AndNav2: gratis navigatie voor de T-Mobile G1

Wouter Nijsen
11 maart 2009, 21:35
3 min leestijd
AndNav2: gratis navigatie voor de T-Mobile G1
andnav2 logo

De ingebouwde gps-ontvanger van de T-Mobile G1 is natuurlijk aardig voor applicaties als Google Maps, ShopSavvy, het geotaggen van foto’s en andere applicaties die gebruik maken van je huidige locatie. Pas echt goed tot zijn recht komt deze gps-ontvanger natuurlijk bij een navigatieprogramma. Helaas zijn er nog niet echt veel bruikbare oplossingen voor real-time stembegeleide navigatie op de G1. Met AndNav2 is daar nu een gratis open source-oplossing bijgekomen.

AndNav2 is de voortzetting van AndNav1. Waar versie 1 gebruikmaakte van Google Maps, met bijbehorende licentieproblemen en voorwaarden, maakt AndNav2 gebruik van de gratis kaartgegevens van OpenStreetMap.org. Het betreft zogenaamde off-board navigatie, wat betekent dat de benodigde routegegevens en kaarten via een dataverbinding op je device worden gezet. Opletten bij gebruik in  het buitenland dus! AndNav2 heeft gesproken routebegeleiding. Nu moet je niet direct aan de correcte stemmen van TomTom en co denken, maar meer aan een soort robotstem. Er wordt namelijk gebruikgemaakt van text-to-speech-software, die de tekstaanwijzingen omzet in gesproken aanwijzingen.

Lees verder na de advertentie.

De AndNav2 software is te downloaden op AndNav.org. Na download van het .APK bestand kun je deze overzetten naar de geheugenkaart van  je G1 en installeren met behulp van AppsInstaller  (gratis in de Android Market te vinden). AppsInstaller zoekt op de geheugenkaart naar .APK bestanden, waarna je ze kunt installeren. Je hebt dus geen root access nodig!

Na installatie is AndNav2 gewoon via een icoon te starten. Het enige wat daarna nog gebeuren moet is het installeren van de text to speech library, maar dat gebeurt automatisch.

De bediening vraagt enige gewenning: diverse menu- en instellingsopties zijn nogal wat verstopt. Een grondige verkenning kan absoluut geen kwaad. Na het opstarten zien we eerst het gebruikelijke waarschuwingsscherm, al kun je deze gerust wat ongebruikelijk noemen:

afbeelding-002

Na het accepteren van deze waarschuwing kom je in het hoofdmenu:

afbeelding-003

Daarbij is ‘Search’ bedoeld is voor het opgeven van je bestemming, wat zowel aan de hand van postcode, plaats- en straatnaam + huisnummer of vanuit je contactenlijst kan. Ook is er de mogelijkheid naar een nuttige plaats, een zogenaamde POI te navigeren. ‘Home’ brengt je naar je huisadres, die je bij ‘Settings’ kunt instellen. Uiteraard zijn er bij de Settings diverse andere instellingsmogelijkheden zoals kleuren van de kaart, helderheid van het scherm en dergelijke. Met de optie ‘Map’ krijg je een kaart van je huidige locatie te zien.

afbeelding-004

Hier is het mogelijk een bestemming te kiezen door deze direct in de kaart aan te wijzen. Verder de gebruikelijke scroll- en zoomfuncties en de mogelijkheid het lokale weerbericht te bekijken (op te roepen via de menuknop op je G1). Het eigenlijke navigatiescherm is redelijk basic:

afbeelding-001

Bovenin zie je de in- en uitzoomknoppen, links onderin de afstanden naar de eerstvolgende aanwijzingen, rechts onderin de reisafstand en reisduur en helemaal onderin het scherm de tekst van de volgende aanwijzing.

AndNav2 is een zogenaamde Alpha-versie en dus nog verre van helemaal klaar. Toch is het al een behoorlijk bruikbaar product, waarbij eigenlijk alleen de wat onduidelijke stembegeleiding en de menustructuur (die wat gewenning vraagt)  voor verbetering vatbaar zijn.

Op het onderstaande filmpje zie je een voorbeeld van AndNav2 in actie:

Via: AndNav

Categorie: Navigatie
Spotlight: Android

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's