ARCore gaat een zonnige toekomst tegemoet en kent vele toepassingen. Van online shoppen makkelijker maken tot aan beter voorbereidt zijn op noodsituaties. In dit artikel bespreken we hoe ARCore je Android-smartphone gaat verbeteren.
Lees verder na de advertentie.
Zo gaat ARCore je Android-smartphone beter maken
ARCore is een set gereedschappen waarmee ontwikkelaars augmented reality-apps voor Android kunnen bouwen. Met augmented reality (AR) plaats je virtuele objecten in de fysieke wereld, waardoor de ‘echte’ en ‘neppe’ wereld als het ware samensmelten. Een goed voorbeeld is de game Pokémon GO, waar je bijvoorbeeld Pikachu onder een boom kunt zien schuilen.

Momenteel is ARCore op lang niet alle Android-telefoons te vinden, al neemt het aantal gestaag toe. Alhoewel games momenteel een populaire toepassing van AR zijn, heeft de techniek meer in huis. We bespreken daarom zes voorbeelden die aantonen hoe ARCore je Android-telefoon gaat verbeteren.
1. Games worden echter
Een logische eerst keuze is gaming. Momenteel zijn er al enkele games beschikbaar die ARCore ondersteunen, en dit worden er in de toekomst alleen maar meer, die bovendien steeds beter worden. Zo kondigde Google onlangs aan haar Maps-data openbaar te maken. Ontwikkelaars kunnen daarmee de omgeving van hun augmented-reality-spellen in realtime aanpassen aan jouw locatie. Hierdoor wordt de ervaring realistischer.
Woon je bijvoorbeeld in de buurt van een monument (of ander iconisch gebouw)? Dan wordt dit bouwwerk direct in de game gebruikt. The Walking Dead: Our World is één van de eerste spellen waarin dit mogelijk is. In de zombiegame moet je je locatie zo goed mogelijk verdedigen, en speelt de fysieke omgeving dus een belangrijke rol. Je wordt immers sneller overlopen door zombies wanneer je in een open veld zonder beschutting staat, dan een met muren omheinde nederzetting.
Lees ook: Google maakt ar-games echter door je omgeving te gebruiken
2. Online winkelen: nooit meer onnodig retourneren
Ook online winkelen wordt beter dankzij ARCore. Met de techniek kun je bijvoorbeeld kijken hoe die ene bank of dat vloerkleed in jouw interieur past, zonder ook maar één stap buiten de deur te hoeven zetten. Hiermee wordt een belangrijk nadeel van webshops, namelijk niet precies weten wat je koopt voordat je het in huis hebt, opgelost.

Een voorbeeld van zo’n app is IKEA Place. De Zweedse meubelgigant heeft meer dan 3200 producten 3D-gemodelleerd, waardoor je ze op ware schaal in je woning kunt plaatsen. Zo zie je direct of een meubelstuk past en, niet geheel onbelangrijk, ook goed in je inrichting staat. Een andere mogelijkheid van de Place-app is het opzoeken van IKEA-alternatieven voor je huidige meubelen. Zodra je je bank zat bent, kun je dus direct kijken of er een betere optie beschikbaar is.
Voorlopig wordt de functie vooral gebruikt voor grote producten, zoals meubels. Waar ARCore echter nog een wereld te winnen heeft, is in het domein van bijvoorbeeld kleding. Zodra het mogelijk is om kleding te passen zonder het daadwerkelijk in huis te halen, worden een hoop onnodige retourzendingen geschrapt.
→ Download IKEA Place in Google Play (gratis)
3. Kunst en musea
Tot nog toe komen we vooral praktische toepassingen tegen. Waar ARCore echter ook in uitblinkt, is in het delen van creativiteit. Zoals we onlangs al zagen biedt augmented reality namelijk ook een legio mogelijkheden aan kunstenaars en andere creatievelingen. Een voorbeeld hiervan is Meow. In deze AR-app, die op het snijvlak zit van kunst en een game, voed je een virtuele kat op in een echte wereld. Je leert hem onder meer trucjes en kunt met hem spelen. De game is nog in ontwikkeling en het is niet bekend wanneer hij definitief uitkomt.

