De 9 beste functies van Google Maps op Android

Wouter Nijsen
29 juni 2016, 20:21
5 min leestijd
De 9 beste functies van Google Maps op Android

Google Maps is de beste navigatie-app voor Android en wordt regelmatig van nieuwe functies voorzien. Maar wat zijn wat ons betreft  de beste features? Tijd voor een overzicht.

Lees verder na de advertentie.

De beste Google Maps functies

Google Maps is voor velen dé app  om snel de weg te zoeken, of om mee te navigeren op vakantie.  De app wordt doorlopend van updates voorzien, waardoor het kan voorkomen dat je handige  features mist. Daarom zetten we ze in dit artikel op een rijtje, zodat je alles uit de navigatie-app kunt halen. Meer lezen over andere populaire Google-apps? Check dan de beste functies van Google Foto`s en Inbox by Gmail.

1. Offline kaarten downloaden

google maps functies

Een belangrijke functie van Google Maps is de optie om kaarten offline op te slaan, wat handig is als je op vakantie gaat omdat je zo geen dataverkeer verbruikt om kaarten in te laden. Je kunt dus gewoon de kaart downloaden, de vliegtuigmodus inschakelen, de auto instappen en navigeren.

Het opslaan van kaarten in Google Maps is simpel. Ga in de app eerst naar het gebied dat je wil opslaan en tik op het knopje linksboven om het hamburgermenu te openen. Kies voor `Offline gebieden` en druk op de blauwe knop rechtsonder. Selecteer opnieuw welk gebied je wilt opslaan en druk op `Downloaden`. Onderin zie je hoe groot de map is.

2. Locaties van je desktop naar je Android sturen

Gebruik je Google Maps op zowel je pc als smartphone, dan is het goed om te weten dat je locaties kunt doorsturen. Heb je in de webversie van Google Maps een locatie geopend, dan zie je onder de foto en algemene informatie de optie `Naar uw telefoon verzenden`.  Tik hierop en selecteer de naam van je Android-toestel. Op je smartphone krijg je dan een notificatie om gelijk naar de locatie te navigeren, of een routebeschrijving op te vragen. Handig!

google maps functies

3. Automodus

Screenshot_2016-01-13-08-41-05

Met  de automodus doet Google Maps zijn best om te voorspellen waar jij onderweg naartoe bent, zonder dat jij dit van tevoren in hoeft te stellen. Op basis van deze voorspelling geeft de app informatie die voor jou relevant kan zijn.

Met de automodus hoef je als gebruiker een stuk minder handelingen uit te voeren om hier je voordeel mee te doen. De functie wordt namelijk op de achtergrond aangezet, of is handmatig te activeren. Dit doe je door eerst naar `Instellingen` te gaan en de `Auto-snelkoppeling` toe te voegen. Ga eerst naar `Navigatie-instellingen` en kies vervolgens `Snelle Link` om Auto aan het menu van Google Maps toe te voegen.

4. Langs je route zoeken naar een bestemming zoeken

Google Maps bestemmingen looproute

Moet je onderweg naar het station nog even pinnen, of wil je op je looproute een tussenstop houden bij een leuk restaurantje? Dan kun je bestemmingen langs je loop- of fietsroute activeren, waardoor je precies weet wat je op je route tegenkomt. Volg de onderstaande stappen op de functie te gebruiken.

  1. Open Google Maps en vul je bestemming in;
  2. Kies voor een loop- of fietsroute door op het lopende mannetje of het fietsje te tikken;
  3. Start met navigeren en tik op het vergrootglas in de rechter bovenhoek van het scherm;
  4. Kies uit de menu-opties voor een restaurant, café, buurtwinkel of pinautomaat;
  5. Alle beschikbare opties verschijnen nu in beeld. Kies er een uit om je route direct aan te passen.

5. Actuele reisinformatie openbaar vervoer

Google Maps toont al sinds 2010 reisinformatie over treinen, bussen, metro`s en trams, maar sinds vorig jaar kun je ook vertragingen of uitvallende reizen in de app zien. Voer in Google Maps een bestemming in en tik op de blauwe knop rechtsonder. In de blauwe balk die verschijnt vind je de opties om met het openbaar vervoer te reizen. Heeft een trein of bus vertraging, dan zie je dat direct.

6. Afstand tussen punten meten

Google Maps afstand meten

Google Maps laat altijd in realtime zien wat de precieze afstand tot je bestemming is. Wat je misschien niet weet, is dat je ook zelf de afstand tussen twee punten kunt meten. Fijn als je wil weten hoe ver verschillende locaties uit elkaar liggen, zonder dat je de navigatiemodus moet starten.

  1. Open de Google Maps-app, tik op een punt op de kaart en houd eventjes vast  totdat een rode speld tevoorschijn komt;
  2. Veeg het menu dat onderin verschijnt naar boven en tik op de optie `Afstand meten`;
  3. Ga met je vinger op de kaart naar het tweede punt dat je wil meten. Heb je de locatie gevonden, tik dan op de blauwe plus-knop rechtsonder;
  4. Onderin verschijnt vervolgens de afstand in kilometers.

7. Stickers plaatsen

Google Maps stickers

Een andere handige functie van Google Maps is de optie om stickers te plaatsen. Met stickers markeer je je op een geinige manier je favoriete locaties en vind je zo bepaalde plekken makkelijker terug.

Om een sticker te plaatsen, wijs je op de kaart een plek aan, waarna je `m moet labelen als `thuis` of je werklocatie. Hierna verschijnen er diverse geinige pictogrammen in beeld, zoals je hiernaast kunt zien.

8. Tijdlijn

Op de tijdlijn in Google Maps zie je niet alleen welke plekken je hebt bezocht, maar ook de routes die je hebt afgelegd. Open de Google Maps-app en kies in het menu voor `Mijn tijdlijn`. Met het agenda-knopje bovenin kun je per dag bekijken welke plaatsen je hebt bezocht. Kom je iets tegen wat niet klopt, dan kun je dit in je tijdlijn bewerken door de plaats te selecteren en voor `Bewerken` te kiezen.

9. Zelf routes maken

Het is mogelijk om kaarten en routes te maken voor Google Maps. Dit doe je met de extensie My Maps, waarvan ook een Android-app beschikbaar is. Je maakt kaarten met eigen markeringen, kleuren, vormen en routes die je vervolgens met iedereen kunt delen. Meer hierover en handige tips vind je  in ons artikel over  zelf routes te maken in Google Maps.

Download Google Maps in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu