Android Planet selecteert elke zondag de nieuwste, meeste interessante en beste Android-apps en -games en zet ze in een handige lijst. Zo hoef je niks meer te missen!
Lees verder na de advertentie.
Deze week besteden we in ons overzicht met de beste Android-apps van de week onder meer aandacht aan het compleet vernieuwde Instagram, een handige app om je WhatsApp-foto’s op te ruimen en de update voor Google Translate.
De beste Android-apps van week 19
1. Instagram

Er werd al een tijdje gesproken over een nieuw Instagram design en vanaf vandaag wordt dit uitgerold. In het nieuwe ontwerp staan de kleuren zwart en wit centraal, waardoor het geheel overzichtelijker oogt en foto`s prominenter in beeld staan. Aan de indeling van de app zelf is echter weinig veranderd. De nieuwe app werd overigens al een tijdje door een beperkt aantal gebruikers getest.
De blauwe balk onderin en navigatiebalk zijn voortaan wit, wat zorgt voor een rustiger uiterlijk. Kleuren komen hierdoor vooral van de foto`s en video`s, die er op deze manier meer uitspringen dan voorheen. Naast een nieuw uiterlijk gaat ook het app-icoontje op de schop. Het ontwerp is gebaseerd op het oude logo, met het cameraatje in het midden, maar nu met fellere kleuren.
→ Download Instagram in Google Play (gratis)
2. WhatsApp Magic Cleaner

Als je WhatsApp lange tijd gebruikt, is de kans groot dat je smartphone vol staat met afbeeldingen die je via de chat-app hebt ontvangen. Nu is het handig om bepaalde foto`s te bewaren, maar het overgrote gedeelte van alle kiekjes heb je eigenlijk niet meer nodig. Omdat het verwijderen van de afbeeldingen nogal wat werk is, kun je de nieuwe app WhatsApp Magic Cleaner gebruiken.
WhatsApp Magic Cleaner gebruikt het zogeheten deep learning om overbodige plaatjes automatisch te herkennen en verwijderen. In de app tik je op de professor om alle WhatsApp-foto`s te analyseren, wat een aantal seconden duurt. Vervolgens worden alle plaatjes in mapjes verzameld, zoals `Scans`, `Greetings & Memes` en `Screenshots`.
→ Download WhatsApp Magic Cleaner in Google Play (gratis)
3. Google Maps

De automodus van Google Maps is vanaf vandaag ook in Nederland beschikbaar. Met deze modus gebruikt Maps eerdere bestemmingen om te voorspellen waar je naartoe wilt navigeren. Als je ergens naartoe rijdt met de auto, zijn dit vaak locaties waar je al eens eerder geweest bent. Toch kan het nuttig zijn om ook in deze situaties Google Maps te gebruiken, zodat je bijvoorbeeld op de hoogte bent van files en andere verkeerssituaties.
Dankzij de automodus doet Google Maps zijn best om te voorspellen waar jij naar onderweg bent, zonder dat jij dit van tevoren in hoeft te stellen. Op basis van deze voorspelling geeft de app informatie die voor jou relevant kan zijn. Met de Google Maps automodus hoef je als gebruiker dus een stuk minder handelingen uit te voeren om hier je voordeel mee te doen.
→ Download Google Maps in Google Play (gratis)
4. Facebook Moments

Facebook heeft al een tijdje een eigen foto-app in Google Play staan, maar deze was nog niet in Europa beschikbaar. Dit had te maken met privacywetgeving, die Facebook er van weerhield om zijn gezichtsherkenningsoftware te gebruiken. Hiermee is het voor de app mogelijk om gezichten van vrienden op Facebook te herkennen en direct te taggen. Deze functie is dus niet aanwezig in de Nederlandse versie van de app.
Je kunt wel zelf gezichten taggen en de app zet gezichten bij elkaar die op elkaar lijken. Hierdoor is het alsnog redelijk makkelijk om foto`s van bepaalde mensen bij elkaar te zoeken en die te sturen. Het doel van de app is namelijk om foto`s te delen met en ontvangen van vrienden rond bepaalde momenten, zonder dat andere mensen dit zien.
→ Download Facebook Moments in Google Play (gratis)
5. QuickReply

Eén van de belangrijkste nieuwe features van Android N is de optie om snel te reageren op inkomende berichtjes. Met quickReply kun je in alvast gebruikmaken van deze nieuwe functie. Populaire apps als Hangouts en WhatsApp zijn al in het bezit van een soortgelijke feature. QuickReply werkt in principe hetzelfde, alleen zorgt deze app ervoor dat alle communicatie-apps over een dergelijke quick reply-functie beschikken.
Wanneer je een bericht binnen krijgt, vangt de applicatie deze automatisch op en voegt hier haar eigen knoppen `Reply` en `Direct` aan toe. Druk je op `Reply`, dan toont de app dezelfde melding met een tekstbalk waarin je kunt reageren. Tik je op `Direct`, dan toont de app een pop-up-scherm met standaard antwoorden.
→ Download quickReply in Google Play (gratis)
6. Google Translate

Tap to Translate was eerder al aangekondigd, maar nu rolt Google de functie daadwerkelijk uit. Tap to Translate is een manier om teksten in alle apps die je gebruikt te vertalen zonder dat je daarvoor de Google Translate-app voor hoeft te openen. Dit is vooral handig in chatgesprekken als je elkaars taal niet spreekt, maar er zijn ook talloze andere toepassingen.
In plaats van elke tekst kopiëren en plakken in de Google Translate-app, om de vertaling vervolgens weer te kopiëren en te plakken in de chat-app, gaat alles nu een stuk makkelijker. Je hoeft enkel een stukje tekst in een app te kopiëren en er verschijnt een Google Translate-icoontje. De vertalingen werken ook als je offline bent.
→ Download Google Translate in Google Play (gratis)
7. Check Doze

Eén van de belangrijkste features van Android Marshmallow is ongetwijfeld Doze. Deze energiebesparende stand gaat efficiënt om met de smartphone van je accu, door met bewegingsdetectie te kijken of je Android is verplaatst. Het is echter niet zo dat wanneer je Android 6.0 op je telefoon hebt draaien, je standaard beschikt over Doze, aangezien je toestel aan een aantal eisen moeten voldoen.
Zo moet het beschikken over de SMD-api (Significant Motion Detector), Google Cloud Messaging en de juiste ondersteuning voor Google Play Services. Nu is het nogal een gedoe om dit te zelf te checken, en daarom heeft een lid van het XDA Developers-forum een simpele app ontwikkeld.
→ Download Check Doze via XDA Developers (gratis)
8. Slash Keyboard

Slash Keyboard is één van de betere toetsenbord-apps die we de afgelopen tijd hebben getest, wat vooral komt door de goede uitwerking, het simpele uiterlijk en de vele opties die je als gebruiker hebt. Slash integreert met verschillende diensten, waaronder Giphy, YouTube en Google Maps. Hierdoor kun je gemakkelijk gifjes, filmpjes en locaties opzoeken en delen, zonder dat je hiervoor het toetsenbord hoeft te verlaten. In totaal zijn er ruim 20 diensten die met de app integreren.
Heb je Slash Keyboard geïnstalleerd, dan moet je het toetsenbord eerst selecteren in de instellingen van je Android-toestel. Vervolgens kun je gelijk beginnen met typen, waarbij je bovenaan de toetsen diverse knopjes ziet om binnen diensten te zoeken.
→ Download Slash Keyboard in Google Play (gratis)