De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

De 27 beste tool- en root-apps voor Android

Redactie
29 mei 2014, 23:19
12 min leestijd
De 27 beste tool- en root-apps voor Android

Hieronder vind je een overzicht van de beste tools apps voor Android. Deze applicaties draaien voornamelijk om hun functionaliteit en mogelijkheden met Android. Sommige apps hebben root-rechten nodig. Het rooten van je toestel is nooit zonder gevaar. AndroidPlanet kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade.

Lees verder na de advertentie.

1. Titanium Backup

titaniumbackup

Titanium Backup is de beste backup-app voor Android. De app wordt vaak geüpdatet, heeft veel verschillende opties en is enorm stabiel. Om Titanium Backup te gebruiken, heb je wel root-rechten nodig. Mocht je vaak van rom wisselen en veel apps moeten herstellen, is de betaalde versie van Titanium Backup ook een goede optie. Met de betaalde versie kun je in één keer al je opgeslagen instellingen en apps terugzetten.

Download Titanium Backup in Google Play (gratis)

2. Light Flow

Als je een Android-toestel met een LED-lampje hebt, is er een grote kans dat je van Light Flow hebt gehoord. De app beheert je LED-instellingen en stelt voor elke notificatie een andere kleur LED in.

Zo krijg je bijvoorbeeld een rood lampje voor een gemiste oproep, een wit lampje voor een nieuwe e-mail, een groen lampje voor een WhatsApp-bericht en een blauw lampje voor Facebook-notificaties.

Download Light Flow in Google Play (gratis)

3. HaxSync

haxsync1

Een groot probleem van Android Open Source Project, alternatieve Android-software en de Nexus-toestellen is dat Google geen synchronisatie met Facebook toelaat. Dat ligt niet aan Google, maar aan Facebook. Sommige fabrikanten, waaronder Samsung en HTC, staan wel toe dat de software op hun smartphones met Facebook synchroniseert. Voor degenen bij wie dit niet het geval is óf voor degenen die meer opties willen hebben met betrekking tot deze synchronisatie, is er HaxSync. Na de laatste update naar versie 2.6.0 beschikt de app over de mogelijkheid om foto`s van Facebook in hoge resolutie met Google Contacts te synchroniseren waardoor je altijd foto`s in hoge kwaliteit hebt. Dat betekent: geen kleine pixelige foto`s meer in je contactenlijst!

Download HaxSync in Google Play (gratis)

4. Android Apparaatbeheer

androidapparaatbeheer1

Met de officiële app van Android Apparaatbeheer kunnen gebruikers hun andere toestellen bekijken, opsporen en de gegevens van de betreffende apparaten wissen. De app toont alle apparaten die aan je Google-account zijn gekoppeld. Het is mogelijk om met de app een specifiek toestel te laten rinkelen – ook al staat deze in stille modus -, de pincode voor schermvergrendeling van het apparaat opnieuw in te stellen en alle gegevens op de telefoon of tablet te wissen.

Download Android Apparaatbeheer in Google Play (gratis)

5. Flashify

flashify2

Flashify is dé alleskunner voor de root-gebruiker en degenen die hun smartphone of tablet `flashen`, ofwel andere software en kernels erop installeren. Met Flashify kun je gemakkelijk alternatieve recoveries, kernels en boot-images flashen, direct vanuit Android. Als de flash is voltooid, wordt het toestel opnieuw opgestart waarna de veranderingen zijn doorgevoerd. Ook wordt het flashen van nieuwe software ondersteund. Maar de app kan nog meer. Zo is Flashify in staat om van je huidige recovery of kernel een backup te maken die hierna op Dropbox opgeslagen kan worden. Daarnaast hebben gebruikers de mogelijkheid om het backup-bestand via de ingebouwde deelfunctie van Android via andere apps te delen. Lees meer over Flashify.

Download Flashify in Google Play (gratis)

6. Helium backup

helium

Koushik Dutta (Koush), ontwikkelaar van ClockworkMod Recovery, heeft de app gemaakt. Helium – App Sync and Backup maakt een complete back-up van al je apps en bijbehorende data – of je nu over root beschikt of niet. En met name laatstgenoemde is fijn, want het was tot voorheen nog niet mogelijk om gemakkelijk een back-up van je apps en data te maken zonder dat je geroot bent. Helium – App Sync and Backup is door zijn simpele interface enorm gemakkelijk te gebruiken en als je de premium versie aanschaft, heb je ook de mogelijkheid om je back-ups naar Google Drive of Dropbox te uploaden. Een opmerkelijke eigenschap van Helium – App Sync and Backup is de functie om enkel de app-data op te slaan. Scheelt je honderden megabytes en wanneer je de back-up herstelt, wordt de app automatisch in de Google Play Store gedownload alvorens de data wordt teruggezet.

Download Helium backup in Google Play (gratis)

7. Chromecast

Screenshot_2013-11-22-15-09-08

De Chromecast is een dongel die in de HDMI-poort van een tv wordt gestoken. Het apparaat streamt rechtstreeks via wifi van het internet, bijvoorbeeld via apps als YouTube, Netflix en Google Play Movies & Tv. Laatstgenoemde is nog niet in Nederland beschikbaar. Velen die de Chromecast hebben geïmporteerd, kunnen bijvoorbeeld (nog) niet van dergelijke diensten gebruikmaken. Met de app kun je jouw Chromecasts beheren. Lees meer over de Chromecast of check onze Chromecast review.

Download Chromecast in Google Play (gratis)

8. FasterFix

Heb je soms wel een last van een langzaam GPS-signaal? Dat je al met je auto rijdt maar nog op Google`s navigatie moet wachten omdat het Android-toestel nog geen GPS-lock heeft? Deze wachttijden worden met FasterFix ingekort: een kleine app die de beste Network Time Protocol (NTP)-server opzoekt en automatisch je GPS-data van de snelste server vandaan haalt.

Download FasterFix in Google Play (gratis)

9. Greenify

Greenify2

Greenify is één van de meest geliefde apps bij degenen die hun apparaat hebben geroot. De app voor accubesparing bekijkt welke apps je batterij leegslurpen en zet deze apps in een speciale slaapstand die veel sterker is dan de huidige slaapstand waar Android over beschikt.

Dit zorgt voor minder haperingen tijdens het gebruik van je smartphone of tablet, maar heeft logischerwijs ook een positief effect op de accuduur. Greenify is ook beschikbaar voor niet-geroote toestellen.

Download Greenify in Google Play (gratis)

10. ROM Manager

rommanager

De must-have app voor geroote toestellen. Je kunt via de app gemakkelijk backups maken en nieuwe roms flashen. In de betaalde versie krijg je een notificatie als een update voor je rom beschikbaar is. ClockworkMod Recovery is tevens van dezelfde maker als ROM Manager. De app heeft root-rechten nodig.

Download ROM Manager in Google Play (gratis)

11. SetCPU

setcpu

Als je bent geroot, kun je SetCPU installeren om de processorsnelheid en governor te veranderen. De processorsnelheid is belangrijk voor hoe snel het toestel kan werken en de snelheid is omhoog te schroeven (overclocken). De governor bepaalt hoe snel de processor van snelheid wisselt en hoe je toestel op processen reageert. In SetCPU is het ook mogelijk om de voltages in te stellen, waardoor je de batterijduur kunt verlengen.

Download SetCPU in Google Play (1,49 euro)

12. Solid Explorer Beta

solid explorer beta

Solid Explorer Beta heeft net als het oude vertrouwde Windows Commander twee schermen waar je tegelijkertijd in kunt werken en bestanden naar andere mappen kunt slepen. Vanuit de app kun je direct bestanden uploaden naar Dropbox en heb je de mogelijkheid om favoriete locaties op je geheugenkaart toe te voegen. Een uitstekende filebrowser.

Download Solid Explorer Beta in Google Play (gratis)

13. Volume+

volume+

Volume+ kan het geluid drastisch luider maken en de kwaliteit verbeteren, zowel van de luidspreker als de koptelefoonuitgang. Hoewel sommigen Beats Audio al prima vinden, biedt Volume+ veel meer controle over het geluid van je toestel. Het is mogelijk om verschillende equalizers te gebruiken, het geluid luider te maken of meer bass toe te voegen. Volume+ werkt op geroote toestellen die op Android 2.3 of hoger draaien.

Download Volume+ in Google Play (1,50 euro)

14. Cerberus

cerberus

Het is één van de grootste angsten van smartphone-bezitters: het verlies van hun toestel, of dit nu door diefstal of eigen vergeetachtigheid komt. Met de anti-diefstal app Cerberus wordt deze angst een stuk beter onder controle gehouden. Cerberus is een enorm uitgebreide app die, mocht je toestel verloren of gestolen zijn, heel veel functies heeft om je data te berschermen en de mogelijke dief te ontmaskeren.

Download Cerberus in Google Play (gratis)

15. 1Tap Eraser

Het cache-geheugen van je Android-toestel neemt vaak veel ruimte in. Door het cache-geheugen laden applicaties sneller, zoals Facebook, Instagram en Twitter omdat foto`s, informatie en andere content in het geheugen wordt opgeslagen. Maar het cache-geheugen kan soms ook iets te vol raken. Daarom is de 1Tap Eraser een fijne Android-app waarmee je het Android-toestel even compleet kan opschonen en weer met een schone lei kan beginnen.

Download 1Tap Eraser in Google Play (gratis)

16. avast! Mobile Security

avast! Mobile Security

Net als een computer heeft ook een smartphone beveiling nodig. avast! Mobile Security is de beste beveilings-app in de Google Play Store en beveiligt je persoonlijke data, mocht je ooit naar malafide websites worden gelokt. Het stopt hackers met een sterke firewall en houdt je smartphone in de gaten. De app is zelfs handig als je toestel wordt gestolen, want je kunt via een sms-bericht al je persoonlijke data wissen, een sirene laten loeien of de GPS activeren.

Download avast! Mobile Security in Google Play (gratis)

17. QR Droid

qrdroid

QR Droid is één van de eerste qr-apps in Google Play, en ook één van de eerste qr-code-apps die ik ooit hebt gedownload. De app heeft een oké uiterlijk met de mogelijkheid om zelf qr-codes te maken en een geschiedenis van gescande qr-codes te bekijken. Ook kun je van camera wisselen en worden ussd-codes, die gevaarlijk kunnen zijn voor je toestel, niet door QR Droid geopend. Daarnaast is de app ook nog eens gratis in Google Play te downloaden. Een flinke aanrader, hoewel de app helaas niet vaak wordt geüpdatet.

Download QR Droid in Google Play (gratis)

18. Clean File Manager

cfm 1

Clean File Manager kost je niets, heeft een prachtig Holo-design en is een van de overzichtelijkste bestandsbeheerders die we voor Android hebben gezien. Een echte aanrader dus. Je kunt bij dat mooi Holo-design uit twee thema`s kiezen, een donkere en een lichte. Met handige veegbewegingen naar links of rechts navigeer je daarnaast snel door je mappen. Clean File Manager pakt ook nog eens zip-bestanden en aanverwanten uit, laat je mappen en bestanden soepel sorteren en heeft verschillende opties om al je data te doorzoeken. Dit zijn nog niet eens alle functies van de app, wat Clean File Manager een erg compleet pakket maakt. Lees meer over Clean File Manager.

Download Clean File Manager in Google Play (gratis)

19. System Monitor

systemmonitor

Houd je Android-smartphone of -tablet helemaal in de gaten met System Monitor, de mooiste en meest veelzijdige systeemmonitor-app voor Android. De app biedt je een overzicht van alle real time system load-statistieken in de vorm van tekst of een grafiek, waaronder de CPU (processor), RAM (werkgeheugen), I/O (communicatiesnelheid) en netwerkverbinding. System Monitor is voorzien van een speciale notificatiebalk met relevante systeeminformatie, verschillende widgets en een toffe DashClock-extensie.

Download System Monitor in Google Play (2,45 euro)

20. Flashlight

flashlight

Een zaklamp op je telefoon: het is een fantastisch idee. Het komt vaak genoeg voor dat je door het donker niet meer het sleutelgat kunt vinden.

Met Flashlight heb je altijd een zaklamp bij je. Flashlight gebruik de LED-flash van je camera als zaklamp en is te activeren via een handige widget.

Download Flashlight in Google Play (gratis)

21. MisHaps

mishaps

Ben je ooit wel eens je smartphone kwijtgeraakt? Grote kans dat de vinder van de smartphone hem óf houdt (en niet erg aardig is) óf het toestel aan de rechtmatige eigenaar probeert te retourneren. Maar dat wordt wel bemoeilijkt als het toestel met een pincode is beveiligd en je verder geen informatie over de eigenaar hebt. En daar vult MisHaps het gat.

De app laat na een bepaalde tijd – laten we zes uur nemen – je contactgegevens op het lockscreen zien, nog voordat je het toestel ontgrendelt. Je kunt zelf instellen wat je laat zien, zoals een naam, e-mail, alternatieve telefoonnummer en persoonlijke boodschap. MisHaps is een kleine app die constant op de achtergrond draait, maar weinig geheugen in beslag neemt. Het is ook mogelijk om de informatie op je lockscreen altijd te laten zien. Je weet maar nooit wanneer je `m verliest.

Download MisHaps in Google Play (0,77 euro)

22. PC Monitor

Als systeem-admin of pc-controlfreak komt PC Monitor als een geschenk uit de hemel. De Android-app controleert en beheert je aangesloten systemen en geeft je overal toegang tot de pc`s.

PC Monitor beschikt over enorm veel mogelijkheden en ziet er door het Holo-uiterlijk ook nog eens beeldschoon uit. En dat is een unicum voor een dergelijke app.

Download PC Monitor in Google Play (gratis)

23. Superuser

superuser

Superuser werkt alleen op geroote toestellen en geeft apps root-rechten. Door root-rechten kunnen apps hun volledige functionaliteit uitoefenen, zoals het backuppen van instellingen of het aanpassen van de processor-snelheid. Eén van de handige eigenschappen van Android is het rooten, waardoor je de baas bent over je eigen toestel. Mocht je geïnteresseerd zijn in rooten: op het forum XDA-Developers vind je alles wat je nodig hebt. Let op: het rooten van je toestel is nooit zonder gevaar. Android Planet is niet aansprakelijk voor eventuele schade aan je toestel.

Download Superuser in Google Play (gratis)

24. Switchr

Switchr-Slide-ScreenShot

Switchr wil de manier waarop je van app wisselt drastisch veranderen. Met een simpele maar hele slimme manier van besturen wil de Android-app je snel en gemakkelijk tussen jouw actieve apps laten wisselen, waarbij ontwikkelaar Mohammad Adib al snel de vergelijking met ALT-TAB van Windows erbij pakt. Het multitasken op Android is hier en daar nog niet altijd even efficient. Neemt stock Android, dat een lijst met apps onder elkaar zet waarna je de apps één voor één kunt wegswipen. Het is veelal niet ideaal. Daarnaast is het ook niet de mooiste manier van multitasken. Beide problemen wil Switchr oplossen. Lees meer over Switchr.

Download Switchr in Google Play (gratis)

25. Winzip

Het bekende Windows-programma WinZip heeft eindelijk de stap naar Android gemaakt. De officiële app is grotendeels hetzelfde als de pc-versie en kan (beveiligde) zip-bestanden openen en nieuwe zip-bestanden van bestaande bestanden maken.

Het design van de app laat nog wel te wensen over, maar de functionaliteit van WinZip is erg uitgebreid.

Download WinZip in Google Play (gratis)

26. Total Commander

Als je een Windows-gebruiker bent, heb je vast wel eens van Total Commander gehoord. De populaire bestandsbeheerder is geliefd vanwege zijn simpliciteit en heeft een grote groep trouwe gebruikers. Total Commander is niet de mooiste bestandsbeheerder, maar is naar eigen wens aan te passen (waaronder de werkbalk) en zit boordevol handige functies. Als je het toestel kantelt, biedt Total Commander aan twee folders de ruimte. Zo kun je gemakkelijk bestanden van de ene naar de andere folder slepen.

Download Total Commander in Google Play (gratis)

27. BBQLog

bbq

Als je een CyanogenMod-flasher bent, kun je eigenlijk niet zonder BBQLog. De app houdt alle wijzigingen en toevoegingen in CyanogenMod per toestel bij. Stel dat jij de Galaxy Nexus hebt, kun je in de app precies zien wat er met elke nieuwe versie is veranderd. En dat is wel nodig, want CyanogenMod wordt op dit moment elke dag geüpdatet.

Download BBQLog in Google Play (gratis)

Tip ons!

Ook een handige app gezien die nog niet in dit lijstje staat? Tip ons via het contactformulier!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu