9292-app krijgt grote update: 6 vernieuwingen op een rijtje

Dennis de Vries
29 juli 2019, 11:03
4 min leestijd
9292-app krijgt grote update: 6 vernieuwingen op een rijtje

De app van 9292 is voor veel mensen dé manier om hun reis met het openbaar vervoer te plannen. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan een compleet nieuwe versie van de app, met een aantal nieuwe functies. Android Planet bekeek de 9292 bèta-app alvast.

Lees verder na de advertentie.

Grote vernieuwingen in 9292 bèta-app

9292 is een begrip als het aankomt op het plannen van reizen met het openbaar vervoer. Wat ooit begon als een telefoondienst voor live reisadvies, bewijst nu als Android-app al jaren voor veel mensen dagelijks een grote dienst. Samen met de NS Reisplanner is het één van de populairste apps in deze categorie. Maar de huidige versie van de 9292-app gaat alweer een tijdje mee.

9292 beta app screenshot

Vandaar dat 9292 momenteel een bètaversie van een nieuwe app test. Deze is voor een kleine groep mensen te gebruiken. Via deze testversie verzamelt de ontwikkelaar feedback, zodat ze bij het officieel lanceren van de app niet voor onaangename verrassingen staan. De app kent een aantal opvallende vernieuwingen, en dit zijn de meest opvallende.

1: Nieuw uiterlijk

Het eerste wat opvalt aan de testversie van de app is het nieuwe uiterlijk. Hoewel de huidige 9292-app niet lelijk is, kan een nieuw likje verf geen kwaad. De ontwikkelaars hebben het complete uiterlijk aangepakt.

Zo voldoet het weer aan de nieuwe Material Design-richtlijnen die Google geeft voor alles wat met Android te maken heeft. De hele app, van het startscherm tot de menu’s, is voorzien van een modern uiterlijk en overzichtelijkere indeling.

2: Nieuwe indeling startscherm

Een belangrijk onderdeel van het uiterlijk is het nieuwe startscherm van de app. Niet alleen het uiterlijk is veranderd, het is ook een stuk functioneler gemaakt. Uiteraard staat het zoekveld voor het begin- en eindpunt van je reis nog prominent in beeld.

Direct daaronder staan nu snelkoppelingen naar jouw opgeslagen locaties en trajecten. Door daar op te drukken, toont de app direct de eerstvolgende reisadviezen. Ook jouw recente zoekopdrachten staan hier, zodat je daar snel weer nieuw advies over op kunt vragen.

3: Stuk sneller

Bij de huidige app voer je een begin- en eindpunt van je reis in, druk je op een knop, wacht even op het laadscherm en krijgt dan de reisopties te zien. In de testversie van de nieuwe app werkt dat een stuk sneller.

Als je daar alleen maar een vertrek- en aankomstlocatie invoert, zie je vrijwel direct de reisopties die daaraan voldoen. Wil je extra reisopties invoeren, dan kan dat daarna. De resultaten updaten vrijwel meteen als je iets aan de ingevoerde opties wijzigt.

9292 beta app screenshots

4: Meer fietsen.

De app heeft niet alleen cosmetische aanpassingen, maar biedt ook enkele nieuwe mogelijkheden bij het uitstippelen van de reis. Een welkome aanvulling is de mogelijkheid om een fiets te gebruiken in de planning.

Je kunt aangeven of je de reis wil beginnen of eindigen met een fiets. De routeplanner neemt dan een fietsroute van maximaal 5 kilometer mee bij het plannen van je reis. Ook wordt daarbij gekeken of er bij een halte of station de mogelijkheid is om je fiets te stallen.

5: Minder lopen

Daarnaast kun je in de bètaversie aangeven dat je minder wil lopen. De app zal daarbij de voorkeur geven aan nabijgelegen bushaltes, ook als dat niet per se de snelste optie is. Dit is handig als er slecht weer op komst is, of als je bijvoorbeeld slecht ter been bent.

De optie ‘Plan toegankelijke reis’, die ook al in de huidige app aangevinkt kan worden, is ook nog aanwezig. Deze checkt of er reisassistentie aanwezig is op het station en of er in een bus gemakkelijk ingestapt kan worden. Als je deze optie aanzet, rekent de app ook 5 minuten extra bij een overstap. De mogelijkheid om deze los aan of uit te zetten, zoals in de huidige app kan, komt te vervallen.

6: Geen ‘Mijn 9292’ meer

In de bètaversie van de 9292 app kun je niet meer inloggen op ‘Mijn 9292’, jouw persoonlijke account bij de reisplanner. Voor het opslaan van locaties of trajecten is geen account nodig. Met het verdwijnen van Mijn 9292 in de app, is het ook niet meer mogelijk om opgeslagen locaties te synchroniseren tussen je app en de website van 9292.nl.

9292 beta app screenshot

Zelf de nieuwe 9292-app testen?

De bètaversie van 9292 is nog niet voor het grote publiek beschikbaar in de Play Store. Je kunt ‘m echter testen door je in te schrijven als bètatester. Als je dat hebt gedaan, kun je daarna de testversie downloaden in de Play Store. Als je de huidige versie al op je telefoon hebt staan, wordt die via een update vervangen voor de testversie.

Download 9292 in de Play Store (gratis)

Hoewel de bèta-app al erg fijn in gebruik is, gaat het wel om een testversie. Er kunnen nog bepaalde zaken niet goed werken of onverwachte veranderingen optreden. Ook staat er een chat-knop prominent in beeld. Die is bedoeld om feedback te geven aan de ontwikkelaars, niet om reisadvies op te vragen. Ben je afhankelijk van een goedwerkende reisplanner, dan is het misschien handig om nog even bij de huidige versie van de app te blijven.

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu