Handig: ga veilig de weg op met deze 3 apps

Rens Blom
18 oktober 2018, 16:17
4 min leestijd
Handig: ga veilig de weg op met deze 3 apps

Je smartphone (verkeerd) gebruiken in het verkeer leidt af en is gevaarlijk. Er zijn daarom veel apps die je smartphonegebruik onderweg willen beperken, bijvoorbeeld met een niet storen-modus of door automatisch te antwoorden op nieuwe berichten. 

Lees verder na de advertentie.

Veilig op weg met de beste apps in het verkeer

Deze maand staat Android Planet in het teken van Android in het verkeer. Of je nu wandelt, fietst, met het openbaar vervoer, of de auto gaat: we praten je bij over de beste verkeer-apps en geven tips. De rol van de smartphone onderweg speelt daar een belangrijke rol in, zo beseft ook de Rijksoverheid.

Op dit moment loopt de MONO-campagne, waarbij de overheid onder andere apps promoot die je helpen om zonder afleiding van je telefoon te fietsen of autorijden. Dat doe je natuurlijk om jezelf en anderen in het verkeer veilig te houden. Maar vergeet ook niet dat smartphonegebruik achter het stuur een flinke boete oplevert. Op de fiets mag je je telefoon nog wel gebruiken, maar daar komt verandering in. De overheid wil namelijk vanaf 1 juli 2019 ook een smartphoneverbod op de fiets invoeren.

1. Android Auto

Omdat veel mensen hun smartphone gebruiken tijdens het rijden, kwam Google in 2015 met de Android Auto-app. Schakel je die in dan toont de app autovriendelijke versies van apps die nuttig zijn tijdens het autorijden. Het startscherm toont grote, simpele knoppen voor navigatie-apps als Waze en Google Maps en muziekdiensten als Spotify en Pocket Casts.

Nieuwe, belangrijke berichten en inkomende telefoongesprekken worden ook duidelijk getoond. Zo word je minder afgeleid achter het stuur, al blijft het belangrijk om goed op te blijven letten.

De Android Auto-app staat in de Nederlandse Play Store, maar is niet te downloaden. Google biedt de app hier namelijk niet aan, omdat de overheid dergelijke apps verbiedt. Je mag je smartphone namelijk niet gebruiken tijdens het autorijden. Als je app toch wil installeren, kun je terecht op de website APK Mirror. Volg daarna onze instructies om in drie stappen het apk-bestand te installeren. Vergeet niet om je toestel in een autohouder te plaatsen.

→ Download de Android Auto-apk via APK Mirror (gratis)

2. Samsung In-Traffic Reply

De In-Traffic Reply-app van Samsung is ook bedoeld om de verkeersveiligheid te bevorderen. Na de eenmalige installatie herkent de app automatisch wanneer je op de fiets of in de auto zit, waarna hij je telefoon overneemt. Je smartphone wordt in de niet-storen-modus gezet, waardoor alleen belangrijke meldingen als telefoontjes doorkomen.

Bij andere notificaties antwoordt de In Traffic Reply-app automatisch met een standaard of zelfgekozen reactie. De persoon die je een berichtje stuurt, weet zo dat jij onderweg bent en niet op je toestel kijkt.

De app is op ieder moment te pauzeren of uit te schakelen, wat handig is als je als passagier in de auto of trein zit. Ben je onderweg en wil je toch een bericht sturen of beantwoorden? Stop dan even, want dan pauzeert de In Traffic Reply-app ook. Fijn aan de app is dat hij werkt op alle Android-smartphones, dus ook op niet-Samsung-modellen.

→ Download In-Traffic Reply in Google Play (gratis)

3. Drivemode

Waar veel apps de meeste meldingen op je telefoon tegenhouden om je niet af te leiden, doet Drivemode het anders. Deze app laat je berichtjes doorkomen en lezen, maar doet dat anders dan je gewend bent. Drivemode werkt namelijk via eenvoudige veeg- en klikbewegingen en spraak. Volgens de ontwikkelaar is de interface van de app zo ontworpen dat je helemaal niet naar het scherm van je telefoon hoeft te kijken.

Handig aan Drivemode is de integratie met veel (belangrijke) apps, van Waze en Google Maps tot Spotify en WhatsApp. Reageren op nieuwe berichtjes gaat eenvoudig via je stem of één van de vooraf ingestelde antwoorden.

De bediening van Drivemode zal even wennen zijn: we zijn immers gewend om naar onze smartphones te kijken als we hem gebruiken. Achter het stuur is dat een slecht idee, dus de aanpak van Drivemode is een interessante manier om je (iets) veiliger te laten fietsen of autorijden. En wil je even helemaal ongestoord rijden? Dan heeft de app ook een ingebouwde niet-storen-modus.

→ Download Drivemode in Google Play (gratis)

Lees meer over Android in het verkeer

De gehele maand oktober staat het thema Android in het verkeer centraal op Android Planet. Onderweg is een smartphone heel handig, maar hoe gebruik je ‘m veilig? Deze maand zetten we alle tips voor je op een rijtje. Ook bespreken we handige apps voor op de fiets of als je graag wandelt.

Welke apps gebruik jij om veiliger te rijden? Laat het weten in de reacties!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu