Alles wat je over Google Maps Navigation zou willen weten

Redactie
28 oktober 2009, 18:21
3 min leestijd
Alles wat je over Google Maps Navigation zou willen weten
google android navigatie

Google heeft vandaag navigatiesoftware voor Android aangekondigd. De zoveelste navigatiesoftware? Niet helemaal, want er zitten toch behoorlijk wat functies in die je niet bij de bestaande navigatiesoftware voor Android (bijvoorbeeld CoPilot en Sygic) aantreft. In dit artikel lopen we alle eigenschappen langs, steeds voorzien van een video.

Lees verder na de advertentie.

1. Zoeken in normale taal

google zoeken in engels

Met Google Maps Navigation hoef je niet het exacte adres te weten. Je kunt ook zoeken op basis van trefwoorden, bijvoorbeeld “thai restaurant”. Ook als je niet precies weet hoe je dit schrijft kun je een zoekopdracht invoeren, zoals in onderstaand filmpje wordt getoond. De man voert “tie restaurant” in en Google doet suggesties wat je waarschijnlijk hebt bedoeld.
Bij doorsnee navigatiesystemen moet je precies het adres weten, waardoor veel gebruikers het adres uitgeprint meenemen om het goed te kunnen invoeren. In Google’s navigatiesysteem kun je een adres invoeren, een locatie (bijvoorbeeld ‘ocean beach’), een bedrijfsnaam (bijvoorbeeld ‘armadillo ways’) of een soort bedrijf. Dit doe je net zoals bij een gewone Google-zoekopdracht.

2. Zoeken met je stem (spraakherkenning)

google zoeken met stem

Typen op een smartphone is niet altijd even makkelijk. Daarom kun je bij Google’s navigatiesoftware ook inspreken waar je naartoe wilt. In onderstaand filmpje wordt de volgende opdracht ingesproken: “Navigate to 1965 Page Street in San Francisco”. Je kunt ook bijvoorbeeld de naam van een bedrijf inspreken: “Navigate to Mario’s Bohemian Cigar Store Cafe in San Francisco”. Je kunt zelfs naar een tentoonstelling navigeren als je niet precies weet in welk museum je moet zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld zeggen: “Navigate to the museum with the King Tut Exhibit in San Francisco” in plaats van: “Navigate to the De Young Museum in San Francisco”. Google zoekt de informatie gewoon op internet op.

3. Verkeersinformatie

google traffic view

Op het scherm zie je aan de hand van een gekleurd bolletje (linksonder) of er onderweg file staat. Mogelijke kleuren zijn rood, geen of groen, afhankelijk van de situatie op de weg. Met een schermtik schakel je over naar verkeersweergave. Je krijgt dan een soort vogelvluchtweergave van de route, waarbij je meteen kunt zien waar het verkeer vastloopt. Tijdens het rijden wordt de verkeersinformatie om de paar minuten bijgewerkt. Google Traffic is op dit moment beschikbaar in de VS, maar niet in Nederland.

4. Zoeken langs de route

google search along route

Tijdens het navigeren kun de layers-weergave gebruiken om te zoeken naar parkeerplaatsen, tankstations, pinautomaten en restaurants langs de route. Je ziet pushpins op de kaart, maar kunt bijvoorbeeld ook de naam van je favoriete hamburgerrestaurant aangeven. Google toont dan de dichtstbijzijnde.

5. Satellietweergave

google maps satellite view

Bij de meeste navigatiesystemen zie je alleen een kaart. Google toont ook een realistische vogelvlucht-weergave. Dit kunnen ze doen omdat ze al jarenlang bezig zijn met het verzamelen van satellietfoto’s van de aarde. Je kunt zelf kiezen of je gebruik maakt van de normale kaartweertgave of de satellietweergave. Je kunt ook inzoomen op de omgeving. Zo kun je je beter oriënteren.

6. Navigeren met Street View

google street view

Straatweergave kennen we natuurlijk al een tijdje. Google heeft met auto’s nauwgezet de belangrijkste straten in de VS en veel Europese landen in kaart gebracht. Bij de straatweergave Google Street View lijkt het alsof je daadwerkelijk op een straat rondrijdt. Het beeld is daardoor veel realistischer. Google Navigation toont ook hoe je eindpunt eruit ziet, zodat je niet bij het verkeerde gebouw parkeert.

7. Speciale weergave bij gebruik van een car dock

google car dock

Op sommige toestellen, zoals de Motorola Droid, krijg je een aangepaste schermweergave zodra je je toestel in een dock zet. Het wordt daardoor gemakkelijker om je toestel tijdens het autorijden te bedienen. In het filmpje is te zien hoe je de Motorola Droid in de passende autohouder plaatst. Er verschijnt dan een menu met vijf knoppen, die gemakkelijk te bedienen zijn. Je kunt ook kiezen voor een Layers-weergave (dat heeft niets te maken met de Nederlandse dienst Layar) waarbij je een verkeers- of satellietweergave in beeld krijgt.

Categorie: Navigatie
Spotlights: Google, Google Maps

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's