuring van klokkenluider Edward Snowden – hij gebruikt `m elke dag. Daarmee is Signal de beste app die gebruiksgemak combineert met krachtige beveiliging.

Signal maakt gebruik van end-to-end-encryptie, zodat berichten alleen door jou en je gesprekspartner(s) ontsleuteld kunnen worden. De servers van TextSecure kunnen niet bij je chats of metadata zoals de titel en samenstelling van een groepsgesprek. Signal maakt gebruik van je telefoonnummer en vergt geen extra logins, gebruikersnamen, wachtwoorden of pincodes. Het werkt grotendeels hetzelfde als WhatsApp: je telefoonnummer is de manier waarop je te bereiken bent.

Daarnaast is het mogelijk om beveiligd te bellen met Signal. Dit werkt via VoIP; bellen via het internet. Bij het bellen wordt er een versleutelde verbinding opgezet, die middels end-to-end-encryptie is beveiligd.

Download Signal in Google Play (gratis)

Week 44: Arrow Launcher (gratis)

arrow2Microsoft heeft zijn Arrow Launcher voor Android uit de bètafase gehaald, waardoor  de homescreenvervanger nu voor iedereen beschikbaar is. De launcher bevat  drie homescreens, waarvan eentje veelgebruikte apps toont.

Microsofts  launcher wijkt af  van vergelijkbare apps doordat er  maar drie homescreens zijn  voor contacten, (veelgebruikte) apps en notities en herinneringen. Op het meest linkse homescreen vind je personen waarmee je onlangs contact hebt gehad via telefoon of e-mail. Bovenin in beeld kun je snel de telefoon-app starten. Het middelste homescreen is bedoeld voor recent gestarte apps en applicaties die je regelmatig gebruikt. Wanneer je hier een pictogram verwijdert, zal deze door een andere frequent gebruikte app worden vervangen.

Tot slot is het meest rechtse homescreen handig voor wie de neiging heeft om snel zaken te vergeten. Hier kun je namelijk notities en taken invoeren en desgewenst afvinken. Voltooide taken worden onderaan het scherm getoond. Overigens kun je vanuit elk scherm van onder naar  boven swipen om frequente apps en contacten te zien en toegang te krijgen tot de instellingen. Arrow Launcher is qua mogelijkheden nog wat beperkt, maar werkt wel soepel en doet niet zijn best om Microsoft-diensten (afgezien van Bing) aan de gebruiker op te dringen. De launcher is vooralsnog alleen in het Engels en Chinees beschikbaar.

Download Arrow Launcher in Google Play (gratis)

Week 43: Parchi (gratis)

ParchiParchi werd onlangs uitgebracht door Microsoft Garage, een divisie van Microsoft die zich bezighoudt met projecten die niet direct met het bedrijf te maken hebben. De app laat gebruikers korte notities direct vanaf het homescreen van hun Android-toestel te maken. Parchi verschijnt op het homescreen als een rood bolletje en laat je ook direct overschakelen naar de camera om een foto te nemen.

Om structuur aan te brengen in de notities die je maakt, kun je tags en kleuren toevoegen om aantekeningen te groeperen, zodat je ze sneller in de app terugvindt. Naast tekst biedt Parchi ook ondersteuning voor reminders, foto`s en andere soorten content. Alles wordt binnen de app zelf opgeslagen.

Parchi kenmerkt zich verder door het gebruik van Material Design, wat je terugziet aan de rode balk bovenin, ronde actieknop en de vloeiende animaties. In het hamburgermenu vind je verder de mogelijkheid om notities te archiveren of als favoriet te markeren. Notities zijn ook gemakkelijk te delen via een e-mail of sms`je, maar apps als WhatsApp, Twitter en Hangouts worden ook ondersteund.

Parchi is op het moment van schrijven nog niet in de Nederlandse Google Play te vinden. Wel kun je via deze link het apk-bestand downloaden en de app zo handmatig installeren. De applicatie is 3,6MB groot en werkt op apparaten met Android 4.2 of nieuwer. Lees ook onze tip hoe je apk-bestanden op je Android installeert.

Week 42: RTL Z Mobile (gratis)

RTL Z Mobile1RTL Z Mobile richt zich op ondernemende mensen en bevat onder meer financieel-economisch nieuws en updates over de belangrijkste technologische ontwikkelingen.  Het startscherm toont de belangrijkste (algemene) berichten en het laatste financiële nieuws en laat je snel door te swipen overschakelen naar de andere katernen Tech, Lifestyle en Opinie. Door het beeld even naar onder te trekken, ververs je de pagina om nieuwe berichten te zien. De RTL Z-app kan ook pushmeldingen sturen voor breaking news.

Artikelen in de app worden snel en overzichtelijk ingeladen en zijn prettig leesbaar dankzij de afwezigheid van afleidende elementen. Door op de menuknop linksboven te tikken, tover je het dashboard tevoorschijn. Hier zie je het actuele weerbericht, files en de stand van de AEX index. Helaas kun je er niet op klikken voor meer informatie. Eronder vind je de verschillende secties van de app en recente uitzendingen, die je kunt terugkijken of delen. De kwaliteit is redelijk en video’s laden vlot in.

Via de instellingen van RTL Z Mobile kun je pushmeldingen aan- of uitzetten en je aanmelden voor RTL Z om zo je updates en herinneringen aan te passen. Het is echter niet verplicht om je aan te melden om van de nieuws-app gebruik te maken.

Download RTL Z Mobile in Google Play (gratis)

Week 41: WhatsApp (gratis)

WhatsApp Googlr DriveEerder dit jaar werd het voor verschillende WhatsApp-gebruikers mogelijk  om hun gespreksgeschiedenis en ontvangen en verzonden  foto`s naar Google Drive te back-uppen. De functie verdween na een tijdje, maar nu is bekend dat alle gebruikers in de komende maanden hun data kunnen opslaan in Drive. Naast gespreksgeschiedenis en foto`s wordt het ook mogelijk om audioberichten en video`s automatisch naar  Google Drive te back-uppen.

Een handige functie, omdat je zo probleemloos van Android-toestel kunt switchen, zonder dat al je data uit WhatsApp verloren gaat. Met een paar tikjes zet je simpelweg alle data naar  een nieuwe smartphone over. De back-up-functie is te vinden onder ‘Instellingen > Chats en oproepen > Chat back-up’. Hier kan ook worden bepaald wanneer (dagelijks, wekelijks of maandelijks) een back-up wordt gemaakt.

De Google Drive-integratie voor WhatsApp wordt de komende maanden naar alle gebruikers uitgerold, wat betekent dat het nog even  kan duren voordat je met de functie aan de slag kunt. Wel is  versie 2.12.302 van de chat-app beschikbaar gemaakt. Die zorgde er bij ondergetekende voor dat de Google Drive-functie verscheen. De nieuwste versie van WhatsApp is via deze link te downloaden. Lees ook onze tip hoe je apk-bestanden op je Android installeert.

Week 40: Khan Academy (gratis)

khan academyKhan Academy voor Android is pas een week uit, maar nu al meer dan 50.000 keer gedownload. De app biedt een platform voor ruim 10.000 lessen die Salman Khan heeft verzameld sinds hij in 2004 begon met bijles geven aan zijn nichtje. De lessen zijn gratis, maar van hoge kwaliteit.

Toen Khan merkte dat zijn lessen wiskunde populair waren op YouTube, zegde hij zijn baan op en begon hij zich fulltime te richten op het opzetten van een goed onderwijsplatform: Khan Academy. Het online platform is inmiddels volledig gevuld met lessen op verschillende niveau’s, van basisschool tot hoger onderwijs, en diverse onderwerpen. Zo zijn er filmpjes met lessen over wiskunde, wetenschap, economie, kunst- en geesteswetenschappen en it, maar ook video’s waarin leraren tips en tricks kunnen vinden voor het voorbereiden en geven van lessen.

Deze filmpjes werden in september ook beschikbaar gesteld via een Android-app. Hoewel de app erg gericht is op het publiek in de Verenigde Staten (er zijn bijvoorbeeld ook filmpjes over de beste manieren om je voor te bereiden op de eindexamens daar, de SATs) en Engelstalig is, is het een goede informatiebron als jij meer wilt leren over een bepaald onderwerp zonder dat je daar een betaalde cursus voor hoeft te volgen.

Handig is ook dat de lessen onder veel van de filmpjes zijn uitgeschreven, zodat je zowel kunt luisteren als meelezen. Bovendien ben je geen uren kwijt als je besluit een les te volgen. Ze duren namelijk niet meer dan een kwartiertje, waarna je zelf kunt kiezen of je meteen voor de volgende les gaat of even wacht.

Download Khan Academy  in Google Play (gratis)

Week 39: Omni Swipe (gratis)

omni swipe 3De Android-app Omni Swipe verzamelt onder één knop snelkoppelingen naar de voor jou belangrijkste apps, contactpersonen en snelle instellers. Hier kun je zelf apps en functies aan toevoegen of verwijderen door deze lang in te drukken. Niet alleen handig wanneer je je telefoon met één hand wilt bedienen, maar ook als je je veelgebruikte apps verzameld wilt hebben onder één knop die overal te openen is.

De snelkoppeling gebruiken is heel simpel. Veeg met je duim vanuit de linkeronderhoek schuin naar boven richting de rechterbovenhoek, of vanaf de andere kant vanuit de rechteronderhoek naar de linkerbovenhoek. Een menu met snelkoppelingen opent zich door deze beweging, waarna je kunt kiezen welke app je wilt openen.

Omni Swipe is ook te gebruiken vanuit het ontgrendelingsscherm. Heb je echter bijvoorbeeld ontgrendeling door vingerafdrukherkenning ingesteld, dan zullen de apps niet zomaar openen. Je hebt nog steeds je ontgrendelingscode nodig.

De gratis app biedt verschillen thema’s voor het snelkoppelingenmenu, waardoor deze aan te passen is naar je eigen smaak. Daarnaast kun je kiezen voor een klein wit bolletje in je scherm waar je snelkoppelingen onderstaan, in plaats van een swype-beweging kiezen. Ook kun je onder meer notificaties instellen voor apps waarvan jij dat belangrijk vindt, waardoor je niet vanuit de notificatiebalk naar beneden hoeft te scrollen en twee handen nodig hebt, maar gewoon met behulp van één hand het bericht kunt lezen.

Download Omni Swipe in Google Play (gratis)

Week 38: Spherify (gratis)

ScreenshotBen je op zoek naar een unieke foto-app voor je Android, dan moet je zeker het nieuwe Spherify eens proberen. Met deze applicatie tover je normale panoramafoto`s om tot een soort planeet, wat er tof en best uniek uitziet.

Spherify is heel gemakkelijk in gebruik. In de app kun je met het plusicoontje rechtsboven elke panoramafoto importeren, maar de app kan ook overweg met 360 graden-foto`s. Wanneer je er eentje hebt uitgekozen, dien je simpelweg de boven- en onderkant van de foto bij te snijden. Druk vervolgens op `Spherify` en de afbeelding verandert in een soort planeet.

Het duurt even voordat de foto is bijgewerkt, maar daar krijg je iets unieks voor terug. Nadat de panoramafoto is aangepast, is het mogelijk om `m te draaien en eventueel de randen te bewerken. Gemaakte creaties zijn vanuit de app op Facebook en Instagram te plaatsen, maar je kan ze ook via e-mail of een normaal berichtje met anderen delen.

Download Spherify in Google Play (gratis)

Week 37: Opera Mini webbrowser (gratis)

Title2Gebruikers met een krappe databundel doen er goed aan om hun standaardbrowser te vervangen door die van Opera. De laatste versie van de Opera Mini browser comprimeert websites beter, zonder dat dit ten koste gaat van de weergave van de pagina.

De Opera Mini browser was al in staat om websites te comprimeren, zodat deze minder data opslokken. Sinds de laatste versie van de app is er een ‘High compression mode’ toegevoegd die is geoptimaliseerd voor 3G en 4G, en je helpt om tijdens het browsen nog meer data te besparen. Dit heeft echter geen effect op hoe de pagina wordt weergegeven; deze wordt hoogstens iets trager ingeladen.

De update voor de mobiele browser brengt verder een verbeterd menu voor het opslaan van pagina’s, een fullscreen overzicht met tabbladen en een interface die beter meeschaalt naar hogere resoluties. Dat betekent dat Opera Mini browser ook prima bruikbaar is op high-end smartphones. Verder bevat de app een nachtstand voor lezen in bed, een aanpasbare indeling en heb je de mogelijkheid om een andere zoekmachine in te stellen.

Download Opera Mini browser in Google Play (gratis)

Week 36: FRAMED (2,99 euro)

framedFramed was al geruime tijd beschikbaar op iOS en heeft nu ook zijn weg gevonden naar Android. De game is erg populair, wat vooral komt door de fraaie  grafische stijl en het spannende verhaal dat je doorloopt. In Framed is het de bedoeling om de vakjes van een stripboek in de juiste volgorde te plaatsen. Door dit goed te doen, wordt het spelverloop en verhaal van het spel  bepaald. Tof is dat je dit geheel in eigen hand hebt.

Wat direct opvalt is de presentatie van de game. De getekende beelden zorgen voor een film noir-achtig uiterlijk, wat er uniek uitziet. Ook tof is de soundtrack, die ervoor zorgt dat je helemaal de game wordt ingezogen. De scènes in Framed zijn opgesplitst in diverse vlakken, waarbij jij moet zorgen dat ze in de juiste volgorde liggen. Dat doe je door ze te verslepen, en vervolgens op `play` te tikken. Heb je het juist gedaan, dan gaat het verhaal verder. Met het knopje linksboven kun je te allen tijde opnieuw beginnen. Het zijn  dus eigenlijk puzzeltjes die je telkens oplost.

Framed  is een absolute aanrader, zeker wanneer je de game nog niet eerder hebt gespeeld. Wel is het jammer dat de game  nogal  kort is: met een aantal uurtjes ben je wel door het verhaal heen. Via de link hieronder kun je  Framed downloaden. Zorg dat je beschikt over 107MB aan vrije opslagruimte en Android 4.1 of hoger.

Download Framed in Google Play (0,80 euro)

Week 35: Linkbubble (gratis)

Untitled-3Link Bubble, de slimme Android-browser die je tijdens het surfen kostbare seconden bespaart, is vanaf nu helemaal kosteloos te gebruiken. Alle premiumfuncties zijn door de ontwikkelaar gratis gemaakt.

Link Bubble werd ontwikkeld door Chris Lacy en onlangs aan een onbekende partij verkocht. De app, die linkjes handig opent in aparte bubbels, was al gratis te gebruiken, maar had ook een betaalde versie (2,79 euro) met onder meer de optie om een onbeperkt aantal tabbladen te openen. Dat is nu ook in de gratis app mogelijk.

Verder zijn nu de leesmodus (ook voor Android Wear) en thema’s gebaseerd op de kleur van de desbetreffende website beschikbaar. De afgelopen tijd is Link Bubble geüpdatet met meer Material Design, snelheidsverbeteringen en bugfixes. De browser is tussen de 500.000 en 1 miljoen keer gedownload in Google Play.

Download Link Bubble in Google Play (gratis)

Week 34: Pac-Man 256 (gratis)

De afgelopen jaren verschenen er al diverse Pac-Man-games voor Android, maar het nieuwe Pac-Man 256 is één van de leukere. In deze game, die is gemaakt door ontwikkelaar Hipster Whale, is het de bedoeling om zover mogelijk in een oneindig doolhof te komen. Hier verzamel je – net als in voorgaande games – bolletjes en eet je spookjes op om punten te verzamelen. Dit is een stuk leuker doordat je nu allerlei verschillende spoken tegenkomt en diverse power-ups inzet om ze te verslaan.

pacman256

De besturing van Pac-Man 256 is heel simpel. Je beweegt naar boven, beneden, links of rechts door simpelweg die kant op te swipen. Handig is dat je te allen tijde weer terug kunt, als je bijvoorbeeld de verkeerde weg bent ingeslagen. Al gauw wordt het steeds drukker in het doolhof, dus het is belangrijk om het hoofd koel te houden. Je dient, naarmate je verder raakt, sneller te handelen en dat is lastiger dan je denkt.

Pac-Man 256 ziet er aantrekkelijk uit door het retrostijltje en gebruik van veel verschillende kleuren. Wel is het jammer dat er verschillende in-app aankopen aanwezig, maar die verstoren de spelervaring gelukkig niet.

Download Pac-Man 256  in Google Play (gratis)

Week 33: Lip Swap en Tunnel Vision (gratis)

lipswap1Google bracht afgelopen week twee nieuwe foto-apps uit waarmee je gekke foto’s kunt maken. De ene laat je een onderdeel van jouw gezicht op een andere afbeelding plaatsen, de tweede foto-app laat je beelden warpen. Beide zijn afkomstig uit  Google Creative Lab, een divisie van Google waar mensen innovatieve ideeën bedenken om Google vooruit te helpen. Ook maakt Creative Lab wel eens apps, waarvan er nu twee specifieke foto-apps zijn uitgebracht. Echt innovatief zijn ze niet, maar leuk wél.

De eerste is Lip Swap, een app waarmee het mogelijk is om een gedeelte van jouw gezicht op een andere afbeelding te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan je ogen of mond. Daarnaast kun je een video maken waarbij jouw mond praat, terwijl ‘ie over de mond van een ander wordt geplaatst. Daarbij heb je zelf de mogelijkheid om zelf aan te geven waar het gedeelte van jouw hoofd op de afbeelding wordt geplaatst, wat vrij bizarre afbeeldingen kan opleveren.

De tweede app is Tunnel Vision, een app waarmee je afbeeldingen kunt warpen en distorted. Dit zorgt ervoor dat de afbeelding eruit gaat zien alsof je in de TARDIS van Doctor Who zit. De filters worden aangemaakt door de accelerometer van je smartphone of tablet, waarbij de afbeelding wordt aangepast op de manier waarop jij jouw apparaat beweegt. Een leuke toevoeging.

Download Lip Swap in Google Play (gratis)

Download Tunnelvision  in Google Play (gratis)

Week 32: IBAN-tool (gratis)

TitleEen IBAN nummer opvragen kon al met diverse Android-apps en de website www.overopIBAN.nl, maar nu is er ook een officiële applicatie in Google Play. IBAN-tool is een zogenoemde omnummertool die je het oude bankrekeningnummer en de desbetreffende bank waar de rekening loopt laat selecteren, waarna je direct ziet wat  het nieuwe IBAN nummer wordt. In het geval van korte nummers, van goede doelen als Giro 555, moet je altijd ING als bank kiezen voor het juiste IBAN.

Veel meer dan een IBAN nummer omzetten kun je overigens niet met de app. Twijfel je echter of je ergens het juiste rekeningnummer hebt ingevoerd, dan is IBAN-tool handig ter controle. Bovendien is de Android-app met 1,2MB erg klein en compatibel met elk toestel dat beschikt over Android 4.0 of hoger. Er is ook een iOS-versie van de IBAN-tool beschikbaar.

Een IBAN opvragen kan tot slot  via de eerder genoemde  website, telefonisch via 0900-4226242 of per sms door een rekeningnummer naar 4226 te sms’en (0,25 euro per bericht, plus de kosten voor het gebruik van je mobieltje).

Download IBAN-tool in Google Play (gratis)

Week 31: Focus (gratis)

Focus GalleryAndroid-ontwikkelaar Francisco Franco, bekend van de Franco-kernel, heeft een fotogalerij-app uitgebracht die er niet alleen mooi uitziet, maar ook nog eens enkele hele handige features kent. Het uiterlijk heeft veel weg van de Foto’s-app van Google, maar biedt wel een handig overzicht van de verschillende mappen op je toestel. Zo staan bijvoorbeeld je WhatsApp-foto’s, screenshots en  zelf geschoten foto’s met de camera niet dwars door elkaar, maar netjes gesorteerd. Specifieke kiekjes zijn daardoor veel gemakkelijker terug te vinden.

Eén van de belangrijkste functies van Focus is de mogelijkheid om foto’s te taggen met een specifieke kleur en thema. Dit kun je gemakkelijk doen door verschillende foto’s te selecteren en dan de bijbehorende tag te kiezen, zoals vakantie of vrienden. Via het uitschuifbare menu aan de zijkant kun je direct snel alle foto’s met een specifieke tag tonen.

Verder biedt de app bewerkings- en deelopties en kun je logischerwijs de bestanden uit je galerij verwijderen. Er is ook ondersteuning voor gifjes aanwezig en Franco meldt dat hij de app de komende tijd veelvuldig blijft updaten met nieuwe features.

Download Focus in Google Play (gratis)

Week 30: Tinycore (gratis)

TinycoreTinycore is een kleine Android-app waarmee het mogelijk is om de hardware van je Android-smartphone of -tablet in de gaten te houden. Dat doet de app via een handige melding in de notificatiebalk. De notificatiebalk wordt door twee  kleine lijntjes van maar enkele pixels hoog vergezeld, die aangeven wat het verbruik van het RAM-geheugen en de processor is. Ook kunnen gebruikers zelf instellen waar de indicatoren verschijnen, hoe groot ze zijn en welke kleur er wordt gebruikt. Zo maak je Tinycore helemaal persoonlijk.

Tinycore laat je het verbruik van de cpu en RAM bekijken, samen met de kloksnelheid van de processor en het accupercentage. Via Tinycore kun je instellen hoevaak de app nieuwe gegevens opvraagt en als het scherm is uitgeschakeld, wordt ook de app gesluimerd. Dit gebeurt om energie te besparen.

Er is een optie aanwezig waardoor de app altijd in het RAM-geheugen blijft, zelfs als het werkgeheugen vol raakt. Mocht je dit niet willen, dan wordt de app herstart wanneer er weer RAM-geheugen vrij is.

Download Tinycore in Google Play (gratis)

Week 29: WifiMapper (gratis)

WifiMapperWifiMapper is een populaire applicatie waarmee je gratis  wifi-netwerken ontdekt. Dat is handig wanneer je bijna door je databundel heen bent en wel op je Android wilt internetten. Wanneer je WifiMapper opent, wordt al het gratis wifi in de buurt op een kaart weergegeven. De netwerken  wordt aangegeven met punaises, waar je vervolgens op kunt tikken om aanvullende informatie op te vragen. Zo check je of de verbinding goed is, je `m gratis kunt gebruiken of een wachtwoord nodig hebt.

Tof aan WifiMapper is dat de app gebruikmaakt van crowdsourcing om gratis wifi in kaart te brengen. Hierbij valt op dat er standaard al veel verbindingen aanwezig zijn. Daarnaast groeit het `aanbod` naarmate meer mensen hun steentje bijdragen aan de app. Verder  worden er comments geplaatst bij locaties, wat voornamelijk werkt via het handige  Foursquare.

De Android-versie van WifiMapper bevat overigens een aantal functionaliteiten die de iOS-app (nog) niet heeft. Zo is het mogelijk vanuit de app direct met een hotspot te verbinden. Ook kun je een lijst bekijken van alle wifi-netwerken waar je je smartphone mee hebt verbonden, en zien hoeveel data je toen hebt verbruikt.

Download WifiMapper in Google Play (gratis)

Week 28: Redub  (gratis)

redub1Redub laat je een eigen videoclip opnemen bij een bestaand nummer. Een soort Dubsmash, maar dan veel uitgebreider en met de optie om een heuse eigen videoclip bij een muzieknummer naar keuze te publiceren. Door de internethit Dubsmash was het plotseling helemaal populair: het playbacken van bekende geluidsfragmenten. Inmiddels is de hype en populariteit van Dubsmash wel afgelopen, maar zijn er genoeg apps die het playbacken weer nieuw leven in willen blazen. Zo ook Redub, dat je gehele videoclips wil laten opnemen en editten.

In de app heb je de mogelijkheid om een videoclip van YouTube op te zoeken en deze te selecteren als basis voor jouw eigen videoclip. Vervolgens wordt de camera opgestart en kun je met zowel de camera aan de voor- als achterzijde beelden schieten. Deze worden getoond in een handig overzicht, waarbij je kunt zien welke clips achter elkaar komen en op welke gedeelte van het nummer de beelden worden getoond.

Verder biedt Redub allerlei effecten aan die je aan jouw creatie toe kunt voegen. Denk bijvoorbeeld aan speciale kleuren of het tonen van jouw beeld en de originele video, gezellig naast elkaar. Je uiteindelijke creatie is te delen via sociale media.

Download Redub  in Google Play (gratis)

Week 27: Citymapper  (gratis)

CityMapperCitymapper is één van de beste ov-apps voor Android en dat is niet zomaar zo. De applicatie maakt het openbaar vervoer in het binnen- en buitenland namelijk een stuk duidelijker. Deze week is er een update voor de app uitgebracht die een aantal nieuwe steden toevoegt, maar het belangrijkste is dat Citymapper nu de Randstad ondersteunt. Hierbij zijn routes van de NS en lokale vervoerders in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht toegevoegd.

Zodra je de vernieuwde app opent, zie je onderin gelijk de mogelijkheid om `m in de Randstad te gebruiken. De werking blijft – zoals je van Citymapper gewend bent – erg simpel. Je vult een vertrek- en aankomstplaats in om te zoeken, maar er zijn ook handige suggesties aanwezig waarmee je met een druk op de knop naartoe reist. Door de update worden aankomsttijden voortaan realtime weergegeven. Zo weet je precies wanneer je bij een bestemming arriveert.

Citymapper werkt overigens niet alleen met het openbaar vervoer. Zo kun je ook instructies opvragen wanneer je liever wandelt of fietst. Het geinige hierbij is dat het aantal verbrande calorieën wordt bijgehouden. De nieuwste versie van de app is gratis via onderstaande link te downloaden. De vereiste Android-versie verschilt per apparaat.

Download Citymapper  in Google Play (gratis)

Week 26: Medium  (gratis)

medium app van de weekAls je één ding doet op Medium, dan is het lezen. Het platform is opgericht door Twitter-bedenkers Evan Williams en Biz Stone, en werkt nauw samen met het sociale netwerk. Het idee achter Medium is dat iedereen een platform moet hebben om te publiceren – of je nu een journalist, blogger of juist geen schrijver bent. Medium is door velen positief ontvangen, mede door de opmaak van de website waardoor gebruikers rustig kunnen lezen.

De Android-app wil je net als de website lekker laten lezen, met verschillende tabbladen voor onder andere de beste verhalen en jouw bookmarks. De app gebruikt Googles Material Design en toont voorbeelden van verhalen in eenzelfde soort kaarten als Google Now gebruikt. Tijdens het lezen van een verhaal kun je middels de app op specifieke zinnen reageren en stukken markeren.

Medium-gebruikers die op het platform publiceren  hebben ook de mogelijkheid om met de  app een verhaal te schrijven. Hoewel niet iedereen zal tikken via de app, is het wel handig dat gebruikers snel aanpassingen in hun publicaties kunnen doorvoeren. Medium is gratis te downloaden in Google Play voor apparaten met Android-versie 4.4 en hoger.

Download Medium in Google Play (gratis)

Week 25: Kodi (gratis)

kodiDe populaire mediacenterdienst Kodi, die voorheen bekend was als de opensourcesoftware XBMC, heeft zijn officiële Android-app uitgebracht. De app was al langer beschikbaar, maar enkel in gesloten bèta. Testers konden de app downloaden en feedback achterlaten, waar Kodi vervolgens mee aan de slag is gegaan. Het resultaat is de gratis app die nu in Google Play voor elke Kodi-gebruiker te downloaden is.

Kodi is bekend als mediacentersoftware en gaat de concurrentie aan met betaalde diensten als Plex. De software kun je naar eigen wens aanpassen en zorgt ervoor dat media van jouw computer of NAS op meerdere apparaten beschikbaar is. Met de app kun je bijvoorbeeld lokale media als gedownloade video’s naar je Android streamen, die normaliter op je pc zijn te vinden. Of de mogelijkheid om dezelfde lokale video’s naar de Chromecast te streamen. Media wordt tevens van bijbehorende informatie voorzien, zoals een filmposter bij een film. Naast video’s ondersteunt Kodi ook foto’s en muziek.

Kodi biedt daarnaast vele plug-ins aan waarmee gebruikers hun software naar eigen wens kunnen aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan een sectie met het weer of de mogelijkheid om on-demand-diensten aan Kodi toe te voegen.

Download Kodi in Google Play (gratis)

Week 24: Angry Birds Fight! (gratis)

angry birds fightAngry Birds Fight! is alweer het dertiende deel in de bekende spelletjesreeks. Net als bij voorgaande games  probeert ontwikkelaar Rovio voor afwisseling te zorgen door het spelconcept om te gooien. Angry Birds Fight is namelijk een zogenoemde match-3 puzzelgame, wat betekent dat je drie dezelfde vogeltjes naast elkaar moet zien te schuiven om ze zo weg te spelen. Dit spelprincipe ken je wellicht al van Bejeweled en Candy Crush, maar bij Fight! wordt het in een ander jasje gestoken.

Elk potje dat je in Angry Birds Fight speelt, speel je in principe tegen een andere persoon op de wereld. In de game neem je het namelijk zoveel mogelijk online op tegen anderen, al is het ook mogelijk om offline het spelletje te spelen.

Bij de start van een level zie je een speelveld met alle bekende boze vogeltjes. Door ze met elkaar te verwisselen, moet je er drie of meer naast elkaar schuiven. Hierbij geldt dat hoe beter de combinaties zijn, hoe meer punten je scoort.

Het spel is verder voorzien van de cartooneske stijl die je van Angry Birds gewend bent, en een geinige soundtrack. Ook zijn er diverse power-ups aanwezig om je tijdens het spelen een handje te helpen. Wel jammer zijn de in-app aankopen, die nogal prominent aanwezig, maar niet heel storend zijn.

Download Angry Birds Fight! in Google Play (gratis)

Week 23: You Must Build A Boat (2,99 euro)

You Must Build A BoatMisschien ben je bekend met het spelletje 10000000, dat enkele jaren geleden werd uitgebracht en al snel een hit werd. Dit spelletje was een soort drie-op-een-rij waarin je blokken moest verschuiven om zo allerlei monsters te verslaan. De makers van 10000000 komen vandaag met een nieuw spelletje: You Must Build A Boat. Ook deze game is weer erg geslaagd, zeker wanneer je fan bent van puzzelen.

You Must Build A Boat maakt puzzelen leuker door er rpg-elementen aan te verbinden. Dat betekent dat je niet blokken verschuift om punten te scoren, maar om vijanden te verslaan en goud te verzamelen. Het goud gebruik je vervolgens om jezelf te upgraden, zodat je het tegen steeds sterkere tegenstanders kunt opnemen.

Zoals de naam van de game al doet vermoeden, ben je tijdens het spelen ook bezig met het opbouwen van een boot. Die gebruik je om andere werelden te ontdekken en hier verschillende missies aan te nemen. Uiteraard worden die, naarmate je in het spel vordert, steeds lastiger om te voltooien. Op deze manier dwingt de game je om steeds verder te spelen en je personage uit te bouwen. You Must Build A Boat is daarnaast voorzien van een fijne besturing, die goed met touch werkt, en veel verschillende missies. Er is genoeg te doen in de game, dus kunt heel wat uurtjes in het spelletje kwijt.

Download You Must Build A Boat in Google Play (2,99 euro)

Week 22: Focus Gallery (gratis)

Focus GalleryDe Android-ontwikkelaar Francisco Franco, bekend van de Franco-kernel, heeft afgelopen week een fotogalerij-app uitgebracht die er niet alleen mooi uitziet, maar ook nog eens enkele hele handige features kent.  Het uiterlijk heeft veel weg van de Foto`s-app van Google, maar biedt wel een handig overzicht van de verschillende mappen op je toestel. Zo staan bijvoorbeeld je WhatsApp-foto`s, screenshots en zelf geschoten foto`s met de camera niet dwars door elkaar, maar netjes gesorteerd.

Eén van de belangrijkste functies van Focus Gallery is de mogelijkheid om foto`s te taggen met een specifieke kleur en thema. Dit kun je gemakkelijk doen door verschillende foto`s te selecteren en dan de bijbehorende tag te kiezen, zoals vakantie of vrienden. Via het uitschuifbare menu aan de zijkant kun je direct snel alle foto`s met een specifieke tag tonen.

Verder biedt de app bewerkings- en deelopties en kun je logischerwijs de bestanden uit je galerij verwijderen. Er is ook ondersteuning voor gifjes aanwezig en Franco meldt dat hij de app de komende tijd veelvuldig blijft updaten met nieuwe features.  Focus Gallery is vooralsnog alleen beschikbaar in gesloten beta. De app kun je downloaden door van deze Google+ community lid te worden en vervolgens hier te bevestigen dat je tester wilt worden. De app verschijnt dan spoedig in Google Play.

Week 21: Hexlock (gratis)

HexlockHet is soms handig om apps op je smartphone of tablet te vergrendelen. Wil je niet dat je kind een app opent waarmee ze betalingen kunnen verrichten? Of wil je al je werkgerelateerde apps niet meer zien als je thuis bent? Of juist het omgekeerde: dat je al je privé-apps niet op je werk gebruikt? Het kan met Hexlock, dat op basis van  wifi-netwerk  slim je Android-apps met een stippenpatroon of pincode vergrendelt.

Nadat je een pincode of stippenpatroon hebt gekozen, kun je apps selecteren die je wilt vergrendelen. Er zijn verschillende profielen beschikbaar waar je apps aan toe kunt voegen, zoals een profiel voor kinderen of een profiel voor werk. Ben je met het wifi van je huis  verbonden? Dan worden automatisch de werk-apps vergrendeld.  Je kunt ook zelf profielen maken op basis van jouw wensen en deze via Hexlock activeren en deactiveren.

Houd er echter rekening mee dat je via verschillende omwegen de vergrendelde apps gewoon kunt bereiken – van force-closen tot het deïnstalleren van Hexlock. Daarom is Hexlock met name geschikt voor het vergrendelen van apps die je op het moment niet nodig hebt of niet wilt laten zien, zoals aan kinderen, maar niet om gevoelige informatie geheim te houden.

Download Hexlock in Google Play (gratis)

Week 20: Notification Reminder (gratis)

Notification-Reminder2We vergeten allemaal wel eens iets. Daarom zijn er veel apps om je juist alles te laten onthouden. Eén daarvan is Notification Reminder, waarmee je herinneringen instelt die in de notificatiebalk verschijnen. Je kunt op veel verschillende manieren herinneringen instellen. Denk bijvoorbeeld aan een afspraak in je agenda of een herinnering via Googles nieuwe e-mail-app Inbox. Notification Reminder pakt het probleem van vergeten écht aan en wil met veel opties en mogelijkheden je nooit meer iets laten vergeten.

Via de app kun je herinneringen instellen die direct in de notificatiebalk te zien zijn, of pas na een door jou gestelde deadline. Vervolgens kun je meldingen aanpassen, verwijderen, archiveren en snoozen. De app toont verder een handig overzicht van al je todo’s en je kunt per herinnering een speciaal icoontje instellen, om op deze manier de meldingen te sorteren.

Notification Reminder ondersteunt de Nederlandse taal en is voorzien van het Material Design van Lollipop. De ontwikkelaar meldt daarbij dat de app vrijwel geen werkgeheugen inneemt en geen onnodige processen op de achtergrond laat draaien. Notification Reminder is gratis te downloaden in Google Play voor apparaten met Android-versie 4.0 en hoger.

Download Notification Reminder in Google Play (gratis)

Week 19: Wemple Weather (gratis)

Wemple WeatherAan weer-apps geen gebrek in Google Play, maar Wemple Weather is er eentje die zeker de moeite waard is. De app ziet er fraai uit en pas het Material Design van Android 5.0 (Lollipop) perfect toe. Dat zie je vooral terug aan de felle kleuren, de overzichtelijke interface en vloeiende animaties. Daarmee lijkt Wemple wel behoorlijk op Googles eigen Nieuws en Weer-app.

Zoals een goede weer-app betaamt, zit Wemple Weather vol met handige informatie. De app zoekt automatisch naar je huidige locatie, al kun je zelf ook plekken toevoegen. Op basis daarvan geeft Wemple Weather uitgebreide weersinformatie.

Zo zie je in een oogopslag hoe het weer er voor de komende uren uit ziet, en of het de aankomende dagen gaat regenen. Met het uitklapmenu linksboven kun je diverse zaken aanpassen en onder meer aangeven wanneer de app nieuwe informatie moet ophalen.

Wemple Weather is dus zeker de moeite waard en verder gratis via de link hieronder te downloaden. Voor de installatie heb je 6,8MB aan vrije opslag en Android 4.0 of nieuwer nodig.

Download Wemple Weather in Google Play (gratis)

Week 18: Pintasking (gratis)

pintaskingVerschillende applicaties willen je helpen bij het multitasken op je Android-toestel, maar slagen daar niet altijd in. PinTasking, een nieuwe app die onlangs  in Google Play verscheen, wil het multitasken makkelijker maken door simpele functionaliteiten te combineren met uitgebreide opties. Met PinTasking kun je applicaties of taken `vastpinnen` aan de zijkant van het scherm, zodat je ze later gemakkelijk weer hervat. Dat vastzetten doe je door vanaf  de linker- of rechterbovenkant van het scherm naar beneden te vegen. In de praktijk werkt dat snel, simpel en is handiger dan je denkt.

PinTasking kenmerkt zich verder door de vele opties die je als gebruiker hebt. Zo is het mogelijk om zelf te bepalen waar apps worden vastgezet, animaties aan te passen en te kiezen waar je over het scherm moet vegen om de applicatie te activeren. Alle mogelijkheden worden gepresenteerd in een redelijk overzichtelijk menu, dat er verder fraai  uitziet door het gebruik van Material Design.

PinTasking is als  bètaversie beschikbaar in Google Play, dus het kan zo zijn dat je nog tegen gekke bugs of andere foutjes aanloopt. Er wordt verwacht dat spoedig de definitieve  versie van de applicatie wordt uitgebracht. De app is 1,4MB groot en vereist Android 4.1 of nieuwer.

Download PinTasking in Google Play (gratis)

Week 17: Does Not Commute (gratis)

does not commuteSinds een aantal dagen is Does Not Commute, een nieuwe strategische racegame, in Google Play te vinden. Dat racen gaat echter op een andere manier dan je zou verwachten, want Does Not Commute is geen traditioneel autospelletje. In de game is het de bedoeling om allerlei autootjes van punt A naar B te loodsen. Je legt kleine afstanden af, maar toch moet je je hoofd erbij houden.

Nadat je een auto naar een  bestemming hebt gereden, zul je `m namelijk in de volgende ‘ronde’ weer tegenkomen. Dit herhaalt zich meerdere keren  en resulteert al snel in een chaotische verkeerssituatie,  waarin je moet voorkomen dat je  tegen de door jouw bestuurde auto`s te botsen. Je speelt dus als het ware tegen jezelf.

In principe heb je één minuut om alle auto`s succesvol naar hun bestemming te loodsen, al zijn er onderweg ook speciale tokens op te pikken die je wat extra tijd geven. De `Rewind`-knop linksboven kun je gebruiken om mislukte pogingen ongedaan te maken, al worden er dan ook enkele seconden van de teller getrokken.

Does Not Commune ziet er daarnaast prachtig uit, wat vooral komt door de toffe stijl en fraaie lichteffecten. De korte beschrijvingen van de inzittenden van de auto`s, die je ziet wanneer je aan een nieuwe ronde begint, zorgen er verder voor dat het stadje echt tot leven komt.

Download Does Not Commute in Google Play (gratis)

Week 16: SlidePick (gratis)

SlidePickSlidePick is een gratis app die al een tijdje in Google Play beschikbaar is, maar onlangs van een update werd voorzien. Met de applicatie kun je in een paar minuten honderden foto`s op je Android doorlopen en verwijderen. De hoge snelheid waarmee je dat doet is te danken aan de Tinder-achtige werking van de app. Je selecteert allereerst een aantal foto`s of importeert een heel album, om ze hierna  op te ruimen. Veeg naar links om een kiekje te verwijderen en swipe naar rechts om `m te behouden.

Vooralsnog is het alleen mogelijk om foto`s of albums te importeren die lokaal zijn opgeslagen, maar de ontwikkelaars achter SlidePick beloven spoedig met ondersteuning voor Dropbox, Google Drive, Box en OneDrive te komen.

Handig is dat SlidePick een ingebouwde camera-app heeft om nieuwe fotoalbums te creëren. Zo maak je snel wat foto`s en plaatst je ze direct gezamenlijk in een album. Verder is het belangrijk om te weten dat voordat je SlidePick kunt gebruiken, je een account moet aanmaken. Dit doet de app door een extra beveiligingslaag over je bestanden te leggen, zodat er geen gekke problemen optreden.

Download SlidePick in Google Play (gratis)

Week 15: Mailwise (gratis)

mailwiseMailwise is een uitgebreide e-mail-app voor Android die meerdere e-mailaccounts ondersteunt en de interface vooral zo simpel mogelijk wil houden, zodat je productief en snel kunt werken. De app bewaart e-mails lokaal op je toestel en kan overweg met e-mailaccounts van Microsoft Exchange ActiveSync, Yahoo, AOL, Hotmail, Live.com, Outlook, MSN, Gmail, GMX en IMAP. Alle e-mails worden optioneel in één handig overzicht samengevoegd, wat de productiviteit ten goede komt.

Vanuit het hamburgermenu kun je wisselen tussen accounts en folders, waarbij de inbox overzichtelijk oogt. E-mails worden als chronologische conversaties weergegeven en Mailwise filtert automatisch alle overbodige informatie uit e-mails, zoals handtekeningen en informatie uit vorige e-mails. Een andere handige functie is de automatische sortering van e-mails, waarbij nieuwsbrieven en dergelijken in één specifieke map worden gestopt.

Verder biedt Mailwise avatars voor populaire diensten, kleuren voor verschillende accounts, meerdere sorteringsopties, een stille modus voor het ontvangen van e-mail en ondersteuning voor verschillende swipe-bewegingen waarmee de app kan worden bestuurd.

Download Mailwise in Google Play (gratis)

Week 14: Feedly (gratis)

feedlyFeedly is een van de beste apps voor het doorspitten van rss-feeds. De app geeft je de mogelijkheid om je favoriete sites en bronnen in te laden en onder te verdelen in diverse categorieën. Vervolgens kun je koppensnellen en beslissen welke artikelen de moeite waard zijn om te lezen. Ook is het mogelijk om ze toe te voegen aan je later lezen-lijstje. Feedly werkt met veegbewegingen en is volledig aanpasbaar. Zo kun je scrollen om een artikel te sluiten of lang drukken om het te bewaren.

Daarnaast is het mogelijk om te bepalen hoe artikelen en fonts worden weergegeven. Heb je een interessant artikel gevonden, dan kun je het gemakkelijk delen via mail of diverse sociale netwerken. Ook kun je direct naar de bijbehorende website gaan  of het  stuk aanbevelen bij anderen. Feedly is een must als je voor je werk veel verschillende websites in de gaten moet houden.

Download Feedly in Google Play (gratis)

Week 13: Swipes (gratis)

swipes3Apps om takenlijsten te maken zijn er in overvloed, maar er zijn er maar weinig die er zo mooi uitzien als Swipes. Deze applicatie ziet er met zijn Material Design gelikt  uit en werkt perfect samen met de populaire notitie-app Evernote. Swipes is bovendien een stuk rustiger en overzichtelijker dan andere taken-apps, wat het gebruiksgemak ten goede komt.

Swipes laat je todo`s maken met de ronde actieknop aan de rechter onderkant. Al je  taken  komen in het hoofdvenster te staan, waar je todo`s van links naar rechts kunt swipen om ze als voltooid te markeren. Van rechts naar links swipen zorgt ervoor dat je een todo als herinnering instelt, waarbij een pop-up vraagt wanneer de todo weer in je inbox verschijnt. Door lang op een optie te kiezen, zoals `morgen`, kun je een specifieke tijd aan de todo koppelen.

Het Material Design van Swipes is beschikbaar in een licht en donker thema, waarbij gebruikers tevens de mogelijkheid hebben om todo`s te organiseren middels het gebruik van tags en notities. Daarnaast werkt de app samen met Evernote, die todo`s met elkaar kunnen delen. Ook is er er een web-app aanwezig.

Download Swipes in Google Play (gratis)

Week 12: CamScanner (gratis)

camscannerZowel smartphones als tablets beschikken tegenwoordig over prima camera’s en daar speelt CamScanner handig op in. Met deze app kun je namelijk je Android-toestel gebruiken voor het scannen van uiteenlopende documenten. Denk aan contracten, rapportages en visitekaartjes. De scan-app kan tekst en beelden scherp vastleggen, de kwaliteit verbeteren en geeft je opties om scans bij te snijden. Ook laat CamScanner je annotaties en watermerken toevoegen.

Houd er wel rekening mee dat de gratis versie van de app vrij beperkt is. Je kan dan maar voor bepaalde tijd scans uploaden naar de cloud en ook de OCR-functie (die beeld omzet naar tekst) is dan niet beschikbaar. Ook plaatst de gratis versie een eigen watermerk over scans en zijn er advertenties in de app aanwezig. Gelukkig is een licentie voor CamScanner (1,47 euro) niet duur.

Download CamScanner in Google Play (gratis)

Week 11: Quicklyric (gratis)

quicklyric androidQuickLyric is een kleine en handige app waarmee je snel de songteksten van nummers die je luistert kunt opvragen. De app draait  op de achtergrond en haalt automatisch de juiste tekst op. Als je de app  opent, krijg je meteen de juiste songtekst te zien, zodat je meteen kunt meezingen. En als het volgende liedje start, ververs je met een druk op de knop de songtekst. Perfect dus voor karaokefeestjes.

Het voordeel is dat QuickLyric een enorme database kan aanspreken, zodat je bij praktisch elk nummer snel de juiste tekst krijgt. De app werkt met je muziekspeler, maar ook met populaire streamingdiensten als Spotify. Verder is QuickLyric volledig Nederlandstalig en heb je de mogelijkheid om songteksten lokaal op te slaan, zodat je ze tevens  kunt gebruiken als je geen verbinding met internet hebt.

QuickLyric is geoptimaliseerd voor Android 5.0 Lollipop en heeft een fraai en simpel ontwerp (volgens het Material Design) dat daarbij past. De app werkt zowel op smartphones als tablets en laat je met behulp van Android Beam (nfc) snel songteksten met anderen uitwisselen.

Download Quicklyric in Google Play (gratis)

Week 10: Chrooma (gratis)

chrooma androidChrooma is een bijzondere puzzelgame waarbij je bolletjes met dezelfde kleur met elkaar moet combineren. Dit is in het begin vrij simpel, maar de moeilijkheidsgraad wordt al gauw opgeschroefd. Bolletjes aan elkaar koppelen doe je door in de juiste richting over het beeld te vegen. De twist is dat alle bolletjes op het beeld tegelijkertijd in die richting bewegen, waardoor je strategisch gebruik moet maken van de omgeving.

Het doel bij elk level is om alle bolletjes met elkaar te combineren, zodat ze verdwijnen. Hoe minder stappen je hiervoor nodig hebt, des te hoger de uiteindelijke score. Elke keer kun je maximaal drie sterren verdienen, die je nodig hebt om de daaropvolgende levels vrij te spelen. Het oplossen van puzzels vereist regelmatig meerdere pogingen en sommige levels zijn echte breinbrekers.

De presentatie van Chrooma is erg prettig en geïnspireerd op het Material Design van Android Lollipop. De game is gratis en vrij van advertenties, al kun je met een in-app aankoop van één of twee euro extra levels aanschaffen. Chrooma is via onderstaande link te downloaden en vereist Android 2.3.3 of hoger.

Download Chrooma in Google Play (gratis)

Download onze app

Download onze app