Ook wordt volop gefantaseerd over de mogelijke toepassing van ARCore in musea, bijvoorbeeld het uitbeelden van een expositie door middel van virtuele objecten. Dit is momenteel al mogelijk in het nationale museum van Singapore, waarin allerlei soorten flora en fauna via je telefoon opgespoord moeten worden. Ook in ons eigen Amsterdam wordt volop geëxperimenteerd. Sinds 2017 ‘staat’ hier namelijk een heus augmented reality-museum. Het zogeheten poëziemuseum heeft geen gebouw en kan alleen via je telefoon worden bezocht.
4. Sneller leren
Daarbij gaat ARCore wellicht ook een rol van betekenis in het onderwijs spelen. Een voorbeeld hiervan is Sahi Labs, waarin leerlingen kunnen experimenteren met natuurkunde en scheikunde, zonder direct het hele laboratorium op te blazen.

In de app bouwen leerlingen hun eigen lab en voeren ze experimenten uit. Gaat er iets fout met een negatieve reactie als gevolg, dan wordt de leerling uitgelegd wat er verbeterd moet worden om een positief resultaat te behalen.
→ Download Sahi Labs in Google Play (gratis)
5. Train je vaardigheden
Ook gaat ARCore je in de toekomst mogelijk aan een nieuwe baan helpen. Momenteel is het bijvoorbeeld voor aanstormend barista’s al mogelijk om hun koffiekennis te testen met een AR-game. In het spel worden nieuwe werknemers door het hele proces van koffie zetten geloodst. Alhoewel het experiment klein van opzet is, zijn de eerste resultaten veelbelovend.
Gemiddeld moesten de cursisten de ARCore-game twee keer doorlopen voordat ze de machine adequate konden bedienen met een goede bak koffie als resultaat. Participanten die enkel een uitlegvideo te zien kregen, hadden hier gemiddeld drie herhalingen voor nodig.
6. Beter voorbereiden op noodsituaties
Tot slot gaat ARCore in de toekomst mogelijk levens redden. De techniek kan bijvoorbeeld ingezet worden tijdens trainingen voor levensbedreigende situaties. Momenteel zijn onder meer ARCore-apps gemaakt waarin wordt gevisualiseerd hoe snel een kamer volloopt met water tijdens een overstroming, en hoe snel rook ontstaat tijdens een brand.
Uiteraard kunnen dergelijke augmented reality-games het ‘echte werk’ niet vervangen, maar het is een stap in de goede richting. Bovendien kunnen gewone consumenten, zoals jij en ik, op deze manier met eigen ogen zien hoe snel je tijdens een brand geen hand meer voor ogen ziet, dankzij de rookontwikkeling.
ARCore heeft een zonnige toekomst
Het moge duidelijk zijn dat ARCore, en augmented reality in het algemeen, momenteel nog in de kinderschoenen staat. De techniek wordt echter pas sinds een paar jaar fanatiek ontwikkeld en daarom kunnen we niet anders concluderen dan dat de eerste resultaten veelbelovend zijn. Dit is helemaal het geval wanneer in de toekomst meerdere ontwikkelaars ermee aan de slag gaan, en meerdere smartphones het gaan ondersteunen.
Deze maand staat Android Planet in het teken van het Android-ecosysteem en alles wat daarmee te maken heeft. Hieronder vind je een overzicht van onze verhalen in dit thema.
Lees meer in ons maandthema
- Achtergrond: waarom Google Android naar zoveel apparaten brengt (3-5-2018)
- Cardboard en Daydream in 2018: zo staat Googles virtual reality ervoor (26-4-2018)
- Achtergrond: zo neemt Chrome OS het onderwijs over (19-4-2018)
- Tip: Zo werken Android-apps op Chrome OS (13-4-2018)
- Tip: Zo installeer je Android op een Raspberry Pi 3 (12-4-2018)