Hieronder vind je een overzicht van referentie-apps en naslagwerken voor Android. We leggen daarbij vooral nadruk op applicaties die voor Nederlandse gebruikers interessant zijn.
Lees verder na de advertentie.
1. Duolingo
Met Duolingo kun je gratis talen als Engels, Spaans en Frans op een laagdrempelige manier leren. De app is opgedeeld in onderdelen, waarbij je elke keer maximaal 3 fouten mag maken. Naast het schrijven van woordjes en zinnen wordt ook je spreekvaardigheid getoetst middels de microfoon van je Android-smartphone of -tablet. Na afloop van elk onderdeel krijg je op basis van je prestaties een score. Deze kun je vervolgens vergelijken met vrienden en andere Duolingo-gebruikers.
→ Download Duolingo in Google Play (gratis)
2. Google Translate
De vertaaldienst van Google heeft een fijne update gehad waardoor gebruikers van de app in totaal 51 talen kunnen downloaden om offline te gebruiken. Hierdoor wordt het mogelijk om zonder een internetconnectie een Nederlandse zin naar de Chinese taal te vertalen en vice versa, zolang je maar beide talen hebt gedownload. Nederlands is één van de 51 talen en een download is ongeveer 150 tot 180 megabyte groot. Door de update wordt Google Translate een stuk fijner om in het buitenland – waar je niet altijd de beschikking over een mobiele dataconnectie hebt – te gebruiken.
→ Download Google Translate in Google Play (gratis)
3. WolframAlpha
WolframAlpha is een slimme zoekmachine die vragen kan beantwoorden en berekeningen kan uitvoeren. Een gedeelte van WolframAlpha wordt gebruikt door Apple’s Siri en de app geeft vaak accurate antwoorden op jouw prangende vragen.
→ Download WolframAlpha in Google Play (2,29 euro)
4. Nationale Politie
Met de Nationale Politie Android-app kunnen gebruikers snel contact leggen met de politie en al het laatste nieuws van de politie bekijken. De Nationale Politie Android-app is gratis in Googles app-winkel te downloaden en wil het contact met de politie gemakkelijker en overzichtelijker maken.
Het politienieuws bedraagt informatie over relevante lokale acties, maar ook berichten over vermiste kinderen en personen en verdachten die worden gezocht. Je kunt instellen voor welke locatie je op de hoogte gehouden wilt worden, zoals Amsterdam of Utrecht. De Nationale Politie Android-app kan ook de gps-locatie opvragen om op basis van de locatiegegevens een persoonlijk nieuws- en berichtenaanbod te presenteren.
→ Download Nationale Politie in Google Play (gratis)
5. Onze Taal
De app van Onze Taal: bijna 2000 adviezen over goed Nederlands. De experts van het Genootschap Onze Taal adviseren elke dag over correct taalgebruik en weten alles van spelling, grammatica, leestekens en goed formuleren. De app van Onze Taal biedt bovendien dagelijks vers taalnieuws, en natuurlijk meer informatie over de diensten van Onze Taal.
→ Download Onze Taal in Google Play (gratis)
6. Wikipedia
De officiële Wikipedia-app voor Android bevat meer dan 20 miljoen artikelen in 280 verschillende talen. Wikipedia is een online encyclopedie die zelf door gebruikers wordt aangevuld. In de app kun je artikelen bewaren om later te lezen, zoeken op trefwoorden en artikelen delen.
→ Download Wikipedia in Google Play (gratis)
7. How to Tie a Tie
Hoe knoop je toch ook al weer een dubbele Windsor? En een Kelvin? Of een Pratt? How to Tie a Tie legt het je allemaal weer haarfijn uit. De app bevat twaalf verschillende knopen en geeft een stappenplan voor alle mogelijkheden. De foto’s met instructies zijn duidelijk en de app is gratis.
→ Download How to Tie a Tie in Google Play (gratis)
8. Van Dale Nederlands
Je hoeft geen woordenboek meer mee te slepen, want met Van Dale heb je alles offline beschikbaar op je Android-toestel. Er zijn meerdere varianten, waaronder Nederlands naar: Frans, Engels, Duits en Spaans. Ook is er een Nederlands woordenboek. Het zijn prijzige boeken . Bij de vreemde talen (zoals Spaans) krijg je bij diverse woorden de hoorbare Spaanse uitspraak te horen. Ook zijn er vervoegingen van Spaanse woorden voorhanden en kun je je talenkennis testen met ‘Woord van de dag’. Heb je een verkeerde spelling ingevoerd, dan geeft Van Dale een betere suggestie.
→ Download Van Dale Pocket Nederlands in Google Play (6,99 euro)
Tip ons!
Ook een handige app gezien die nog niet in dit lijstje staat? Tip ons via het contactformulier!