Dit zijn de 10 beste nieuwe Android-apps van 2016

Erwin Vogelaar
31 december 2016, 14:00
6 min leestijd
Dit zijn de 10 beste nieuwe Android-apps van 2016

We hebben het afgelopen jaar een hoop nieuwe apps getest en daaruit hebben we een lijst met de 10 beste Android-apps van 2016 gemaakt.

Lees verder na de advertentie.

10 beste nieuwe Android-apps uit 2016

Van alle nieuwe apps die we dit jaar getest hebben, hebben we tien apps uitgekozen die volgens ons duidelijk boven de rest staan. Het blijkt al snel: Google heeft dit jaar goed zijn best gedaan.

Daarnaast zijn er eerder verschenen apps er flink op vooruit gegaan in 2016. Instagram is bijvoorbeeld behoorlijk uitgebreid met de Instagram Stories, maar ook is het mooi om te zien hoe gebruikers meer mogelijkheden hebben gekregen om naar gedrag in de reacties tegen te gaan. Netflix laat je nu series downloaden, Google Translate en Google Foto’s hebben ook in 2016 weer stapels nieuwe opties gekregen en tevens is de ING Bankieren-app onmisbaar geworden. Maar in deze lijst richten we ons op nieuw verschenen apps.

Lees ook: Dit zijn de 15 beste Android-games van 2016

1. Prisma

prisma android

Hoewel een filter over onze foto’s niet nieuw is, deed de app Prisma dit jaar wel iets heel bijzonders. Met een simpele interface zoals in Instagram verander je niet alleen de sfeer of kleur van je kiekjes, maar worden de foto’s compleet getransformeerd tot ware kunstwerkjes. Met grote variatie in stijlen kun je elke keer weer iets anders moois maken.

Zo is een foto heel simpel te veranderen in een tekening of een schilderij. Het resultaat is zo bijzonder, dat andere app-makers razendsnel hun best deden om het te kopiëren. Onder andere Google en Facebook zijn hier nu mee bezig. Dat is misschien niet zo netjes, maar wel een groot compliment voor de makers van de app.

Download Prisma in Google Play (gratis)

2. Giphy Cam

beste android-apps 2016

De gif is in 2016 niet verdwenen. Sterker nog: we zien de bewegende plaatjes meer en meer. In plaats van afhankelijk zijn van de gifs die het internet aanbiedt, zoals in de database van Giphy, kun je steeds makkelijker zelf plaatjes maken. Bijvoorbeeld met Giphy Cam.

Je kunt heel simpel via de camera een gif van jezelf of iets in je omgeving maken. Deze gif kun je opleuken met een filter of door plaatjes toe te voegen. De app is zo leuk om te gebruiken, dat het een verdiende tweede plek krijgt in deze lijst.

Download Giphy Cam in Google Play (gratis)

3. Google Duo

beste android-apps 2016

Duo is Googles antwoord op het videobellen, met een simpele en makkelijk te begrijpen app. Duo is fijn, omdat het gewoonweg werkt. De app doet wat het moet doen. Extra leuk is de knock knock-functie, waardoor je kunt zien wie er belt voordat je opneemt. Dit klinkt als een simpele toevoeging, maar het is daadwerkelijk een nuttige functie. Je weet namelijk direct waar je aan toe bent voordat je een gesprek accepteert.

Download Google Duo in Google Play (gratis)

https://www.youtube.com/watch?v=CIeMysX76pM

4. Gboard

beste android-apps 2016

Gboard is nog maar net beschikbaar voor Android, omdat het fijne toetsenbord van Google eerst exclusief voor iOS was. Het was het wachten waard, want dit is nu zonder meer het beste toetsenbord dat je kunt gebruiken op je Android-toestel. Niet alleen werkt het net zo fijn als het vorige Google-toetsenbord, inclusief het swipen om te typen, maar je kunt ook makkelijk de volledige Google-zoekmachine gebruiken om linkjes, afbeeldingen en voornamelijk ook gifs te zoeken en te versturen.

Download Gboard in Google Play (gratis)

5. Google Trips

beste android-apps 2016

Google Trips is een bijzonder fijne app van Google, dat de stress van een vakantie uit je handen neemt. Het idee is dat alle reisinformatie op een centrale plek geplaatst wordt. Heb je een vraag, zoek je een locatie of wil je tips om wat te doen? Dan kun je Google Trips gebruiken.

De app heeft zelfs geen internetconnectie nodig, omdat je bijvoorbeeld de stad waar je bent kunt downloaden. Daarnaast staan uiteraard al je reserveringen, van je hotel en vlucht, al automatisch in de app. Deze informatie wordt vanuit Gmail geïmporteerd, zodat je het niet eens zelf hoeft in te vullen.

Download Google Trips in Google Play (gratis)

6. Mapswipe

beste android-apps 2016

Dit is een vreemde eend in deze lijst. Mapswipe is namelijk niet nuttig voor jezelf, maar je helpt er andere mensen mee. Je krijgt namelijk groepen satellietfoto’s te zien waarop je kunt aangeven of je wegen of huizen ziet. Hiermee help je Artsen Zonder Grenzen om kwetsbare gebieden in kaart te brengen.

Zo weet de organisatie waar hulp nodig is op plekken die anders niet zichtbaar zijn. Uiteraard wordt dit vrijwilligerswerk leuk gemaakt via gamification, want je kunt in level stijgen als je genoeg kaarten hebt verwerkt.

Download Mapswipe in Google Play (gratis)

7. Google Allo

beste android-apps 2016

Hoewel Allo niet massaal gebruikt wordt, is het wel de meest interessante chat-app die Google tot nu toe heeft uitgebracht. Deels komt dit door de toevoeging van de Google Assistant, die binnen je gesprekken kan helpen met allerlei zaken. Denk hierbij aan het zoeken van een restaurant, het identificeren van een afbeelding of het vinden van bioscoopkaartjes.

Het probleem van Allo is echter dat er zoveel andere goede chat-apps bestaan, waardoor de app niet echt aanslaat. Toch verdient de app absoluut een plek in deze lijst.

Download Allo in Google Play (gratis)

8. Giphy

beste android-apps 2016

Gifs zijn belangrijker dan ooit. Naast Giphy Cam, die je al in deze lijst bent tegengekomen, is de Giphy-app natuurlijk ook onmisbaar. Met de app kun je makkelijk en snel gifs vinden die je vervolgens kunt kopiëren en kunt plakken waar je maar wil. Zo heb je dus overal toegang tot de enorme database van Giphy.

Menig app, zoals Telegram, Tinder en Twitter, laat je al gifs zoeken in de Giphy-database, maar de plaatjes zijn met de app werkelijk overal te gebruiken.

Download Giphy in Google Play (gratis)

9. Expedities

beste android-apps 2016

Een schoolreisje naar de haven van Rotterdam is leuk en met elkaar naar een boerderij in the middle of nowhere gaan is leerzaam, maar het kan natuurlijk veel interessanter. Via Google Cardboard kan een klas over de hele wereld reizen en zelfs de maan op gaan. De app is nu ook los verkrijgbaar, zodat iedereen de schoolreisjes kan proberen.

De applicatie laat op een unieke manier zien wat er met virtual reality mogelijk is in educatie. Vooral mooi is dat je als gids in de app informatie kunt geven aan de kinderen.

Download Expedities in Google Play (gratis)

10. Science-journal

beste android-apps 2016

De hekkensluiter van dit jaar is tevens een app van Google zelf, ook speciaal voor kinderen. In deze app kunnen jonge wetenschappers allerlei proefjes doen met alle sensoren die in hun smartphone verwerkt zitten. Onze Android-toestellen zitten namelijk vol met deze sensoren en met een beetje creativiteit zijn daar een hoop experimenten mee te verzinnen. De resultaten kunnen goed bijgehouden worden in de app in verschillende losse projecten.

Download Science-journal in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu