Timelapse-video`s ogen fraai en zijn gemakkelijker om te maken dan je misschien zou denken. We lichten vier apps uit die je helpen om timelapses met je Android te maken.
Lees verder na de advertentie.
In een timelapse lijkt het dat beelden op hoge snelheid worden afgespeeld, maar zo worden ze niet opgenomen. Een timelapse-app maakt namelijk om een bepaald aantal seconden een foto, en voegt al deze beelden samen tot één geheel. Hierdoor wordt het effect gecreëerd alsof de tijd heel snel gaat.
1. Microsoft Hyperlapse

Microsoft Hyperlapse werd vorig jaar uitgebracht en werkte aanvankelijk met een beperkt aantal Android-toestellen. Daar is later verandering in gekomen, want de app ondersteunt tegenwoordig vrijwel alle smartphones. Microsoft Hyperlapse laat je vlot een timelapse-filmpje maken en heeft de mogelijkheid om beelden te stabiliseren, zodat de video uiteindelijk vloeiend oogt.
De applicatie maakt gebruik van een speciale techniek, waarbij de software specifieke frames uit de beelden kiest en die vervolgens combineert. Beelden waarop niets belangrijks te zien is, worden automatisch door de app versneld. Hierdoor kun je zonder al te veel moeite toch iets moois creëren.
→ Download Microsoft Hyperlapse in Google Play (gratis)
2. Lapse It

Lapse It is verreweg de populairste timelapse-app uit dit rijtje. Dat komt vooral door de gebruiksvriendelijke interface, vele features en het feit dat de app gratis is. Wanneer je Lapse It opent, tik je op `New Capture` om een filmpje te schieten. In het scherm dat verschijnt, krijg je toegang tot allerlei opties. Zo kun je het interval en de witbalans aanpassen, maar ook een filter over het beeld leggen.
Voor veeleisende gebruikers raden we de Pro-versie (1,99 euro) aan. Die biedt nog meer features en laat je timelapse-video`s in full-hd schieten. Bij de gratis versie ben je gebonden aan een maximale resolutie van 640 bij 480 pixels. Filmpjes ogen daardoor wat onscherp, zeker als je ze op een groot scherm bekijkt.
→ Download Lapse It in Google Play (gratis)
3. Framelapse

Ook Framelapse is zo`n app die vele features combineert met een fijne interface. De app heeft geen startscherm, maar start direct de camera van je Android. Aan de linkerkant zie je vijf knoppen, waarmee je bijvoorbeeld de resolutie instelt, de lengte van het filmpje bepaalt of geschoten timelapse-video`s terugkijkt. Framelapse is minder uitgebreid dan Microsoft Hyperlapse en Lapse It, maar zal voor de meeste gebruikers prima voldoen.
Framelapse valt vooral op door de snelheid. Alle functies werken vlot en geschoten timelapse-video`s kun je direct terugkijken. Ook handig is dat de applicatie werkt met de frontcamera. De Pro-versie (3,36 euro) geeft je wat extra opties, waaronder een slaapmodus, zodat je het scherm van je Android niet hoeft in te schakelen om de app te gebruiken.
→ Download Framelapse in Google Play (gratis)
4. TimeLapse

Wil je timelapse-app zonder al te veel poespas, dan moet je TimeLapse proberen. De app is enorm simpel en fijn in gebruik. Voordat je begint met schieten, kies je eerst de interval en een limiet voor het aantal foto`s dat je maakt. Hierna selecteer je een resolutie, waarbij je standaard in 1080p kunt schieten, al verschilt dit wel per Android-toestel.
Geschoten filmpjes dient TimeLapse nog wel te encoderen. Bij een video van een aantal seconden is dat zo gepiept, maar met met langere filmpjes kan TimeLapse minutenlang bezig zijn. Overigens moet je vooraf wel de framerate (1 t/m 60 fps) en beeldkwaliteit selecteren.
→ Download TimeLapse in Google Play (gratis)