De 19 beste reis-apps voor Android

Gijs Ettes
3 juni 2014, 15:03
9 min leestijd
De 19 beste reis-apps voor Android

Hieronder vind je een overzicht van de beste reis-apps voor Android die momenteel te vinden zijn in Google Play. We leggen daarbij vooral nadruk op applicaties die voor Nederlandse gebruikers interessant zijn.

Lees verder na de advertentie.

1. Google Maps

Screenshot_2013-07-10-09-01-29

Google Maps is de officiële kaartendienst van Google. Sinds 2013 is de app van een nieuw design voorzien. Zowel de plattegrond, de pop-ups, de informatie over locaties en het instellingen-menu hebben een make-over gekregen waardoor de app prettiger werkt.

Met Google Maps kun je snel informatie van bedrijven opzoeken en je route plannen. Velen vinden Google Maps de beste navigatie-app voor Android. En dat is niet zonder reden.

Download Google Maps in Google Play (gratis)

2. NS Reisplanner Xtra

Screenshot_2014-01-16-08-14-48

De NS Reisplanner Xtra is het beste wat de NS de afgelopen jaren is overkomen. De treinen mogen dan vaak problemen hebben, de app werkt altijd als een zonnetje. Je kunt je reis plannen, vertrektijden op de stations zien, actuele storingen bekijken, reizen opslaan voor hergebruik en de app heeft zelfs spraakbesturing. Als je tegen de app zegt dat je morgen om half acht van Amsterdam naar Utrecht wilt reizen, kiest de NS Reisplanner Xtra automatisch de beste treinreis. Een andere handige functie is het notificatiesysteem: je wordt op de hoogte gehouden wanneer je trein vertrekt, aankomt en dat je vooral niet moet vergeten uit te checken. In 2014 is de app voorzien van een geheel nieuw design. Lees meer over de nieuwe NS Reisplanner Xtra.

Download NS Reisplanner Xtra in Google Play (gratis)

3. 9292

9292 heeft een nieuwe Android-app gelanceerd. En het is eindelijk de app die 9292 sinds het nieuwe design verdient. De nieuwe app vervangt het oude 9292 OV Pro die je van je Android-toestel kunt verwijderen. De nieuwe 9292 heeft het kenmerkende en zeer mooie design, werkt snel en is vooral gewoon enorm handig – in tegenstelling tot de oude app. Met 9292 heb je de mogelijkheid om een reis te plannen via het openbaar vervoer, waarbij de nadruk ligt op persoonlijke reizen die je via de app kunt bewaren. Het mag gezegd worden: 9292 heeft een uitstekende nieuwe app gelanceerd.

Download 9292 in Google Play (gratis)

4. Uber

uber

De hippe taxiservice Uber is een keiharde hit in Amsterdam. Je maakt een account aan, voert je creditcardgegevens in en kan voortaan met de Uber app een taxi in Amsterdam bestellen. De update van de Uber app laat Uber-gebruikers voortaan de kosten delen: een handigheid die al geruime tijd erg gewenst is. De app geeft aan welke taxi zich waar bevindt, welke naar jou rijdt, wie de taxichauffeur is, welke auto hij rijdt en hoe lang het nog duurt. De Uber app kijkt automatisch naar jouw locatie en rekent uit welk bedrag er voor een rit moet worden betaald. Daarnaast kun je bij de eindbestemming uitstappen en wordt de prijs van de taxirit automatisch van je creditcard afgeschreven: ideaal. Lees meer over de Uber app.

Download Uber in Google Play (gratis)

5. Flitsmeister

flitsmeister4

Flitsmeister is de koning onder de file- en flits-apps. De app geeft je een overzicht van alle mobiele flitsers, files, trajectcontroles en flitspalen, waardoor je – als het goed is – nooit meer een boete ontvangt. Flitsmeister draait op de achtergrond als jij in de auto zit en geeft een melding als je in de buurt van een flitser komt. En het beste nieuws? De app, die geheel gratis in de Play Store te downloaden is, is in 2013 van een geheel nieuw, strak en volwassen design voorzien. Lees meer over Flitsmeister.

Download Flitsmeister in Google Play (gratis)

6. Waze

waze

Waze is een leuk en sociaal navigatiesysteem met verkeersinformatie, en met wereldwijd 50 miljoen gebruikers. Doe ook mee om samen met andere gebruikers files te omzijlen en tijd en geld te besparen door de dagelijkse ritten van iedereen te verbeteren.

Zo bevat Waze altijd realtime-informatie die je kan helpen om altijd het snelst op jouw eindbestemming te komen.

Download Waze in Google Play (gratis)

7. ANWB Wegenwacht

ANWBWegenwacht2

De officiële ANWB-app fungeert als communicatiemiddels met de ANWB: met een druk op de knop kun je pech-onderweg-dienst bellen en direct je locatie doorgeven. Scheel hen en jou tijd. Daarnaast kun je jouw wegenwacht-account aanpassen. Ook zijn er tips & trucs in de app aanwezig. Dat is niet alleen handig: de tips zijn ook nog eens heel fijn gesorteerd. Denk bijvoorbeeld aan een indicatie van verschillende meldingen in de auto: welk icoontje krijg je als de rem het niet meer goed doet? Ook zijn er adviesvideo`s aanwezig.

Download ANWB Wegenwacht in Google Play (gratis)

8. benzine-Jip

Een goede tankbeurt is voor velen diep in de buidel tasten. Een paar euro besparen is dan mooi meegenomen, en dat geldt helemaal voor automobilisten die veel tanken. De Android-app benzine-Jip laat je in één oogopslag zien bij welk tankstation je voordelig(er) kunt tanken. In plaats van de literprijs zie je in de app het prijsverschil per tankbeurt. Heb je een tankstation gezien waar je een paar euro kunt besparen? De app navigeert je direct naar de betreffende locatie.

Download benzine-Jip in Google Play (gratis)

9. BikeNode

bikenode

BikeNode laat je alle fietsroutes van Nederland en België in één app zien. De routes worden geleverd door OpenFietsKaart.nl in samenwerking met OpenStreetMap.org. Iedereen kan nieuwe routes toevoegen. De app werkt met GPS, zodat je altijd kunt zien of je nog wel de goede weg volgt.

Download BikeNode in Google Play (gratis)

10. Booking.com

booking.jpg

De app Booking.com laat je zoeken naar de dichtstbijzijnde hotels of juist naar hotels op basis van locatie. De grote en betrouwbare hotelwebsite heeft een eigen Android-app waarmee je kunt reserveren bij ongeveer 190.000 hotels van over de hele wereld. In de app kun je foto’s van de hotels bekijken, beoordelingen lezen en zelf een beoordeling geven.

Download Booking.com in Google Play (gratis)

11. Schiphol Amsterdam Airport

schiphol

De officiële Schiphol-app bevat de actuele vertrektijden, een handige planner en een duidelijk overzicht van het vliegveld. De notificatie-updates van vertragingen en gewijzigde gates zijn echt een toegevoegde waarde. Zie de app als de NS Reisplanner Xtra van Schiphol.

Download Schiphol Amsterdam Airport in Google Play (gratis)

12. CoPilot GPS

copilot

De gratis routeplanner CoPilot GPS is een fijne app voor wanneer je geen dataverkeer wilt gebruiken. De app slaat de mappen op waardoor je altijd een kaart bij je draagt. Je mag in totaal één map gratis downloaden, waaronder die van de Benelux. Een tweede map kost 25 euro. In de app kun je navigeren naar zogeheten points of interest (zoals de Big Ben en bekende restaurants en winkels) of zelf ingestelde locaties en CoPilot GPS kiest automatisch de goede route voor zowel de auto of om te lopen. Zie CoPilot GPS als een soort van offline Google Maps die via GPS tot maximaal drie verschillende routes naar je gewenste eindbestemming plant. Als je de gesproken navigatie wilt gebruiken, kun je dat in de app aanschaffen voor 20 euro.

Download CoPilot GPS in Google Play (gratis)

13. CoPilot Live navigatie

De navigatie-app CoPilot Live draait al een lange tijd mee. In ongeveer twee jaar is CoPilot Live gegroeid van een kleine app tot een populaire navigatiesoftware voor Android. Toentertijd was het grootste voordeel van CoPilot Live de mogelijkheid om kaarten op het geheugen op te slaan, waardoor je zonder dataverbinding kon navigeren. Twee jaar later is dat nog steeds een belangrijk aspect van de app, maar biedt CoPilot Live veel meer dan de standaard navigatie van Google Maps. Lees ook onze review.

Download CoPilot Live in Google Play (25,99 euro)

14. DirectLease Tankservice

directlease

Met de DirectLease Tankservice-app kun je zoeken waar je het goedkoopst kunt tanken. De app laat zien bij welke tankstations je allemaal terecht kunt, inclusief openingstijden en de actuele prijzen voor bezine, diesel, LPG en meer. Het is zelfs mogelijk om te zoeken naar een tankstation met een winkel, wasstraat of die aanhangers accepteert.

Download DirectLease Tankservice in Google Play (gratis)

15. Navigon

navigon

Navigon maakt van je Android-toestel een volwaardig navigatiesysteem. Navigon bevat onder andere de mogelijkheid om te zoeken op POI (nuttige plaatsen, zoals hotels en tankstations), dag- en nachtweergave, gebruik in portret- en landschapsweergave, zowel in 2D als in 3D, verschillende snelheidsprofielen (afhankelijk van je voertuig) en waarschuwing bij overtreding van de maximum snelheid. Navigon gebruikt Reality View Pro: dit houdt in dat bepaalde situaties zo natuurgetrouw mogelijk worden getoond. Een rijbaan-assistent laat duidelijk zien via welke stroken je moet afslaan, zodat je nooit meer te laat een afrit neemt. Ook kan de software een alternatieve route berekenen. Er is een koppeling met het adresboek van je Android-telefoon, zodat je makkelijk naar vrienden en zakelijke contacten kunt navigeren.

Download Navigon in Google Play (59,95 euro)

16. Natuur in Nederland

Het boek `Natuur in Nederland` van prof. Frank Berendse is voortaan beschikbaar als audio-app voor Android. De app is gemaakt met het Shoudio Platform en biedt daardoor allerlei audio-functies op locatie. Met de gratis app kun je vaar-, fiets- en wandelroutes verkennen in de Nederlandse bossen, heidegebieden, polders, in beekdalen en over zandruggen. Professor Berendse spreekt je toe en wijst je op bijzondere planten, vogels en andere natuurverschijnselen. Je kunt meeluisteren naar vogelgeluiden en ondertussen tekeningen van planten bekijken.

Download Natuur in Nederland in Google Play (gratis)

17. OV-chipkaart

Screenshot_2014-01-28-15-50-15

Met de OV Chipkaart Android-app kun je overal je online transactieoverzicht bekijken, servicepunten voor de OV-chipkaart in de buurt vinden en snel je kaartgegevens in te zien. Bij de Android-app log je in met je Mijn OV-chipkaartaccount. De app biedt daarmee dezelfde functies als de website, die het ook mogelijk maakt om je transactieoverzicht en daarmee je reisoverzicht te bekijken. Zo laat de website bijvoorbeeld zien wanneer je ergens in- of uitcheckte en hoeveel de reis heeft gekost.

Download OV-chipkaart in Google Play (gratis)

18. Sygic: GPS Navigation

sygic

Navigatiesoftware met erg veel functies. Ondersteunt meer dan 20 talen, en bewaart de kaarten offline, dus ook in het buitenland zonder verdere kosten te gebruiken. De navigatiesoftware met kaarten van Europa kost €59,99 en bevat ook snelheidscamera’s en flitspalen voor Nederland en België.

Download Sygic: GPS Navigation in Google Play (gratis)

19. CXX

Connexxion heeft een eigen reisplanner-app voor Android uitgebracht. CXX biedt informatie over je toekomstige reis met bus-, boot- en treintijden van alle vervoersmaatschappijen in Nederland. Een interessante feature van de app is dat de bustijden van Connexxion-lijnen altijd actueel zijn, inclusief mogelijke vertragingsinformatie. En dat kan voor Connexxionreizigers enorm handig zijn.

Download CXX in Google Play (gratis)

Tip ons!

Ook een handige app gezien die nog niet in dit lijstje staat? Tip ons via het contactformulier!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu