BBC zet Android-gebruikers in voor 3G-onderzoek

BBC zet Android-gebruikers in voor 3G-onderzoekDe Britse omroep BBC gaat een onafhankelijk onderzoek houden naar het bereik van de 3G-netwerken in het Verenigd Koninkrijk. Hiervoor heeft ze een speciale Android-applicatie op de markt gebracht. In de komende maand zal gemeten waar het mogelijk is om 2G en 3G te ontvangen. Deze resultaten zullen worden verwerkt in een interactieve map, die beschikbaar zal worden voor iedereen. Volgens de BBC is het de eerste keer dat er op deze schaal onafhankelijk onderzoek wordt gedaan naar netwerkbereik in het Verenigd Koninkrijk.

Met meer dan 12 miljoen smartphone-gebruikers in het Verenigd Koninkrijk werd het volgens de BBC eens tijd dat er wordt onderzocht hoe de netwerkkwaliteit van de diverse providers is.BBC UK 3G Survey Android-app Volgens officiële cijfers heeft 91 procent van het Verenigd Koninkrijk 2G-bereik en 76 procent 3G-bereik. Het ontbreekt echter aan specifieke informatie over waar het bereik goed is en waar niet. Via de kaarten van de Britse providers is vaak alleen een indicatie te zien van het netwerkbereik en volgens de BBC is dat niet genoeg. Zij willen juist per straat meten of er netwerkbereik is en een kaart maken die per postcode te doorzoeken is.

BBC heeft de Android-app laten maken door Epitro. Deze firma zal alle data verzamelen voor de BBC en uitwerken in een interactieve kaart. Volgens Epitro zal de ontvangen data worden geanonimiseerd en zal er geen persoonlijke data van de deelnemers worden opgeslagen. Epitro hoopt dat veel vrijwilligers zich zullen aanmelden voor het project, aangezien netwerkbereik het belangrijkste probleem is voor smartphonegebruikers. Voorlopig zitten de Britten nog even vast aan 3G-internet, in het Verenigd Konininkrijk zal op zijn vroegst pas in 2012 worden gestart met de uitrol van 4G-techologie. De app UK 3G Survey is gratis te downloaden in de Britse variant van de Android Market, maar werkt niet op Nederlandse Android-toestellen.

In Nederland zijn er wel soortgelijke alternatieven zoals SlechteDekking.nl en NetwerkRader. Beide initiatieven bieden een interactieve kaart aan waar je de status van de Nederlandse netwerken kunt zien en hebben hun eigen Android-apps zodat je ook je metingen door kunt geven vanaf je telefoon (mits je bereik hebt natuurlijk).

Downloaden via Android Market: UK 3G Survey (gratis, werkt alleen in het Verenigd Koninkrijk)

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Bron: BBC

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.