De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

15 praktische widgets voor je Android-smartphone

Michel van 't Klaphek
5 maart 2018, 19:13
7 min leestijd
15 praktische widgets voor je Android-smartphone

Widgets maken je Android-smartphone praktischer en persoonlijker. In dit artikel staan we stil bij hoe de ‘app-voorproefjes’ werken. Ook selecteren we 15 widgets die wat ons betreft de moeite waard zijn.

Lees verder na de advertentie.

Gids: Alles over Android-widgets

Het Android-besturingssysteem is op allerlei manieren aan te passen. Widgets geven je thuisscherm bijvoorbeeld een persoonlijke uitstraling. In deze startersgids staan we stil bij wat widgets zijn, hoe ze werken en welke je kunt uitproberen.

Wat is een Android-widget?

Sinds iOS 14 is ook Apple overstag, maar Android-gebruikers kunnen sinds jaar en dag aan de slag met widgets. Widgets geven een voorproefje van wat apps in huis hebben, zonder dat je de applicatie in kwestie hoeft te openen.

De weer-widget laat bijvoorbeeld zien of je je paraplu kunt thuislaten, je favoriete agenda-applicatie laat aankomende afspreken zien en dankzij de Google Maps-snelkoppeling kun je direct naar huis navigeren, waar je ook bent.

Widgets maken je Android-thuisscherm dus praktischer. Je kunt de ‘app-voorproefjes’ naar eigen voorkeur ergens op het scherm van je Android plaatsen, en meestal kun je de vensters gemakkelijk op maat maken.

Widgets horen bij Android-apps. Je kunt dus geen losse widgets installeren, maar moet eerst de app downloaden. Niet alle apps bieden overigens een widget aan. App-makers moeten widgets namelijk uit zichzelf ondersteunen. Vrijwel alle populaire apps ondersteunen echter gelukkig widgets.

Hoe voeg je widgets toe?

Widgets toevoegen op Android-telefoons is heel simpel. Ga naar het thuisscherm van je telefoon, houd je vinger ingedrukt op het scherm en tik op ‘Widgets’, onderaan precies in het midden van het scherm. Vervolgens krijg je een lijst van alle beschikbare widgets te zien. Houd je vinger eventjes op de widget die je wil toevoegen, sleep het venster naar de juiste plek op het thuisscherm en laat los.

Je kunt widgets verplaatsen door het venster eventjes ingedrukt te houden en vervolgens te slepen. Laat de app-voorvertoning los op de door jouw gewenste plek. Je verwijdert widgets door het venster eventjes ingedrukt te houden en ‘m vervolgens naar boven te verplaatsen. Bovenaan het scherm zie je een knop staan waarmee je de widget kunt verwijderen.

De beste widgets voor Android

Er zijn ontelbaar veel Android-widgets. Alle mogelijkheden opnoemen is dan ook onbegonnen werk, maar we kunnen je wel een eindje op weg helpen. Hieronder hebben we enkele fijne Android-widgets voor je uitgekozen. Wil je meer keuze? Via bovenstaande methode krijg je een overzicht van alle widgets die momenteel op je smartphone staan.

1. Android Dashboard

Deze widget is standaard onderdeel van het Android-besturingssysteem en laat in een oogopslag zien hoeveel mobiele data je hebt verbruikt, hoeveel gigabyte opslagruimte nog over is en hoeveel percentage je telefoonbatterij heeft.

2. Gmail

Gmail

Stuur jij e-mails met Gmail? De mail-app van Google heeft ook uitstekende widgets. Met een van die widgets kun je bijvoorbeeld in een oogopslag je meest recente berichten bekijken. Ook heeft Gmail een widget waarmee je met één druk op de knop een mailtje kunt opstellen.

→ Download Gmail in de Play Store (gratis)

3. Google Agenda

Ook de Agenda-app van Google heeft meerdere fijne widgets. Deze voorproefjes laten bijvoorbeeld je aankomende afspraken zien, zodat je ze niet vergeet. Ook kun je een widget plaatsen met daarin een vooruitzicht van de hele maand. Hierbij wordt per dag aangegeven wat er op de planning staat. Ook kun je een snelknop aan het Android-thuisscherm toevoegen waarmee je direct een afspraak kunt inplannen.

→ Download Google Agenda in de Play Store (gratis)

4. Battery Widget Reborn

Battery Widget Reborn laat, zoals je op basis van de naam mag verwachten, aan hoe het er met jouw smartphonebatterij voor staat. Niet alleen kun je een knop met daarin het resterende percentage op het thuisscherm zetten, ook is het mogelijk om een gedetailleerd profiel van het verloop toe te voegen. Op die manier kun je precies zien tussen welke tijden je smartphone-accu het zwaar heeft.

→ Download Battery Widget Reborn in de Play Store (gratis)

5. Google Keep

Android widgets Google Keep

Houd je je notities bij in Google Keep? Ook deze app heeft een Android-widget. Dit venster laat onder meer recente aantekeningen zien en bevat ook knoppen om direct een nieuwe (spraak)notitie aan te maken. Ook kun je direct foto’s maken en die vervolgens in krabbels verwerken of je gedachten uitwerken door op het scherm van je smartphone te tekenen.

→ Download Google Keep in de Play Store (gratis)

6. CalorieënTeller

myfitnesspal

Ben je bezig met afvallen, of let je in ieder geval beter op wat je eet? Dan kun je dankzij de CaloerieënTeller-widget van MyFitnessPal direct vanaf je Android-thuisscherm jouw maaltijden opgeven en bekijken hoeveel calorieën je vandaag nog mag eten. Via de streepjescodescanner kun je bovendien direct opzoeken hoe (on)gezond producten in de supermarkt zijn.

→ Download CalorieënTeller in de Play Store (gratis)

7. IFTTT

Android Widgets IFTTT

IFTTT, de afkorting van If This Then That, maakt je leven simpeler. Deze automatisering-app kan automatische ketens van acties maken. Zo gaat bijvoorbeeld automatisch de thermostaat aan op het moment dat jij thuis komt, maar IFTTT kan ook alle foto’s die jij binnenkrijgt in een bepaald mapje plaatsen. De app biedt ook widgets aan waardoor je met één tik op de knop dergelijke actieschema’s in gang kunt zetten.

→ Download IFTTT in de Play Store (gratis)

8. Overdrop

Overdrop is een uitstekende widget om alles over het weer te weten te komen. De widget geeft aan hoe warm het nu buiten is, welke gevoelstemperatuur daartegenover staat en hoeveel kans op neerslag er is. Ook laat Overdrop zien of er een sterke wind staat. Je kunt de widget naar eigen wens aanpassen met andere onderdelen.

→ Download Overdrop in de Play Store (gratis)

9. Quotes

Heb je even wat inspiratie nodig, of ben je gewoon gek op mooie tekstjes? Dan is Quotes wellicht iets voor jou. Deze app tovert automatisch quotes van (on)bekende mensen op je Android-thuisscherm. Door op de widget te tikken krijg je een ander tekstje te zien.

→ Download Quotes in de Play Store (gratis)

10. Google Nieuws

Google Nieuws Android widgets

Wie op de hoogte wil blijven van de actualiteit, maar geen tijd heeft om continu NU.nl te checken kan terecht bij Google Nieuws. Deze dienst verzamelt de belangrijkste koppen van bladen, kranten en magazines en heeft ook een uitstekende widgets. Hierdoor weet je ongeveer wat er in de wereld speelt. Google Nieuws linkt je bovendien direct door naar de bron, zodat je het hele verhaal kunt lezen.

→ Download Google Nieuws in de Play Store (gratis)

11. Todoist

Android widgets

Gebruik je de populaire takenlijst Todoist om overzicht in je werkzaamheden te houden? Plaats dan ook de functionele widget op je Android-thuisscherm. Deze toont in één venster welke taken er vandaag nog op je lijstje staan. Bovendien kun je dankzij de plus-knop rechtsboven direct nieuwe opdrachten toevoegen.

→ Download Todoist in de Play Store (gratis)

12. Spotify

Spotify

Grote kans dat je via Spotify naar muziek luistert. De Zweedse streamingdienst heeft ook een eigen Android-widget. Met dit venstertje kun je nummers terug- en vooruitspoelen, en pauzeren. De widget is dus heel simpel, maar daardoor des te praktisch.

→ Download Spotify in de Play Store (gratis)

13. Sectograph

Plan jij altijd je hele agenda vol, maar heb je aan het eind van de dag eigenlijk geen flauw benul wat je nou de hele tijd hebt gedaan? Probeer dan Sectograph eens. Deze uitstekende widget laat namelijk op een visuele manier zien hoe jij je dagen indeelt. Het cirkeltje gebruikt je normale agenda-app om aan te tonen hoe jij je dagen besteedt.

→ Download Sectograph in de Play Store (gratis)

14. Time Until

Android widgets

Ga je binnenkort op vakantie, of tel je af naar een belangrijke gebeurtenis, zoals een bruiloft of verjaardag? Time Until is een handige Android-widget om naar speciale evenementen toe te leven. Je kunt het aftellen persoonlijk maken door bijvoorbeeld zelf de achtergrondkleur of plaatje te kiezen.

→ Download Time Until in de Play Store (gratis)

15. UCCW

android widgets uccw icoon

Wil je je eigen widgets voor Android maken? Daar kan UCCW je bij helpen. Deze widgetmaker steekt heel simpel in elkaar, want wat je op beeld ziet verschijnen is ook hoe het er gaat uitzien: what you see is what you get.

→ Download UCCW in de Play Store (gratis)

Uitsmijter: Onze widget

Uiteraard heeft de app van Android Planet ook een widget! Dit venstertje laat onze laatste artikelen zien. Zodra je hierop tikt word je naar de app doorgestuurd, waar je het stuk kunt lezen. Je kunt de Android Planet-widget net zo groot maken als je zelf wil.

→ Download Android Planet in de Play Store (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu