De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Een applaus voor… het gemak van Rootless Pixel Launcher

Wouter Nijsen
2 februari 2018, 15:01
3 min leestijd
Een applaus voor… het gemak van Rootless Pixel Launcher

Android-launchers zijn er in allerlei soorten en maten, maar de Rootless Pixel Launcher is m’n nieuwe persoonlijk favoriet. In dit artikel lees je waarom.

Lees verder na de advertentie.

Rootless Pixel Launcher

Ben je niet tevreden met de standaard launcher van je smartphone, dan kun je op Android gewoon een andere instellen. Nova Launcher en Action Launcher zijn voorbeelden van populaire homescreenvervangers, maar de relatieve nieuwe Rootless Pixel Launcher is ook een aanrader. Rootless, zoals we de app voor het gemak even noemen, komt van Amir Zaidi, een Nederlandse student aan de Technische Universiteit in Delft.

Rootless Pixel Launcher

Hij besloot een eigen launcher te ontwikkelen, gebaseerd op de Pixel-launcher van Google. Die homescreenvervanger is logischerwijs alleen voor Pixel-toestellen beschikbaar, maar haal je met Rootless ook naar je eigen Android-smartphone. Om de officiële Pixel-launcher op je telefoon te installeren heb je roottoegang nodig, maar met deze app heb je dit gedoe niet.

Simpel, maar krachtig

Het eerste wat opvalt als je de Rootless Pixel Launcher installeert, is dat het geheel simplistisch oogt en je maar een beperkt aantal opties hebt. Bovenin zie je de klok- en weer-widget, onderaan een Google-balk om direct te zoeken. De app-drawer veeg je omhoog, waarna alle geïnstalleerde apps op alfabetische volgorde verschijnen. Niet per se nieuw dus, maar het werkt uitstekend. De launcher is bovendien erg snel: de Samsung Galaxy S8 Plus van ondergetekende voelt vloeiender aan dan met de standaard TouchWiz-launcher van Samsung.

Je hebt een aantal opties om het homescreen aan te passen. Zo kun je aangeven wat je in de widget bovenaan wil zien, kiezen of de Google Feed verschijnt wanneer je naar links veegt, en kun je app-icoonpakketten instellen. Meer opties heb je eigenlijk ook niet nodig, want je tovert je (oudere) smartphone op een simpele manier om tot een echt Google-toestel.

Features van Android 8.0

Belangrijker is dat de Rootless Pixel Laucher enkele functionaliteiten van Android Oreo heeft, die ook werken als je smartphone op bijvoorbeeld Android 7.0 (Nougat) draait. Een voorbeeld hiervan zijn de zogeheten ‘notification dots’. Dit zijn gekleurde bolletjes bij app-icoontjes, die aangeven dat je een melding van die betreffende applicatie hebt ontvangen. Daarnaast zijn er snelkoppelingen als je op een icoontje drukt en even vasthoudt. Zo open je sneller een bepaalde functie binnen een app.

Zaidi heeft ook zelf enkele functies toegevoegd, en die zijn opvallend handig. Vooral fijn is dat je overal op het scherm naar beneden kunt vegen om het notificatiescherm te openen. Normaal gesproken moet je daarvoor met je vinger naar de bovenkant van het scherm. Ook kun je app-suggesties, die je meestgebruikte apps bovenaan de app-drawer uitlicht, aan- en uitzetten.

Rootless Pixel Launcher downloaden

De Rootless Pixel Launcher werkt op ieder toestel met Android 5.0 (Lollipop) of hoger en is volledig gratis. Hij is sinds kort bovendien in de Play Store te vinden.

Download Rootless Launcher in Google Play (gratis)

Applaus

In onze artikelenserie ‘applaus’ (voorheen bekend als ‘lofzang’), plukken we apps uit de Play Store waar wij blij van worden. Apps die iets heel goed doen, waar we vrolijk van worden of die iets toevoegen aan ons leven. Wie weet kan het jullie levens ook mooier maken. Eerder schreven we onder andere over Alfred, Marvel Unlimited en Duolingo.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu