Hieronder vind je een overzicht van productiviteits-apps voor je Android-toestel. We leggen daarbij vooral nadruk op applicaties die voor Nederlandse gebruikers interessant zijn.
Lees verder na de advertentie.
1. Google Drive
Google Drive is Google’s eigen cloud-based opslagdienst en vergelijkbaar met Dropbox. Bij Google krijg je 5GB aan opslagruimte gratis en dit is voor een laag bedrag per maand te verhogen. Google Drive bevat tevens het oude Google Docs, waardoor je via de app documenten kunt maken en bewerken. De app is nog niet zo uitgebreid en intuĂŻtief als Dropbox, maar potentie is er zeker.
→ Download Google Drive in Google Play (gratis)
2. Dropbox
Dropbox is een cloud-based opslagdienst. Je kunt Dropbox als een soort van online usb-stick zien, die je via je computer, tablet en telefoon kunt bereiken. Je krijgt standaard 2GB gratis en kunt de opslagruimte tegen een maandelijks tarief verhogen. Al je opgeslagen documenten, foto’s en andere bestanden zijn via je smartphone te bekijken, aan te passen en te verwijderen. Het werkt on-the-fly: zodra je iets via je Android-toestel op je Dropbox verwijdert, wordt dat op je computer en laptop ook aangepast. Een andere handige optie is het automatisch uploaden van foto’s. Als je via Wi-Fi bent verbonden, uploadt de app automatisch al je geschoten foto’s naar Dropbox.
→ Download Dropbox in Google Play (gratis)
3. Swiftkey Keyboard
SwiftKey is het eerste toetsenbord met `sociale intelligentie` voor Android-toestellen. Deze app analyseert je Facebook-, Twitter- en Gmail-berichten om daarmee slimmer te kunnen voorspellen wat jij schrijft. Naast de gratis trial-versie heb je ook eenbetaalde versie.
→ Download Swiftkey Keyboard Free in Google Play (gratis)
4. Office 365
Office Mobile voor Office 365 is een hele mond vol, maar biedt Android-gebruikers ook eindelijk de mogelijkheid om al hun Excel- Word- en PowerPoint-documenten mobiel te bewerken. Dit was natuurlijk al mogelijk via enkele andere apps, maar met Office 365 voor Android hoef je niet langer te klooien met apps van derden. Bij het bewerken van je documenten in de Android-versie van Office 365 blijven alle opmaakelementen volgens Microsoft volledig intact. Bewerkte documenten zijn vervolgens op te slaan in je SkyDrive, Office 365-opslag of SharePoint.
→ Download Office 365 in Google Play (gratis)
5. Evernote
Evernote is een applicatie waarmee je allerlei zaken kunt vastleggen. Het is een digitaal brein op je Android-toestel. Om te voorkomen dat je hersens overlopen met allerlei ideeën, klussen, boeken die je nog wilt lezen, interessante quotes die je ergens hebt gezien, artiesten die je nog eens wilt opzoeken en ga zo maar door, kun je met Evernote alles vastleggen en synchroniseren met Mac, Windows en een online opslagruimte. Er zijn ook browser-extensies voor Evernote en de oplossing is op diverse mobiele platformen te vinden.
→ Download Evernote in Google Play (gratis)
6. Cal
Any.do, de ontwikkelaar van de takenlijst-app met een soortgelijke naam, heeft zijn eigen agenda-app. Cal is een enorm populaire kalender-app met een minimalistische interface die gebaseerd is op blokken met informatie, vormgegeven met foto`s en mooie achtergronden. Cal voegt agenda`s van onder andere Google Calendar, Exchange, Outlook, en iCloud samen. Met Cal kunnen gebruikers hun afspraken checken, nieuwe afspraken inplannen, anderen uitnodigen en direct naar de locatie van een afspraak navigeren.
→ Download Cal in Google Play (gratis)
7. Android 4.1 Jelly Bean Calendar
Elke smartphone-fabrikant heeft zijn eigen kalender-app: denk aan HTC, Samsung, LG en Sony. Maar toch vind ik de kalender-app van de Nexus 4, die gebaseerd is op Vanilla (stock) Android 4.1, de mooiste. De rust van het Holo-uiterlijk waardeer ik enorm en de app is sinds kort in de Google Play Store te downloaden. Het is geen officiële app van Google, maar een gebruiker heeft het APK-bestand (de basis van een app) van de Nexus 4 gehaald en deze beschikbaar gemaakt voor andere toestellen. De kalender bevat geen reclame`s en is geheel gratis.
→ Download Android 4.1 Jelly Bean Calendar in Google Play (gratis)
8. Google Keep
De grote concurrent van Evernote, ontwikkeld door Google. Met deze app kun je ook allerlei notities maken en lijstjes bewaren. Op de desktop kun je Google Keep terugvinden via drive.google.com/keep. In de Google Play Store is een aparte app verkrijgbaar, geschikt voor Android 4.0 en hoger. Google Keep is bedoeld om fysieke notitieblaadjes en notitieblokken te vervangen. Je kunt snel een digitale krabbel of een lijstje maken en die later snel weer terugvinden op Google Drive.
→ Download Google Keep in Google Play (gratis)
9. Pocket
Pocket, dat vroeger Read It Later heette, verzamelt artikelen, video`s en foto`s die je op een later moment wilt bekijken. Het meest handige aan Pocket is de synchronisatie met de browser. Als je geen tijd hebt om een artikel te lezen of video te bekijken, kun je deze content via een knop toevoegen aan je eigen lijst. Deze lijst synchroniseert met je smartphone of tablet en kun je een opgeslagen artikel bijvoorbeeld in de trein lezen. De artikelen die je bewaart, worden in een speciaal design opgeslagen dat alleen de belangrijkste foto`s laat zien en het lettertype goed leesbaar maakt. Ook is het mogelijk om tags aan de content toe te voegen en de lettergrootte en achtergrondkleur aan te passen. Als je een artikel, video of foto hebt gezien, kun je `m markeren en wordt het in je archief opgeslagen.
→ Download Pocket in Google Play (gratis)
10. SkyDrive
SkyDrive zit standaard in Windows 8 geĂŻntegreerd en gaat de concurrentie aan met Dropbox, Box.net en Google Drive. Met de Android-app kun je de SkyDrive-inhoud bekijken, waaronder documenten, foto`s en video`s. Deze bestanden zijn gemakkelijk te delen, aan een e-mail te koppelen of in andere Android-apps te openen. Het is ook mogelijk om mappen en bestanden te verwijderen.
→ Download SkyDrive in Google Play (gratis)
11. Instapaper
Instapaper is een van de meest populaire tools op de iPhone voor het offline lezen van langere artikelen. Het past in het rijtje apps waarmee je artikelen later kunt lezen, zoals Readability en in zekere zin ook Evernote. Met Instapaper kun je snel artikelen opslaan die je tegenkomt, maar waar je niet meteen tijd voor hebt om te lezen. De app slaat webpagina`s op in tekst only-formaat zodat je zonder afleiding kunt lezen. Je hebt geen internetverbinding nodig om de artikelen te lezen en je kunt ook lettertype, helderheid, afstand tussen de regels en de marges aanpassen.
→ Download Instapaper in Google Play (gratis)
12. Mega
De populaire opslagdienst MEGA, waar gebruikers 50GB aan beveiligde opslagruimte krijgen, heeft een officiële Android-app. De nieuwe MEGA Android app vervangt het oude Mega Manager, heeft een geheel nieuw design en wordt voortaan door de eigenaren van MEGA beheerd. Degenen die zich aanmelden bij de online opslagdienst uit Nieuw-Zeeland krijgen gratis 50GB aan opslagruimte en kunnen bestanden versleutelen om hierna met anderen te delen, die met een speciale code het bestand kunnen ontsleutelen.
→ Download Mega in Google Play (gratis)
13. Timetable
Timetable is het ideale stukje software voor de scholier en student met een drukke studie-agenda. Timetable geeft gebruikers de mogelijkheid om al hun lessen, taken, opdrachten en vakantiedagen in te plannen, en dit over verschillende apparaten te synchroniseren. De app heeft daarnaast een specifiek design voor zowel smartphones als tablets en is gratis voor Android-toestellen te downloaden. Lees meer over Timetable.
→ Download Timetable in Google Play (gratis)
14. Temaki
Temaki laat Android-gebruikers heel simpel en gemakkelijk lijstjes opstellen, bewaren en verwijderen. Niets meer, maar ook niets minder. Met een fijn Holo-design dat met Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) is geĂŻntroduceerd. “Temaki is een gratis en simpele app die je kunt gebruiken om alles wat je wilt in lijstjes op te slaan:, aldus de ontwikkelaar Jeffrey Martin. Temaki is daarmee vooral een zeer beperkte, maar zeer fijn en rustig vormgegeven app. Lees meer over Temaki.
→ Download Temaki in Google Play (gratis)
15. Tinylist
De kleurrijke todo-app TinyList gaat harten veroveren. De app is simpel, effectief en vooral enorm schattig. TinyList werkt enkel met swipes en straalt vanwege zijn minimalistische uiterlijk. Elk lijstje heeft zijn eigen titel en kleur en bevat alles wat je nog moet herinneren. De boodschappen, opdrachten, niet vergeten-dingetjes, leuke ideeën: er gaat niet meer verloren. Nog nooit was lijstjes maken zo leuk.
→ Download Tinylist in Google Play (0,79 euro)
Tip ons!
Ook een handige app gezien die nog niet in dit lijstje staat? Tip ons via het contactformulier!