Android Planet heeft dit jaar enorm veel apps en games getest en daarover geschreven. Maar wat zijn nu onze favorieten?
Lees verder na de advertentie.
De 10 beste Android-apps van 2014, volgens Android Planet
De lijst bestaat uit Android-apps en -games. Wil je meer? Check ook onze uitgebreide lijsten met beste Android-apps en Android-games!
1. Link Bubble

Link Bubble is een voor Android ontwikkelde browser, die je als gebruiker kostbare seconden bespaart tijdens het surfen. De browser is ontworpen met de beperkingen van de huidige browsers in het achterhoofd.
Ontwikkelaar Chris Lacy ergert zich namelijk al jaren aan mobiele browsers, vooral als deze in combinatie met bekende apps worden gebruikt. Bij een desktopbrowser kun je meerdere linkjes openen in een apart tabblad, maar op een mobiel apparaat is dit stukken lastiger. Daardoor duurt het langer om bepaalde pagina’s te laden, aldus Lacy. Met Link Bubble worden links waarop je klikt geopend in een bubbel en kun jij dezelfde app blijven gebruiken waarmee je bezig was. Als je op de bubbel klikt, wordt er een browser geopend die je snel en gemakkelijk kunt gebruiken.
→ Download Link Bubble in Google Play (gratis)
2. Monument Valley

In Monument Valley gebruik je verschillende perspectieven om een level uit te spelen. De game is op een specifieke manier vormgegeven waardoor je constant van perspectief kunt veranderen, om op deze manier nieuwe objecten te ontdekken en achter nieuwe game-elementen te komen. En dat zorgt voor een zeer eigenzinnige game-ervaring. Spelers van de populaire puzzelgame Fez zullen bekend zijn met spelen vanuit verschillende perspectieven.
De game is gebaseerd op het werk van Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher, die veel speelde met wiskundige principes. Zijn werken lijken oneindig te zijn, maar door zijn kunst op verschillende manieren te bekijken wordt het perspectief en daarmee ook de kunst compleet anders. Door het gebruik van meerdere dimensies en optische illusies is Monument Valley onvoorspelbaar en enorm leuk.
→ Download Monument Valley in Google Play (betaald)
3. Inbox by Gmail

Inbox by Gmail wil e-mail opnieuw uitvinden door e-mails als todo`s te gaan zien. De app laat gebruikers e-mails als voltooid markeren door ze naar links te swipen, of als herinnering in te stellen door ze naar rechts te swipen. Voltooien zorgt voor een groene kleur bij het swipen, een herinnering kleurt donkergeel. Op eenzelfde manier als het eveneens populaire Mailbox.
Een belangrijke verandering die Inbox by Gmail brengt, is het bundelen van e-mails op basis van inhoud. Zo heb je bijvoorbeeld bundels voor reizen, sociaal en financieel. Hier worden alle e-mails die met het onderwerp te maken hebben onder gesorteerd, zodat je beter het overzicht bewaart. Ook worden bijlages voortaan prominenter getoond en kunnen bijlages als foto`s en pdf-bestanden direct vanuit de inbox worden geopend.
→ Download Inbox by Gmail in Google Play (gratis)
4. Popcorn Time

Popcorn Time is een stukje software waarmee je films en series kunt bekijken. Het aanbod is echter illegaal, waardoor het gebruik ervan ook illegaal is. Popcorn Time is verwant aan het downloaden van torrents: de software gebruikt het torrent-protocol om films en series af te spelen. Stel: je downloadt een torrent van een film. Normaliter moet je wachten totdat de film klaar is met downloaden. Bij Popcorn Time kun je de film tijdens het downloaden direct kijken. De software biedt ook een zoekfunctie waarmee je direct naar films en series kunt zoeken. Er is ook een Android-app beschikbaar die over Chromecast-integratie beschikt.
Lees ook alles over Popcorn Time is ons uitgebreide artikel met tips en informatie.
→ Download Popcorn Time via de Popcorn Time-website (gratis)
5. Bounden

Bounden is dansgame die de Utrechtse gamestudio Game Oven in samenwerking met het Nationale Ballet heeft gemaakt. De game wil je laten dansen met een partner door beiden een smartphone (of ietwat onhandiger: een tablet) vast te houden. Het toestel begeleidt de dans, waardoor twee spelers langs elkaar bewegen. Hoe beter je er in wordt, des te professioneler de dans eruitziet.
Bounden maakt gebruik van de interne gyroscoop van mobiele apparaten. Hierdoor kan Bounden aangeven welke bewegingen je moet maken. De dansen zijn echt `ballet-achtig`, waarbij je ronddraait en langs elkaar heen beweegt.
→ Download Bounden in Google Play (betaald)
6. Uber

De hippe taxiservice Uber is populair in Nederland. Je maakt een account aan, voert je creditcard- of PayPal-gegevens in en kan voortaan met de Uber-app een taxi in geselecteerde Nederlandse steden bestellen. De app geeft aan welke taxi zich waar bevindt, welke naar jou rijdt, wie de taxichauffeur is, welke auto hij rijdt en hoe lang het nog duurt.
Uber kijkt automatisch naar jouw locatie en rekent uit welk bedrag er voor een rit moet worden betaald. Daarnaast kun je bij de eindbestemming uitstappen en wordt de prijs van de taxirit automatisch van je creditcard of PayPal-account afgeschreven: ideaal. Ook kun je taxiritten met anderen splitten.
→ Download Uber in Google Play (gratis)
7. Threes

In Threes verdubbel je cijfers in een kek digitaal bordspel. Dat klinkt heel makkelijk, en dat is het eigenlijk ook wel, maar Threes is enorm moeilijk om écht goed onder de knie te krijgen en hoge highscores te behalen.
De game vormt zich rondom steentjes die je bij elkaar moet optellen of vermenigvuldigen. Het speelbord raakt echter één keer vol met allerlei steentjes, en dan is het afgelopen.
De speler begint met een speelveld van 12 vakjes met enkele gekleurde steentjes. Steentjes waar een 1 op staat zijn blauw, steentjes waar een 2 op staat kleuren rood. Die twee steentjes moet je combineren om een 3 te krijgen. Die steentjes, en de verdere vermenigvuldigingen, zijn allemaal wit. Zo worden twee steentjes met 3 één steentje met 6, twee steentjes van 6 één steentje van 12 enzovoorts. Hierdoor bouw je een highscore, en hoe hoger het cijfer op alle steentjes hoe hoger jouw highscore.
→ Download Threes in Google Play (betaald)
8. Google Now Launcher

De Google Now Launcher is Googles homescreen-app, ofwel een launcher. Daarmee krijg je de interface van de Nexus-apparaten op een ander Android-toestel. De Google Now Launcher beschikt over een diepe intergratie van Google Now. Als je van links naar rechts veegt, kom je direct bij het overzichtsscherm van Google Now terecht. Zo is de slimme zoekassistent van Google altijd maar één swipe weg.
De interface van de Google Now Launcher kenmerkt zich door het gebruik van het gehele scherm voor de wallpaper, waardoor de bovenste notificatiebalk en de onderste balk met touchscreenknoppen samenvallen met de achtergrond. Ook de app-drawer is een beetje doorzichtig, met grotere iconen dat samen een speelser uiterlijk geeft. Door lang op het scherm te drukken kun je widgets toevoegen, de wallpaper aanpassen en verschillende Google Now-opties bereiken. Google Now is ook uit te schakelen binnen de Google Now Launcher.
→ Download Google Now Launcher in Google Play (gratis)
9. Offtime

Offtime wil je wat meer rust geven. Want hoe je het ook wendt of keert, een smartphone blijft een vreselijke afleiding. Offtime richt zich daarom op het offline gaan zonder dat je iets mist. Hoe? Door een soort digitale assistente te zijn die al jouw telefoongesprekken en berichten bijhoudt en afleidende apps tijdelijk op stop zet, zodat jij je even op iets anders kunt concenteren.
De app werkt heel simpel: je geeft aan hoelang je offline wilt zijn en de app doet, nadat je wat dingen hebt ingesteld, voortaan automatisch de rest. Offtime laat je bijvoorbeeld automatische antwoorden activeren die mensen ontvangen als ze jou bellen, sms`en of een berichtje of e-mail sturen. Mocht je angstig zijn dat je toch een belangrijk telefoontje van je partner mist: je kunt hem of haar gewoon aan de `groene lijst` toevoegen, waardoor specifieke mensen je altijd kunnen bereiken.
→ Download Offtime in Google Play (gratis)
10. Smash Hit

Glas kapot gooien is heerlijk en dat heeft de ontwikkelaar van Smash Hit absoluut begrepen. De Android-game is een echte rail shooter: een spel waarin de computer jou beweegt, en jij de schoten moet vuren. In de Smash Hit-game doe je dit door ijzeren balletjes naar glazen objecten te schieten. Sommige objecten leveren meer balletjes op, andere objecten moet je gewoonweg kapot maken om door het leven heen te komen. Zo simpel, en zo slim.
Allerlei glazen platen komen op je af, schuiven langs je heen en door al die heisa moet je nog steeds de blauwe driehoekige piramide-achtige glazen objecten raken. Hoe meer ijzeren ballen je verzamelt, hoe meer ballen je tegelijkertijd kunt gooien. En meer tegelijkertijd gooien betekent: meer glas dat kapot gaat.
→ Download Smash Hit in Google Play (gratis)
Wat zijn jouw favoriete apps en games van 2014?
Laat het ons weten in de reacties!