Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Tip: de 4 beste alternatieven voor Googles Digitaal Welzijn-app

Dennis de Vries
13 mei 2019, 21:11
5 min leestijd
Tip: de 4 beste alternatieven voor Googles Digitaal Welzijn-app

Digitaal Welzijn voor Android helpt je om jouw smartphonegebruik onder controle te houden. Omdat de app lang niet voor elk toestel beschikbaar is, tippen we een aantal goede alternatieven voor Digitaal Welzijn.

Digitaal Welzijn-app checkt je smartphonegebruik

We gebruiken onze smartphone zo veel en vaak, dat zelfs Google vindt dat het wel iets minder kan. Daarom presenteerden zij in Android 9.0 (Pie) de Digitaal Welzijn app. In de app kun je nauwkeurig bijhouden hoe jij jouw smartphone gedurende de dag gebruikt. Ook is het mogelijk om op bepaalde apps een limiet te zetten, waarna er voor de rest van de dag een slotje op gaat. Zo wordt je niet alleen bewust van hoe jij jouw toestel gebruikt, je kunt er ook daadwerkelijk iets aan veranderen.

Digitaal Welzijn wordt al meegeleverd met toestellen die de standaardversie van Android 9.0 (Pie) draaien, zoals de Pixel 2 en Pixel 3. Daarnaast is het beschikbaar voor enkele Android One toestellen en wordt het ook meegeleverd met de Samsung Galaxy S10. Andere Android-toestellen moeten het nog even zonder doen. Kun jij de Digitaal Welzijn-app niet op jouw smartphone gebruiken? Gelukkig zijn er goede alternatieven voor Digitaal Welzijn beschikbaar.

1: ActionDash

actiondash alternatief voor digitaal welzijn

De app die het dichtst bij de ervaring van Googles eigen Digitaal Welzijn-app zit, is ActionDash. Dit dashboard geeft je net als Googles optie inzicht in het gebruik van je telefoon en apps. Dit doet het in de eerste plaats aan de hand van eenzelfde cirkeldiagram als Digitaal Welzijn, waarmee je ziet welke apps het meest van je tijd opslokken.

Overige statistieken die je snel kunt oproepen, zijn de schermtijd in minuten, het aantal keren dat je een app hebt opgestart, het aantal push-meldingen per app en hoe vaak je jouw telefoon hebt ontgrendeld. Je kunt al deze gegevens ook per uur of per app afzonderlijk bekijken, waardoor je een gedetailleerd beeld krijgt van jouw gebruik.

De app is gratis te downloaden en gebruiken. Je kunt er later voor kiezen om te upgraden naar de pro-versie voor 4,99 euro. Daarvoor kun je statistieken uit een verder verleden oproepen, krijg je een dark mode en de optie om de app te beveiligen met je vingerafdruk.

Download ActionDash in de Play Store  (gratis)

2: Digitox: Digital Wellbeing

Digitox alternatief voor digitaal welzijn

De app Digitox wil je afhelpen van je ‘nomofobie’; de angst om het zonder mobiel bereik te moeten doen. Het tovert daarvoor een hele serie aan statistieken over jouw smartphonegebruik tevoorschijn. Net als ActionDash laat het de gebruikstijd over een periode zien en kun je dat onderverdelen in gebruikstijd per app. Ook laat het zien hoe vaak je jouw toestel ontgrendelt en hoelang je scherm aan staat.

Door zo je dagelijkse gewoontes in beeld te brengen, hoopt Digitox je bewust te maken van je gebruik en je af te helpen van je angst het zonder smartphone te moeten stellen. Een toffe feature in Digitox is het feit dat het verschillende apps kunt categoriseren. Zo kun je dus ook in één oogopslag zien hoeveel tijd je bijvoorbeeld besteedt aan sociale media, terwijl daar wellicht meerdere apps onder vallen.

Verder onderscheidt Digitox zich met een lichte, opgeruimde interface die automatisch schakelt naar een donkere modus. Net als in Digitaal Welzijn kun je apps een gebruikslimiet geven. Ga je over dit limiet heen, dan sluit Digitox deze apps echter niet af. De app is gratis te gebruiken, voor 6,99 euro is ‘ie ook advertentievrij.

Download Digitox: Digital Wellbeing in de Play Store (gratis)

3: Forest: Stay Focused

Forest alternatief voor digitaal welzijn

De app Forest is in de eerste plaats gemaakt om je geconcentreerd te houden. Het leuke aan deze app is dat het een klein spelelement verbindt aan de tijd die jij je moet concentreren. Je stelt vooraf een timer en plant daarmee een virtuele boom. Zodra je jouw periode van concentratie start, gaat het boompje groeien. Kijk je in de tussentijd op je telefoon, dan gaat je boompje dood. Volbreng je de afgesproken tijd zonder op je toestel te kijken, dan verschijnt de volgroeide boom in je virtuele tuintje. Op die manier kun je proberen om in een dag een aardig bos bij elkaar te focussen.

Forest biedt daarnaast statistieken over je telefoongebruik, net als Digitaal Welzijn van Google. Zo kun je net als bij de andere bovenstaande apps zien hoe lang je bepaalde apps gebruikt, welke je het meeste opstart en hoe vaak je jouw telefoon ontgrendelt. Het feit dat je wordt gestimuleerd om een bos vol te planten door je telefoon te laten liggen, is echter een leuke toevoeging.

De app is gratis te gebruiken. Er is ook een pro-versie voor 1,99 euro. Daarmee kun je jouw prestaties vergelijken met vrienden en virtuele muntjes verdienen. Als je deze muntjes via de app inwisselt, wordt er ergens ter wereld een echte boom voor terug geplant.

Download Forest in de Play Store (gratis)

4: SideTracked

Sidetracked alternatief voor digitaal welzijn

Net als Digitaal Welzijn houdt Sidetracked precies bij waar jij jouw tijd aan besteedt op je telefoon. Dat giet de app vervolgens in fraaie grafieken en overzichten. Zo zie je hoeveel tijd je spendeert aan je telefoon en welke apps de meeste tijd opslokken. Het leuke aan Sidetracked is dat je ook een wedje kunt leggen met jezelf.

De app werkt met credits die zich opbouwen naarmate je de app gebruikt, of wanneer je advertenties bekijkt. Desnoods kun je credits kopen als in-app aankoop. Deze credits kun je vervolgens inzetten als je een tijdje gefocust wil zijn. Houd je het vol om gedurende de afgesproken tijd niet aan je telefoon te zitten, dan krijg je credits terug. Kun je niet van je telefoon afblijven, dan ben je ze kwijt. Sidetracked geeft deze credits deels aan een donatie voor een goed doel.

Download Sidetracked in de Play Store (gratis)

Meer weten over Digitaal Welzijn? Lees dan ook de Digitaal Welzijn review waarin je we alles vertellen over de features.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu