De 13 beste thema-apps voor Android

Gijs Ettes
14 mei 2014, 22:10
7 min leestijd
De 13 beste thema-apps voor Android

In dit artikel lichten we de beste thema apps voor je Android-toestel uit die momenteel zijn te vinden in Google Play. We hebben in het overzicht nadruk gelegd op applicaties die voor Nederlandse gebruikers interessant zijn.

Lees verder na de advertentie.

1. Dashclock

dashclock

Sinds Android 4.2 Jelly Bean is het mogelijk om widgets op het lockscreen te plaatsen. Eén van de belangrijkste widgets is de officiële klok. Roman Nurik vond die klok echter een beetje karig – en daar heeft `ie ook gelijk in – en ontwikkelde daarom DashClock Widget, een uitgebreide klok-widget die naast de tijd ook notificaties toont. En hoewel de klok het design behoudt van Android 4.2 Jelly Bean, kun je naast de tijd ook je gemiste oproepen, sms`jes, e-mails en toekomstige agenda-afspraken zien. De app is geheel naar eigen wens aan te passen en de overzichtelijke interface laat je snel en gemakkelijk je eigen klok-widget samenstellen en activeren. Een leuk weetje: de app is geheel open source en iedereen kan aan DashClock Widget meewerken. Hierdoor blijft de ontwikkeling in beweging en is de app gratis in de Google Play Store te downloaden.

Download Dashclock in Google Play (gratis)

2. Nova Launcher

novalauncher.jpg

Nova Launcher is naast Apex Launcher de meest populaire Ice Cream Sandwich-launcher. Met Nova Launcher vervang je de huidige homescreens en ben jij de baas over je eigen smartphone. Met de alternatieve launcher kun je vrijwel alles aanpassen: van de app-drawer tot app-iconen.

De betaalde versie Nova Launcher Prime bevat meer functies.

Download Nova Launcher in Google Play (gratis)

3. Apex Launcher

apex

Voor degenen die alles uit Ice Cream Sandwich willen halen, is er Apex Launcher. In tegenstelling tot ADW, LauncherPro en Nova Launcher is Apex Launcher echt een krachtige en veelzijdige Android-launcher. Met een launcher vervang je de schermen van je smartphone waar al je apps en widgets op staan. Je kunt meerdere pagina’s toevoegen, leuke scroll-effecten instellen, iconen en titels aanpassen en de app-drawer naar eigen wens instellen. Met de verschillende mogelijkheden van Apex Launcher ben je in ieder geval wel een tijdje zoet.

Download Apex Launcher in Google Play (gratis)

4. Aviate

Screenshot_2013-10-16-17-37-19

Aviate is een hele interessante app die het idee van de Google Now launcher combineert met een meer slimme benadering van dagelijks Android-gebruiker. De launcher past zich namelijk aan jouw levensstijl aan, want voor verschillende situaties en omgevingen is ook een `andere smartphone` benodigd. Lees meer over Aviate en bekijk screenshots.

Download Aviate in Google Play (gratis)

5. Cover Lock Screen

cover.jpg

over is een innovatieve vervanger van het vergrendelscherm in Android en zorgt ervoor dat je op het juiste moment snel beschikt over de apps die je nodig hebt. Deze lockscreenvervanger heeft een minimalistisch design en leert van je gedrag nadat je hem langer gebruikt. Met behulp van je locatie ziet Cover of je je thuis, in de auto of op het werk bevindt. Op basis daarvan worden op het lockscreen de meest relevante en veelgebruikte apps getoond. Zo heb je bijvoorbeeld thuis snel toegang tot de browser, Spotify en Instagram, terwijl op werk voornamelijk apps met betrekking tot productiviteit worden getoond. Ook handig: als je in de auto zit, kun je in een oogwenk Google Maps Navigatie starten om een route te plannen. Handig!

→  Download Cover bèta in Google Play  (gratis)

6. Chameleon

chameleon

Chameleon Launcher haalde vorig jaar zijn financiering via Kickstarter op. De app was tijdens de release enkel beschikbaar voor Android-tablets, maar de ontwikkelaars hebben Chameleon Launcher nu ook voor Android-smartphones uitgebracht. De homescreenvervanger bestaat voornamelijk uit speciale widgets die naar eigen wens in grootte en qua content aangepast kunnen worden. Zo heb je bijvoorbeeld een widget voor je kalender, het weer, Instagram, Twitter en al je RSS-feeds. Het is daarnaast ook mogelijk om Chameleon Launcher automatisch van type homescreen te laten wisselen op basis van GPS-locatie, wifi-netwerk of de tijd. De volledige versie voor Android-tablets en -smartphones heeft een prijskaartje van 3,12 euro, Chameleon Launcher for Phones is enkel op Android-smartphones (met een minimale resolutie van 720p) te installeren en is met 2,25 euro iets goedkoper dan de volledige versie.

Download Chameleon Launcher for phone in Google Play (2,25 euro)

7. Droidpapers

droidpapers

De wallpaper is één van de belangrijkste onderdelen van je smartphone. Geen wonder dat het `belangrijk` is dat je een toffe wallpaper hebt. Ik heb een voorkeur voor de officiële wallpapers van Android en zijn fabrikanten en die voorkeur wordt in één app gebundeld: DroidPapers. De gratis app biedt een overzicht van onder andere alle Android Open Source Project (AOSP) wallpapers – van Cupcake tot Jelly Bean -, Samsungs TouchWiz-wallpapers en de wallpapers van alternatieve software-ontwikkelaars als CyanogenMod en MIUI.

Download Droidpapers in Google Play (gratis)

8. Facebook Home

facebookhome1

Facebook Home was hét grote nieuws van de week. De homescreenvervanger transformeert je Android-toestel in een heuse Facebooktelefoon waar contact met je (Facebook)vrienden het belangrijkste is. Het ontgrendelscherm en je beginscherm bestaan uit schermvullende foto`s van je Facebookvrienden met bijbehorende posts – ook andere sociale netwerken worden ondersteund – en berichten zijn de basis van de app. Deze komen in beeld via Chat Heads: cirkelvormige foto`s van de betreffende contactpersoon waar je op kunt drukken om te chatten en aan de kant kunt slepen om de content van Facebook Home te blijven bekijken.

Download Facebook Home in Google Play (gratis)

9. Heart Container Battery Meter

De batterij-indicator Heart Container Battery Meter heeft veel weg van de oudere NES-games en Minecraft. De widget laat het `leven` van je batterij zien met de bekende drie pixelhartjes, die langzaam leeglopen naarmate je batterij-percentage verlaagt. Heart Container Battery Meter is een widget, waardoor je de drie pixelhartjes op elke gewenste plaats van een homescreen kan plaatsen. En mijn game-karakter en innerlijke nerd hebben gesproken: ik vind Heart Container Battery Meter geweldig!

Download Heart Container Battery Meter in Google Play (0,96 euro)

10. KitKat Launcher

kk1

Met KK Launcher kan iedereen genieten van de officiële KitKat-launcher van Android 4.4 en de Nexus 5. Er zijn al enkele andere launchers die eenzelfde functionaliteit bieden, maar de mensen achter KitKat Launcher hebben de officiële launcher eigenlijk `gekopieerd` en voor alle Android-toestellen vanaf Ice Cream Sandwich (Android 4.0) beschikbaar gemaakt. Daarnaast biedt de apps een reeks instellingen om KitKat Launcher naar je eigen wens in te stellen, zoals het verbergen van de zoekbalk tot de grootte van app-iconen. Lees meer over KitKat Launcher.

Download KitKat Launcher in Google Play (gratis)

11. MiHome Launcher

miihome

De populaire alternatieve Android-software MIUI wordt geprezen om zijn kleurrijke en unieke design. Met de MiHome Launcher, een officiële app van MIUI, breng je de Android-versie van MIUI naar je eigen smartphone. MiHome Launcher is een homescreen vervanger die je in het rijtje kunt plaatsen van onder andere Apex Launcher, Nova Launcher en GO Launcher EX, en de app onderscheidt zich door zijn eigen stijl, met name de iconen en widgets. MiHome Launcher vervangt je huidige homescreen en biedt je meer dan tien verschillende homscreens waar je tussen kunt swipen. De app heeft eigen swipe-effecten, gave widgets en een eigen lockscreen. Het nieuwe lockscreen kun je in de instellingen van MiHome Launcher kiezen. Een aanrader, want MiHome Launcher beschikt over veel verschillende toffe lockscreens.

Download MiHome Launcher in Google Play (gratis)

12. Pattrn

Eén van de toffe aspecten van Android is de mogelijkheid om je homescreen aan te passen. De Android-app Pattrn biedt je een collectie aan interessante wallpapers, die allemaal door de COLOURlovers-community zijn gemaakt. COLOURlovers is een website waar creatievelingen hun patronen en designs kunnen uploaden en Pattrn bundelt deze bonte verzameling. De wallpapers in Pattrn bestaat vaak uit kleurrijke en drukke patronen en geven je smartphone een geheel ander uiterlijk.

Download Pattrn in Google Play (gratis)

13. Twisty Launcher

twisty3

De simpele polsbeweging waarmee je de camera van de Moto X snel activeert, is een van de speerpunten waarmee Motorola zijn nieuwste Android-vlaggenschip aan de man wil brengen. De Android-community heeft inmiddels al voor een alternatief gezorgd dat werkt met vrijwel iedere Android-smartphone, Twisty Launcher genaamd. Twisty Launcher laat je bovendien meer dan alleen de camera openen met een polsbeweging en is volledig aanpasbaar. Lees meer over Twisty Launcher.

Download Twisty Launcher in Google Play (gratis)

Tip ons!

Ook een handige app gezien die nog niet in dit lijstje staat? Tip ons via het contactformulier!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu