Dit zijn de 5 beste gratis apps voor het maken van gifs
Erwin Vogelaar

Gifs nemen de wereld over, maar waarom zou je altijd afhankelijk moeten zijn van wat anderen gemaakt hebben? Dit zijn de beste gif-apps voor Android om zelf animaties te maken en delen.

Beste gif-apps

Gifs zijn leuk, daar zijn we het inmiddels wel over eens. Lees bijvoorbeeld onze lofzang voor de reactiegif. Bij het zoeken naar gifs ben je echter afhankelijk van wat anderen hebben gemaakt. Hierdoor kan de zoektocht lang duren totdat je die ene gif vindt waarmee je jouw emotie kunt communiceren. Gelukkig is het tegenwoordig heel makkelijk om ook zelf gifs te maken. Er staan echter een hoop slechte apps in de Play Store met lelijke gifs als resultaat. Daar zit niemand op te wachten. Daarom zetten we de beste gratis gif-apps voor Android op een rijtje.

1. Giphy Cam

Het kan ook niet anders: Giphy, de bekendste database voor bewegende plaatjes, heeft de beste Android-app voor het maken van gifs. Het gaat om de app Giphy Cam. De app gebruikt de camera’s van je toestel om korte video’s op te nemen, waarna er gifs van worden gemaakt. Dit kan door de opnameknop ingedrukt te houden, waardoor de app een soepele gif maakt. Of je drukt de opnameknop éénmalig in en de app gebruikt de burstmodus om losse foto’s te schieten en daar een animatie van te maken.

beste gif-apps

Vooral leuk is dat je zowel filters als tekeningetjes kunt gebruiken om je beelden mooier te maken. Zo lijkt het bijvoorbeeld alsof je gif van een oude videoband is opgenomen, of bewegen er tekenfilmfiguurtjes mee. Het grootste nadeel dat we ondervinden is dat app best zwaar kan zijn voor je toestel, en je daardoor wat schokkerige beelden krijgt die je dan opnieuw moet opnemen. Zo hebben we bovenstaande gif gemaakt en zie je duidelijk op het begin een hapering.

Download Giphy Cam in Google Play (gratis)

2. Gif Maker – Gif Editor

Met Gif Maker – Gif Editor kun je op verschillende manieren een gif toevoegen. Dit kan vanaf een video die op je toestel staat, meerdere foto’s die op je toestel staan, vanaf Giphy, een .gif-link of een link naar een video. Vergeleken met de andere apps is dit de simpelste manier om een gif van een video te maken. Je kunt namelijk makkelijk een moment uit de video kiezen om een gif van te maken en het resultaat croppen.

beste gif-apps

Hierboven zie je bijvoorbeeld een momentje dat uit de voorbereiding van een van onze streams is geplukt. Je kunt ook het aantal frames kiezen en filters, een rand, tekst of stickers toevoegen.

Download Gif Maker – Gif Editor in Google Play (gratis)

3. Gif Edit Maker video

Gif Edit Maker video is niet de mooiste app, maar wel verrassend compleet met mooie gifs als resultaat. Voornamelijk de bewerkingsopties zijn indrukwekkend. Zo kun je niet alleen croppen, toffe filters, stickers of tekst toevoegen. Je kunt zelfs losse frames verwijderen om zo kleine foutjes weg te werken.

beste gif-apps

Zo zie je hierboven de gif die we met Giphy Cam hebben gemaakt, maar dan zonder de hapering. Ook hebben we de gif wat bijgesneden en een extra filter toegevoegd. Deze filter geeft wellicht niet het beste resultaat, maar dat kan ook komen doordat het origineel al een filter had. Wel wil de app soms niet helemaal meewerken en moet je opnieuw beginnen.

Download Gif Edit Maker video in Google Play (gratis)

4. Gifstory

Met Gifstory maak je gifs zodat je bijvoorbeeld een Vine maakt. De app neemt alleen op als je de opnameknop ingedrukt houdt. Je kunt dus al bewerken tijdens het filmen. Dat is de kracht van deze app. Toch is Gifstory echter duidelijk de minste app van deze vier. Vervelend is bijvoorbeeld dat de camera bij deze app niet heel goed scherp kan stellen en de uiteindelijke gifs niet van de beste kwaliteit zijn. Wel kun je de snelheid van de animaties aanpassen.

Ook leuk zijn de filters waardoor je bizarre kleurcombinaties aan je gifs kunt toevoegen. Deze filters zijn niet van zulke hoge kwaliteit als in bijvoorbeeld Giphy Cam, maar geven de gifs wel een hele eigen smoel. De app-makers verdienen geld door het verkopen van meer van deze filters.

Download Gifstory in Google Play (gratis)

5. Pixel Animator: GIF Maker

Wil je niet gebruikmaken van je camera, een video of je afbeeldingen, maar helemaal vanaf het niets beginnen? Dan is deze app een optie. Pixel Animator is niet makkelijk, maar als je er een beetje werk in stopt, kun je leuke animaties maken van getekende poppetjes.

Animaties maken doe je door eerst een poppetje, of iets anders, te tekenen en deze daarna in het volgende frame licht aan te passen. Doe je dit vaak genoeg, dan ontstaat er een animatie.

Download Pixel Animator: GIF Maker in Google Play (gratis)

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.