Android in de trein: vergelijking TreinTijden Lite en Treintijden Beta

Redactie
21 september 2009, 21:13
2 min leestijd
Android in de trein: vergelijking TreinTijden Lite en Treintijden Beta
NSkaart


In de Android Market zijn twee applicaties te vinden waarmee je de treintijden kunt checken. TreinTijden Lite van ontwikkelaar Ron Planken laat de vertrektijden van de treinen op alle NS-stations in Nederland zien. En Treintijden Beta van ontwikkelaar Firmhouse laat eveneens de vertrektijden zien, maar heeft nog meer in de aanbieding: binnenkort komt er een reisplanner bij en een betere herkenning voor het dichtstbijzijnde station.

Lees verder na de advertentie.

Treintijden Beta

Treintijden Beta klinkt veelbelovend, dus laten we met deze applicatie beginnen. Als je Treintijden Beta opstart, zie je meteen het dichtstbijzijnde NS-station aan de hand van je GPS-locatie. Vervolgens zie je welke treinen vanaf nu vertrekken. In één oogopslag zie je dus dat je nog hard moet rennen om de trein naar Enkhuizen vanaf spoor 8a te pakken:

treintijden beta

Je kunt niet op de bestemmingen tappen om de tussenstations te zien. Het plannen van een reis is ook nog niet mogelijk: je ziet simpelweg de treinen die op jouw station klaar staan om te vertrekken. Treintijden Beta reageert niet op de menuknop, dus met alleen dit ene scherm ben je klaar. Wel kun je op het hoofdscherm (waar je dichtstbijzijnde station wordt getoond) op de Menu-knop drukken om extra stations toe te voegen. Dit gaat op het moment nog wat primitief: je krijgt een vakje te zien waar je het gewenste station moet intikken. Je krijgt geen hint of het station wel bestaat:

treintijden beta

Vul je bijvoorbeeld Maatricht in (zonder s), dan wordt het station gewoon toegevoegd. Zodra je vertrekkende treinen op dit station probeert te vinden krijg je een melding dat er op dit moment geen vertrektijden beschikbaar zijn. Niet helemaal correct dus.

treintijden lite

Android TreinTijden Lite

Android TreinTijden Lite start op met een welkomstscherm. Omdat ik de applicatie in landschapsweergave opende, kon ik niet de OK-knop zien om verder te gaan. Het leek daardoor aanvankelijk alsof je niets met de applicatie kunt doen (de Menu-knop reageert namelijk ook niet). Heb je de knop eenmaal gevonden, dan toont de applicatie netjes ‘Amsterdam Centraal’ (en niet kortweg Amsterdam, zoals de andere trein-applicatie).

treintijden lite

Android TreinTijden Lite geeft een stuk meer informatie over de vertrekkende treinen: je kunt bij elke trein zien wat voor type trein het is (bijvoorbeeld Sprinter) en welke tussenstations er worden aangedaan. Er zijn nog twee andere tabbladen in de interface aanwezig, maar die zijn nog niet gevuld. Ze zien eruit alsof ze een locatiebepaling en een treinplanner gaan bevatten.

treintijden lite

Conclusie

Op dit moment ziet Android TreinTijden Lite er het meest veelbelovend uit. Maar in vergelijking met de succesvolle applicatie Trein op de iPhone zijn deze applicaties nog erg kaal. In feite kun je op dit moment alleen de actuele vertrektijden opvragen en kun je niet kijken hoe laat de trein morgenochtend rond 8:00 uur gaat.

Categorie: Reizen
Spotlight: Android

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's