De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

De 5 beste Android-apps om slapend onderzoekers te helpen

Erwin Vogelaar
16 november 2015, 21:15
4 min leestijd
De 5 beste Android-apps om slapend onderzoekers te helpen

Als je `s nachts je telefoon aan de lader hangt, kan de rekenkracht van het apparaat gebruikt worden om stilletjes de wereld een beetje beter te maken. Met deze 5 apps kan dat.

Lees verder na de advertentie.

Android onderzoek

Je kunt je smartphone gebruiken om `s nacht precies te meten hoe je slaapt, om er zo voor te zorgen dat je op het ideale moment gewekt wordt. De meeste mensen zullen echter vlak voordat ze in slaap vallen hun telefoon aan de lader hangen en er pas de volgende ochtend weer naar omkijken. Er zijn nu mogelijkheden om in die tijd de processor van de telefoon aan het werk te zetten om onderzoekers te ondersteunen in onder andere kankeronderzoek, het ontwikkelen van medicijnen en zelfs het zoeken naar buitenaards leven.

Onderstaande apps lenen de rekenkracht van je telefoon uit als deze aan de lader hangt en al volledig is opgeladen. Je wordt dus niet `s ochtends wakker met een lege batterij. Ook kan er in de meeste gevallen worden ingesteld  hoeveel data je maximaal wil verbruiken. Hoewel je telefoon via deze apps maar een heel klein stukje van de grote puzzel doet, kan er door heel veel kleine stukjes toch veel bereikt worden.

1. HTC Power to Give

Android onderzoek

HTC noemt Power to Give “werelds grootste mobiele vrijwilligerscomputernetwerk“, maar zoals je ziet heeft het bedrijf nogal wat concurrentie. Wat deze app echter bijzonder maakt, is de verschillende richtingen waarvoor dit computernetwerk gebruikt wordt. Zo gaat de gecombineerde kracht met HTC Power to Give ook naar milieugerelateerd onderzoek en zelfs onderzoek in de ruimte. Power to Give is namelijk een hub voor allerlei verschillende onderzoeken.

Bijvoorbeeld Rosetta@home van de Universiteit van Washington voor onderzoek naar ziektes als HIV en malaria, of SETI@home van de Universiteit van CaliforniĂ« voor onderzoek naar buitenaards leven. HTC Power to Give is daarmee een bijzonder uitgebreide app  om iets bij te dragen aan de wereld.

→ Download HTC Power to Give in Google Play (gratis)

2. Folding@Home

Android onderzoek

Folding@Home richt zich op onderzoek naar genezing van de ziekte van Alzheimer, Parkinson en kanker. De app is gemaakt door Sony en de Stanford-universiteit. Het onderzoek richt zich volledig op eiwitvouwing, een eiwitproces in het menselijk lichaam dat we nog niet volledig begrijpen. Het onderzoek naar dit proces duurt lang en daarom worden apparaten als smartphones ingeschakeld om te helpen.

Als je slaapt, krijgt je telefoon problemen voor eiwitvouwing toegestuurd. Deze worden door de processor opgelost waarna de resultaten weer teruggestuurd worden naar Stanford. Sinds kort is het via de app ook mogelijk om details te krijgen over het specifieke onderzoek waar je aan meehelpt.

→ Download Folding@Home in Google Play (gratis)

3. BOINC

Android onderzoek

Met de BOINC-app zijn er ook meerdere onderzoeken te ondersteunen. Sommige hiervan zie je ook in de andere apps terug, zoals in HTC Power to Give. BOINC heeft echter nog enkele extra projecten om de rekenkracht van je smartphone aan uit te lenen. Een voorbeeld hiervan is  het Citizen Science Grid van de Universiteit van Noord-Dakota, waarmee allerlei kleinere onderzoeken gesteund worden.

Ook interessant is Enigma@Home, waarmee drie Enigma-berichten uit de Tweede Wereldoorlog gepoogd worden te ontcijferen. BOINC is niet bepaald de mooiste app van dit rijtje, maar heeft wel de meeste onderzoeken om uit te kiezen.

→ Download BOINC in Google Play (gratis)

4. DreamLab

Android onderzoek

DreamLab is de nieuwste app in deze lijst. De app richt zich volledig op kankeronderzoek en is voortgekomen uit een samenwerking tussen Vodafone Australië en het Garvan Institute of Medical Research. Staat de app geïnstalleerd, hangt je telefoon aan de lader en is de batterij vol? Dan downloadt DreamLab `s nachts enkele genetische sequenties.

De processor van je telefoon verwerkt deze sequenties en stuurt het resultaat terug naar de onderzoekers. Je kunt er voor kiezen om de rekenkracht van je telefoon te gebruiken in het onderzoek naar borst-, eierstok-, alvleesklier- en/of prostaatkanker.

→ Download DreamLab in Google Play (gratis)

5. Samsung Power Sleep

Android onderzoek

Ook Samsung werkt mee aan een project dat de rekenkracht van je telefoon gebruikt terwijl je slaapt. Met de Samsung Power Sleep-app wordt het SIMAP-project van Prof. Dr. Thomas Rattei aan de Universiteit van Wenen ondersteund. Net als Folding@Home gaat het hier om het vouwen van proteĂŻnes.

Deze app heeft vergeleken met Folding@Home een ingebouwde wekker die je eerst moet instellen, voordat je het kunt gebruiken. Het is echter wat onhandig als je niet de wekker van je telefoon wil gebruiken en je gewoon zonder na te denken `s nachts de telefoon aan de lader hangt.

→ Download Samsung Power Sleep in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu