Maak je eigen app-icoontjes met Adapticons

Wouter Nijsen
10 augustus 2017, 19:11
2 min leestijd
Maak je eigen app-icoontjes met Adapticons

Op zoek naar een manier om je app-icoontjes (en dus homescreen) op te fleuren? Dan moet je de nieuwe app Adapticons proberen, waarmee je alle icoontjes op je toestel aanpast.

Lees verder na de advertentie.

Zo werkt Adapticons

Android 8.0 (O) introduceert de zogeheten adaptive icons, een functie die ervoor zorgt dat de app-icoontjes op een Android-toestel meer in lijn worden getrokken. Omdat ontwikkelaars op Android de vrijheid hebben om een app-icoon elke vorm of grootte te geven, oogt je homescreen al gauw rommelig als je een aantal applicaties installeert.

Door de adaptive icons kunnen ontwikkelaars meerdere icoontjes koppelen aan hun app. Dit zorgt ervoor dat het geheel consistenter oogt, omdat het per toestel kan verschillen of een app-icoon rond, vierkant of anders wordt weergegeven. De functie zorgt er dus voor dat een icoontje op de Samsung Galaxy S8 er anders kan zien dan bijvoorbeeld bij de LG G6, maar wel in lijn ligt met de rest.

Met de nieuwe Android-app Adapticons hoeft je niet op Android O te wachten om je apps er hetzelfde uit te laten zien. Open de app en selecteer het icoontje dat je wil veranderen. Hierbij kies je uit de applicaties die op je toestel staan, waarna je de vorm bepaalt, de grootte aanpast en zelf een achtergrondkleurtje kiest. Ook kun je ervoor kiezen om alle icoontjes op je homescreen zwart-wit te maken.

Ben je klaar, dan wordt het nieuwe icoontje aan je homescreen toegevoegd. Het is overigens niet zo dat het nieuwe pictogram het originele icoontje vervangt, want die moet je handmatig vervangen. Gemaakte icoontjes zijn ook als png-bestand of ‘icon pack’ te exporteren, zodat je ze gemakkelijk kunt delen.

Adapticons voor Android downloaden

Adapticons is via onderstaande link te downloaden in de Play Store. De app is gratis, maar bevat wel in-app aankopen waarmee je nieuwe functies koopt en de advertenties verwijdert. Voor de installatie is Android 5.0+ en zo’n 5MB aan vrije opslagruimte nodig.

Download Adapticons in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu