Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

8 Chromebook-apps die je niet mag missen

Erwin Vogelaar
19 oktober 2015, 19:30
4 min leestijd
8 Chromebook-apps die je niet mag missen

Chromebooks zijn een goedkoop alternatief voor als je een werklaptop zoekt zonder rompslomp. Maar welke software kun je er nu het beste op gebruiken? Wij zetten 8 handige Chromebook-apps op een rijtje.

Lees verder na de advertentie.

Draaiend op Google`s besturingssysteem Chrome OS werkt alles op deze computers via de Chrome-browser. Toch ziet Chrome OS er uit als een regulier besturingssysteem, met een taakbalk en eigen programma`s in de vorm van apps. Niet te verwarren met extensies die algemene functionaliteiten toevoegen aan de browser, bieden deze apps vaak compleet nieuwe werkomgevingen in een aparte tab of een nieuw scherm. Hieronder hebben we een selectie gemaakt van Chromebook-apps die je niet mag missen.

1. Pixlr Editor

pixlr

Eén van de eerste dingen die je mogelijk mist op een Chromebook is een optie om afbeeldingen te bewerken via een programma als Photoshop. Pixlr Editor is competente vervanger. Niet alleen kun je met de app alle basisbewerkingen doen die je verwacht van een afbeeldingsbewerker, maar ook opties zoals lagen en filters uit professionele software zijn aanwezig. De app is sinds begin dit jaar wel uitgebreid met reclames die wat in de weg kunnen zitten. Voor een soortgelijk programma met minder opties en een focus op kleurfilters en simpele bewerkingen is Pixlr Express een goede optie.

Download Pixlr Editor in Chrome Web Store (gratis)
Download Pixlr Express in Chrome Web Store (gratis)

2. JSTorrent

jstorrent chromebook-apps

Voor de torrentdownloader is JSTorrent een uitkomst. Hoewel de SSD in de meeste Chromebooks niet al te groot is, kun je toch gewoon bestanden downloaden. JSTorrent is een minimale en vooral lichte torrentclient die ook op de sloomste Chromebooks prima draait. De user interface oogt wel wat gedateerd en qua functies moet je niet teveel verwachten. De app doet wat het moet doen en dat is bestanden downloaden. Een voordeel van torrents downloaden op een Chromebook is dat je minder snel per ongeluk schadelijke malware binnenharkt.

Download JSTorrent in Chrome Web Store (2,29 euro)

3. Plex

plex

Omdat Chromebooks vaak maar weinig opslagruimte hebben, is streamen de logische oplossing voor het kijken van video. Services als Netflix werken uiteraard prima in de browser, maar als je eigen bestanden wil bekijken hoef je niet verder te zoeken dan Plex. Plex indexeert je media op een server, waarna de bestanden via het programma op elk apparaat beschikbaar zijn zolang de server blijft draaien. De app zorgt er dus voor dat je grote videobestanden ook via een Chromebook kunt bekijken.

Download Plex in Chrome Web Store (gratis)

4. Evernote

evernote chromebook-apps

Als je eenmaal Evernote gebruikt, is het moeilijk om nog een workflow zonder het programma voor te stellen. In Evernote draait alles om notities. Bijvoorbeeld om gedachtes te noteren, een onderzoek bij te houden of een webartikel te bewaren. Alle notities zijn te sorteren en de teksten zijn doorzoekbaar. De Chromebook-app doet wat je ervan zou verwachten, al wordt deze versie niet vlot geüpdatet. Wel werkt de Evernote-app offline, zodat doorwerken altijd een mogelijkheid blijft.

Download Evernote in Chrome Web Store (gratis)

5. Google Keep

keep chromebook-apps

Evernote kan door alle mogelijkheden vrij onoverzichtelijk zijn. Wil je een simpele app waarmee je snel notities kwijt kunt, dan is Googles eigen Keep een fijne optie. Het werkt simpel: je maakt een notitie en die sla je op. De opgeslagen notities kun je delen en doorzoeken, je kunt lijstjes maken en een notitie als een herinnering naar jezelf sturen. Maak je op je smartphone een notitie met dezelfde app, dan wordt deze direct gesynchroniseerd. Google Keep werkt tevens offline.

Download Google Keep in Chrome Web Store (gratis)

6. Chrome Remote Desktop

chrome

Hoewel Chromebooks op zichzelf al vrij compleet zijn, heb je soms wat meer nodig. Chrome Remote Desktop biedt je de mogelijkheid om via een Chromebook je desktop te bereiken van waar je ook bent. En het werkt. Voor je het weet werk je met bijvoorbeeld een krachtige Windows pc van achter een goedkope Chromebook. Wel kan de app vrij traag werken, dus een optie om de kwaliteit van het beeld lager te zetten voor een tikje meer snelheid zou welkom zijn.

Download Chrome Remote Desktop in Chrome Web Store (gratis)

7. Duolingo

duolingo

Duolingo is de leukste manier om een taal te leren en op een Chromebook is dat niet anders. Via deze app wordt het leren van een taal gepresenteerd als spel waarin je punten krijgt als je de oefeningen goed maakt. Door verschillende soorten opdrachten en de nodige herhaling zou je met elke dag enkele minuten spelen zo een aardig woordje over de grens kunnen spreken. Op dit moment kun je vanuit het Nederlands enkel nog Engels leren schrijven en spreken. Vanuit het Engels is het mogelijk om Spaans, Frans, Italiaans en Portugees te leren. Ga je op een Android-telefoon verder, dan wordt de voortgang uiteraard gesynchroniseerd.

Download Duolingo in Chrome Web Store (gratis)

8. Paperpile

paperpile

Voor studenten is een Chromebook door de lage prijs een logische keuze. Toch heeft Google Docs niet alle opties zie je zou willen als je aan academische papers werkt. Paperpile lost dat op door papers vanaf het web te importeren en ze overzichtelijk te organiseren. Papers kunnen tevens geüpload worden of van bekende databases worden geïmporteerd. De app werkt samen met Google Docs om in je eigen schrijfwerk de juiste annotaties bij te houden. Paperpile is dertig dagen gratis te gebruiken. Daarna is er een maandelijks abonnement nodig van 2,99 dollar per maand.

Download Paperpile in Chrome Web Store (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu