Android aanpassen: 6 apps om je Android te customizen

Redactie
17 maart 2014, 19:31
5 min leestijd
Android aanpassen: 6 apps om je Android te customizen
Android aanpassen

Je Android aanpassen: het blijft één van de tofste features van Googles mobiele besturingssysteem. Maar waar begin je precies als je het uiterlijk van je Android-smartphone of -tablet wil veranderen? En welke apps moet je kiezen uit de overvloed aan thema-apps in Google Play?

AndroidPlanet helpt je een handje en noemt zijn zes favoriete apps om Android te customizen: van je wallpaper en app-icoontjes tot de homescreens en apps.

Lees verder na de advertentie.

Themer

Themer download

Themer is één van de meest populaire apps om je Android-toestel in één keer een geheel ander design te geven. Met één druk op de knop schakel je tussen diverse thema`s die je toestel een frisse nieuwe look geven. Vanuit de app zie je welke Android-thema`s populair zijn en wat ze precies wijzigen aan de huidige interface. Om een thema te activeren, tik je op de menuknop van je toestel of op het pictogram van Themer. Vervolgens ga je naar `Browse Themes`, waar je alle beschikbare thema`s kunt bekijken. Door op `Apply` te tikken, stel je het thema in. Je kunt zo vaak als je wilt schakelen tussen thema`s en de makers vullen de huidige selectie regelmatig aan. Daarnaast is het mogelijk te switchen tussen achtergronden en is het eenvoudig om apps en homescreens toe te voegen en te categoriseren. Themer biedt tot slot opties om je favoriete apps en rss-feeds toe te voegen en te managen.

Download: Themer Beta (gratis)

Muzei

muzei

Muzei Live Wallpaper is een gratis wallpaper-app die elke dag jouw Android voorziet van een nieuw likje verf: ofwel de wallpaper verandert. maar dat doet de app niet zomaar. Muzei Live Wallpaper gebruikt bekende kunstwerken, vervaagt deze en zorgt dat de kleuren minder fel zijn en het resultaat is dat je elke dag een nieuwe betoverende wallpaper krijgt. Via de app kun je direct bekijken welk kunstwerk deze keer als achtergrond dient. De app is geheel opensource en ontwikkeld door Roman Nurik, die eveneens de uitstekende widget DashClock op zijn naam heeft staan.

De kunstwerken worden elke dag door Nurik en zijn vrouw, die in het dagelijks leven een kunstdocente is, uitgekozen. Onder andere de Mona Lisa, De Sterrennacht van Vincent van Gogh en andere bekende kunstwerken zijn al voorbij gekomen.
Daarnaast is het via de app mogelijk om de blur en dim in te stellen, respectievelijk om de foto waziger of minder fel te maken. Muzei Live Wallpaper kan zijn aanpassingen ook op bestaande foto`s uit jouw galerij toepassen, waardoor het mogelijk wordt om je eigen foto`s als wallpapercyclus te gebruiken. Daarmee is Muzei één van onze favoriete apps.

Download: Muzei Live Wallpaper (gratis)

Nova Launcher

novalauncher

Nova Launcher is samen met de eveneens zeer fijne app Apex Launcher de populaire apps om je homescreen mee aan te passen. Met een launcher vervang je de schermen van je smartphone of tablet waar al je apps en widgets op staan. Je kunt meerdere pagina`s toevoegen, leuke scroll-effecten instellen, iconen en titels aanpassen en de app-drawer naar eigen wens instellen. Met de verschillende mogelijkheden van Nova of Apex Launcher ben je in ieder geval wel een tijdje zoet. De interface van Nova Launcher is daarbij vrijwel identitiek aan die van stock Android, maar kan helemaal naar eigen wens worden aangepast.

Download: Nova Launcher (gratis)

DashClock

Dashclock

DashClock is een handige alles-in-één widget die het weer op jouw locatie toont en laat zien of je gemiste oproepen of ongelezen berichten hebt ontvangen. Het design van de widget is super simpel, maar daardoor wel prettig voor de ogen. DashClock kan ook geplaatst worden op het vergrendelingsscherm van je Android en heeft de optie om het eerstvolgende alarm te tonen. Omdat de app geheel opensource is kunnen andere ontwikkelaars extensies voor hun apps uitbrengen, waardoor informatie van apps via DashClock kan worden getoond. En dat is tof! Denk bijvoorbeeld aan notificaties voor WhatsApp of Facebook. En met 1,6MB is het daarnaast een hele kleine download, die bovendien gratis is.

Download: DashClock Widget (gratis)

Zooper

zooper

Een minimalistische, stijlvolle en enorm aanpasbare Android-widget: dat is Zooper. De app laat je jouw eigen widgets bouwen op basis van beschikbare templates, met de inforamtie die jij graag in een widget ziet. Je kunt vrijwel alles veranderen, van de kleuren tot de indeling. Daarnaast haalt Zooper veel informatie op van allerlei aspecten van je Android, van de sterkte van het wifi-signaal tot alle afspraken in je agenda: handig om aan een zelfgemaakte widget toe te voegen. Daarmee is Zooper vooral voor de knutselaars bedoeld, die écht de baas willen zijn over hun eigen widget. Daarnaast zijn er verschillende thema’s beschikbaar die door anderen worden gedeeld.

Download: Zooper (gratis)

Holofication Nation

holoficationnation

Weg met alle lelijke Android-apps! Want ja, dat zijn er nog best veel. Holofication Nation is dé app die de kracht van de openheid van Android laat zien. Vind je een app niet mooi? Dan download je toch gewoon een alternatieve versie, is de gedachte achter de thema-app. Holofication Nation vervangt `lelijke` en niet-Holo-apps door apps die wel voorzien zijn van het Holo-design.
Het Holo-design werd met Android 4.0 geïntroduceerd en stelt enkele basisregels op voor het designen van Android-apps. Veel apps maken gebruik van deze stijlregels, maar sommigen nog niet. Holofication Nation vervangt dit design door een crowdsourced nieuw Holo-design. En dat is gewoon awesome. Hoe het werkt? Gewoon, met het installeren van apk-bestanden. Simpel als wat.

Download: Holofication Nation (gratis)

Meer apps?

Check ook onze uitgebreide artikel over Android widgets, met handige tips en 7 topwidgets voor jouw Android.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu