De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

3 Android-apps om gratis, veilig en snel bestanden te delen

Rens Blom
22 augustus 2019, 14:59
4 min leestijd
3 Android-apps om gratis, veilig en snel bestanden te delen

Apple-gebruikers kunnen eenvoudig bestanden uitwisselen via AirDrop, maar deze dienst is niet beschikbaar voor Android. Met één van deze drie alternatieven deel je gratis, veilig en snel data met Android- en iOS-gebruikers.

Lees verder na de advertentie.

Android-alternatieven voor AirDrop

Sta je vlak naast iemand en wil je een foto, filmpje, tekst of andere gegevens delen? Dan kan dat via WhatsApp, e-mail of een andere chat-app. Maar wat als je iemands contactgegevens niet hebt of één van jullie geen internetverbinding heeft? Dan wordt het lastiger.

Bezitters van een iPhone, iPad of ander Apple-apparaat kunnen onderling eenvoudig gegevens uitwisselen via AirDrop. Deze feature werkt echter niet op Android, maar er zijn gelukkig allerlei alternatieven. Android Planet zet drie goede apps op een rij om snel bestanden te delen met een Android-smartphone of -tablet. Zeg maar dag tegen de usb-kabel!

1. Files by Google

Bestanden delen met mensen om je heen gaat heel eenvoudig met de Files by Google-app. Zowel de verzender als de ontvanger moeten ‘m geïnstalleerd hebben. Klik in de app op ‘Verzenden of Ontvangen’, geef jezelf een naam en verbind met de persoon met wie je data wil uitwisselen.

Files by Google

Als verzender kies je de gegevens die je wil sturen. Je kunt kiezen uit foto’s, video’s, audio, documenten en volledige apps. Bevestig de overdracht en wacht tot het versturen voltooid is. Als ontvanger hoef je nog minder te doen.

Files by Google werkt eenvoudig, snel en is veilig. Overigens kan de app nog veel meer. Hij toont hoeveel opslaggeheugen vrij is op je toestel en suggereert dubbele bestanden te verwijderen om meer ruimte te creëren. De app ziet ook welke applicaties je niet tot nauwelijks gebruikt en herinnert je er dan aan dat je die misschien beter kan verwijderen. Via de ingebouwde bestandsbeheerder doorzoek je eenvoudig de gegevens op je toestel.

Het voornaamste minpunt van de app is dat hij alleen werkt op Android-toestellen. Wil je bestanden delen met een computer of iOS-apparaat, dan moet je een andere app gebruiken.

Download Files by Google in de Play Store (gratis)

2. AirDroid

Airdroid logo

Zoals de naam van de app al doet vermoeden, kun je met AirDroid bestanden uitwisselen tussen verschillende apparaten. Dit gaat via wifi, waardoor je snel (grotere) data verstuurt en ontvangt. Het apparaat van de verzender en ontvanger moeten natuurlijk met hetzelfde wifi-netwerk verbonden zijn. De app werkt met Android, iOS, Mac en Windows en is dus erg uitgebreid.

Je moet een account aanmaken voordat je AirDroid kunt gebruiken. De app is gratis en toont reclame. Naast het eenvoudig uitwisselen van gegevens met apparaten om je heen kan je nog meer, zeker met een Android-toestel en computer. Denk aan je mobiele scherm projecteren op je pc-monitor en telefoonbestanden bekijken op de pc.

De betaalde versie van AirDroid heeft geen reclame en biedt meer mogelijkheden. Betalen kan per maand of jaar en de prijs (vijftig cent tot ruim tweehonderd euro) hangt af van hoeveel features je wil.

→ Download AirDroid in de Play Store (gratis, met reclame)

3. Portal

Portal

Een derde fijne app om bestanden te delen is Portal, een project van Pushbullet. Met laatstgenoemde synchroniseer je je Android-toestel eenvoudig met je computer. Portal laat je met hetzelfde gemak bestanden sturen van je pc naar je smartphone of tablet. Dit gaat via wifi, waardoor je ook enorme bestanden van 1GB overhevelt.

Installeer de app op je toestel en ga op je computer naar de site van Portal. Zorg ervoor dat beide toestellen met hetzelfde wifi-netwerk zijn verbonden. Scan met je smartphone of tablet de qr-code op je computer en selecteer de bestanden die je wil versturen. Wacht totdat dit voltooid is en check de data op je andere apparaat.

Met Portal kun je losse of meerdere bestanden delen, maar ook hele mappen. Zet je vanaf je computer foto’s over naar je smartphone, dan verschijnen die automatisch in je galerij-app. En heb je een toestel met een micro-sd-kaartje en Android 5.0 of hoger (en die kans is groot), dan kun je ervoor kiezen om bestanden direct op het geheugenkaartje op te slaan.

→ Download Portal in de Play Store (gratis)

Google werkt aan ‘Fast Share’

Android heeft al sinds 2011 een eigen AirDrop-oplossing, genaamd Android Beam. Deze feature, geïntroduceerd in Android 4.0 (Ice Cream Sandwich), zet data over via near field communication (nfc). Deze methode werkt niet feilloos en wordt in Android 10.0 (Q) vervangen door het nieuwe Fast Share.

Met Fast Share deel je bestanden via bluetooth en je locatie, waarbij de toestellen van jou en de ontvanger ook diverse andere sensoren gebruiken. Fast Share werkt niet alleen met Android-smartphones en -tablets, maar ook met Android Wear-smartwatches, Chromebooks en iPhones.

Chinese merken ontwikkelen eigen AirDrop-alternatief

Alsof er nog niet genoeg keuze is, ontwikkelen Xiaomi, Vivo en Oppo gezamenlijk een eigen Android-alternatief voor AirDrop. Het protocol werkt op een vergelijkbare manier als Googles Fast Share, maar gebruikt ook wifi om data nog sneller over te zetten. De oplossing is vooral interessant voor de Chinese markt. Fast Share vereist namelijk Google Play Services, een dienst die Google niet in China mag aanbieden.

Door een eigen variant te maken, kunnen Chinese gebruikers ook snel bestanden uitwisselen. Waarschijnlijk komt de feature ook beschikbaar in Nederland. De drie bedrijven stoppen de AirDrop-methode in hun softwareschillen. Oppo en Xiaomi verkopen hun smartphones officieel in Nederland, Vivo (nog) niet. De drie fabrikanten nodigen andere merken uit mee te doen aan de ontwikkeling en verspreiding van het nieuwe bestandsoverdrachtprotocol.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu