9292ov Pro voor Android komt eraan [preview]

Redactie
23 april 2010, 11:10
3 min leestijd
9292ov Pro voor Android komt eraan [preview]
9292ov pro

Zoals veel mensen inmiddels wel weten komt er binnenkort een 9292-applicatie aan waarmee je reizen met het openbaar vervoer kunt plannen op je Android-toestel. De applicatie bevat allerlei nieuwe functies in vergelijking met de al langer bestaande iPhone-applicatie en wij geven alvast een preview.

Met 9292ov Pro kun je routes plannen voor alle 52 OV-bedrijven in Nederland, inclusief trein bus, metro en veerboot. Het streven is om de applicatie voor koninginnedag gratis in de Android Market beschikbaar te hebben.

Hieronder zie je de twee belangrijkste schermen van de applicatie, Planner en Advies:

Lees verder na de advertentie.

9292 ov android

In de applicatie is te zien dat het reizen per veerboot is uitgevinkt door de gebruiker (je kunt maximaal 4 vervoermiddelen handmatig uitschakelen). Bij het plannen van je route geef je een vertrekpunt aan (eventueel kun je hiervoor met de gps-functie van je telefoon je huidige locatie kiezen) en de bestemming. Nieuw is dat je eenmaal geplande routes en adviezen kunt opslaan, zodat je ze later nog eens kunt bekijken. Een andere mogelijkheid is dat je tijdens de reis opnieuw plant op basis van het eerder opgevraagde advies. Dat is bijvoorbeeld nodig als je een aansluiting hebt gemist of wanneer je tijdens een tussenstop hebt besloten om nog even te gaan winkelen.

Het reisadvies wordt 24 uur bewaard; de route blijft altijd beschikbaar (als je dat wilt). In de applicatie kun je aangeven op welke haltes en stations je vaak komt, zodat je vanaf deze locaties makkelijker kunt plannen.

Hieronder zie je twee andere nieuwe functies: bekijken welke openbaar vervoermogelijkheden er op een bepaalde locatie zijn en waar je terecht kunt om je OV-chipkaart op te laden of een OV-fiets op te halen.

9292 ov lijst

Links zie je de lijst met vertrektijden op je huidige locatie en op je favoriete locaties. Kom je vaak op Rotterdam Centraal, dan zie je in één oogopslag wat de eerstvolgende vertrekkende treinen of bussen zijn. 9292ov Pro bevat ook realtime vertrek- en aankomsttijden van de treinen. In de toekomst zal dat nog verder worden uitgebreid naar andere vervoermiddelen. Daarnaast kun je met behulp van de gps-functie van je Android-toestel zien bij welke halte je bent, zodat je nooit meer te vroeg uitstapt.

Eén veelvoorkomend probleem in het OV is dat je wel een OV-chipkaart hebt, maar niet precies weet waar je die kunt opladen. Ook daarvoor biedt de applicatie 9292ov Pro een oplossing: je kunt op een kaartje opzoeken welke OV-chipkaart oplaadpunten in de buurt zijn. In een straal van enkele honderden meters krijg je te zien waar je terechtkunt om je OV-chipkaart op te laden. Dezelfde functie is beschikbaar voor de OV-fiets.

Een laatste nieuwe functie is de mogelijkheid om via e-mail en Twitter anderen te laten weten welke reis je gaat ondernemen en waar je momenteel bent. Zo kun je ook makkelijk doorgeven wanneer je aankomt of wanneer je te laat dreigt te komen.

Naast deze nieuwe functies bevat 9292ov Pro voor Android natuurlijk ook de gebruikelijke functies die al in de iPhone-applicatie aanwezig waren. Je hebt overal en altijd toegang tot de reisinformatie. Je voert een vertrek- en eindpunt in en de applicatie geeft het beste reisadvies. Je krijgt plattegronden met looproutes en haltes, inclusief GPS-positie. Naast begin- en eindlocaties kun je ook tussenhaltes op de kaart bekijken en opslaan. Het plannen van je reis doe je op basis van gps-positie, adres, station, postcode of POI. Naar wens kun je aangeven dat je bepaalde vervoermiddelen niet wilt nemen (bijvoorbeeld omdat je niet met de bus wilt).

Daarnaast bevat de applicatie informatie over vertragingen en een overzicht van de kosten van je reis. Erg compleet dus en nog gratis ook.

De applicatie 9292ov Pro is straks gratis te downloaden. Het streven is om de applicatie vóór koninginnedag te lanceren in de Android Market.

Categorieën: Nederlands, Reizen
Spotlight: Android

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's