De 8 beste Android-apps in Google Play van week 8 – 2017

Wouter Nijsen
26 februari 2017, 10:01
6 min leestijd
De 8 beste Android-apps in Google Play van week 8 – 2017

Android Planet selecteert elke zondag de nieuwste, meeste interessante en beste Android-apps en -games en zet ze in een handige lijst. Zo hoef je niks meer te missen!

Lees verder na de advertentie.

De beste Android-apps van week 8

Het is weer tijd om de beste Android-apps van de week op een rijtje te zetten. Deze week kun je aan de slag met de Nederlandse app Sowdan, boeken-app Kobo Plus en de laatste WhatsApp-update. Lees gauw verder!

1. Sowdan

Geld overmaken naar een rekening bij een andere bank duurt langer dan hetzelfde bedrag overboeken naar een rekeningnummer dat bij dezelfde bank is aangesloten. De app wil dit oplossen door eerst het geld naar een Sowdan-rekening van de eigen bank over te maken, waarna de app het geld overmaakt met een rekening van de bank waar de ontvanger bij aangesloten is. Vooralsnog werkt de app met drie Nederlandse banken: SNS, ING en Rabobank. ABN AMRO ontbreekt als grote speler.

Voor alle betalingen onder de 750 euro betaal je niets extra als je Sowdan gebruikt. Pas daarna wordt er een percentage van 0,5 procent bij opgeteld. Dit maakt de app niet alleen een uitkomst voor groepen vrienden die geld overmaken, maar ook voor online betalingen via Marktplaats. Met deze techniek belooft Sowdan dat geld binnen een minuut overgemaakt is.

Download Sowdan in Google Play (gratis)

2. Kobo Plus

Ebooks lezen wordt vanaf vandaag een stuk goedkoper. Bol.com en Kobo hebben Kobo Plus gelanceerd, waarmee je voor 10 euro per maand onbeperkt boeken kunt lezen. Je kunt je aanmelden voor een Kobo Plus-abonnement via de site van Kobo en Bol.com. Het abonnement kost 9,99 euro per maand en daarvoor krijg je toegang tot een aanbod van ruim 40.000 ebooks, waaronder 16.000 Nederlandstalige boeken. Onbeperkt is ook echt onbeperkt: je kunt zoveel boeken binnen het aanbod downloaden als je maar wil.

Beide bedrijven zeggen dat het aanbod van boeken de komende maanden nog fors zal groeien, maar er zijn nu al verschillende grote namen te vinden. Zo zijn ‘Mijn Verhaal’ van Johan Cruijf, ‘Judas’ van Astrid Holleeder en ‘Hex’ van Thomas Olde Heuvelt al gratis te downloaden. Ook Jan Siebelink, Herman Koch, Suzanne Vermeer en Lars Kepler behoren tot het aanbod. Daarnaast is er een uitgebreid aanbod aan non-fictie titels, waaronder reis- en kookboeken.

Download Kobo Plus in Google Play (gratis)

3. WhatsApp Status

Na Snapchat en Instagram is WhatsApp nu de volgende grote partij die gebruikers tijdelijke foto’s en video’s laat delen. Dit is mogelijk met WhatsApp Status. Toen je voorheen naar Status in WhatsApp ging, kon je met tekst aangeven wat je aan het doen was. Je was bijvoorbeeld ‘beschikbaar’, ‘in de bioscoop’ of ‘in een vergadering’.

Deze functie verdwijnt nu en wordt vervangen met versierde foto’s, video’s en gifs die voor 24 uur bestaan en daarna weer verdwijnen. Net zoals Snapchat en Instagram Stories dus. Je kunt kiezen dat je de updates alleen voor specifieke contacten beschikbaar wil stellen, of voor iedereen. Deze gebruikers kunnen de beelden vervolgens zien en er privé op reageren. Net als je chatberichten, zijn ook deze statusupdates end-to-end versleuteld.

Download WhatsApp in Google Play (gratis)

4. Kamergotchi

Kamergotchi

In Kamergotchi, een variant op het welbekende Tamagotchi, krijg je een eigen politicus toegewezen. Je moet vervolgens goed voor deze persoon zorgen door ze genoeg eten, aandacht en kennis te geven. Er doen zeventien lijsttrekkers mee aan het spel, maar je kunt niet kiezen welke je krijgt. Onder de lijstrekkers zitten namen van de grote partijen, zoals Mark Rutte of Jesse Klaver, maar ook kleinere partijen zoals Forum voor Democratie zijn vertegenwoordigd.

De spelregels van Kamergotchi zijn in principe hetzelfde als die van het originele spel. Iedere 6 minuten mag je je politicus voeren, waarbij je goed moet letten op wat zijn of haar behoeften zijn. Je krijgt meer punten als je je karakter geeft wat op dat moment nodig is. Als het je niet lukt om je politicus te voeren, dan gaat hij of zij dood, waarna je opnieuw moet beginnen.

Download Kamergotchi in Google Play (gratis)

5. Ooniprobe

Ooniprobe

Met Ooniprobe kun je een aantal tests uitvoeren op je internetverbinding om te controleren of er ergens iets geblokkeerd wordt. Deze app is gemaakt door de makers van het Tor-project, een programma waarmee je internetverbinding via een netwerk van computers loopt, zodat je enige mate van anonimiteit krijgt.

De eerste test die je uit kunt voeren is ‘Web Connectivity’. Deze test controleert in welke mate je verbinding kunt maken met het internet. Hiervoor loopt de app één van tevoren ingestelde lijst met websites af, die in sommige regimes geblokkeerd worden. De tweede test is meteen ook de meest riskante test. De ‘HTTP Invalid request line’-optie controleert of de website die jouw smartphone binnen krijgt niet aangepast of gemanipuleerd is.

Download Ooniprobe in Google Play (gratis)

6. Google Camera

Google Camera

De selfiecamera wordt een steeds belangrijker onderdeel van smartphones. Fabrikanten kiezen er tegenwoordig daarom vaak voor om ook de camera voorop van een led-flitser te voorzien. Zo kun je ook in het donker nog doorgaan met het schieten van kekke zelfportretten. Maar wat doe je als je een smartphone hebt zonder een flits voorop? De nieuwste versie van de camera-app introduceert een softwarematige flitser. Activeer je de flits, dan wordt onderaan in beeld een heldere witte balk getoond. Het licht dat die balk biedt dient als vervanger voor een echte flits.

Google is niet het eerste bedrijf dat zijn smartphones op deze wijze van een selfieflitser voorziet. Zo hebben onder andere Apple en Samsung soortgelijke opties in hun camera-app gestopt. Deze fabrikanten kiezen echter voor een kortstondige witte flits zodra je de foto schiet.

Download Google Camera in Google Play (gratis)

7. Qwant

Qwant

Met de Qwant-app kun je rechtstreeks vanaf je Android-smartphone gebruikmaken van de veilige zoekmachine. Deze zoekmachine indexeert het web niet helemaal zelfstandig: sommige resultaten komen uit Bing van Microsoft. Eén van de voordelen die Qwant heeft over zijn concurrenten is dat de zoekmachine ook meteen op sociale netwerken zoals Twitter zoekt. Deze resultaten worden in een losse kolom weergegeven op de desktopversie, maar verschijnen in de lijst met resultaten in de Android-app.

Deze hebben wel een ander kleurtje dan web-resultaten, net zoals video’s, afbeeldingen en nieuwsresultaten. Als je een resultaat opent in Qwant wordt standaard Chrome gebruikt. De makers van Qwant hebben de Liberty-webbrowser in de app verwerkt, die ook tracking tegengaat. Liberty heeft daarnaast opties om inlog- en betalingsgegevens veilig op te slaan en deze automatisch voor je in te vullen. Hiervoor moet je wel een account maken.

Download Qwant in Google Play (gratis)

8. Instagram

instagram

De volgende handige update van Instagram staat klaar. Het is nu mogelijk om tot tien verschillende foto’s en video’s in één keer te uploaden. Je volgers zien de foto’s vervolgens in één post staan als een carrousel waar doorheen te bladeren is. Deze functie was tot nu toe exclusief door bedrijven te gebruiken, maar nu kan iedereen er mee aan de slag. Het is een leuke manier om een verhaal te vertellen via een serie foto’s. Ook is het handig als je gewoonweg niet kunt kiezen welke foto je gaat uploaden.

Om de functie te gebruiken ga je naar het uploadscherm en kies je voor het kleine icoontje dat lijkt op meerdere op elkaar gestapelde foto’s. Vervolgens kun je kiezen welke foto’s en video’s je gaat uploaden. Je kunt maximaal tien beelden kiezen, maar het mogen er natuurlijk ook minder zijn. Vervolgens worden alle foto’s op een rij gezet.

Download Instagram in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu