De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

De 5 beste WhatsApp-alternatieven voor Android

Michel van 't Klaphek
24 juni 2019, 15:51
4 min leestijd
De 5 beste WhatsApp-alternatieven voor Android

WhatsApp is de meest populaire app ter wereld om berichten, foto’s en video’s naar elkaar te sturen. De chatdienst gaat vanaf 2020 reclames tonen en dat valt niet bij iedereen in goede smaak. Zoek je een alternatief voor WhatsApp? Probeer deze apps dan eens.

Lees verder na de advertentie.

Alternatief voor WhatsApp: een top 5

WhatsApp was lange tijd een onafhankelijke app, maar is een paar jaar geleden door Facebook opgekocht voor bijna 14 miljard euro. Om dit recordbedrag terug te verdienen laat men binnenkort reclames zien in de chat-app. Bovendien is Facebook van plan om Facebook Messenger, Instagram en WhatsApp samen te voegen, waardoor veel gebruikers vrezen voor een monopolie. Deze WhatsApp-alternatieven zijn geen onderdeel van Facebook.

1. Telegram Alternatief voor WhatsApp Telegram

Telegram is zonder twijfel het meest bekende alternatief voor WhatsApp. Dit is fijn, want de effectiviteit van een chat-app valt of staat bij de hoeveelheid actieve gebruikers. De berichtendienst doet alles wat de groene chat-app ook kan, maar dan net anders. Qua snelheid is Telegram vergelijkbaar met WhatsApp omdat de dienst wereldwijd servers heeft staan.

Bovendien geeft de app om privacy van gebruikers door berichten desgewenst versleuteld te verzenden. Ook kun je aangeven dat berichten na verloop van tijd automatisch verwijderd worden. Een andere handige functie is de mogelijkheid om grootschalige groepsgesprekken aan te maken. De app verdient geld door middel van donaties.

→ Download Telegram in Google Play (gratis)

2. Signal Alternatief voor WhatsApp Signal

Een ander welbekend WhatsApp-alternatief is Signal, dat zich probeert te onderscheiden door middel van veiligheid en betrouwbaarheid. Berichten worden standaard versleuteld verzonden en ook beschermt de chatdienst gebruikers tegen hackers. Net als bij Telegram kun je bovendien automatisch verwijderende berichten versturen.

Daarover gesproken: Signal houdt geen logboek van gebruikers bij waardoor je meer privacy hebt. Bovendien is de app erg gebruiksvriendelijk, al kom je soms wel wat bugs tegen. Signal is opensource en wordt verder ontwikkeld door een betrokken gemeenschap van developers. De app verdient geld door middel van donaties en schenkingen. Het aantal Nederlandse gebruikers van Signal valt tegen.

→ Download Signal in Google Play (gratis)

3. Surespot Alternatief voor WhatsApp Surespot

Heb je nog nooit van Surespot gehoord? Dat is best logisch. Met ‘maar’ een half miljoen downloads in Google Play is de berichtendienst een stuk minder populair dan WhatsApp, dat op meer dan een miljard Android-telefoons te vinden is. Surespot is echter wel een van de veiligste alternatieven voor WhatsApp, omdat berichten ontzettend goed versleuteld worden.

Bovendien is Surespot helemaal anoniem te gebruiken omdat je tijdens de aanmelding geen telefoonnummer met de app hoeft te delen. Verder worden chats met anderen lokaal op je toestel opgeslagen. Dit is veiliger dan wanneer je berichtengeschiedenis op een server wordt opgeslagen, zoals bij de meeste apps het geval is. Jammer genoeg is Surespot niet heel gebruiksvriendelijk en moet je anderen uitnodigen met hun accountnaam.

→ Download Surespot in Google Play (gratis)

4. Snapchat Alternatief voor WhatsApp Snapchat

Snapchat lijkt misschien een vreemde eend in de bijt, maar in feite is het programma een flink uit de kluiten gewassen chatdienst. Je kunt onder meer groepsgesprekken houden, automatisch verwijderende berichten sturen en een-op-een met anderen kletsen. Verder is de app natuurlijk populair geworden door de fotofunctie, waarbij je kiekjes kunt aankleden met allerlei soorten filters.

De afgelopen jaren is Snapchat een hoop gebruikers verloren aan Instagram, dat net als WhatsApp onderdeel is van Facebook. Desondanks is de chatdienst nog steeds populair en is er een grote kans dat je veel bekenden op het platform tegenkomt. In tegenstelling tot een hoop andere apps uit deze lijst richt Snapchat zich niet op privacy, maar moet je een hoop privégegevens overhandigen om de app te gebruiken.

→ Download Snapchat in Google Play (gratis)

5. Line Alternatief voor WhatsApp Line

Line heeft honderden miljoenen actieve gebruikers, maar is net als WeChat vooral populair in Azië. Desondanks is het een veilig alternatief voor WhatsApp. Berichten worden namelijk ook versleuteld verzonden, waardoor de inhoud alleen voor jou en de ontvanger te zien is. Chats worden wereldwijd opgeslagen, maar de meeste servers staan in Japan, Line’s thuisland.

Line kan alles wat WhatsApp kan, en meer. De Aziatische roots zijn duidelijk merkbaar in de mini-games die in de app verstopt zitten, waarbij je via gezichtsbewegingen speelt. Ook kun je polls houden om de mening van anderen te peilen, contact zoeken met officiële bedrijfsaccounts en bekendheden en berichten automatisch synchroniseren tussen je pc en telefoon.

→ Download Line in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu