Smartphones en tablets worden alsmaar krachtiger, veelzijdiger en dus geschikter om onderweg productief te zijn. Ook het aanbod zakelijke apps is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Maar welke zijn nu écht de moeite waard?
Een antwoord op die vraag is behoorlijk lastig, want er zijn immers duizenden zakelijke apps in Google Play te vinden. Slechts een gedeelte daarvan is het downloaden waard en biedt een toegevoegde waarde voor bedrijven en zakelijke gebruikers. Hieronder volgen de zakelijke Android-apps die je niet mag missen.
1. Microsoft Office Mobile
Maak je veel gebruik van het office-pakket van Microsoft, dan is de bijbehorende Android-app eigenlijk onmisbaar. Microsoft Office voor Android is al een tijdje beschikbaar en werkt met Word, Excel en Powerpoint. Je kunt bestanden die met deze programma’s zijn gemaakt gemakkelijk openen, bekijken en bewerken. Voor het gebruik heb je wel een Microsoft-, Outlook- of Hotmail-account nodig, maar dat kun je aanmaken bij het opstarten van de app. Vervolgens kun je de koppeling met OneDrive of Dropbox maken, zodat je bij je bestanden in de cloud kunt.
Office Mobile werkt grotendeels hetzelfde als de desktopversies van Word, Excel en Powerpoint, waarbij de besturing voor touch is geoptimaliseerd. Knoppen zijn iets groter en duidelijker, en specifieke instellingen zijn zo gemaakt dat ze ook met de vingers te bereiken zijn. De belangrijkste opmaakfuncties en sjablonen zijn beschikbaar, zodat je ook onderweg aan rapportages en presentaties kunt werken.
→ Download Office Mobile in Google Play (gratis)
2. Google Drive
Google Drive is standaard te vinden op vrijwel elke moderne smartphone en tablet met Android. De cloud-app geeft je toegang tot al je bestanden die online staan opgeslagen en is diep in Android geĂŻntegreerd. Drive werkt daardoor perfect samen met onder meer Gmail, Google+ en de galerij van je Android-toestel. Je kunt gemakkelijk documenten bekijken, bewerken en delen of ze downloaden zodat je ze ook offline kunt weergeven.
Drive kan overweg met documenten, pdf’s, foto’s en video’s en ondersteunt de populairste bestandsformaten. Dit maakt de applicatie tot een krachtige productiviteitstool voor zowel consumenten als bedrijven. Je kunt er naast je privĂ© mailadres namelijk ook je zakelijke account aan koppelen, mits je bedrijf gebruikmaakt van Google Apps for Work. Bovendien wordt de cloud-app van Google regelmatig van updates voorzien, zodat hij steeds functioneler wordt.
→ Download Google Drive in Google Play (gratis)
3. iAnnotate
Er zijn in Google Play veel apps te vinden waarmee je pdf-bestanden kunt lezen, maar slechts een handjevol waarmee je pdf’s ook van commentaar kunt voorzien. Voor veel zakelijke gebruikers is dat onmisbaar. Een van de betere annotatie-apps is iAnnotate. Hiermee kun je tekst markeren en met een digitale pen aantekeningen en schetsen aanbrengen. Ook kun je zinsnedes voorzien van opmerkingen door lang op tekst te drukken en het contextuele menu te gebruiken.
Pdf’s op deze manier van commentaar voorzien werkt het best op een groot tabletscherm, al is iAnnotate ook geoptimaliseerd voor smartphones. Handig is de zoekfunctie waarmee snel je bestanden op je Android-toestel vindt of specifieke passages in een tekst. Ben je klaar met je annotatie, dan deel je het aangepaste pdf-bestand met anderen via bijvoorbeeld e-mail. Met geschikte software kun je het bestand ook op een pc of Mac bekijken en bewerken.
→ Download iAnnotate in Google Play (gratis)
4. CamScanner
Zowel smartphones als tablets beschikken tegenwoordig over prima camera’s en daar speelt CamScanner handig op in. Met deze app kun je namelijk je Android-toestel gebruiken voor het scannen van uiteenlopende documenten. Denk aan contracten, rapportages en visitekaartjes. De scan-app kan tekst en beelden scherp vastleggen, de kwaliteit verbeteren en geeft je opties om scans bij te snijden. Ook laat CamScanner je annotaties en watermerken toevoegen.
Houd er wel rekening mee dat de gratis versie van de app vrij beperkt is. Je kan maar voor bepaalde tijd scans uploaden naar de cloud en ook de OCR-functie (die beeld omzet naar tekst) is dan niet beschikbaar. Ook plaatst de gratis versie een eigen watermerk over scans en zijn er advertenties in de app aanwezig. Gelukkig is een licentie voor CamScanner (1,47 euro) niet duur.
→ Download CamScanner in Google Play (gratis)
5. WorldCard Mobile
Een goede app die specifiek gericht is op het scannen van visitekaartjes is WorldCard Mobile. Met 5,67 euro is de applicatie relatief duur, maar hij ondersteunt maar liefst 20 talen (waaronder het Nederlands, Frans en Engels) en geeft je de mogelijkheid om alle informatie van een kaartje direct toe te voegen aan de contacten in je telefoonboek. Met de ‘Card Holder’-functie kun je contacten beheren, doorzoeken en direct een mail sturen of een telefoongesprek starten.
Wat WorldCard Mobile ook handig maakt, is dat de app onderscheid maakt tussen  iemands naam, functie, bedrijf, telefoonnummer, adres en ga zo maar door. Vervolgens kun je vanuit de app het contact opzoeken via LinkedIn, Twitter en Facebook en gemakkelijk een connectie maken. Het synchroniseren van contacten met een computer is super simpel dankzij de integratie met onder meer Gmail Contacten.
→ Download WorldCard Mobile in Google Play (5,67 euro)
6. Kayak Flights, Hotels & Cars
Kayak is een handige app voor wie regelmatig op (zaken)reis gaat. De app bundelt informatie over je hotel, vlucht, transfer en vervoer, zodat je het overzicht behoudt en precies weet waar en wanneer je ergens moet zijn. Het is weliswaar mogelijk om aparte apps te gebruiken voor je vliegticket, hotelkamer en agenda, maar je kunt ook gewoon Kayak gebruiken.
Is je reis nog niet uitgestippeld, dan kun je vanuit de app van alles vinden, zoals een geschikte accommodatie, vlucht en een auto om je in een vreemde stad voort te bewegen. Krijg je bevestigingsmails voor je reis, dan kun je die doorsturen naar een mailadres van Kayak. De app maakt er dan een persoonlijk reisschema van. Daarnaast is het mogelijk om prijsalerts in te schakelen, zodat je op de hoogte blijft van prijswijzigingen. Tot slot is er een valutacalculator en een handige inpaklijst, waar je invult wat je bij vertrek niet mag vergeten.
→ Download Kayak in Google Play (gratis)
7. Concur
Concur is een populaire zakelijk app voor het bijhouden van uitgaven. De app is voor zowel grote als kleine bedrijven interessant, aangezien je niet alleen uitgaven kunt invoeren, maar ze als leidinggevende ook kunt goedkeuren. Concur gaat echter veel verder dan het inscannen van bonnetjes. Je kunt vanuit de app een reis plannen en alle afzonderlijke uitgaven invoeren. Concur heeft de mogelijkheid om gedetailleerde rapportages op te stellen en werkt prima samen met een bekende reis-app als TripIt Pro.
Ook heeft Concur de mogelijkheid om evenementen en deelnemers toe te voegen, zodat je een compleet overzicht hebt van wie voor welke uitgaven verantwoordelijk is geweest. De app is gratis uit te proberen, maar voor volledige toegang heb je een betaald account bij Concur nodig. Een goed alternatief is het eveneens gratis uit te proberen Expensify.
→ Download Concur in Google Play (gratis)
9. Slack
Communicatieplatform Slack heeft in relatief korte tijd (het bedrijf werd in 2013 opgericht) een weg weten te vinden naar een groot aantal bedrijven in binnen- en buitenland. En niet zonder reden, want het platform brengt alle communicatie in een bedrijf samen op één plek, die overzichtelijk en doorzoekbaar is. Het is een uit de kluiten gewassen chatprogramma dat de samenwerking in bedrijven enorm kan verbeteren.
Met Slack kun je namelijk probleemloos groeps- en privégesprekken voeren, bestanden uitwisselen en taken verdelen. Het plaform werkt op een groot aantal (mobiele) apparaten en zorgt ervoor dat je altijd en overal productief kan zijn. De app voor Android werkt soepel en overzichtelijk en heeft de mogelijkheid om (zelfgekozen) notificaties te sturen. Bovendien werkt Slack samen met veel verschillende tools als Dropbox, Hangouts en Twitter.
→ Download Slack in Google Play (gratis)
10. Feedly
Feedly is een van de beste apps voor het doorspitten van rss-feeds. De app geeft je de mogelijkheid om je favoriete sites en bronnen in te laden en onder te verdelen in diverse categorieën. Vervolgens kun je koppensnellen en beslissen welke artikelen de moeite waard zijn om te lezen. Ook is het mogelijk om ze toe te voegen aan je later lezen-lijstje. Feedly werkt met veegbewegingen en is volledig aanpasbaar. Zo kun je scrollen om een artikel te sluiten of lang drukken om het te bewaren.
Daarnaast is het mogelijk om te bepalen hoe artikelen en fonts worden weergegeven. Heb je een interessant artikel gevonden, dan kun je het gemakkelijk delen via mail of diverse sociale netwerken. Ook kun je direct naar de bijbehorende website gaan of het stuk aanbevelen bij anderen. Feedly is een must als je voor je werk veel verschillende websites in de gaten moet houden.
→ Download Feedly in Google Play (gratis)
11. Google Analytics
Wil je onderweg de statistieken van je website checken, dan kun je niet om Google Analytics heen. De app voor Android biedt de basisfuncties die je gewend bent en werkt soepel en overzichtelijk. Na het inloggen met je Google-account kun je alle cijfers van een gekoppeld Analytics-account bekijken. Switchen tussen verschillende websites is simpel en je ziet vanaf de overzichtspagina direct belangrijke statistieken als het aantal bezoeken, paginaweergaven, behaalde doelen en het actieve gebruik.
Vanuit het hamburgermenu krijg je toegang tot je rapporten, doelgroepen, conversies en het gedrag van gebruikers. Je kunt vanuit de app ook rapporten aanmaken, maar daar blijft het bij. Niettemin is de app erg handig als je tussendoor even wil checken hoe goed (en door wie) je website bezocht wordt.
→ Download Google Analytics in Google Play (gratis)
12. Evernote
Net als Feedly is Evernote een productiviteits-app die voor zowel particulieren als bedrijven interessant is. De app is meer dan een digitaal notitieblok; je kunt namelijk ook foto’s, bijlagen, audiofragmenten en reminders bewaren en met anderen uitwisselen. Deze kun je allemaal in een notitie invoegen en gemakkelijk op alle mogelijke manieren met collega’s of kennissen delen. Al je notities worden automatisch gesynchroniseerd, zodat je ze op je telefoon, tablet of computer kunt checken.
Evernote geeft je de mogelijkheid om takenlijsten te maken en todo’s af te vinken. Ook maakt de app het gemakkelijk om bonnetjes en facturen te digitaliseren en ordenen. De betaalde versie heeft de optie om de app te beveiligen en grotere notities aan te maken. Ook kun je met Evernote Premium notities offline beschikbaar maken.
→ Download Evernote in Google Play (gratis)
Welke zakelijke Android-apps gebruik jij regelmatig? Laat het ons weten in de comments!