De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Dit zijn de 4 beste backup-apps voor foto’s op je smartphone

Bart Vuijk
23 maart 2018, 17:03
4 min leestijd
Dit zijn de 4 beste backup-apps voor foto’s op je smartphone

Als je telefoon in het water valt, stuk gaat of wordt gestolen, is het fijn om te weten dat de foto’s die je ermee hebt gemaakt, niet verloren gaan. Er bestaan diverse backup-apps die automatisch al jouw telefoonfoto’s in de cloud bewaren. We laten zien welke de beste zijn.

Lees verder na de advertentie.

Beste backup-apps voor je smartphonefoto’s

Wil je even snel een foto schieten onderweg, op een feestje of op vakantie, dan open je waarschijnlijk al gauw de camera-app op je telefoon. De kans is groot dat je in de afgelopen jaren daarom tal van belangrijke momenten op beeld hebt vastgelegd met je mobiel. Voor je eigen gemoedsrust is het wel zo verstandig om die foto’s online op te slaan, in de cloud. Zo weet je zeker dat je er altijd bij kunt. We hebben vier van de beste backup-apps voor Android-smartphones voor je verzameld.

Google Foto’s

Ben je niet bang om iets van de resolutie in te leveren van je foto’s, dan is Google Foto’s een goede keus. Deze app, die standaard al op veel Android-toestellen staat, laat je gratis al je foto’s online opslaan. Die onbeperkte opslag geldt echter alleen als je de mogelijkheid aanvinkt om ze op ‘hoge kwaliteit’ op te slaan. Dat is ietwat verwarrend, want de andere mogelijkheid is ‘oorspronkelijke kwaliteit’. Die moet je dus niet kiezen, als je van onbeperkte opslag wilt genieten.

Kies je voor ‘hoge kwaliteit’, dan worden al je foto’s (ook alles wat al opgeslagen staat) gecomprimeerd tot HD-kwaliteit. Dat is ruim voldoende voor de meeste toepassingen en afdrukjes, maar niet voor professioneel gebruik. Wil je je foto’s absoluut in de oorspronkelijke kwaliteit opslaan, dan moet je bij Google terecht voor meer opslagruimte. Dat kost een vast bedrag per maand: 1,99 euro voor 100GB of 9,99 euro voor 1TB.

Google Foto’s biedt naast opslag nog veel meer mogelijkheden. De app schotelt je regelmatig automatisch samengestelde albums, voorbewerkte foto’s en diavoorstellingen voor die je kunt delen met je vrienden. Lees ook onze Google Foto’s-gids om meer functies te ontdekken.

Download Google Foto’s in de Play Store (gratis)

Flickr

Bij Google moet je betalen voor opslag in originele kwaliteit, bij Flickr kan je de eerste terabyte gratis en voor niets uploaden. Je vinkt in de app aan dat je foto’s moeten worden gesynchroniseerd en dat gebeurt dan automatisch. Nog wel even opletten of je alleen wilt dat dit op wifi gebeurt, of ook op 4G. In dat laatste geval moet je de limiet van je mobiele data-abonnement even in de gaten houden.

De foto-app is eigenlijk een sociaal medium op zichzelf, want foto’s delen met je vrienden of desnoods de hele wereld behoort uitdrukkelijk tot de mogelijkheden. Bovendien kun je ook gewoon je foto’s via de desktop uploaden – handig als je naast je smartphone nog een professionele camera hebt waarvan je ook graag een backup bijhoudt.

Download Flickr in de Google Play Store (gratis)

Box

Met Box kun je alle bestanden, dus ook foto’s, op je telefoon synchroniseren met deze cloudopslagdienst. Tot 10GB althans, want daarna moet je een betaald abonnement nemen. Bij Box is het echter niet mogelijk om alle foto’s automatisch naar de cloud te backuppen. Je moet de foto’s in je galerij dus handmatig overzetten. Er bestaan wel alternatieve apps die je dit uit handen nemen, maar die moet je dan toegang verlenen tot je bestanden.

Box wordt vaak door bedrijven gebruikt om medewerkers eenvoudig bestanden met elkaar te laten delen. Mocht je via je werkgever een Box-account hebben, dan kun je die makkelijk gebruiken voor een backup van je eigen foto’s.

→ Download Box in de Play Store (gratis)

Dropbox

Je hebt vast wel eens gehoord van Dropbox. Net als Box wordt deze app vooral door bedrijven veel gebruikt. Voor individuele is het in alle eerlijkheid wat minder handig, omdat je standaard slechts 2GB opslagruimte krijgt. Dat zit zo vol, zeker als je de optie aanzet om alle foto’s automatisch naar de cloud te backuppen. Als je meer wilt, moet je een betaald abonnement nemen voor een tientje per maand.

Best jammer, want de app is erg makkelijk in het gebruik, en ook de automatische synchronisatie van foto’s kan heel makkelijk worden ingesteld. Bovendien is het handig dat je op Box ook andere documenten kwijt kunt. Zo deel je in een handomdraai je foto’s, video’s en bijbehorende documenten. Als je bereid bent om bij te betalen, is Dropbox een hele goede oplossing.

→ Download Dropbox in de Play Store (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu